Quantcast
Channel: Jurnal de Borsa – JURNAL MM – Doar STIRI – Maramures
Viewing all 1079 articles
Browse latest View live

Doar un preot polonez din cei doi dispăruți a fost găsit în Munții Maramureșului! Anchetatorii au suspiciuni privind motivele dispariției!

$
0
0

smurdDoar un preot polonez din cei doi dispăruți a fost găsit în Munții Maramureșului! Anchetatorii au suspiciuni privind motivele dispariției!

Noi informații vin din zona Borșa-Vișeu, acolo unde, azi-noapte, s-a lansat o alertă de persoană dispărută. Primele informații arătau că un turist polonez a urcat pe Munții Maramureșului și s-a rătăcit. La primele ore ale dimineții, după ce ceața s-a mai risipit, un adevărat comando de salvare a pornit în căutarea persoanei pierdute pe munți. Reprezentanții ISU Maramureș au fost conduși tocmai de comandantul unității, Ioan Mureșan. Acestora li s-au alăturat echipaje de salvare ale jandarmilor, poliției de frontieră, dar și reprezentanții Salvamont Vișeu de Sus și Salvamont Borșa.

Ore întregi au căutat patrulele pe munte, până au ajuns la cel care a și sesizat dispariția. Surpriza salvatorilor a fost să afle că turistul, care prezenta o stare de sănătate relativ bună, este un preot de origine poloneză, care a urcat pe munte împreună cu un alt preot polonez, însă, potrivit primelor declarații, la un moment dat s-au despărțit. Și aici declarațiile încep să fie contradictorii și să nu păstreze firul logic. Preotul găsit în viață a fost coborât la baza muntelui cu un elicopter SMURD, însă anchetarea acestuia continuă, în acest moment, la Postul de Poliție Borșa, deoarece dispariția celui care îl însoțea pare a fi învăluită în mister.

Unele voci lansează chiar ipoteza unei posibile crime, dar nimic nu este concludent în acest moment. Salvatorii încă speră să îl găsească în viață și pe cel de-al doilea preot care a urcat pe munte, căutările nefiind încă întrerupte.

Vom reveni cu noi amănunte.

Amalia Babici Man


Proetul polonez și călugărul iezuit dispăruți în Munții Maramureșului au fost găsiți la câteva ore distanță! Anchetatorii au avut suspiciuni privind dispariția călugărului!

$
0
0

smurdProetul polonez și călugărul iezuit dispăruți în Munții Maramureșului au fost găsiți la câteva ore distanță! Anchetatorii au avut suspiciuni privind dispariția călugărului!

 Noi informații vin din zona Borșa-Vișeu, acolo unde, azi-noapte, s-a lansat o alertă de persoană dispărută. Primele informații arătau că un turist polonez a urcat pe Munții Maramureșului și s-a rătăcit. La primele ore ale dimineții, după ce ceața s-a mai risipit, un adevărat comando de salvare a pornit în căutarea persoanei pierdute pe munți. Reprezentanții ISU Maramureș au fost conduși tocmai de comandantul unității, Ioan Mureșan. Acestora li s-au alăturat echipaje de salvare ale jandarmilor, poliției de frontieră, dar și reprezentanții Salvamont Vișeu de Sus și Salvamont Borșa.

Mircea Grec Botezan, unul din salvamontiștii de la Salvamont Borșa a explicat faptul că ore întregi au căutat patrulele pe munte, până au ajuns la cel care a și sesizat dispariția. ”Surpriza salvatorilor a fost să afle că turistul, care prezenta o stare de sănătate relativ bună, este un preot de origine poloneză, care a urcat pe munte împreună cu un alt călugăr iezuit, însă, potrivit primelor declarații, la un moment dat s-au despărțit. Și aici declarațiile date de preot au început să fie contradictorii și să nu păstreze firul logic. Preotul găsit în viață în jurul orei 15.00 a fost coborât la baza muntelui cu un elicopter SMURD, însă anchetarea acestuia a continut la Postul de Poliție Borșa, deoarece dispariția celui care îl însoțea părea a fi învăluită în mister”, a explicat Mircea Grec Botezan.

Unele voci au lansat chiar ipoteza unei posibile crime, dar nimic nu a fost concludent. Salvatorii au continuat căutările în speranța de a-l găsi în viață și pe cel de-al doilea călugăr care a urcat pe munte. Drept urmare, în jurul orei 19.00, a fost găsită și cea de-a doua persoană, un călugăr iezuit care a rămas impresionat de rapiditatea cu care s-au mișcat salvatorii. Acesta a explicat, în limba italiană, că într-adevăr s-a despărțit de preot, la un moment dat și unul a luat-o pe o culme a muntelui, iar celălalt pe cealaltă parte.

La final operațiunea de salvare a avut un final fericit, iar cei doi rătăciți pe munte au fost aduși tefer la sol.

Amalia Babici Man

Capra Neagră la raport! Jandarmii montani din Borşa au participat la acțiunea din Munţii Rodnei!

$
0
0

Joi, 22 octombrie a.c., s-a desfăşurat acţiunea comună de evaluare a efectivelor de capre negre din masivul Munţii Rodnei, organizată de către Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, la care au participat jandarmii din cadrul Postului Montan de Jandarmi Borşa.
Acţiunea s-a planificat şi executat în baza Legii nr. 550/2004, privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, a „Protocolului de colaborare între Jandarmeria Română, nr. 50.851 din 12.12.2014 şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climaterice , nr. 6436 din 12.12.2014” şi a Programului acţiunii de evaluare a efectivelor de capră neagră din fondurile cinegetice suprapuse parţial peste raza Parcului Naţional Munţii Rodnei.

