Quantcast
Channel: Jurnal de Borsa – JURNAL MM – Doar STIRI – Maramures
Viewing all 1079 articles
Browse latest View live

RASTURNARE de situaţie în cazul unui furt din BORSA:Trei minori implicaţi

$
0
0

13646964_136276376808646_2014000424_oRASTURNARE de situaţie în cazul unui furt din BORSA:Trei minori implicaţi

În urma activităţilor de cercetare şi documentare efectuate, poliţiştii din Borşa au identificat trei minori din oraş bănuiţi de comiterea infracţiunii de furt calificat.

La data de 06 aprilie a.c., poliţiştii oraşului Borşa au fost sesizaţi cu privire la comiterea unui furt dintr-o societate comercială. Din cercetările efectuate s-a stabilit că persoane necunoscute, prin forţarea uşii de acces, au pătruns într-o societate comercială din oraş şi au sustras o sumă de bani şi mai multe pachete cu ţigări.

Investigaţiile efectuate de poliţişti au dus la identificarea a trei minori, unul în vârstă de 11 ani şi alţi doi de 16 ani din oraş, bănuiţi de comiterea faptei.

Cercetările continuă urmând ca la finalizarea lor să fie propuse măsuri legale.

Foto: Arhiva


E OFICIAL!!! Lucrările la DN18 – Moisei – Borșa și Borșa – Cârlibaba vor INCEPE în cursul lunii august!

$
0
0

DN18-1-300x168E OFICIAL!!! Lucrările la DN18 – Moisei – Borșa și Borșa – Cârlibaba vor INCEPE în cursul lunii august!

Prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, s-a întâlnit astăzi, vineri, 29 iulie, cu factorii de decizie din cadrul CNADNR și al Ministerului Transporturilor. Promisiunile acestora devin certe: pentru DN18, tronsonul Baia Sprie – Sighetu Marmației, Ministerul Transporturilor a alocat 34.000.000 lei pentru a continua lucrările, iar pe DN18 – cele două loturi care aparțin județului nostru (Moisei – Borșa și Borșa – Cârlibaba) vor începe lucrările, în mod sigur, în cursul lunii august.

CNADNR și antreprenorii au ajuns la un consens și urmează ca proiectul să fie aprobat de CTE, iar, imediat după aceea, să fie emis ordinul de începere a lucrărilor.

Răsturnare de situaţie la NUNTA lui Vasilică „Ceterașu”. VEZI ce s-a întâmplat cu MIREASA şi ce SECRET ascundeau MIRII!

$
0
0

amaliaRăsturnare de situaţie la NUNTA lui Vasilică „Ceterașu”. VEZI ce s-a întâmplat cu MIREASA şi ce SECRET ascundeau MIRII! FOTO

Bucurie mare în familia lui   Vasilică Godja zis „Ceterașu” . Soția lui, Amalia Ursu, o cunoscută cântăreață de muzică populară din Maramureș, este însărcinată în 5 luni, din informațiile noastre.

„Amalia Ursu  este însărcinată şi va deveni mama pentru prima dată. Ea va naşte peste patru luni o fetiţă, iar sarcina nu este una cu probleme şi decurge normal”.

VEZI: Nunta lui Vasilică Ceterașu PAS cu PAS. Vezi ce au MÂNCAT, cine a cântat, tortul MIRESEI şi cum s-au DISTRAT invitaţii! VIDEO +FOTO

Din talent și din tradiții se nasc locuri de poveste Foto/Video

$
0
0

b1Borșa, cu minunatul ei cadru natural, a redevenit în ultimul timp o destinație din ce în ce mai căutată și apreciată de turiștii români și străini. În salba de hoteluri și restaurante puse la dispoziția acestora, un nou local își va deschide în curând porțile.

Situat aproape de centrul orașului, pe drumul național ce tranzitează Borșa, Hanul Pietrosu va oferi celor care îi vor trece pragul un meniu variat, axat în principal pe preparate tradiționale din bucătăria maramureșeană. Nu va lipsi nici muzică populară autentică, aceasta fiind asigurată de renumita formație „Frații Mihali” la fiecare sfârșit de săptămână, în incinta localului sau în grădina de vară special amenajată pentru serile calde ce vor urma.

