Quantcast
Channel: Jurnal de Borsa – JURNAL MM – Doar STIRI – Maramures
Viewing all 1079 articles
Browse latest View live

Colindători din Maramureșul istoric la ”Sara de colinde, folclor și tradiții maramureșene” din Cluj Napoca

$
0
0

FB_IMG_1450263592427Colindători din Maramureșul istoric la ”Sara de colinde, folclor și tradiții maramureșene” din Cluj Napoca

Asociația Maramureșenilor din Cluj Napoca organizează spectacolul ”SARĂ DE COLINDE, FOLCLOR ȘI TRADIȚII maramureșene” în 18 decembrie 2015, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj Napoca.
Vor cânta și vor încanta auditoriul Maria – Luiza Mih, Grupul Mara, Mihai Chiș, Mihăiță Chiș, Anuța Iuga și Ioan Godja, Năstăcuța Iuga, Ștefan și Andrei Petreuș, dar și grupurile de colindători ”Doina Maramureșului” din Moisei, ”Izvorul Izei” din Săcel și Ansamblul ”Cercănelul” din Borșa. Accesul la spectacol se realizează pe bază de invitații care pot fi obținute de la membrii Asociației.

Amalia Babici Man


Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Borșa lăudat de Autoritatea Națională pentru Turism

$
0
0

centru turistic borsa”Un nou obiectiv de interes turistic a fost finalizat în această perioadă, în localitatea Borșa din județul Maramureș”, scrie pe site-ul Autorității Naționale pentru Turism. ”Centrul Național de Informare și Promovare Turistică este amplasat pe str. Libertății, Nr. 46A, cu acces direct din DN18. Va facilita accesarea informațiilor privind date de interes general privitoare la România privind valorificarea potențialului turistic local pe piața turistică națională și internațională.
De asemenea, va pune la dispoziția localnicilor și turiștilor informații despre Borșa, despre obiectivele turistice locale, capacitățile de cazare, precum și posibilitățile de petrecere a timpului liber, relaxare, agrement sau divertisment”, reiese de pe site-ul ANT.

Beneficiarul indirect al proiectului este UAT Borșa, iar beneficiarii direcți sunt turiștii, localnicii și unitățile de cazare și turism din Borșa

Locația dispune de aparatură și programe informatice de ultimă generație (calculatoare, imprimante, fax, bază de date, site web), dotări moderne (încălzire centrală, aer condiționat, sistem de supraveghere cu camere, alarmă) și facilități care respectă mediul înconjurător și economisesc resursele naturale, generând energii alternative (panouri fotovoltaice).

”Acest obiectiv a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, Domeniul major de intervenție 5.3 – „Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică”, Operațiunea „Crearea Centrelor de Informare și Promovare turistică (CNIPT) și dotarea acestora”. Beneficiarul direct al acestui proiect este Unitatea Administrativ Teritorială Borșa, însă indirect vor beneficia deopotrivă turiștii, localnicii, precum și unitățile de cazare și turism din Borșa”, a explicat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș.

Datele de contact ale centrului sunt:
CNIPT: Str. Libertatii, Nr. 46A, Borsa, Maramures
Telefon: +40 262 343 973, Fax: +40 262 343 973
Email: info@infoborsa.ro, www.infoborsa.ro
centru turistic borsa2

Amalia Babici Man

Tradiții de iarnă la Borșa. Împodobirea bradului de Crăciun

$
0
0

Împodobirea bradului este unul din cele mai frumoase momente premergătoare Crăciunului. Tradiția bradului împodobit a fost preluată la jumătatea mileniului trecut de la popoarele germanice, bradul, prin forma sa triunghiulară simbolizând Sfânta Treime, iar podoabele cu care este împodobit  simbolizând bogăția și cunoașterea, asemenea pomului din Grădina Edenului.

În casele borșenilor, această tradiție s-a perpetuat din generație în generație. În vremuri demult apuse, bradul se împodobea cu mere, nuci, boabe de fasole înșirate pe ață, panglici din hârtie creponată, iar mai apoi cu bomboane, globuri, vată și artificii. În arta populară, simbolul bradului se regăsește pe ștergare, procuțe, covoare și uneori pe cămașa tradițională din costumul popular.

În zilele noastre, împodobirea bradului a rămas una dintre cele mai frumoase datini, un moment așteptat cu nerăbdare atât de adulți, dar mai ales de copii. La Borșa, fiecare gospodar caută să aducă în casa sa cel mai frumos brad. Sunt preferați brazii cu „lumânări”, ramuri dese și coroană armonios alcătuită. Aceștia sunt împodobiți cu beteală, globulețe, îngerași, beculețe colorate și bomboane de ciocolată. În vârf este așezată „steaua”, simbol al vestirii Nașterii Domnului Isus Cristos.