În acţiunea de estimare a efectivelor de capră neagră din fondurile cinegetice suprapuse parţial peste raza Parcului Naţional Munţii Rodnei, reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, au fost sprijiniţi de către jandarmii Postului Montan Borşa şi reprezentanţi ai instituţiilor, organizaţiilor de profil cu responsabilităţi în domeniul cinegetic. Acţiunea a demarat prin şedinţa comună de informare la sediul Ocolului Silvic Borşa – punct de lucru A.P.N.M.R., la ora 6.00 şi s-a desfăşurat simultan pe o serie de  trasee stabilite, pentru a evita înscrierea dublă a unor exemplare. Pe  întreaga durată a acţiunii, condiţiile meteo – specifice anotimpului de iarnă, au fost favorabile observării exemplarelor de capre negre existente în aria protejată a Parcului Naţional Munţii Rodnei.DSC_1508

Cruzime fără margine în Borșa: DOSAR PENAL pentru tânărul care a tăiat un cal cu drujba după ce l-au târât zeci de metri legat de un tractor (VIDEO+FOTO)

$
0
0

cal1Un nou act de cruzime fata de animale este cercetat de politisti. Doi frati de 17 si 19 ani din Borsa, Maramures, au chinuit un cal ca sa se razbune, spun martorii ingroziti, pe vecinul lor, stapanul animalului.

Cei doi barbari i-au provocat rani grave calului, rani care se vor vindeca foarte greu. Politistii il cerceteaza deocamdata numai pe tanarul major, relateaza stirileprotv.ro.

Stapanul animalului: „Cum a fost coada, i-a ramas zita. Si au spus ca se mandresc cu ce fac.

Dorina, iapa maltratata, are rani adanci. Cei doi frati care au chinuit-o au mers cu tractorul la un magazin din apropierea casei, pusi pe scandal. Inarmati cu o drujba si o secure, l-au amenintat pe baiatul proprietarului calului, un copil de 15 ani.

Vasile Mihali, proprietarul calului: „Stiu eu, au facut niste manevre cu tractorul, dupa aceea au sarit jos din tractor, unul cu o drujba, unul cu o secure si un baros si au inceput sa taie de pe straif. S-au aruncat prima data cu drujba la cocon, la baiatul meu.

Copilul a reusit sa fuga, insa agresorii au ramas singuri cu calul. Mai intai l-au alergat legat de tractor, apoi l-au ranit.

Vecina: „L-a „oblanit” pana l-a calicit. Niste nemernici. L-a legat si l-a invartit aici, l-a jucat vreme de un ceas. Nu am vazut asa ceva. Animal chinuit, animal chinuit.

Cand a reusit in sfarsit sa se elibereze din chinuri, animalul s-a refugiat in curtea unor localnici care au chemat politia.

Maria Mihali, martor: „Am iesit de dupa casa si am spus „Ce cautati? Iesiti afara de aici!” Si au venit inspre mine pana am ajuns aici cu drujba pornita.

Tatal celor doi frati e de multa vreme in razboi cu vecinul lui, stapanul animalului. Adultii s-au certat in trecut pe un drum de acces in gospodariile lor. Proprietarul calului spune ca daca animalul moare nu-si mai poate intretine familia.

Tanarul de 19 ani, este cercetat penal pentru cruzime fata de animale, conducerea tractorului fara permis si distrugere. Politistii urmeaza sa stabileasca daca fratele sau de 17 ani i-a fost complice. Pentru ca actele de cruzime fata de necuvantatoare s-au inmultit in Romania, reprezentantii asociatiilor pentru protectia animalelor au cerut inasprirea pedepselor.

„Un tânăr din Borşa care se deplasa cu tractorul pe raza localităţii de domiciliu a lovit o căruţă tractată de un cal. În urma impactului, căruţa a fost distrusă şi animalul a fost rănit. Din primele verificări efectuate rezultă că tânărul de 19 ani din Borşa nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere rănire a animalelor şi conducere fără permis”, a declarat Florina Meteş- purtător de cuvânt IPJ Maramureş, informează B1 TV.

Pentru cruzimea de care au dat dovadă şi pentru că au reuşit să distrugă un gard şi un transformator de curent amplasat pe un stâlp, suspecţii s-au ales cu dosar penal.

cal

Primarul și deputatul Borșei condamnă abominabila faptă a borșenilor care au chinuit și au tranșat un cal!

$
0
0

cal1Cu câteva zile în urmă, Borșa a fost zguduită de un scandal înfiorător. Doi borșeni sunt acuzați de faptul că, în cunoștință de cauză, au legat un cal de un tractor și apoi l-au tranșat cu o drujbă. Contactați telefonic, primarul Borșei, Sorin Ion Timiș și deputatul Nuțu Fonta au luat atitudine, condamnând fără drept de apel cruzimea borșenilor.

