Quantcast
Channel: Jurnal de Borsa – JURNAL MM – Doar STIRI – Maramures
Viewing all 1079 articles
Browse latest View live

Peste 2.000 de locuri de cazare pregătite pentru turişti în staţiunea montană Borşa

$
0
0

Peste 2.000 de locuri de cazare sunt pregătite pentru turiştii români şi străini care aleg ca destinaţie de vacanţă în perioada sărbătorilor staţiunea montană Borşa, situată la poalele Munţilor Pietrosul Rodnei.

”Majoritatea locurilor de cazare pentru sărbătorile Crăciunului şi Anul Nou au fost efectuate în staţiunea montană Borşa, dar şi într-un număr apreciabil de pensiuni situate în vecinătatea staţiunii.

Din estimările noastre, în această iarnă avem peste 2.000 de locuri de cazare, aici incluzând hotelurile şi motelurile. Locurile de cazare şi serviciile oferite au crescut de la un an la altul, fapt datorat proprietarilor care au înţeles destul de repede că un turism performant înseamnă servicii de calitate diversificate, servicii care să mulţumească pe toată lumea indiferent de anotimp”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, primarul oraşului Borşa, Sorin Ion Timiş.

Turiştii care aleg ca destinaţie Borşa ajung şi în Parcul Naţional Munţii Pietrosul Rodnei, lacul Iezer şi negreşit vor vizita şi Cascada Cailor. Staţiunea e favorita sporturilor de iarnă atât pentru români cât şi pentru străini.


Pârtiile de schi din Borșa pregătite pentru schiori!

$
0
0

Pârtiile de schi din Borșa pregătite pentru schiori!

Primarul oraşului Borşa, Sorin Ion Timiş a precizat, pentru AGERPRES, că în cel mult două săptămâni ar putea fi deschise pârtiile de schi.
„Cred că peste două săptămâni, pârtiile de schi ar putea fi operabile, însă aşteptăm ca grosimea stratului de zăpadă să mai crească câţiva zeci de centimetri pentru a deveni utilă. Telescaunul duce turiştii până la peste 1.000 de metri altitudine, de unde se poate coborâ în condiţii optime, doar să fie timpul favorabil şi vizibilitatea bună.

Avem în plan să mai construim o altă pârtie de schi care să atingă altitudinea de 1.500 de metri, însă e un proiect de perspectivă care ar putea începe anul viitor. Și tot de anul viitor sperăm să funcționeze, la pârtia din Pasul Prislop, instalaţia de nocturnă şi tunurile de zăpadă”, a mai spus edilul Sorin Ion Timiş.
borsa

A venit IARNA în Borșa! Turiștii se întrec în rezervări de cazare pentru sărbători

$
0
0

borsaA venit IARNA în Borșa! Turiștii se întrec în rezervări de cazare pentru sărbători

 Încet, încet, iarna începe să își facă simțită prezența în Borșa. Dacă în urmă cu două luni, doar crestele munților Rodnei au fost acoperite de zăpadă, azi-noapte, în Borșa au apărut și primii fulgi. Timidă la început, iarna se pregătește să pună stăpânire pe orașul de la poalele Pietrosului Rodnei.

Autoritățile locale au declarat că sunt pregătite pentru acest anotimp și ”nu vor fi luate prin surprindere”, eveniment cu care se confruntă, an de an, marea majoritate a localităților din țară. Mai mult, iarna este așteptată cu nerăbdare în Borșa, orașul fiind cunoscut ca unul care evoluează din punct de vedere economic din turism. Și că tot vine iarna la Borșa, primarul Sorin Ion Timiș anunță, pentru cei interesați, că există peste 2.000 de locuri de cazare pentru turiștii români și străini, iar marea majoritate au fost deja reținute pentru acest sezon și, în special, pentru sărbătorile de iarnă. Recunoscut și pentru pârtiile pentru schiori, orașul Borșa este pregătit pentru o nouă iarnă. Iarnă care, în Borșa, începe să își facă simțită prezența.

