În septembrie 2019 scriam despre tânărul vișeuan Denis Florin Năsui, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic ”Bogdan-Vodă”, pasionat de istorie, și felicitam sârguința cu care se apleca asupra acestui domeniu: făcea voluntariat la Muzeul de Istorie și Etnografie Vișeu de Sus, s-a clasat pe primele locuri la Olimpiada Județeană de Istorie și chiar a obținut un premiu. Acum, după doar un an, Denis Florin Năsui a publicat prima carte!
În cadrul Simpozionului organizat la Centrul Documentar Expozițional al Nobilimii Române Maramureșene în septembrie 2019, Asociația „Prietenii Culturii” pentru cercetări istorice, prin conf.dr.Claudiu Ramon Dimitrie Butculescu – președinte fondator, a acordat tânărului Denis Florin Năsui un premiu pentru activitatea sa în domeniul istoriei. Domnul Claudiu Butculescu, al cărui bunic, Dimitrie C. Butculescu, a fost un precursor al arheologiei românești din secolul al XIX-lea, a apreciat încă de atunci cunoștințele și pasiunea cu care tânărul se documenta pe teme istorice. În primăvara acestui an i-a propus să scrie o carte, a cărei publicare să fie susținută de asociație. Iar Denis Florin Năsui s-a pus pe treabă și, în mai puțin de jumătate de an, a reușit să documenteze volumul ”Din trecutul comunei Vișeu de Jos”, volum ce a fost lansat duminică, 13 septembrie, la Vișeu de Jos.
La numai 17 ani și aflându-se abia la jumătatea studiilor liceale, Denis Florin Năsui și-a asumat scrierea unei cărți despre oameni, locuri și fapte din istoria localității sale natale. Este prima lucrare de acest fel despre localitatea Vișeu de Jos, o ”scurtă monografie”, așa cum a fost numită chiar de autor.
„În lucrarea de faţă am încercat să ofer cititorilor informaţii istorice inedite despre Vişeu de Jos, prin care să surprind cât mai bine viaţa localităţii, din cele mai vechi timpuri şi până în prezent. Informaţiile incluse în lucrare se circumscriu perimetrului istoric maramureşean, cu trimiteri documentare spre unele evenimente din istoria ţării. Fotografiile document sunt adevărate izvoare istorice care să dăinuie peste veacuri şi descriu o adevărată imagine din trecutul satului Vişeu de Jos”, spune Denis Năsui.
La evenimentul de lansare a participat primarul localității, dl. Gavrilă Șimon, directorul Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus, dr. Anuța Pop, prof. Vasile Tomoiagă – profesorul de istorie ce i-a insuflat dragostea pentru acest domeniu, cunoscători și cercetători ai istoriei, cu articole și volume în domeniu (Vasile Coman, Nicoară Mihali), profesori, dar și tineri ce au venit să fie alături de colegul și prietenul lor.
Toți cei prezenți au avut cuvinte frumoase la adresa tânărului autor, s-au bucurat de reușita sa și l-au încurajat să-și urmeze drumul ales, să cerceteze și să scoată la lumină noi informații, nu doar din trecutul localității sale, ci din întreaga zonă. Îl felicităm și noi pentru tot ceea ce face și îi dorim mult succes în continuare !
Prof. Aurel Ghilezan