”Borșa abia a revenit la civilizație. Ani de zile, orașul nostru a fost zguduit de scandaluri mediatice, unele reale, altele mai puțin reale, care ne-au clasat, însă, într-un top al localităților unde infracțiunile sunt la ele acasă. Am demarat în Borșa acțiuni culturale, acțiuni sociale, am organizat festivaluri și întâlniri civice, am dat o nouă linie percepției publice despre orașul nostru. De mai bine de trei ani, tot ceea ce facem este să arătăm că în Borșa nu se întoarce haiducia. Am gândit proiecte de a scoate zona din izolare și am adus turiști din țară și străinătate pentru a le prezenta locurile noastre minunate. Investim în promovarea zonei, în conștientizarea tinerilor, investim în educație și cultură, investim în drumuri și canalizări, în proiecte sociale. Iar acum, Borșa este conectată de un scandal care nu trebuie să ne reprezinte pe toți”, a declarat primarul Borșei, Sorin Ion Timiș.

VEZI:Cruzime fără margine în Borșa: DOSAR PENAL pentru tânărul care a tăiat un cal cu drujba după ce l-au târât zeci de metri legat de un tractor (VIDEO+FOTO)

Sorin Ion Timiș: ”Condamn moral acest act de cruzime și orice borșean ar trebui să facă la fel!”

”În calitate de primar al Borșei, de cetățean al acestui oraș, de contribuabil și om al locului, doresc să ma dezic de faptele de cruzime făcute de cei doi și să îi condamn public, din punct de vedere moral, pentru acțiunile lor care nu pot fi calificate sub nicio formă. Rog doar ca Borșa să nu fie confundată cu faptele unora sau ale altora și îmi prezint regretele proprietarilor acelui cal care nu a avut nicio vină. Este o cruzime fără margini și nu m-aș mira ca acest caz să intre în atenția reprezentanților pentru drepturile animalelor. Tot ceea ce sper, însă, este să nu acuze un oraș întreg pentru fapta unora dintre noi, pe care și noi îi condamnăm și de care ne dezicem”, a declarat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș.

Nuțu Fonta: Voi urmări personal evoluția și cursul anchetei în acest dosar penal!

 ”Nu am cuvinte să explic toate sentimentele de furie și oripilarea care mă încearcă în aceste momente. Reprezint zona Borșa-Vișeu în Parlamentul României, însă am nevoie de întregul meu autocontrol pentru a nu folosi cuvinte mult mai dure referitor la fapta care aduce o pată urâtă asupra orașului pe care îl iubesc și cu care mă mândresc: Borșa. Îmi iau angajamentul de a urmări personal evoluția și cursul dosarului penal care a fost deschis pe numele acestor tineri care fac de rușine Borșa și toți borșenii, pentru a putea sesiza organele abilitate în situația în care nu se vor dispune măsurile necesare ca astfel de evenimente nefericite să nu mai fie înregistrate în comunitatea noastră. Nu tolerăm și nu ascundem sub preș astfel de fapte care se petrec în orașul nostru. Moral, trebuie să luăm atitudine. Borșa nu se poate identifica cu doi infractori. Borșa este un oraș care a ieșit dintr-un con de umbră, un oraș care a evoluat și care învață să fie cu adevărat un oraș european, iar astfel de fapte nu ne fac cinste. La fel ca primarul de Borșa, Sorin Ion Timiș, mă dezic de acțiunea criminală a celor doi și voi cere organelor competente să aplice pedeapsa pe care o merită pentru fapta lor. Totodată, îmi prezint regretele față de proprietari și am discutat cu ei, pentru a afla cum putem să îi ajutăm în această situație.

Din acest motiv, azi am fost în zona de unde provin atât tinerii acuzați, cât și vecinii lor, cei care dețin calul. Am vorbit cu oamenii de pe stradă și am înțeles că a fost nevoie de mai bine de două ore de la apelul la 112, până să ajungă poliția la fața locului. Asta în ideea în care am făcut toate diligențele necesare pentru a dota Poliția Borșa cu logistica necesară desfășurării activității, iar aici vorbesc inclusiv de mijloace de transport. Nu este normal ca la un apel de ajutor, răspunsul să ajungă după două ore, acest lucru pune în pericol siguranța tuturor cetățenilor din Borșa. Mă voi adresa chestorului Viorica Marincaș, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș, pentru a demara și o anchetă internă în acest caz”, a completat și deputatul zonei Borșa – Vișeu, Nuțu Fonta.

Amalia Babici Man

Borșa și zestrea sa etnografică surprinse în pictura Irinei Doce Condrat

$
0
0

borsa.jpg2Irina Doce Condrat, talentata pictoriță din Borșa, aduce din nou în fața publicului o paletă impresionantă de picturi pe pereți. După proiectele Casa Share, inițiate de inimosul Bogdan Tănasă, proiecte la care Irina a contribuit cu mai multe picturi,  iată că noua temă a picturilor sale este lumea plină de frumusețe a cotidianului maramureșean.

borsaInspirate din viața de zi cu zi a borșenilor, picturile Irinei surprind frumusețea portului popular, măreția munților ce înconjoară orașul Borșa, dar și chipurile pline de expresivitate ale oamenilor  care se îndeletnicesc cu vechi meșteșuguri sau ocupații autohtone, precum torsul lânii, coptul pâinii sau păstoritul.

Una dintre picturile Irinei, inspirată din cartea „Rădăcini – o istorie a Borșei în imagini” a subsemnatei, surprinde cotidianul în cea mai frumoasă formă a lui: o femeie în vârstă, în port popular, într-o locuință tradițională frumos împodobită cu „procuțe” și „ștergare”, mestecă „coleșa” pe „șpoar”. Decorul interior specific zonei Borșa, cu laița acoperită cu „țoale țesute la război” și „blide”  pe „cuptior” este completat de portul tradițional al femeii, reprodus cu acuratețe de tânăra pictoriță.