Amalia Babici Man

Bursa locurilor de muncă în Borșa! Vezi când și unde se desfășoară evenimentul

$
0
0

 

bursa borsa1Fie ca sunteți angajator sau persoană în căutarea unui loc de muncă, Asociația Active Thinking – ACT în parteneriat cu Primăria Borșa și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Maramureș, punct de lucru Borșa, organizează joi, 26 noiembrie, Bursa locurilor de muncă în cadrul proiectului ”Pași spre incluziune profesională prin dezvoltarea economiei sociale”.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa Prioritară 6 ”Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 ”Dezvoltarea economiei sociale”.

Evenimentul se va derula joi, în intervalul 14.00 – 18.00, la Centrul pentru Persoane Vârstnice situat în localitatea Borșa, str. Ștrandului, nr. 36. Scopul acțiunii este acela de a facilita un prim contact între beneficiarii proiectului, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorii locali, oferind, totodată, posibilitatea întâlnirii ofertei locale de muncă cu forța de muncă atât calificată, cât și necalificată, într-un cadru adecvat comunicării, informării și creșterii ratei de angajabilitate pentru persoane aparținând unor grupuri vulnerabile.

Proiectul este implementat de comuna Fărcașa, iar partenerii sunt Fundația Solidaritate Speranță Iași, comuna Oarța de Jos, Asociația Active Thinking-ACT și Asociația Profesională de Resurse în Dezvoltarea Comunitară.

Detalii suplimentare legate de eveniment puteți afla de la Asociația Active Thinking – ACT, persoană de contact Adrian Dan Pop, expert comunicare, e-mail: adriandanpop@gmail.com, tel. 0740/207.969 sau Andrei Gabriel Gavriș, e-mail: gavris_andrei@yahoo.com, tel. 0744/628.837.

Amalia Babici Man

Borșa sub zăpadă! Turiștii, așteptați să ia cu asalt stațiunea montană

$
0
0

pietrosIarna s-a instaurat la Borșa. Masivul Pietrosul Rodnei este acoperit de zăpadă, iar fulgii au început să pună stăpânire pe întregul oraș. Din fericire, zăpada nu ia prin surprindere administrația locală, fiindcă aici, în una din cele mai frumoase localități din Maramureș, zăpada înseamnă turiști, iar turiștii înseamnă profit pentru pensiunile și hotelurile din zonă. Pe pagina Primăriei orașului Borșa au apărut primele poze cu zăpada. Nimeni nu e stresat, nicio ulicioară nu este prinsă sub nămeți. Zăpada în Borșa înseamnă normalitate, iar iarna este un anotimp așteptat, mereu, cu mare drag.

Potrivit declarațiilor primarului orașului Borșa, Sorin Ion Timiș, iarna nu ia prin surprindere administrația locală. Unele probleme apar doar când vântul suflă cu putere și apar nămeții, însă și atunci se găsesc soluții.

VEZI:Pârtiile de schi din Borșa pregătite pentru schiori!

Și Tinuța Grec, directorul Bibliotecii din Borșa are un mesaj potrivit pentru iarnă.  ”Se apropie decembrie, una dintre cele mai îndrăgite luni din an. Sărbători, cadouri, brad de Crăciun, zăpadă, bucurii. La Borșa, pregătirile sunt în toi. Și pentru că suntem în Maramureș, tradiția și obiceiurile ancestrale ocupă un loc de seamă în cadrul fiecărei familii. Fiecare casă este pregătită de sărbătoare, astfel încât vizitatorii, fie că vor fi turiști, prieteni sau apropiați să poată fi primiți cum se cuvine. Așadar, haideți să ne primenim și sufletul, asemenea caselor noastre, pentru a întâmpina cu suflet curat frumoasele sărbători de iarnă”.

O nouă carte prezintă frumusețile Borșei: ”Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei”

$
0
0

O nouă lansare de carte va avea loc în Borșa, o carte care descrie, în pași concreți, cum a organizat orașul o olimpiadă de iarnă perfectă, în 1936. ” Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei „, acesta este titlul cărții. Evenimentul de lansare va avea loc în data 11 decembrie 2015, de la ora 12.00, în Holul Central al Primăriei Borșa.