Moment magic, împodobirea bradului întregește atmosfera de sărbătoare, aducând emoție și bucurie în sufletul fiecărui creștin. La Borșa, bradul este păstrat până la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, după care casa este primenită pentru ca Noul An să „își intre cu adevărat în drepturi”.

Borşeanul dispărut de la Mănăstirea Prislop, în septembrie, a apărut miraculos în Bozânta Mică!

$
0
0

prislop manastirePoliţiştii au depistat un bărbat dat în urmărire naţională, după ce a dispărut de la domiciliu, în data de 26 septembrie a.c. În urma măsurilor întreprinse, poliţiştii din Recea au identificat bărbatul în vârstă de 32 de ani, dispărut  din centrul de cazare al Mănăstirii Prislop, la data de 26 septembrie a.c.

El a fost identificat la finalul săptămânii trecute, pe raza localităţii Bozânta Mică. Bărbatul a declarat că în perioada în care a fost reclamat dispărut nu a fost victima vreunei infracţiuni.

Foto: Arhiva

INCENDIU langa scoala din Borşa!

$
0
0

claie focUn incendiu  a izbucnit in jurul orei 21,45, in Borsa, pe strada Strandului  langa scoala, transmite ISU Maramures.

Din primele informatii primite de la  pompieri, la fata locului s-au deplasat echipaje ale pompierilor militari , dupa ce au fost chemati sa intervina , prin apel la 112 la un tomberon care a luat foc.
Vom reveni cu amanunte.

foto:arhiva

ALERTA la Vișeu de Sus! O casă a luat FOC!

Motto-ul Crăciunului în Borșa: ” Dăruind vom dobândi…”

$
0
0

cadouri borsaLa fel ca toate acțiunile frumoase cu care Primăria Borșa ne-a surprins până acum, în ultimii doi ani de zile, au dovedit și de această dată că atunci când ai credință și iubire față de semeni, ești cu adevărat mai bun.

”Crăciunul înseamnă mai presus de toate bucurie, empatie și posibilitatea de a fi cu adevărat aproape de semenii noștri. „A dărui” este gestul care aduce cea mai curată bucurie în sufletul unui creștin. Cu acest gând și cu sprijinul primarului Timis Ion Sorin și al viceprimarului Tomoioaga Antonia, personalul Primăriei Borșa a desfășurat în aceste zile o acțiune caritabilă, prin care 35 de familii au primit daruri constând în alimente și dulciuri. Alături de angajații Primăriei Borșa, nouă agenți economici din Borșa s-au alăturat acestui demers, iar rezultatul a fost pe măsura așteptărilor. Bucuria din ochii copiilor la primirea darurilor a fost cea mai frumoasă răsplată. Crăciun fericit tuturor!”, scrie pe pagina de socializare a Primăriei Borșa. Nu putem decât să îi felicităm pentru frumosul lor gest și pentru faptul că au făcut posibil ca Moș Crăciun să ajungă și la cele mai izolate locuințe ale Borșei! Și, pe această cale, redacția Maramureș Jurnal transmite tuturor cititorilor un Crăciun cu lumină în suflet și un Moș cât mai bogat!

cadouri borsa4 cadouri borsa cadouri borsa1 cadouri borsa2 cadouri borsa3

Încăierare în Borșa, în a doua zi de Crăciun. Cinci tineri din clanul Brânduș au ajuns de la colindat… la spital

$
0
0

descărcareÎncăierare în Borșa, în a doua zi de Crăciun. Cinci tineri din clanul Brânduș au ajuns de la colindat… la spital

 Borșa este locuită, încă, de diverse clanuri. Clanuri care au divergențe și care încearcă să-și rezolve problemele oriunde se întâlnesc. Așa s-a întâmplat și sâmbătă, 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, când două grupuri de tineri ieșite la colindat s-au întâlnit pe strada Valea Poienii din Borșa.

Potrivit informațiilor obținute de colegii de la actualmm.ro, se pare că între cele două grupuri de colindători a pornit o discuție în contradictoriu, care a amintit de o răfuială mai veche, dar care ar fi avut la bază și consumul de alcool de ambele părți, dat fiind faptul că tinerii mai colindaseră deja și în alte case. Cert este că între cele două cete de colindători care s-au întâlnit într-o ogradă din Valea Poienii a pornit un scandal, tinerii făcând parte din clanuri rivale, care au avut și alte divergențe în trecut.

Disputa s-a finalizat destul de urât, astfel că, la final, cinci tineri din clanul Brânduș, care locuiesc în zona Vârful Dealului au fost transportați la Spitalul de Recuperare din Borșa, pentru a li se acorda îngrijiri medicale. Rănile nu au fost atât de grave încât victimele să rămână internate, astfel că bătaia s-a încheiat cu câteva vânătăi și vorbe grele aruncate de ambele părți.