Din zi în zi, talentul Irinei se dezvăluie în forme și motive noi, pline de expresivitate și frumusețe. Este o bucurie să descoperim de fiecare dată alte și alte fațete ale acestui talent. Pe lângă talent, Irina Doce Condrat posedă calități rare, precum altruismul, bunătatea și grijă față de semeni, pe care le-a demonstrat de fiecare dată când a bucurat cu picturile ei sufletele nevinovate ale copiilor din Casa Share.

Felicitări, Irina! Ai tot respectul și admirația noastră!

borsa.jpg1

Persoană căzută în râu, la Borșa

$
0
0

rauO persoană ar fi căzut în râu, la Borșa, pe strada Gura Repezii, în urma cu câteva minute, transmite ISU Maramureș.

Pompierii ISU Maramureș au fost solicitați să intervină.

Vom reveni cu amănunte.

foto:arhiva

Nuțu Fonta: ”Spitalul de Recuperare Borşa NU SE VINDE, NU SE CUMPĂRĂ și NU SE ÎNCHIDE!!”

$
0
0

spital1Multă vâlvă și multe discuții se poartă pe tema închiderii/ neînchiderii Spitalului de Recuperare Borșa. Problema este în atenția permanentă a administrației locale Borșa, prin primarul ales, Sorin Ioan Timiș, dar și a deputatului de Borșa, Nuțu Fonta, care poartă discuții continue atât cu reprezentanții conducerii Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, cât și cu Ministerul Sănătății, pentru a afla care este cea mai bună cale de a rezolva problema deficitului de medici în Borșa. Orașul a renăscut, în ultimii ani, din propria-i cenușă, însă problema Spitalului de Recuperare din Borșa și aducerea de cadre medicale competente, care să asigure performanță și stabilitate rămâne, deocamdată, un subiect spinos. Pe această temă a intervenit, cu o declarație, deputatul Colegiului 5, Borșa – Vișeu, parlamentarul UNPR și președinte al filialei progresiste a maramureșenilor, Nuțu Fonta.

”Având în vedere importanţa subiectului, zvonurile care circulă în Borşa pe seama acestui subiect şi mesajele primite de la dvs., mă văd nevoit să aduc clarificări în legătură cu acest subiect, lucru pe care probabil ar fi trebuit să îl fac mai devreme.

În urma discuţiilor avute cu conducerea Spitalului Borşa vă aduc la cunoştinţă faptul că, datorită unor modificări legislative, spitalele trebuie să funcţioneze cu ambulatoriu integrat pentru fiecare specialitate medicală, astfel a fost necesar ca toate cabinetele medicale individuale din cadrul spitalului să se reorganizeze. Este adevărat că, în perioada 06.10.2015-15.10.2015, nu s-au efectuat consultaţii şi servicii pe ambulatoriu, deoarece în această perioadă s-au întocmit documentaţiile pentru autorizarea sanitară şi încheierea contractului de servicii cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, urmând ca, în cel mai scurt timp, respectiv săptămâna viitoare să se semneze contractul cu C.J.A.S., iar activitatea spitalului să intre astfel în normalitate”, a explicat deputatul de Borșa, Nuțu Fonta.

Fonta: Spitalul din Borșa a primit acreditare și urmează să fie finanțat exclusiv de la Bugetul de Stat!

În perioada 29.06.2015-03.07.2015 a avut loc vizita Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, acreditarea fiind obligatorie minimum odată la 5 ani. În urma verificărilor efectuate de către comisia de acreditare, urmează ca spitalul să primească acreditarea, lucru care confirmă faptul că spitalul nu se va închide. Un alt aspect pozitiv este faptul că în urma unei evaluări efectuate de către o comisie numită de D.S.P. Maramureş, Centrul de Primiri Urgenţe va fi finanţat exclusiv de la Bugetul de Stat. Legat de activitatea economică, spitalul nu are datorii restante către furnizori şi în acelaşi timp are acoperire bugetară pentru aprovizionarea cu medicamente, materiale tehnico-sanitare, hrană, combustibil, etc”, a explicat deputatul Fonta.

Deficitul medicilor, marea problemă a Spitalului Borșa

Problema cu care se confruntă în realitate spitalul din Borşa, dar şi multe alte spitale din ţară, este cea legată de deficitul medicilor. Deocamdată situaţia este stabilă, însa pe viitor, comitetul director al spitalului va trebui să identifice soluţii pentru atragerea de medici care să asigure continuitatea activităţii medicale a spitalului.

”Aş dori pe această cale să mulţumesc tuturor cadrelor medicale care îşi desfăşoară activitatea în spitalul Borşa, dar în special medicilor care depun eforturi pentru menţinerea activităţii medicale, unii dintre ei punându-se în sprijinul pacienţilor după pensionare, fiind nevoiţi să se deplaseze de la distanţe foarte mari.