Cartea prezintă, în paginile sale, istoria practicării sporturilor de iarnă în Stațiunea Turistică Borșa. Răsfoind cartea ”Compas/ Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei”, gândul te duce instant la frumusețile Borșei și la tot ce oferă mai frumos acest oraș.

András Killyéni, autorul acestei lucrări de o extraordinară profunzime elogiază pârtiile din Borșa și plăcerea de a schia, indiferent de naționalitatea schiorilor. ”Citind cartea, aflăm că, la începutul anilor ’40, în Băile Borșa, sportul şi fair-playul au triumfat asupra legilor dictate de război. Maghiari şi români s-au întâlnit aici cu polonezi, germani şi norvegieni, iar apartenenţa politică sau poziţia în război a ţării din care au venit n-a contat printre schiori. În 1936 aici a fost organizată o Olimpiadă de Iarnă perfectă, pe care liderii sportului din Ungaria au dorit să o depăşească, iar localnicii i-au înțeles importanța. Autorul ne spune că centrul de schi din Borșa a legat destine umane. S-au legat aici poveşti de dragoste şi prietenii pe viaţă. Băile Borşa este cel mai frumos exemplu pentru cooperarea care poate fi mai puternică decât războiul şi ura, iar inaugurarea „pârtiei Olimpia” a avut loc de Crăciunul anului 1941. Și de atunci, de câte ori spui Borșa, gândul te duce și la pârtiile de schi. Băile Borşa nu a devenit niciodată acel centru internaţional pentru sporturile de iarnă care ar fi meritat să fie prin frumuseţea şi facilităţile ei, însă speranța ne face să credem că odată, cândva, pârtiile din Borșa vor fi exploatate la justa lor valoare”, a declarat Sorin Ion Timiș, primarul Orașului Borșa, care și-a exprimat speranța ca această lansare să fie una de excepție.visul unei olimpiade

 

Amalia Babici Man

 

 

Orașul Borșa este pregătit pentru ”avalanșa” de turiști! FOTO

$
0
0

sanie cu caiLa Borșa a venit iarna. Orașul de la poalele Pietrosului a a îmbrăcat hainele albe, de zăpadă. În Borșa e veselie, bună-dispoziție… și turiști. Atât pensiunile, cât și reprezentanții administrației publice locale arată cu sunt pregătiți pentru ”sezonul alb”, atât din punctul de vedere al cazării, cât și al distracțiilor care se găsesc numai în Borșa. ”Orice ai face la Borșa, că vei schia, că vei colinda, că vei mânca, că te vei plimba cu snowmobilul sau sania trasă de cai, nu vei putea să nu remarci frumusețea locului. Peisajele munților plini de zapadă sunt unice în lume și te vor marca pe viață”, a explicat primarul Borșei, Sorin Ion Timiș, într-o postare pe pagina primăriei.

placa in Borsa”Drumețiile montane sunt cele mai apreciate în Borșa. Dar drumețiile montane din Borșa pe timp de iarnă, prin zăpadă, sunt deosebite. Puțini sunt cei care se încumetă, dar dacă ești bine echipat, poți alege cele două trasee usoare. Unul este cel care duce la Cascada Cailor, iar cel de-al doilea este cel care duce la Lacul Știol. Alunecarea pe o placă de snowboard pe pantele abrupte și pline de zăpadă din Borșa este un vis. Acest vis poate fi îndeplinit dacă ești în Borșa în perioada sărbătorilor de iarnă”, a precizat Sorin Ion Timiș, edilul Borșei.

snowmobil”Pentru turiștii care doresc să trăiască o experiență deosebită, le recomandăm să urce pe cresteele munților din jurul Borșei, pe snowmobile. Vor avea parte de cea mai frumoasă experiență, iar peisajele pe care le vor vedea vor rămâne pe veci întipărite în mintea lor”, transmite administrația locală din Borșa, reamintind turiștilor că aici, în acest oraș înconjurat de munți, vor avea parte de experiențe inedite și pline de neprevăzut. Dacă nu v-ați făcut încă planurile pentru vacanța de iarnă, alegeți ca destinație turistică Borșa! Cu siguranță nu veți regreta!

 

Amalia Babici Man

INEDIT! Revelion de 48 de ore în Borșa!