Polițiștii au identificat toți participanții la încăierare, însă pentru a demara o anchetă penală, persoanele agresate ar trebui să depună plângere pentru infracțiunea de lovire. Plângerea poate să fie depusă și în perioada următoare, după ce toți cei care au participat la această controversă se vor consulta și cu cei apropiați și vor lua decizia cea mai potrivită.

 

”Cântec şi voie bună în ajun de Anul Nou” și foc de artificii la Revelionul borșenilor

$
0
0

borsa1”Cântec şi voie bună în ajun de Anul Nou” și foc de artificii la Revelionul borșenilor

În perioada 30-31 decembrie a.c., jandarmii maramureşeni sunt prezenţi la datorie şi în perioada organizării revelioanelor şi vor asigura măsurile specifice de ordine şi siguranţă publică la manifestările organizate pe raza judeţului nostru. Miercuri şi joi, 30 – 31 decembrie a.c., Primăria oraşului Borşa şi Serviciul Cultură Borşa organizează o serie de evenimente la care jandarmii vor fi prezenți. Astfel, miercuri 30 decembrie a.c., între orele 18.00-02.00 se vor desfăşura în Complexul turistic Borşa următoarele manifestări cultural-artistice: ”Cântec şi voie bună în ajun de Anul Nou”, spectacole în aer liber precum şi un foc de tabără. De asemenea, joi, 31 decembrie a.c., începând cu orele 23.30, va avea loc în faţa Primăriei Borşa un foc de artificii.

Cetăţenii pot solicita ori de câte ori este nevoie sprijinul forţelor de ordine publică, fie prin contact direct, fie prin apelarea numărului unic de urgenţe „112”.


Stațiunea montană Borșa, preferată de turiștii români și străini. Peste 2.000 de turiști cazați în noaptea de Revelion

$
0
0

borsa iarna 5Peste 2.000 de turişti români şi străini au ajuns în staţiunea montană Borşa pentru a petrece Revelionul şi vacanţa de Anul Nou, iar la aceştia se mai adaugă încă 4.000 de localnici din oraş care muncesc în străinătate şi au venit să petreacă sărbătorile de iarnă alături de familie. Primăria oraşului Borşa organizează, miercuri seara, un pre-revelion în aer liber cu foc de tabără şi multă voie bună.
”Astă seară în staţiunea Borşa, la baza pârtiilor de schi, primăria va organiza pre-revelionul 2016 pentru localnicii întorşi acasă din străinătate, dar şi turiştii care au ales ca destinaţie de vacanţă localitatea noastră. Va fi o seară cu foc de tabără, spectacol de muzică populară, bunătăţi culinare şi băutură, toate servite în aer liber. Pre-revelionul a fost gândit ca o întâlnire specială cu localnicii care lucrează de peste 23 de ani în străinătate şi au ales să fie alături de noi în noaptea dintre ani. La acest eveniment sunt aşteptaţi să participe şi o parte dintre turiştii care deja s-au cazat în staţiunea Borşa.

Va fi o seară cu totul deosebită şi cred din toată inimă că toată lumea se va simţi bine” a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, primarul oraşului Borşa, Sorin Ion Timiş.
Primarul a mai precizat că au fost pregătite patru echipe de intervenţie Salvamont, dar şi ghizi montani pentru turiştii care doresc să ajungă la Cascada Cailor sau în Pasul Prislop. ”Grupurile de turişti care intenţionează să urce pe munte în timpul şederii la Borşa vor pleca însoţite de ghizi care cunosc zona, iar cele patru echipe Salvamont sunt pregătite să intervină în caz de necesitate. O parte dintre turişti şi-au exprimat intenţia de urca în Pasul Prislop, în Parcul Naţional Munţii Rodnei, Parcul Natural Munţii Maramureşului şi de a ajunge la Cascada Cailor, iar ca atare dorim ca toate ieşirile pe munte să fie în deplină siguranţă, oamenii să plece de aici numai cu amintiri plăcute pentru a reveni şi anul viitor”, a mai spus primarul Sorin Ion Timiş.

Potrivit acestuia, toate capacităţile de cazare din staţiunea Borşa şi de vecinătate au fost ocupate de turişti. ”Toate capacităţile de cazare, inclusiv cele care funcţionează în afara staţiunii Borşa – pensiuni, moteluri, hoteluri şi restaurante – au fost rezervate pentru noapte de Revelion, iar unele pensiuni şi hoteluri au locurile ocupate până duminică. Aveam şi un mare avantaj: zăpada. A nins pe munte, iar pârtiile de schi vor fi deschise celor pasionaţi de sportul alb”, a declarat edilul de Borșa, Sorin Ion Timiş, pentru Agerpres.