Aşadar, vă rog să nu mai aplecaţi urechea la zvonurile şi bârfele care circulă în localitate pe seama spitalului, deoarece SPITALUL NU SE VINDE, NU SE CUMPĂRĂ ŞI NU SE ÎNCHIDE!”, a încheiat declarația deputatul de Borșa, Nuțu Fonta. Mesajul lui postat pe un site de socializare a strâns, în foarte scurt timp, zeci de comentarii de la cetățenii Borșei, unele negative, însă marea lor majoritate pozitive. Mesajul care s-a extras, din toate cele afirmate de cetățenii Borșei, este acela că cei 27.000 de locuitori ai orașului au nevoie atât de un spital care să le asigure minimum de servicii medicale, cât și de medici care să respecte jurământul pe care l-au făcut, aceeași de a-și pune toate cunoștințele în slujba oamenilor.


„S-a făcut dreptate!” Haimanalele din Borșa care au schingiuit un cal, reținuți în arest!

$
0
0

O informație de ultimă oră arată, pe surse, că haimanalele din Borșa care au tăiat un cal cu drujba după ce inițial l-au târât după un tractor au fost depuși în arest. Povestea care a oripilat opinia publică a ajuns și în atenția organelor de cercetare penală, iar cei doi frați vor răspunde pentru faptele lor.

Cruzimea inimaginabilă pe care au arătat-o față de un animal inocent nu putea rămâne nepedepsită. Întreaga Borșa a cerut ca cei doi frați să fie judecați și să plătească pentru faptele lor, iar primarul orașului, Sorin Ion Timiș, precum și deputatul Borșei, Nuțu Fonta au ieșit cu declarații publice pentru a condamna abominabila faptă.

Potrivit ultimelor informații pe care le avem, cei doi tineri au ajuns în arest, iar ei urmează să răspundă penal pentru ceea ce au făcut. Dreptatea triumfă, cel puțin la final. Vom reveni cu amănunte.arestat2

Amalia Babici Man

INCENDIU – O casă din Borşa a luat foc!

$
0
0

foc-seminar-pompieriUn incendiu la acoperisul unui case de locuit a izbucnit, in urma cu cateva minute, in Borsa, pe strada Dreptatii nr.6, transmite ISU Maramures.

La fata locului s-au deplasat echipaje ale pompierilor militari din Baia Mare, dupa ce au fost chemati sa intervina, prin apel la 112.

Vom reveni cu amanunte.

foto:arhiva

Halucinant! Suspiciuni de răpire în cazul unui tânăr borșean provenit dintr-o casă de copii și găzduit la Mănăstirea Prislop!

$
0
0

Halucinant! Suspiciuni de răpire în cazul unui tânăr borșean provenit dintr-o casă de copii și găzduit la Mănăstirea Prislop!

 Maramureșeanul Ioan Bârle a postat, pe pagina personală de Facebook un SOS halucinant. Mesajul de ajutor se adresează atât poliției, cât și celor care ar putea să aibă orice fel de date în legătură cu borșeanul Florin Hîș, dispărut în urmă cu mai bine de o lună de zile, în perioada Festivalului Castanelor, care a avut loc în municipiul reședință de județ.

”Tânărul Florin Hâș, în vârstă de 32 de ani, provenit de la Casa de Copii și găzduit la Mănăstirea Prislop a fost răpit de două persoane de naționalitate romă din Bozânta Mică, Maramureș, în perioada desfășurării Sărbătorii Castanelor din Baia Mare. S-a anunțat dispariția lui la poliție, dar până acum nu se știe nimic d
espre el. Dacă aveți orice informații vă rugăm să ne contactați, tânărul a mai fost ținut ostatic, torturat și pus la cerșit de aceleași persoane cunoscute poliției pentru activitatea lor.

Este posibil să îl țină ascuns la Pirită sau pe Craică”, reiese din mesajul halucinant postat de Ioan Bârle. Conform datelor existente în cartea de identitate a dispărutului, ar fi originar din localitatea Borșa, acesta fiind orașul său natal, însă, până la data răpirii, ar fi locuit în satul Prislop din comuna Boiu Mare, județul Maramureș. Dacă acuzațiile pe care le lansează Ioan Bârle sunt adevărate, răpitorii tânărului Florin Hîș ar trebui să răspundă în fața legii, în cel mai drastic mod.

Dacă cineva dintre dumneavoastră l-a văzut sau poate da orice relații despre persoana care se consideră a fi dispărută, este rugată să anunțe cel mai apropiat post de poliție sau să sune la 112.

Amalia Babici ManFB_IMG_1446446699767

Calvarul traficului pe DN18, la final! Câștigătoarea licitației privind reabilitarea drumului Moisei – Iacobeni amenajează șantierul de lucru

$
0
0

BORSA  DN18Calvarul șoferilor care tranzitează DN 18 pe ruta Moisei – Iacobeni pare să fi ajuns la final. Un licăr de speranță apare din Borșa, acolo unde administrația locală ne-a pus la dispoziție răspunsul primit de la reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), în urma petiției adresate de primarul orașului de la poalele munților Rodnei, Sorin Ion Timiș. Deși contractul de lucrări a fost semnat încă din vara acestui an, lucrările au fost tărăgănate din varii proceduri. După așteptări care au părut nesfârșite și după zeci de semnale trase de atât de locuitorii Borșei, cât și de reprezentanții orașului în diferite structuri, apare primul semn de speranță. Este vorba despre un răspuns al CNADNR, care stabilește datele clare pentru desfășurarea lucrărilor, precum și finalizarea reabilitării drumului.

