Borșa, județul Maramureș, are un potențial turistic fenomenal! Iar dacă planurile celor de acolo vor prinde contur, în viitor ne vom bucura de sporturi de iarnă și în altă parte a României. Pe noi sigur că ne interesează săriturile cu schiurile, iar după ce v-am prezentat în urmă cu puțin timp câteva informații în exclusivitate, revenim acum și cu alte detalii.
De vorbă am stat cu Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa. Reluăm discuția și spunem că în weekend-ul viitor va fi prezent la Zakopane (Polonia) pentru următoarea deplasare din Cupa Mondială la masculin. Printre alte hobby-uri, acolo va purta și discuții cu diferiți reprezentanți ai Federației Internaționale de Ski (FIS) în vederea (re)organizării pe viitor a unor etape de ski jumping la Borșa. Asta ”chiar dacă pentru început vor fi competiții demonstrative”, după cum ne spune Ion Sorin Timiș, un împătimit al sporturilor de iarnă.
Normal, în interiorul nostru au apărut alte curiozități. Așa că n-am ezitat și am pus câteva întrebări.
De la Ion Sorin Timiș am aflat că este vorba de un proiect de reabilitare și modernizare a trambulinelor de la Borșa care este prins în Masterplanul privind investițiile în turism marca Ministerul Turismului. Asta alături de alte patru proiecte: construire telegondola și pârtie de schi olimpică, construire arenă biathlon și schi fond, construire telecabină la Vârful Pietrosul Rodnei (2.303 metri), construire domeniu schiabil Borșa 45 km de pârtii de schi. Sună foarte bine, nu?
Dincolo de vechile dimensiuni și recorduri aflăm că trambulina Tintina va fi adusă la standarde actuale. Adică va fi mărită și va avea punctul de construcție cuprins între 120 și 140 metri. Ar fi un un lucru inedit și astfel România ar avea șanse mult mai mari să aducă o etapă masculină de Cupă Mondială (pe timp de iarnă).
”Vrem să facem altceva decât la Râșnov. Asta pentru a nu ne lupta între noi românii pentru a aduce evenimente”, precizează Ion Sorin Timiș.
Când se estimează că se va finaliza proiectul de la Borșa? Ni s-a transmis că în 5-7 ani. Doamne ajută!
În proiect sunt incluse șase trambuline, de la K15 și până la K140.
”În luna martie trimitem primul grup de 15 copii din Borșa la Wisla (Polonia) pentru pregătire pe trambulinele de acolo. Ferederația poloneză ne pune la dispoziție baza sportivă și antrenorii”, ne-a mai declarat primarul din Borșa.
În altă ordine de idei, suntem invitați să căutăm cartea ”Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei”, autor Killyeni Andras, în care găsim povestea trambulinei de la Borșa din anii ’40.sursa