 

 

Foc în Borșa de ANUL Nou!

$
0
0

incendiu-noaptea-1Cu câteva minute în urmă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a anunțat că, la Borșa a izbucnit un incendiu. Potrivit primelor informații furnizate de ISU Maramureș, prin apelul unic de urgență 112 a fost semnalat foc pe strada Decebal, nr.3 din localitate la un container de gunoi.

Din ceea ce se știe în acest moment au fost aprinse mai multe deșeuri, însă un echipaj de pompieri a pornit deja spre locul menționat, pentru a stinge flăcările. Vom reveni cu amănunte.

ALERTA la Borșa! O casă a luat FOC!

$
0
0

Bendigo residents fighting fires.

Un mesaj transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș cu câteva minute în urmă, anunță un incendiu declanșat la o casă din Borșa, situată pe strada Viseut, nr.16.

Din primele informații  imediat după alertarea prin 112, spre locul indicat au pornit reprezentanții ISU, care luptă cu flăcările pentru a încerca să limiteze cât mai mult pagubele produse de foc.

Vom reveni cu amănunte.

Panică la Borșa. O casă a luat foc!

$
0
0

Un mesaj transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș cu câteva minute în urmă, anunță un incendiu declanșat la o casă din Borșa, situată pe strada Joseni, la nr.19.

Imediat după alertarea prin 112, spre locul indicat au pornit reprezentanții ISU, care luptă cu flăcările pentru a încerca să limiteze cât mai mult pagubele produse de foc.

Vom reveni cu amănunte.apartament

foto:arhivă

Emoționant: 60 de trandafiri oferiți de primarul Borșei pentru Nița și Alexa Danci, din Baia Borșa, la aniversarea a 60 de ani de căsătorie!

$
0
0

60ani2Un gest emoționant s-a petrecut în Baia Borșa, chiar în prima zi a anului 2016, atunci când marea majoritate a oamenilor se odihnea după petrecerea dintre ani, iar alții încă nu reveniseră din concediile stabilite cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Nu la fel s-a întâmplat în Baia Borșa, acolo unde vineri, 1 ianuarie 2016, Nița și Alexa Danci, acum ambii în vârstă de 84 de ani, au fost vizitați de primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș și preotul Vasile Tivadar, care au ținut să ureze celor doi bătrânei ”La Mulți Ani!” și să îi ajute să își reînnoiască jurămintele de căsnicie făcute, pentru întâia oară, cu exact 60 de ani în urmă.

”Prima zi a anului a fost și prima zi de muncă. Am avut ocazia să cunosc doi oameni deosebiți, Nița și Alexa Danci. În urmă cu exact 60 de ani, în 1 ianuarie 1956, cei doi, tineri de 24 de ani pe atunci, îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu cununa în cap și struțul în piept și-au oficiat căsătoria la Casa Domnului, în fața lui Dumnezeu. La venerabila vârstă de 84 de ani, povestesc bunele și relele din cei 60 de ani de viață petrecuți împreună ca soț și soție. Au șapte copii și peste 40 de nepoți și strănepoți. Pe pereții casei vedem poze vechi, icoane, peretare, dar ne atrage atenția un tablou pe care scrie cu litere de-o șchioapă ”Legea iubirii” și sunt prezentate cele zece porunci. Ne spun că, de câte ori au avut probleme au citit cele zece porunci și astfel problemele au dispărut. O astfel de lecție de viață îți dă putere să crezi că orice se poate întâmpla atunci când există iubire și înțelegere. La mulți ani, mătușă Nița și unchiașule Alexa!”.

Atât se afla scris pe contul de Facebook al Primăriei Borșa, primar Sorin Ion Timiș, vizavi de gestul emoționant și inedit pe care a ales să îl facă tocmai în prima zi a anului, pentru niște oameni pe care, probabil, îi vedea pentru întâia oară. Câteva rânduri sincere, curate, pornite din inimă. O poză cu cei doi bătrânei și preotul Vasile Tivadar și o poză cu ”Legea iubirii”.

Niciun cuvânt despre cei 60 de trandafiri pe care i-a oferit lui Nița și Alexa Danci, nimic despre cât de emoționați au fost cei doi ”însurăței” când primarul și preotul le-au trecut pragul casei, tocmai în 1 ianuarie, la aniversarea a 60 de ani de căsătorie.