Sorin Ion Timiș: ”Firma câștigătoare a început pregătirea de șantier în Borșa. Avem speranța că, de această dată, vom avea un drum adevărat”

 În urma petiției înregistrare de primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș, la CNADNR, în care a solicitat răspunsuri clare privind termenul de finalizare a lucrărilor pe DN18, Moisei-Iacobeni, reprezentanții Companiei Naționale de Drumuri au venit detalii. ”Contractul de Proiectare și Execuție Reabilitare DN 18 Moisei – Iacobeni pentru remedierea lucrărilor existente și finalizarea lucrărilor rămase de executat: Lot 1, Moisei – Borșa, km. 131+627m și km 156+326m a fost semnat în data de 6 iulie 2015. Durata de execuție a lucrărilor este de 24 luni, proiectare și execuție. Faza I, care reprezintă faza de proiectare este de patru luni, în perioada 24 august 2015 – 24 decembrie 2015. Faza a II-a, care se referă la întreținerea de iarnă este cuprinsă între 15 noiembrie 2015 – 15 martie 2015. Faza a III-a, respectiv execuția propriu-zisă de lucrări a fost stabilită în perioada 15 martie 2016 – 15 noiembrie 2016. Faza a IV-a este tot de întreținere de iarnă, pentru perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017. Faza a V-a, respectiv ultima parte de execuție de lucrări a fost stabilită pentru perioada 15 martie 2017 – 6 iulie 2017. Durata de garanție a lucrărilor este de 24 luni, în perioada 6 iulie 2017 – 6 iulie 2019”, transmis reprezentanții CNADNR, conform documentului anexat.

Primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș a subliniat faptul că, după controalele de lucru efectuate în teren pe acest tronson a observat că firma câștigătoare a început, deja, amenajarea de șantier și a primit asigurări că proiectul tehnic va fi finalizat în termenul stabilit. ”Am discutat cu reprezentanții co
mpaniei câștigătoare, par a fi oameni serioși, care înțeleg calvarul prin care am trecut aici, din calitatea de șoferi. Am primit asigurări că vor executa totul ca adevărați profesioniști și că vor încerca să finalizeze lucrările înainte de termen. Este singurul lucru pe care ni-l dorim și noi, ca și locuitori din Borșa, Moisei și Iacobeni, fiindcă acest drum a iscat deja numeroase dispute și a adus suficientă neîncredere. Speranța mea este că, de această dată, totul se va desfășura așa cum trebuie, iar cei care tranzitează ruta Moisei – Iacobeni vor avea parte de un drum modern, realizat la standarde”, a conchis primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș.adresa CNADNR

Amalia Babici Man

Exerciții de salvare montană în Munții Rodnei și Munții Maramureșului!Elicopterele MAI și SMURD vor survola Borșa!

$
0
0

Vreme de trei zile, începând de azi, 5 noiembrie și până sâmbătă, 7 noiembrie, elicopterele MAI și SMURD vor survola Borșa, în vederea efectuării unor exerciții de salvare montană în Munții Rodnei și Munții Maramureșului. Primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș anunță cetățenii să nu intre în panică, deoarece elicopterele care vor fi pe cer se pregătesc să preîntâmpine posibilele calamități din munții Borșei.

”În perioada 5 – 7 noiembrie 2015, ISU Maramureș și Salvamont Borșa vor efectua exerciții de salvare montană și identificarea punctelor de aterizare cu elicopterul în Munții Rodnei și Munții Maramureșului. Astfel, în zilele de 5, 6 și 7 noiembrie, respectiv de joi și până sâmbătă, vor fie efectuate mai multe zboruri cu elicopterul MAI și elicopterul SMURD pe baza localității Borșa, punctul de plecare fiind terenul de la sediul Poliției Borșa”, a informat primarul localității, Sorin Ion Timiș.FB_IMG_1446709389837

Amalia Babici Man

O casa din Borsa a luat FOC!

$
0
0
incendiu acoperis 001

incendiu acoperis 001

Un incendiu la hornul unui case de locuit a izbucnit, in urma cu cateva minute, in Borsa, pe strada Minerilor,  nr.90, transmite ISU Maramures.

VEZI:Borșa spune STOP ”furtului ca-n codru”!

La fata locului s-au deplasat echipaje ale pompierilor militari din Baia Mare, dupa ce au fost chemati sa intervina, prin apel la 112.

Vom reveni cu amanunte.

foto:arhiva

S-a inaugurat Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Borșa

$
0
0

cnit11Ieri, la Borșa, în prezența unui public numeros, a avut loc inaugurarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică. La eveniment au participat reprezentanți ai autorității locale și județene, operatori din domeniul turismului, echipa de implementare a proiectului, antreprenorul general și agenții economici care au contribuit la realizarea  obiectivului, localnici, precum și reprezentanți ai mass-media locală și județeană.

Centrul a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă și promovarea  turismului”, Domeniul major de intervenție 5.3 – „Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică”, Operațiunea „Crearea Centrelor de Informare și Promovare turistică (CNIPT) și dotarea acestora”. Din fonduri locale s-a finanțat un procent de 2% din valoarea proiectului, restul de 98% fiind suportat de către FEDR. Beneficiarul direct al acestui proiect este Unitatea Administrativ Teritorială Borșa, însă indirect vor beneficia deopotrivă turiștii, localnicii, precum și unitățile de cazare și turism din Borșa.