$
0
0

Rev in BorsaBorșa este pregătită de sărbătoare. Turiștii care ajung aici se pot delecta ascultând colindătorii și gustând din bucatele tradiționale, pregătite de cei mai iscusiți bucătari. Turiștii care vor poposi în Borșa de sărbători sunt invitați să facă o plimbare cu sania trasă de cai și însoțiți de clinchetul zurgălăilor.

”Pentru că, întotdeauna, de Revelion se petrece toată noaptea, Borșa va asigura turiștilor un Revelion de 48 de ore. Sărbătoarea de Revelion va începe încă din seara zilei de 30 Decembrie 2015, când vom organiza o seară cu muzică tradițională, dansuri, mâncare specifică sărbătorilor de iarnă, țuică și discotecă în aer liber. Acest eveniment se va desfășura în Coplexul Turistic Borșa, la baza pârtiei, lângă telescaun. Așteptăm turiștii de la toate unitățile de cazare să participe la acest eveniment”, a declarat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș.

Edilul a mai arătat că, dacă ajungi la Borșa, este obligatoriu să schiezi pe cele două pârtii de schi, Știol și Runcul Știol. Telescaunul și teleschiul de pe aceste două pârtii vor urca iubitorii sporturilor de zăpadă la altitudinea de 900 de metri, respectiv 1.400 de metri, de unde se pot coborî pe schiuri cei 2,5 k cei de pârtie roșie sau cei 3,1 km de pârtie albastră.

De precizat că, noua atracție a Borșei în sezonul rece este schiul extrem. Acesta se poate practica pe versanții abrupți ai Vârfului Gârgălău, sub supravegherea și îndrumarea echipelor Salvamont Borșa. Altfel spus, Borșa oferă de toate… pentru toți, deci este destinația ideală pentru vacanță!

 

Amalia Babici Man


Panică la Borșa. Un apartament a luat foc!

$
0
0

Un mesaj transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș cu câteva minute în urmă, anunță un incendiu declanșat într-un apartament din Borșa, situat pe strada Decebal  la nr. 3.

Imediat după alertarea prin 112, spre locul indicat au pornit reprezentanții ISU, care luptă cu flăcările pentru a încerca să limiteze cât mai mult pagubele produse de foc.

Vom reveni cu amănunte.apartament

foto:arhivă

24 de elevi din Borșa au vizitat Palatul Parlamentului! Este a treia excursie organizată pentru liceenii borșeni de către deputatul Nuțu Fonta

$
0
0

poza 4Excursia cu numărul 3 în București a fost organizată în intervalul 30 noiembrie – 2 decembrie 2015 și au participat 20 de elevi ai Liceului din Borșa și patru elevi de la gimnaziu. Deputatul UNPR de Borșa, Nuțu Fonta a declarat că este al treilea an consecutiv în care a organizat o excursie pentru elevii din orașul său natal.

”Cu trei ani în urmă, când am primit mandatul de parlamentar am promis că, anual, de 1 Decembrie, cei mai merituoși elevi ai Borșei vor fi invitații mei în capitală. Și m-am ținut de cuvânt. Și sunt decis să îi aduc și anul viitor, probabil înainte de 1 Decembrie, pentru a nu intercala vizita tinerilor borșeni cu alegerile parlamentare. Anul acesta excursia a început luni, 30 noiembrie, când cei 24 de elevi selectați de Colegiul Director al Liceului din Borșa, în funcție de rezultatele merituoase la învățătură, au pornit spre capitală. Cazarea a fost la hotelul Marriott din București, iar marți, în 1 Decembrie, borșenii au participat la parada organizată cu ocazia Zilei Naționale. După paradă i-am dus în Mall, unde a fost program de voie și distracție la pizza.

poza 3Următorul pas a fost vizionarea unui film la Cinema City, la alegerea lor. Miercuri dimineața, liceenii din Borșa au vizitat Palatul Parlamentului alături de un ghid și au fost invitați la biroul grupului de lucru al UNPR. Tinerii au luat masa la Parlamentul României, apoi au vizitat Muzeul Antipa din capitală și s-au întors în Borșa. Sper că au rămas cu impresii plăcute din această excursie, asta este tot ceea ce-mi doresc”, a declarat deputatul UNPR de Borșa și președinte UNPR Maramureș, Nuțu Fonta.

poza 1

Amalia Babici Man

Cântec și colinde, de Ziua României, în comunitățile de români din nordul Italiei. GALERIE FOTO

$
0
0

b11Deși departe de țară, borșenii stabiliți în Italia se întrunesc și petrec împreună fiecare eveniment important care are legătură cu țara lor de origine.