60ani1Niciun mesaj de grandoare, nimic care să îl facă să iasă în evidență, așa cum alții se laudă și când participă alături de alte zece oficialități la tăierea unei panglici. De aceea, primarul Borșei, Sorin Ion Timiș este iubit de localnici. Detaliile le-am aflat din comentariile care au curs la această postare, unde pe lângă felicitări și sute le like-uri, s-au exprimat și copiii lui Nița și Alexa Danci. Concluziile le puteți trage singuri…

Nita Daria Danciu Putureanu: ”Felicitări, domnule primar Sorin Ion Timiș. Sunteți un om deosebit, un caracter frumos format pe principii și valori morale, sociale și creștine. Niciun primar, de-a lungul timpului, nu a mai făcut un gest atât de frumos pentru acești TITANI AI TIMPULUI, care au învins împreună greutățile vieții, un număr așa frumos de ani. Vă mulțumesc pentru bucuria pe care ați făcut-o PĂRINȚILOR MEI, atât dumneavoastră, cât și preotul Tivadar Vasile și vă doresc ca Noul An să vă aducă multă sănătate, fericire, realizări frumoase și de succes în tot ceea ce faceți!”, a comentat la această postare Nita Daria Danciu Putureanu, una din copiii soților Alexa și Nița Danci.

Și Ileana Porcza, tot fiică a celor doi bătrânei din Baia Borșa a adăugat: ”Îmi dau lacrimile și țin să-i felicit pe domnul primar Sorin Ion Timiș și pe părintele Vasile Tivadar pentru ceea ce au făcut. Este un gest mai mult decât onorabil ca în această zi când lumea se odihnește după Revelion, dânșii au făcut această enormă bucurie părinților mei. Am vorbit cu tata și era așa emoționat că îi venea să plângă de ce mare bucurie i-a făcut primarul Borșei, aducându-i un buchet cu 60 de trandafiri. Îi doresc domnului primar să ajungă să celebreze și dânsul 60 de ani de căsătorie, sănătate multă, succes în tot ceea ce face. Într-adevăr este un om deosebit. Dumnezeu să ne ajute pe toți în noul an. Felicitări și tot respectul!”, și-a încheiat postarea și Ileana Porcza.

INEDIT! Focuri de artificii în patru puncte strategice din Borșa, în noaptea dintre ani

$
0
0

FB_IMG_1452063661296”Cântec, joc și voie bună în ajun de Anu Nou”, așa s-a numit spectacolul în aer liber organizat de Primăria orașului Borșa, prin Serviciul Cultură, în seara, respectiv noaptea dintre anii 2015 și 2016. Tot Borșa este orașul unde Revelionul s-a întins pe parcursul a 48 de ore, petrecerile și chefurile în comunitate având startul încă din după-amiaza zilei de 30 decembrie, potrivit informațiilor oferite de primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș. Și nu oricum, ci în mijlocul orașului, pentru ca atât locuitorii Borșei, cât și invitații sau turiștii care au ales această stațiune turistică pentru a-și petrece sărbătorile de iarnă să poată fi, cu toții, împreună. Evenimentul a fost marcat cu muzică, mâncare tradițională, pălincă și foc de tabără, așa cum ”șade bine” unor oameni gospodari.

În ceea ce privește focurile de artificii, acesta a fost un alt capitol la care Primăria Borșa a surprins în mod plăcut atât localnicii, cât și turiștii. Astfel, în seara zilei de 31 decembrie 2015, la ora 23.45, focurile de artificii au făcut spectacol în patru zone ale orașului Borșa, pentru ca trecerea în noul an să fie marcată așa cum se cuvine. Astfel, ”jocurile de lumini pe cer” au putut fi admirate în centrul orașului – în fața Primăriei Borșa, în Baia Borșa – în curtea Bisericii Ortodoxe de pe strada Independenței, în curtea bisericii din Repedea, dar și în Complexul Turistic Borșa, lângă Hotel ”Cerbul”.

Edilul de Borșa, Sorin Ion Timiș a mai arătat că cel mai vizitat obiectiv turistic în această perioadă a rămas Cascada Cailor, numărul turiștilor depășind câteva mii.

 

Sorin Ion Timiș: ”Alături de borșeni vom transforma orașul într-o comunitate prosperă, curată și plină de viață!

Primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș a arătat că spectacolul de colinde și dansuri autentice a fost prezentat de Ansamblul Folcloric ”Cercănelul” al Casei de Cultură Borșa. ”Mulțumesc, încă o dată, tuturor celor care au participat alături de noi la aceste sărbători frumoase și reîntăresc urarea pe care am făcut-o încă din ultima zi a anului 2015. Doresc tuturor borșenilor din țară și de peste hotare, dar și maramureșenilor precum și turiștilor români și străini care aleg și vor alege Borșa și pe viitor, un călduros La Mulți Ani!, sănătate maximă și fericire alături de cei dragi, precum și împlinirea tuturor dorințelor. Mulțumesc pentru susținerea și aprecierea care mi-au fost arătate pe parcursul anului 2015, iar în 2016 îmi doresc să fiu în continuare alături de borșeni, pentru că doar împreună putem face din Borșa un oraș prosper, curat și plin de viață”, a subliniat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș.

