Multă vâlvă și multe discuții se poartă pe tema închiderii/ neînchiderii Spitalului de Recuperare Borșa. Problema este în atenția permanentă a administrației locale Borșa, prin primarul ales, Sorin Ioan Timiș, dar și a deputatului de Borșa, Nuțu Fonta, care poartă discuții continue atât cu reprezentanții conducerii Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, cât și cu Ministerul Sănătății, pentru a afla care este cea mai bună cale de a rezolva problema deficitului de medici în Borșa. Orașul a renăscut, în ultimii ani, din propria-i cenușă, însă problema Spitalului de Recuperare din Borșa și aducerea de cadre medicale competente, care să asigure performanță și stabilitate rămâne, deocamdată, un subiect spinos. Pe această temă a intervenit, cu o declarație, deputatul Colegiului 5, Borșa – Vișeu, parlamentarul UNPR și președinte al filialei progresiste a maramureșenilor, Nuțu Fonta.
”Având în vedere importanţa subiectului, zvonurile care circulă în Borşa pe seama acestui subiect şi mesajele primite de la dvs., mă văd nevoit să aduc clarificări în legătură cu acest subiect, lucru pe care probabil ar fi trebuit să îl fac mai devreme.
În urma discuţiilor avute cu conducerea Spitalului Borşa vă aduc la cunoştinţă faptul că, datorită unor modificări legislative, spitalele trebuie să funcţioneze cu ambulatoriu integrat pentru fiecare specialitate medicală, astfel a fost necesar ca toate cabinetele medicale individuale din cadrul spitalului să se reorganizeze. Este adevărat că, în perioada 06.10.2015-15.10.2015, nu s-au efectuat consultaţii şi servicii pe ambulatoriu, deoarece în această perioadă s-au întocmit documentaţiile pentru autorizarea sanitară şi încheierea contractului de servicii cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, urmând ca, în cel mai scurt timp, respectiv săptămâna viitoare să se semneze contractul cu C.J.A.S., iar activitatea spitalului să intre astfel în normalitate”, a explicat deputatul de Borșa, Nuțu Fonta.
Fonta: Spitalul din Borșa a primit acreditare și urmează să fie finanțat exclusiv de la Bugetul de Stat!
În perioada 29.06.2015-03.07.2015 a avut loc vizita Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, acreditarea fiind obligatorie minimum odată la 5 ani. În urma verificărilor efectuate de către comisia de acreditare, urmează ca spitalul să primească acreditarea, lucru care confirmă faptul că spitalul nu se va închide. Un alt aspect pozitiv este faptul că în urma unei evaluări efectuate de către o comisie numită de D.S.P. Maramureş, Centrul de Primiri Urgenţe va fi finanţat exclusiv de la Bugetul de Stat. Legat de activitatea economică, spitalul nu are datorii restante către furnizori şi în acelaşi timp are acoperire bugetară pentru aprovizionarea cu medicamente, materiale tehnico-sanitare, hrană, combustibil, etc”, a explicat deputatul Fonta.
Deficitul medicilor, marea problemă a Spitalului Borșa
Problema cu care se confruntă în realitate spitalul din Borşa, dar şi multe alte spitale din ţară, este cea legată de deficitul medicilor. Deocamdată situaţia este stabilă, însa pe viitor, comitetul director al spitalului va trebui să identifice soluţii pentru atragerea de medici care să asigure continuitatea activităţii medicale a spitalului.
”Aş dori pe această cale să mulţumesc tuturor cadrelor medicale care îşi desfăşoară activitatea în spitalul Borşa, dar în special medicilor care depun eforturi pentru menţinerea activităţii medicale, unii dintre ei punându-se în sprijinul pacienţilor după pensionare, fiind nevoiţi să se deplaseze de la distanţe foarte mari.
Aşadar, vă rog să nu mai aplecaţi urechea la zvonurile şi bârfele care circulă în localitate pe seama spitalului, deoarece SPITALUL NU SE VINDE, NU SE CUMPĂRĂ ŞI NU SE ÎNCHIDE!”, a încheiat declarația deputatul de Borșa, Nuțu Fonta. Mesajul lui postat pe un site de socializare a strâns, în foarte scurt timp, zeci de comentarii de la cetățenii Borșei, unele negative, însă marea lor majoritate pozitive. Mesajul care s-a extras, din toate cele afirmate de cetățenii Borșei, este acela că cei 27.000 de locuitori ai orașului au nevoie atât de un spital care să le asigure minimum de servicii medicale, cât și de medici care să respecte jurământul pe care l-au făcut, aceeași de a-și pune toate cunoștințele în slujba oamenilor.