Acțiunile de salvare în Munții Rodnei au identificat peste 15 locații de aterizare și zonele cu apă, în cazul unui incendiu
Începând de joi, 5 noiembrie, până azi, 7 noiembrie, elicopterul MAI și elicopterul SMURD survolează Munții Rodnei și Munții Maramureșului, pentru identificarea posibilelor locuri de aterizare în cazul unei calamități sau a unui incediu.
Azi, 7 noiembrie, elicopterul SMURD a ajuns în Baia Mare, pe Aeroportul Internațional, pentru alimentare. Alături de inspectorul șef al ISU Maramureș, lt.col Ioan Mureșan, lt. col Ioniță Sârb și maior Alexandru Conea s-au aflat și reprezentanții Salvamont Borșa, conduși de șeful Salvamont, Daniel Timiș.
”A fost frumos să survolăm Munții Rodnei și Munții Maramureșului, mereu când putem face ceva care va duce la salvarea de vieți ne simțim extraordinar. Suntem Salvamont, Salvamont Borșa și suntem mândri de asta. Am descoperit, în aceste zile, locuri de existența cărora nici nu știam. Nu știam unde ar putea ateriza un elicopter, în cazul unei intervenții, nu știam cu siguranță de unde am putea lua apă, în cazul unui incendiu neașteptat. Consider că acțiunile ultimelor două zile, care vor continua și azi sunt benefice atât pentru locuitorii zonei, cât și pentru turiștii care aleg să escaladeze munții noștri. Tot ceea ce facem este pentru siguranța lor. Și doresc să subliniez faptul că, pentru ca această activitate de survolare a munților să fie posibilă, am avut parte de întregul concurs al primarului de Borșa, Sorin Ion Timiș, care a militat alături de noi și care ne-a ajutat cu tot ceea ce i-am solicitat”, a declarat Mircea Grec Botezan, unul dintre reprezentanții Salvamont Borșa.
Primele zile de exerciții privind interventia în situații de urgență, coordonată de ISU Maramureș și Salvamont Borșa au decurs foarte bine. S-au identificat peste 15 locații de aterizare în Munții Rodnei și trei locații de aterizare în Munții Maramureșului. Exercițiile continuă și azi în zona munților ce împrejmuiesc orașul Borșa. Singurul nostru scop este acela de a preveni cazurile de forță majoră și de a știi, atunci când declanșăm o acțiune de salvare, unde anume putem ateriza pentru a ajunge cât mai repede la locul unde este necesară prezența noastră”, a explicat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș, care este președinte al Comitetului local pentru situații de urgență la nivelul orașului.
Amalia Babici Man