FB_IMG_1452063604800 FB_IMG_1452063614586 FB_IMG_1452063624687 FB_IMG_1452063631986 FB_IMG_1452063647516 FB_IMG_1452063661296

”Oaspeți de seamă” la Ștefan și Nița Mihali din Borșa, în prima zi din 2016! Un peretar sugestiv transmite următorul mesaj: ”Isus le-a zis, pace vouă!”

$
0
0

FB_IMG_1452073108448Prima zi a anului 2016 a fost una deosebită și pentru Ștefan și Nița Mihali din Borșa, o pereche de seamă a comunității, care a ajuns să serbeze 62 de ani de conviețuire comună. Pragul casei lor a fost trecut, chiar în 1 ianuarie 2016, de primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș, însoțit de preotul Vasile Tivadar. Cu un buchet de flori în mână și zeci de gânduri și intenții bune în suflet, edilul Borșei, alături de părintele Tivadar au dorit să îi felicite pe Ștefan și Nița Mihali pentru dârzenia cu care au învins greutățile peste timp și să le ureze încă mulți și frumoși ani împreună. Despre vizita făcută la familia Mihali aflăm de pe contul de Facebook al Primăriei Borșa, printr-un mesaj postat de edilul Sorin Ion Timiș, aceasta fiind cea de-a două vizită pe care a realizat-o în 1 ianuarie la o familie care aniversa peste șase decenii de căsnicie.

”Tot azi, găsim acasă pe Ștefan și Nița Mihali. Într-o casă frumos aranjată, proaspăt văruită pe interior în tradiționala culoare albastru deschis, lângă cuptorul din cărămidă pe care stau în oală sarmalele și pâinea proaspătă, cei doi depănă amintirile celor 62 de ani de căsătorie. În 8 noiembrie 1954, Nița și Ștefan își uneau destinele pe viață. Au două fete și 11 nepoți și strănepoți. Trăiesc în casa construită de unchieșul Ștefan în 1945, pe când avea doar 17 ani. Casa frumos împodobită cu blide, icoane și peretare ne aduce aminte de poveștile bunicilor. La loc de cinste, deasupra patului stă un tablou cu poza părinților mătușii Nița din vremea când au fost miri, undeva prin 1926. La mulți ani, mătușă Nița și unchieșule Ștefan!”, scrie pe contul Primăriei orașului Borșa, mesaj transmis de primarul Sorin Ion Timiș.

Un alt aspect care l-am remarcat, din pozele postate, a fost un peretar aflat la loc de cinste, între icoane sfințite și blide al căruit mesaj este extrem de profund și sugestiv: ”Isus le-a zis, pace vouă”. Și așa pare să fi trăit și familia Mihali, de-a lungul celor 62 de ani de conviețuire comună, în pacea și liniștea adusă de divinitate.

Nouă nu ne rămâne decât să îl felicităm pe primarul Borșei, Sorin Ion Timiș pentru gestul extraordinar și plin de inimă pe care l-a făcut și să îi dorim să rămână neschimbat, peste ani. Un gest simplu face, uneori, mai mult decât 1.000 de cuvinte îmbrăcate în cele mai alese cuvinte! Felicitări, domnule primar!

FB_IMG_1452073089332 FB_IMG_1452073095675 FB_IMG_1452073101755 FB_IMG_1452073108448

Incendiu puternic la Borșa. O ANEXA gospodărească a fost cuprinsă de flăcări!

$
0
0

incendiuUn incendiu, la o ANEXA gospodărească, a izbucnit in urma cu cateva minute, in Borsa, pe strada Obratei  la  nr.12 , transmite ISU Maramures.

Din primele informatii primite de la pompieri, la fata locului s-au deplasat echipaje ale pompierilor militari , dupa ce au fost chemati sa intervina, prin apel la 112.

Vom reveni cu amanunte.
Foto: Arhiva

Un borșean îi atrage atenția senatorului Liviu Pop că DN 18 nu are ”cap de linie” în Vișeu de Jos

$
0
0

a-venit-iarna_93101400Un borșean îi atrage atenția senatorului Liviu Pop că DN 18 nu are ”cap de linie” în Vișeu de Jos

Cu două zile în urmă, pe comunitatea ”Maramureș” aflată pe site-ul de socializare Facebook a apărut o postare care arăta că, ”prins în trafic pe DN 18, senatorul Liviu Marian Pop recunoaște că drumul este un dezastru și că e îngrijorat pentru viața participanților la trafic. ”Consiliul Județean să ia măsuri, sunt indignat”, a afirmat senatorul de Maramureș, Liviu Marian Pop.