Inaugurarea centrului  s-a desfășurat în două etape. Prima etapă a constat în prezentarea unui amplu istoric al activității de turism în Borșa, urmată de prezentarea proiectului, a etapelor și a persoanelor  care au contribuit la realizarea lui. A urmat tăierea panglicii de către Timiș Ion Sorin, primar al localității Borșa, Tomoioaga Antonia, viceprimar și  Zetea  Gabriel-Valer, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.

Începând de astăzi, turiștii pot beneficia de serviciile Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Borșa, de unde pot obține informații despre potențialul turistic al zonei, trasee turistice, unități de cazare, evenimente și manifestări cultural-artistice sau religioase, precum și despre posibilitățile de petrecere a timpului liber, relaxare, agrement sau divertisment.

cnit1 cnit3 cnit4 cnit5 cnit7 cnit8 cnit9 cnit10 cnit6 cnit2

Acțiunile de salvare în Munții Rodnei au identificat peste 15 locații de aterizare și zonele cu apă, în cazul unui incendiu

$
0
0

cascada-cailor13Acțiunile de salvare în Munții Rodnei au identificat peste 15 locații de aterizare și zonele cu apă, în cazul unui incendiu

Începând de joi, 5 noiembrie, până azi, 7 noiembrie, elicopterul MAI și elicopterul SMURD survolează Munții Rodnei și Munții Maramureșului, pentru identificarea posibilelor locuri de aterizare în cazul unei calamități sau a unui incediu.

Azi, 7 noiembrie, elicopterul SMURD a ajuns în Baia Mare, pe Aeroportul Internațional, pentru alimentare. Alături de inspectorul șef al ISU Maramureș, lt.col Ioan Mureșan, lt. col Ioniță Sârb și maior Alexandru Conea s-au aflat și reprezentanții Salvamont Borșa, conduși de șeful Salvamont, Daniel Timiș.

”A fost frumos să survolăm Munții Rodnei și Munții Maramureșului, mereu când putem face ceva care va duce la salvarea de vieți ne simțim extraordinar. Suntem Salvamont, Salvamont Borșa și suntem mândri de asta. Am descoperit, în aceste zile, locuri de existența cărora nici nu știam. Nu știam unde ar putea ateriza un elicopter, în cazul unei intervenții, nu știam cu siguranță de unde am putea lua apă, în cazul unui incendiu neașteptat. Consider că acțiunile ultimelor două zile, care vor continua și azi sunt benefice atât pentru locuitorii zonei, cât și pentru turiștii care aleg să escaladeze munții noștri. Tot ceea ce facem este pentru siguranța lor. Și doresc să subliniez faptul că, pentru ca această activitate de survolare a munților să fie posibilă, am avut parte de întregul concurs al primarului de Borșa, Sorin Ion Timiș, care a militat alături de noi și care ne-a ajutat cu tot ceea ce i-am solicitat”, a declarat Mircea Grec Botezan, unul dintre reprezentanții Salvamont Borșa.

Primele zile de exerciții privind interventia în situații de urgență, coordonată de ISU Maramureș și Salvamont Borșa au decurs foarte bine. S-au identificat peste 15 locații de aterizare în Munții Rodnei și trei locații de aterizare în Munții Maramureșului. Exercițiile continuă și azi în zona munților ce împrejmuiesc orașul Borșa. Singurul nostru scop este acela de a preveni cazurile de forță majoră și de a știi, atunci când declanșăm o acțiune de salvare, unde anume putem ateriza pentru a ajunge cât mai repede la locul unde este necesară prezența noastră”, a explicat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș, care este președinte al Comitetului local pentru situații de urgență la nivelul orașului.

 

Amalia Babici Man

Ghizi autorizați pentru turiștii români și străini care vizitează Cascada Cailor din Borșa

$
0
0

cascada-cailor13Turiştii români şi străini care intenţionează să ajungă la Cascada Cailor, situată în Munţii Pietrosul Rodnei – Parcul Naţional Munţii Pietrosul Rodnei, vor putea beneficia, pe durata sezonului de iarnă, de ghizi autorizaţi, puşi la dispoziţie de administraţia locală sau de un membru al echipei Salvamont care-i va însoţi pe tot traseul. ”Din această iarnă, turiştii care se aventurează spre Cascada Cailor, îndeosebi grupurile organizate vor beneficia de un ghid turistic în funcţie de necesitate sau un membru al echipei Salvamont pe toată durata traseului. Având în vedere că zona e uşor accesibilă pentru cei familiarizaţi cu muntele, traseele marcate, refugiile în caz de pericol, funcţionabile, turiştilor ocazionali care intenţionează să admire cascada am decis să acordăm un ajutor specializat celor mai puţini cunoscători ai muntelui pentru a evita situaţiile neplăcute. Un sejur pe munte trebuie să fie unul cu amintiri plăcute, unul care trebuie să provoace reîntoarcerea în locurile vizitate” a declarat, marţi, pentru AGERPRES, primarul oraşului Borşa, Sorin Ion Timiş, pe teritoriul căruia se afla cascada.
Edilul a mai precizat că turiştii care se gândesc să urce în Munţii Pietrosul Rodnei pe durata iernii trebuie să fie pregătiţi pentru asemenea incursiuni şi ţină cont de faptul că pe munte vreme se schimbă la intervale scurte de timp.

