Turiştii români şi străini care intenţionează să ajungă la Cascada Cailor, situată în Munţii Pietrosul Rodnei – Parcul Naţional Munţii Pietrosul Rodnei, vor putea beneficia, pe durata sezonului de iarnă, de ghizi autorizaţi, puşi la dispoziţie de administraţia locală sau de un membru al echipei Salvamont care-i va însoţi pe tot traseul. ”Din această iarnă, turiştii care se aventurează spre Cascada Cailor, îndeosebi grupurile organizate vor beneficia de un ghid turistic în funcţie de necesitate sau un membru al echipei Salvamont pe toată durata traseului. Având în vedere că zona e uşor accesibilă pentru cei familiarizaţi cu muntele, traseele marcate, refugiile în caz de pericol, funcţionabile, turiştilor ocazionali care intenţionează să admire cascada am decis să acordăm un ajutor specializat celor mai puţini cunoscători ai muntelui pentru a evita situaţiile neplăcute. Un sejur pe munte trebuie să fie unul cu amintiri plăcute, unul care trebuie să provoace reîntoarcerea în locurile vizitate” a declarat, marţi, pentru AGERPRES, primarul oraşului Borşa, Sorin Ion Timiş, pe teritoriul căruia se afla cascada.
Edilul a mai precizat că turiştii care se gândesc să urce în Munţii Pietrosul Rodnei pe durata iernii trebuie să fie pregătiţi pentru asemenea incursiuni şi ţină cont de faptul că pe munte vreme se schimbă la intervale scurte de timp.
Sorin Ion Timiș: ”Muntele te respectă dacă şi tu, ca turist, îl respecţi”
”Muntele te respectă dacă şi tu ca turist îl respecţi, iar a urca în Pietrosul Rodnei, pe teritoriul Parcului Naţional Munţii Pietrosul Rodnei doar din spirit de aventură e foarte riscant. Culmile montane sfârşesc abrupt, terenul de origine vulcanică e accidentat pe porţiuni întinse, vremea pe durata iernii se schimbă repede, ceaţa şi ninsoarea pot crea probleme celor ce nu cunosc parcul, celor care urca pentru prima dată. Ascensiunea pe durata iernii e recomandată doar celor bine pregătiţi şi numai în condiţii de vizibilitate perfectă, altfel pericolul producerii unor accidente e destul de ridicat, lucru demonstrat de-a lungul anilor în situaţii ce au necesitat intervenţia Salvamontului şi Jandarmilor montani pentru salvarea celor blocaţi pe munte”, a spus spus Sorin Ion Timiş.
Pentru a veni în sprijinul iubitorilor de vacanţe, primăria oraşului Borşa a deschis recent un centru de informare turistică unde se pot afle date în timp real despre condiţiile meteo din Parcul Naţional Munţii Rodnei, trasee, zone care ar putea fi vizitate, cabane, refugii, program de funcţionare a pârtiilor de schi, contacte ghizi montani dar şi locuri de cazare în staţiunea Borşa cât şi locurile apropiate.
Cascada Cailor este situată pe versantul nordic a Munţilor Petrosul Rodnei are o înălţime de 90 de metri, apa rostogolindu-se în trei trepte până la baza versantului. Frumuseţea locului, peisajul învecinat fac din Cascada Cailor un punct de atracţie pentru turiştii din toată ţara şi străinătate. Cascada cunoaşte un punct major de atracţie la venirea primăverii când debitul apei se află în creştere ca urmare a topirii zăpezilor la înălţimi de peste 2 000 de metri.