A urmat, apoi, un schimb de replici între senatorul maramureșean și cetățenii care au citit declarația sa.

DISPARITIE MISTERIOASA:O maramureșeancă de 21 de ani din Dragomirești și fiul acesteia, de un an și jumătate, au dispărut, în ajunul Revelionului

Astfel, la comentariul lui  An El Aetanev, care a spus: ”Să îl ducă șoferul mai des pe acolo, poate îl repară într-un week-end atunci, nu într-un an”, răspunsul parlamentarului a fost promt: ”Este reparat de trei ani. Și merg foarte des pe el”.

Și Elena Hudema a întrebat: ”Până acum unde a trăit de nu a văzut drumurile țării? Dar jafurile din codrii patriei?”. Și acesteia, senatorul de Maramureș, Liviu Marian Pop i-a răspuns: ”Drumul este reabilitat total de 3 ani. Deci știu cum stau lucrurile”.

Materialul postat pe ”jurnalmm.ro” a fost urmărit și de cititorii noștri, iar Daniel Timiș, din Borșa, a avut un mesaj clar adresat senatorului maramureșean.

”Am citit în articolul d-voastră că d-nul senator Pop a fost foarte revoltat de starea drumului DN 18, iar din afirmațiile domniei sale reiese că DN 18 a fost reabilitat acum 3 ani. Din câte știu eu, DN 18 se termină în partea estică, în zona localității Iacobeni, județul Suceava.

Îl invit pe domnul senator să circule și pe zona Moisei – Iacobeni și să vadă modul în care acest segment a fost reabilitat. Apreciez preocuparea domniei sale pentru siguranța participanților în trafic, dar în zona amintită mai sus reparațiile lipsesc cu desăvârșire. Din câte mai știu, domnia sa este și senator de Borșa, cetățeni care l-au votat cu o largă majoritate”, și-a încheiat comentariul Daniel Timiș.

Așteptăm și noi răspunsul senatorului Liviu Marian Pop după ce se va documenta temeinic la CNADNR și va putea transmite alegătorilor din Borșa, când și dacă această porțiune de drum atât de controversată va primi și atenția Companiei Naționale de Drumuri din România.

 

Amalia Babici Man

ALERTA la Borșa. O casă a luat foc!

$
0
0

Un mesaj transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș cu câteva minute în urmă, anunță un incendiu declanșat la o casă din Borșa, situată pe strada Rodnei, la nr.1A.

Imediat după alertarea prin 112, spre locul indicat au pornit reprezentanții ISU, care luptă cu flăcările izbucnite la cosul de fum al casei, pentru a încerca să limiteze cât mai mult pagubele produse de foc.

Vom reveni cu amănunte.apartament

foto:arhivă

ALARMA la BORSA. O persoana intoxicata cu monoxid de carbon!

$
0
0

smurd
O persoana intoxicata cu monoxid de carbon la Borsa, evenimentul a avut loc în aceasta dimineata, pe strada Gruiul lui Dan nr.15, transmite ISU Maramures.

Din primele informatii o persoana a  fost intoxicata cu monoxid de carbon provenit de la instalatia din incinta spatiului  în care locuia.

La fata locului au sosit echipaje ale  Serviciului Judetean de Ambulanta Maramures care au acordat îngrijiri medicale.

Avertizam populatia ca, în perioada sezonului rece, deseori poliţia s-a confruntat cu evenimente negative datorate intoxicarilor involuntare cu monoxid de carbon sau cu gaz metan, acestea fiind printre cele mai frecvente urgente medicale.

Astfel de evenimente nedorite sunt, în general, determinate de: utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzatoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea cu defecţiuni ale sistemelor de încălzire (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.).

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol, etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.

Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Asfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.

Măsuri de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:

  • Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;
  • Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;
  • Încăperile trebuie aerisite frecvent;
  • Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
  • Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
  • Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.

Vom reveni cu amanunte.gaz

The post ALARMA la BORSA. O persoana intoxicata cu monoxid de carbon! appeared first on JURNAL MM - Doar STIRI - Maramures.