Sorin Ion Timiș: ”Muntele te respectă dacă şi tu, ca turist, îl respecţi”
”Muntele te respectă dacă şi tu ca turist îl respecţi, iar a urca în Pietrosul Rodnei, pe teritoriul Parcului Naţional Munţii Pietrosul Rodnei doar din spirit de aventură e foarte riscant. Culmile montane sfârşesc abrupt, terenul de origine vulcanică e accidentat pe porţiuni întinse, vremea pe durata iernii se schimbă repede, ceaţa şi ninsoarea pot crea probleme celor ce nu cunosc parcul, celor care urca pentru prima dată. Ascensiunea pe durata iernii e recomandată doar celor bine pregătiţi şi numai în condiţii de vizibilitate perfectă, altfel pericolul producerii unor accidente e destul de ridicat, lucru demonstrat de-a lungul anilor în situaţii ce au necesitat intervenţia Salvamontului şi Jandarmilor montani pentru salvarea celor blocaţi pe munte”, a spus spus Sorin Ion Timiş.
Pentru a veni în sprijinul iubitorilor de vacanţe, primăria oraşului Borşa a deschis recent un centru de informare turistică unde se pot afle date în timp real despre condiţiile meteo din Parcul Naţional Munţii Rodnei, trasee, zone care ar putea fi vizitate, cabane, refugii, program de funcţionare a pârtiilor de schi, contacte ghizi montani dar şi locuri de cazare în staţiunea Borşa cât şi locurile apropiate.
Cascada Cailor este situată pe versantul nordic a Munţilor Petrosul Rodnei are o înălţime de 90 de metri, apa rostogolindu-se în trei trepte până la baza versantului. Frumuseţea locului, peisajul învecinat fac din Cascada Cailor un punct de atracţie pentru turiştii din toată ţara şi străinătate. Cascada cunoaşte un punct major de atracţie la venirea primăverii când debitul apei se află în creştere ca urmare a topirii zăpezilor la înălţimi de peste 2 000 de metri.

Turiști din Franța, Polonia, Cehia, Slovenia și Slovacia vizitează Borșa

$
0
0

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Borșa își dovedește utilitatea. Zilnic, din ce în ce mai mulți turiști români și străini îi trec pragul, pentru a obține informații referitoare la traseele sau obiectivele turistice din Borșa și împrejurimi.

Dar nu doar turiștii vizitează noul CNIPT, ci și localnicii, în special proprietarii de hoteluri și pensiuni, care își prezintă oferta turistică prin intermediul pliantelor pe care le pun la dispoziția turiștilor.

În ultimele zile centrul a fost vizitat de turiști din Franța, Polonia, Cehia, Slovenia și Slovacia.borsa

Nicăieri nu-i ca acasă! Ajuns un actor faimos în Italia, la numai 11 ani, băiatul își dorește să trăiască în Borșa

$
0
0

FB_IMG_1447306122920Robert Dancs, copilul de 11 ani al unei familii de români din localitatea Borşa, judeţul Maramureş, s-a născut în Italia şi a devenit celebru aici după ce a jucat în filmul „Sole a Catinelle” („Soare cu găleata”), lansat pe 30 octombrie 2013 şi care are încasări de peste 35 de milioane de euro. Micul actor îşi doreşte ca pe viitor să poată trăi în România.
Robert s-a născut în localitatea Calcinate din provincia Bergamo şi în prezent locuieşte cu sora sa Natalia (13 ani) şi mama, Karolina Ștetcu, în oraşul Sarnico, din regiunea Lombardia. El a dus o viaţă viaţă obişnuită alături de familie, până cânda cucerit publicul italian şi lumea cinematografiei. Românul a fost selectat din 80 de candidaţi petru a interpreta în „Sole a Catinelle”, rolul unui băieţel cu rezultate bune la şcoală, care suferă de pe urma despărţirii părinţilor săi. Acum el este recunoscut şi oprit pe stradă de italieni, care îi cer autografe şi vor să se fotografieze cu el, relatează gazetaromaneasca.com, o publicaţie a românilor din Italia.

 

Robert Dancs: ”În România mă simt liber!”
Micul actor spune că vorbeşte „un pic româneşte” şi că îi place să viziteze România. În fiecare vară el merge la bunicii lui de la Borşa, unde se joacă cu caii şi cu câinele lui. Încă de pe acum, Robert îşi doreşte ca atunci când va fi mare, să poată trăi în ţara părinţilor lui şi nu în ţara de adopţie. El spune că îi place mai mult în România, pentru că aici „se simte liber”.

„Este minunat şi în acelaşi timp surprinzător cât de mult poate un copil artist să îmbunătăţească imaginea unei ţări. Nu cred că se întâmplă prea des ca italienii să dorească să facă atât de multe fotografii unui român”, declara, luna trecută, o româncă din Italia surprinsă de atenţia pe care Robert Dancs a primit-o din partea italienilor la o recepţie organizată de Consulatul României la Milano, cu prilejul Zilei Nationale a României.

(informații preluate de pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Borșa, primar Sorin Ion Timiș)

ACCIDENT grav la BORȘA: Două persoane rănite în urma impactului!

$
0
0

ACCIDENT la BORȘA. Două persoane rănite în urma impactului !

Poliţiştii au fost sesizaţi că în localitatea BORȘA pe DN18, a avut loc un accident de circulaţie foarte grav, soldat cu două victime.

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 11,35.

La faţa locului s-au deplasat echipaje ale ambulanţei şi poliţiei.

Vom reveni cu amănunte.

pieton-accidentat

foto:arhivă

 

Viewing all 1079 articles
Browse latest View live