De Ziua Națională a României, la Teatrul „Eleonora Duse” din localitatea Asolo a avut loc un spectacol folcloric de excepție, susținut de artiștii Viorica Macovei și Florentina și Petre Giurgi. Sărbătorită an de an cu bunăvoința Domnului Consul General Onorific Mario Moretti Polegato, Ziua Națională a României este prilej de întâlnire pentru toți românii stabiliți în Asolo și împrejurimi.

În acest an, la spectacol au participat pentru prima dată și copiii Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Prooroc Moise” din Asolo. Îmbrăcați în portul popular românesc, micii colindători au interpretat poezii, colinde și s-au prins în joc la cântecele de muzică populară ale artiștilor soți Giurgi. Ca o rugăciune a răsunat cântecul interpretat de copii „Doamne, ocrotește-i pe români”, urmat de un „La mulți ani” pentru toți românii. Dăruirea cu care s-au prezentat pe scenă le-a adus sute de aplauze și dulciuri de la Moș Nicolae din partea Consulatului.

Un alt eveniment care a bucurat sufletele românilor a avut loc ieri la parohia ,,Acoperământul Maicii Domnului” din Bassano del Grappa, Italia. De această dată, cel care i-a încântat pe românii stabiliți în Italia a fost îndrăgitul interpret maramureșean Ștefan Hrușcă. Cu vocea sa incomparabilă, făcută parcă anume pentru colinde, Ștefan Hrușcă a reușit, cel puțin pentru câteva ore, să le aline dorul de țară și să îi transpună, prin cântec, în atmosfera specifică frumoaselor sărbători de iarnă românești.

b11 b1 b2 b3 b4 b5 b6 b7 b8 b9 b10 b12 b13 b14 b16 b17 b18 b19 b20 b21 b22

În prag de sărbători, Borșa își așteaptă turiștii și fiii risipiți prin lume

$
0
0

borsa iarna 3 introBorșa. Ținut de poveste. La facerea lumii, Cel care a creat văzutul și nevăzutul a făcut aici risipă de frumusețe. Oriunde îți îndrepți privirea, peisajul îți taie răsuflarea. Vara, paleta de culori a naturii încântă ochiul și bucură sufletul. Nici iarna nu se lasă mai prejos. Sclipiri de vis, alb imaculat și verdele nesfârșit al pădurilor de brad, toate întregesc  o imagine de basm.

Este deja decembrie. Se apropie frumoasele sărbători de iarnă. Au început pregătirile pentru a întâmpina curat Nașterea Domnului. Borșa își păstrează de veacuri tradițiile și obiceiurile transmise din generație în generație. Încet, încet, se intră în atmosfera feerică a sărbătorilor.

Casele și gospodăriile vor fi curățate, înfrumusețate și luminate feeric cu beculețe colorate. Va urma tăierea porcului și prepararea bucatelor. Mai apoi, va fi împodobit bradul, care va aduce strălucire fiecărui cămin. Copiii au început deja pregătirile pentru colindat. Sunt învățate versurile, se fac repetiții, se confecționează măștile, „recuzita” și veșmintele pentru teatrul popular.

Nu doar casele, ci și hotelurile și pensiunile se îmbracă în straie de sărbătoare. Turiștii sunt așteptați cu palincă și bucate tradiționale și sunt invitați să ia parte la obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă. Ca în fiecare an, toți cei care vor poposi la Borșa în această perioadă vor pleca de aici cu amintiri de neuitat și cu dorința vie de a se reîntoarce cât mai curând.

borsa iarna 7 borsa iarna 1 borsa iarna 2 borsa iarna 4 borsa iarna 5 borsa iarna 6

TRAGEDIE CUMPLITA la MOISEI. Un şofer din BORSA a MURIT strivit de mașina cu care s-a răsturnat în râpă!