Editorial – Trambulina de sărituri cu schiurile Tintina din Borșa – FOTO

$
0
0

bt25Trambulina de sărituri cu schiurile de la Borșa a fost construită în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind la acea vreme cea mai mare trambulină din Europa și a patra din lume. În urma Dictatului de la Viena partea sudică a județului Maramureș a fost anexată Ungariei.  Pasionații de schi maghiari căutau locuri ideale pentru construcția de pârtii. Un astfel de loc a fost identificat în partea nordică a Munților Rodnei, în zona Complexului Borșa. Autoritățile maghiare în colaborare cu comunitatea română băștinașă au construit la Borșa un centru de schi modern, cu pârtii mai scurte și mai lungi (Pârtia Olympia), cabane moderne și cea mai mare trambulină pentru sărituri cu schiuri din Europa, denumită Trambulina Tintina.

În perioada 1940-1944, centrul de schi de la Borșa a găzduit numeroase concursuri naționale și internaționale. În august 1944, în timpul luptelor, centrul de schi a fost în mare parte distrus. Noua conducere comunistă instaurată după război nu s-a mai interesat de centrul de la Borșa, iar lucrările nu au fost reluate niciodată. Pârtiile și trambulina au rămas, găzduind numeroase competiții de schi naționale și internaționale în deceniile care au urmat.

În anii ’60, comitetele sportive ale statelor comuniste din Europa Răsăriteană au organizat competiții sportive separat de țările occidentale. În anul 1968, comisiile sportive s-au întrunit la Varșovia, pentru a stabili unde se vor organiza următoarele întreceri sportive, printre care și săriturile cu schiurile. S-a adus în discuție lipsa unei locații adecvate pentru desfășurarea  competițiilor de sărituri cu schiurile. Din sală s-a ridicat săritorul polonez Stanislaw Marusarz, antrenorul echipei naționale de schi a Ungariei, spunând că o astfel de locație există în România, în localitatea Borșa din județul Maramureș. Le-a mai spus că el a proiectat-o și că are o lungime de 110 m și poartă denumirea de trambulina Tintina,după numele surorii lui.

La puțin timp după întrunirea comisiilor, la Borșa s-a deplasat o delegație care a stabilit că pârtia și trambulina întrunesc condițiile pentru desfășurarea în condiții optime a competițiilor sportive de sărituri cu schiurile.

Primule concursuri au avut loc în anii ’70. După 1980, trambulina Tintina intră într-o serie de competiții naționale și internaționale. Primul concurs de talie internațională se organizează în  anul 1980. Tot atunci se începe construcția altor două trambuline cu lungime de 70 și 30 m, însă acestea nu au fost finalizate niciodată. În anul 1983, trambulina Tintina este certificată de Federația Internațională de Schi, iar un an mai târziu, în 1984, polonezul Bogdan Zwijacz a înregistrat un nou record mondial de 118 m.

Cele mai bune rezultate înregistrate la Borșa în cadrul concursurilor de sărituri au fost înregistrate la individual de Loricz Balint (în anii 1980, 1982 și 1984), Gheorghe Gerea (1980), Octavian Munteanu (1989), Florin Spulber (1999), Vasile Cosmeanu (1999, 2000). La categoria pe echipe, în anii 1999 și 2000 concursul de sărituri a fost câștigat de echipa CS Dinamo Brașov.

Primul record după cel stabilit în timpul competițiile din anul 1944 (de 88 m) este cel de 96 m stabilit în anul 1980 de Gheorghe Gerea și îmbunătățit de Loricz Balint la 104,5 m în anul 1984.

La concursul internațional de sărituri din 1984 au participat echipe din URSS, Polonia, România, RDG, Ungaria și Cehoslovacia. În anul 1999, Florin Spulber a egalat recordul de 118 m realizat în anul 1984 de polonezul Bogdan Zwijacz, record  care nu a mai  fost depășit până în prezent.

După anul 2000 nu s-au mai organizat concursuri de sărituri cu schiurile la Borșa, dar trambulina este trecută în patrimoniul Federației Română de Schi. Reprezentanții federației recunosc potențialul extraordinar al trambulinei și faptul că aceasta ar putea reintra în circuitul internațional dacă ar fi reabilitată și reomologată.

Borșa a avut un trecut tumultuos, bogat în evenimente istorice și realizări remarcabile. La fel ca multe alte obiective, Trambulina de sărituri cu schiurile din Borșa este dovada unui trecut plin de strălucire și ar putea fi expresia unui viitor luminos în care Borșa să devină din nou o importantă atracție pe harta turismului național și internațional.

bt1 bt2 bt3 bt4 bt5 bt6 bt7 bt8 bt9 bt10 bt11 bt12 bt13 bt14 bt15 bt16 bt17 bt18 bt19 bt20 bt21 bt22 bt23 bt24 bt25 bt26

(va urma)

 

The post Editorial – Trambulina de sărituri cu schiurile Tintina din Borșa – FOTO appeared first on JURNAL MM - Doar STIRI - Maramures.

Viewing all 1079 articles
Browse latest View live