Cascada Cailor din Munții Pietrosul Rodnei, vizitată de aproape 15.000 de turiști în sezonul estival!FOTO
Cascada Cailor din Munții Pietrosul Rodnei, cu înălțimea de 90 de metri, una dintre cele mai mari căderi de apă din țară, a fost vizitată în acest sezon estival de aproximativ 15.000 de turiști, a declarat marți, pentru AGERPRES, coordonatorul Centrului de Informare Turistică din orașul Borșa, Anca Sav.
„Am avut zile în care peste 2.000 de turiști români și străini au ajuns la Cascada Cailor, unii apelând la telescaun, alții pe jos, parcurgând cei câțiva kilometri dus-întors până la baza cascadei. De la începutul lunii mai și până acum, potrivit datelor noastre, cel puțin 15.000 de turiști au vizitat numai cascada. Faptul că se poate ajunge în condiții bune cu un pic de efort fizic — care face, de fapt, farmecul unei ieșiri pe munte, arată că obiectivul nostru se bucură de apreciere și este căutat, inclusiv în perioada sezonului rece când traseul se parcurge cu mare dificultate. Pentru noi e un prilej de mare satisfacție că am reușit, printr-o muncă susținută, să readucem cascada în atenția turiștilor, după ce, ani la rând, obiectivul nu prea mai prezenta interes”, a spus Anca Sav.
Turiștii care ajung la Cascada Cailor optează pentru o vacanță cu cazare într-una din pensiunile situate în localitățile învecinate, fie parcurg, pe durata mai multor zile, un circuit care cuprinde mai multe obiective cultural-religioase din Maramureș.
„Călătorii care vizitează cascada fie se cazează la una dintre pensiunile sau motelurile din orașul Borșa, fie aleg o pensiune din cel mai apropiat sat, de unde apoi își fac un traseu de vizitare a mai multor obiective. Sunt căutate atât bisericile din lemn, unele aflate în patrimoniul UNESCO dar și muzeele din comune și orașe. De regulă, turiștii români, dar și cei străini sunt relativ bine informați despre principalele puncte din județ care trebuie vizitate” a spus Anca Sav.
Cascada Cailor este situată în vecinătatea stațiunii montane Borșa la poalele Munților Pietrosul Rodnei pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea. Locul este spectaculos mai ales pe durata primăverii, când se topește zăpada pe munte iar debitul apei în cădere crește substanțial, provocând un zgomot specific, dar și pe durata iernii, când o parte îngheață, formând țurțuri lungi de câțiva metri.