$
0
0

Potrivit informaţiilor venite de la faţa locului, şoferul unei firme de panificaţie a decedat strivit de maşina cu care s-a răsturnat în râpă.

Militarii au intervenit pentru scoaterea victimei din autoturismul căzut în albie, după care paramedicii SMURD au iniţiat manevrele de resuscitare. Din nefericire, însă, rănile bărbatului au fost foarte grave, iar acesta nu a mai putut fi salvat.

VEZI: MOISEI – Masina cazuta in albia unui parau

Potrivit informaţiilor furnizate de primarul comunei Moisei, Toader Şteţcu, şoferul era şofer al unei firme de panificaţie din Borşa care efectua frecvent transporturi în localitate. „La un moment dat, pe drumul care duce la mănăstire, în drum în pantă, şoferul s-a oprit să dea pâine unor clienţi. Maşina era oprită, dar a luat-o la vale. Cel mai posibil, şoferul ar fi uitat să tragă frâna de mână. Bărbatul a alergat după maşină, a reuşit să se urce la volan, dar deja maşina aproape căzuse. De la drumul de beton la marginea apei e o diferenţă de nivel de aproape cinci metri, iar maşina s-a răsturnat exact pe partea şoferului. Au încercat cei de la SMURD să îl resusciteze, dar din păcate nu s-a mai putut face nimic”, a arătat primarul din Moisei. Potrivit informaţiilor existente, bărbatul avea aproximativ 60 ani.

Polițiștii au demarat cercetări pentru a stabili exact circumstanțele în care s-a produs tragedia, urmând a dispune măsuri legale.

sursa:infomm.ro

foto:arhivaaccident-jeep

FOTO: Tradiții de iarnă la Borșa. Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor de Crăciun

$
0
0

tb1În preajma Crăciunului, potrivit unor tradiții străvechi, are loc ritualul sacrificării porcului pentru masa de Crăciun și celelalte sărbători care urmează până la Sfântul Ion. Acest ritual amintește de jertfele de animale practicate de popoarele vechi, cu ocazia trecerii într-un an sau anotimp nou, sacrificiul având funcție regeneratoare.

Deși în multe zone ale țării acest ritual are loc preponderent în ziua de Ignat, la Borșa sacrificarea are loc în zilele lunii decembrie, de preferință după căderea zăpezii. Sacrificarea se face imediat după ivirea zorilor și este un bun prilej de reunire a familiei.

Fiecare membru al familiei are un rol bine stabilit în acest ritual. Cu o zi înainte, bărbații ascut câteva cuțite și pregătesc paiele pentru pârjolit și vasele în care vor pune carnea, șoriciul și slănina. La tăierea porcului participă doar bărbații. Femeile stau departe de locul sacrificării deoarece, fiind mai miloase, animalul nu poate muri. Rolul lor începe odată ce carnea este adusă pe masa din bucătărie, pentru a fi preparată.

După sacrificare, porcul este pârjolit cu paie. Pielea este rasă repetat, până rămâne curată. Șoriciul, așteptat cu bucurie mai ales de copii, este savurat, alături de porțiuni de ureche și coadă. Bărbații închină un pahar de palincă și continuă tranșarea cărnii. Slănina, presărată din belșug cu sare, este dusă într-un loc răcoros, în beci, unde va sta timp de mai multe zile, după care va fi pusă în afumătoare.

În casă, femeile încep prepararea cărnii, din care se face șoait (tobă), tișcă (cartaboș) și cârnați. Totodată se pregătește „pomana porcului”, o friptură din carne de porc, făcută cu poprică și puțin usturoi, care se servește alături de varză murată și mămăliguță. La această cină participă toți cei care au ajutat la sacrificare.

tb2 tb3 tb4 tb5 tb6 tb7 tb8 tb9 tb10 tb11 tb12 tb13

Foto: Mihali Andreea Dalida

Decembrie: Spectacole, joc și voie bună și seară de artificii în Borșa

$
0
0

Luna decembrie, luna cadourilor și a colindelor aduce o serie de activități cultural artistice pentru Borșa și borșeni. Astfel, după lansarea cărții: ”Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei”, autor András Killyéni, care a fost programată în 11 decembrie, de la ora 12.00, în Holul Central al Primariei Borșa va urma, în 18 decembrie, Participarea Ansamblului “Cercănelul” la evenimentul “Seara de colinde și folclor maramureșean”, organizat de Asociația Maramureșenilor din Cluj Napoca.

Primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș a declarat că, în 19 decembrie, Primăria Borșa participă la evenimentul “Crăciun în Maramureș”, organizat de Consiliul Județean Maramureș la Muzeul Satului din Baia Mare.

Orașul Borșa va răsuna de colinde în 24 – 25 decembrie, atunci când Ansamblul Cercanelul va pune în scenă spectacolul de colinde „Noi umblăm să colindăm”. Ansamblul va fi prezent în toate cartierele orașului.

În 30 decembrie se anunță “Cântec și voie bună în ajun de Anul Nou”, un spectacol în aer liber, cu muzică, mâncare tradițională, pălincă și foc de tabără. Participă Ansamblul “Cercănelul” al Casei de Cultură. Evenimentul va avea loc în Coplexul Turistic Borșa, începand cu ora 18.00. ”În 31 decembrie, de la ora 23.45 este programat focul de artificii în fața Primăriei Borșa.

Vă așteptăm să închinăm cu toții un pahar de șampanie la trecerea dintre ani și vă invităm să fiți alături de noi la evenimentele organizate de Primăria Borșa și Serviciul Cultură”, a precizat Sorin Ion Timiș, edilul Borșei.FB_IMG_1449738574142

 

Amalia Babici Man

FB_IMG_1449738578832 FB_IMG_1449738574142 FB_IMG_1449738548044 FB_IMG_1449738568884 FB_IMG_1449738564105

 


Primăria Borșa ”luată cu asalt”… de cetele de colindători FOTO

$
0
0

colindatoriSe apropie Crăciunul, una dintre cele mai frumoase perioade a fiecărui an. În decembrie se spune că toți suntem mai buni, mai veseli și că apreciem mai mult ca altă dată prezența celor dragi alături de noi.

Primii colindători au umplut, zilele trecute, holul central al Primăriei Borșa, încântând cu vocile lor inimile tuturor celor prezenți. Zâmbitori și voioși, îmbrăcați în frumosul port popular maramureșean, micuții colindători, preșcolari ai grupelor mari A și B din cadrul Grădiniței Nr. 10, au prezentat un inedit recital de colinde, pregătit sub îndrumarea educatoarelor Ioana Albu, Codruța Coman, Maria Filofteia Danci și a directorului Nicoleta Rațiu.

Prestația lor a fost răsplătită cu ”daruri dulci” de către primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș și viceprimarul Antonia Tomoioagă. Însoțiți de părinți, micii colindători au vizitat apoi Sala de Consiliu din cadrul primăriei și Biblioteca Orășenească.

”Le mulțumim că ne-au vizitat și ne-au încântat cu vocile lor cristaline, le mulțumim pentru urările frumoase care au fost aduse odată cu colindele lor dar, mai ales, le mulțumim că au adus suflul de speranță și inocență în Primăria Borșa. Cu sigurață îi așteptăm cu la fel de mult drag și anul viitor”, a precizat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș.

colindatori colindatori1 colindatori2 colindatori3

 

Amalia Babici Man

O nouă BULINĂ ALBĂ pentru Borșa de la ADR-NV. Reabilitarea DC8 Borșa, un proiect de SUCCES!

$
0
0

adrBorșa primește o nouă bulină albă și noi aprecieri care vin, de această dată, dinspre Agenția de Dezvoltare Regională Nord Vest. Proiectul „Reabilitare Drum DC8 Borșa” finanțat prin Fonduri Europene Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli de creștere” a fost prezentat ca și Proiect de Succes în Transilvania de Nord, de către Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, a arătat edilul de Borșa, Sorin Ion Timiș.

”Acest lucru se datorează faptului că este unul dintre puținele proiecte pe infrastructură rutieră încheiate cu succes în Regiunea de Dezvoltare Nord Vest și dovedește faptul că administrația locală din Borșa nu doar s-a străduit ca totul să iasă bine, ci a fost implicată încă de la începutul proiectului, urmărind cu mare atenție implementarea și dezvoltarea acestuia, până la finalizare”, a declarat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș.

Amalia Babici adr1Man

Lansare de carte la Borșa GALERIE FOTO

$
0
0

17Ieri, la Borșa, în holul central al Primăriei a avut loc lansarea cărții „VISUL UNEI OLIMPIADE DE IARNĂ ÎN MUNȚII RODNEI”, autor KILLYÉNI ANDRÁS. Cartea prezintă începuturile activităților turistice în Borșa din anii ’40, construirea primelor cabane turistice, a pârtiei olimpice de schi și a trambulinei de sărituri cu schiurile.

La eveniment au participat oaspeți din Ungaria, precum și localnici, iubitori ai sporturilor de iarnă și ai istoriei acestor locuri, dornici să cunoască o filă mai puțin cunoscută din istoria orașului Borșa. A prezentat Tinuța Grec, director al Bibliotecii Orășenești.

Autorul Killyéni András a vorbit despre ceea ce l-a determinat să scrie cartea „Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei”, iar cei doi invitați ai săi, Kovács Gedeon și Kovács Barna, fiii primului cabanier din Borșa, au vorbit despre legătura lor cu Borșa și despre perioada anilor 1940-1945 când sportul și cooperarea între națiuni au unit oameni și au învins războiul și ura.

Despre carte, despre competițiile sportive de iarnă care au avut loc la Borșa în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și despre visul de a transforma Borșa într-un centru sportiv de talie internațională au vorbit Timiș Ion Sorin, primar al orașului Borșa, Tomoioaga Antonia, viceprimar și Sava Anca, șef serviciu Cultură.

Publicul a primit cu interes această nouă carte care aduce informații valoroase despre istoria localității Borșa. Cu o prezentare grafică elegantă, cu imagini inedite în alb-negru, cartea „Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei” transpune cititorul în mijlocul evenimentelor de atunci, fiind o frumoasă poveste despre fair-play și despre visuri mărețe realizate într-una din cele mai negre perioade ale omenirii.

3 1 2 4 8 9 5 7 6

Centrul de colectare al deșeurilor voluminoase din Borșa a fost finalizat

$
0
0

borsaCentrul de colectare al deșeurilor voluminoase din Borșa, realizat în cadrul Proiectului de Management Integrat al Deșeurilor din Maramureș este finalizat, a declarat primarul orașului de la poalele Munților Rodnei, Sorin Ion Timiș. Situat în strada Lazuci, depozitul va fi funcțional din primăvara anului 2016.

”Aici vor fi colectate de la populație toate tipurile de deșeuri voluminoase: mobilier, moloz, resturi de materiale de construcții, aparate electrice și electronice, baterii, uleiuri, vopsele etc. De aici vor fi transportate la centrele de reciclare din țară, iar ce nu poate fi reciclat, va fi dus la groapa ecologică de gunoi din comuna Fărcașa”, a precizat primarul de Borșa, Sorin Ion Timiș.

 

Biroul mobil de pașapoarte din Borșa își modifică programul de sărbătorile de iarnă!

$
0
0

FB_IMG_1450094456127Anunț important pentru borșeni transmis de primarul orașului, Sorin Ion Timiș. Acesta își anunță concetățenii cu privire la faptul că, Serviciul public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple, respectiv Biroul Mobil din Borșa își modifică programul de lucru în următoarele două săptămâni, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Astfel, deplasarea programată joi, 24 decembrie 2015 se va efectua miercuri, 23 decembrie, iar deplasarea programată joi, 31 decembrie a fost stabilită pentru miercuri, 30 decembrie 2015. Potrivit edilului de Borșa, Sorin Ion Timiș, ziua de lucru a Biroului din Borșa se va modifica pentru ultimele două săptămâni ale anului 2015, iar în loc de ziua de joi, Biroul Mobil de evidență și eliberare a pașapoartelor simple va fi prezent în localitate în zilele de miercuri.

Viewing all 1079 articles
Browse latest View live