Și cum unicitatea unui loc este dată întotdeauna de un element deosebit, Hanul Pietrosu va avea ca emblemă decorul inedit creat de talentata pictoriță Irina Doce. Cunoscută și apreciată pentru picturile pe pereți realizate în diverse locuri din țară, dar mai ales pentru înfrumusețarea mai multor Case Share, Irina s-a întrecut pe sine în decorarea hanului, realizând o lume magică, plină de frumusețe și culoare.

Modele i-au fost membrii familiei Mihali, Violeta, Gavrilă și Maria. Prima pictură, realizată chiar la intrarea în sala principală a hanului, o înfățișează pe Violeta Mihali, în frumosul costum popular borșenesc, îmbiind drumeții la o porție de sarmale aburinde, într-un decor tradițional extraordinar de frumos, lângă un cuptior vechi, încadrat de blide și ștergare maramureșene.

Odată așezat la masă, privirea drumețului este atrasă de două chipuri, un bărbat și o femeie, în port tradițional, încadrați de o poartă maramureșeană miniaturală și pictați în decorul spectaculos al Borșei, cu Pietrosul Rodnei în fundal, cu clăi de fân și căsuțe pitorești, cu poiene multicolore și flori-de-colț albe ca zăpada, îmbiind privitorul să guste din tradiționala pâine cu sare și renumita palincă de Maramureș. Inspirată din tinerețea părinților neuitatei cântărețe de muzică populară Titiana Mihali, pictura îi înfățișează pe Gavrilă și Maria Mihali la vârsta maturității, cu chipuri blânde și arse de soare, cu mâini muncite și darnice, o esență a ceea ce înseamnă căldura și ospitalitatea borșenilor.

Încă o dată, Irina, tânăra pictoriță din Borșa, uimește prin talent și creativitate. Inspirată din viața borșenilor, din casa tradițională borșenească și, nu în ultimul rând, din imaginile cuprinse de subsemnata în cele trei volume ale cărții „Rădăcini-o istorie a Borșei în imagini”, pictura Irinei ne transpune într-o lume magică, caldă și primitoare, din care nu ai mai dori să pleci.

Felicitări, Irina! Fie ca lumea magică pe care ai creat-o să întregească atmosfera caldă și primitoare a Hanului Pietrosu, iar cei ce vor trece pragul acestui loc frumos să petreacă aici clipe memorabile, care să îi facă să revină, cu drag, pe meleagurile de poveste ale Maramureșului!

b1 b2 b3 b4 b5 b6 b7 b8 b9

Video: Mihai Telcean
Muzica: Valeria și Violeta Mihali

Descinderi DE AMPLOARE LA BORŞA. Doi bărbaţi au fost ARESTATI!

$
0
0

arma-de-vanatoareDescinderi DE AMPLOARE LA BORŞA. Doi bărbaţi au fost ARESTATI!

Doi bărbaţi din Borşa au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de braconaj cinegetic, uciderea speciilor de faună sălbatică protejate, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă letală.

În cadrul cercetărilor efectuate într-un dosar penal privind braconarea în cursul lunii iunie a unui exemplar de interes cinegetic din specia capra neagra din Parcul Naţional Munţii Rodnei, poliţiştii au efectuat ieri, în baza unor mandate emise de instanţă, nouă percheziţii domiciliare pe raza oraşului Borşa şi a comunei Moisei.

Sub coordonarea procurorului de caz, la acţiune au participat 63 de poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, investigaţii criminale, ordine publică, investigarea criminalităţii economice şi criminalişti, sprijiniţi de luptătorii Serviciului de Acţiuni Speciale.

În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii au identificat şi indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor 112 kg carne de vânat, două lunete pentru arme de vânătoare, două cartuşe cu glonţ, un trofeu provenit de la un exemplar de cerb carpatin precum şi alte bunuri. De asemenea, a fost ridicată suma de 53 000 de lei. Toate bunurile ridicate urmează să fie supuse unor constatări criminalistice balistice respectiv expertizei medico – veterinare.

Un tânăr de 23 de ani şi un bărbat de 46 de ani, ambii domiciliaţi în Borşa, au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentaţi Judecătoriei Baia Mare cu propunere de arestare preventivă.

Foto: Arhiva

Răsturnare de situaţie în cazul DESCINDERILOR de la Borşa!

$
0
0

arestariRăsturnare de situaţie în cazul DESCINDERILOR de la Borşa!

Cei doi bărbaţi din Borşa, reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore, în urma percheziţiilor efectuate ieri într-un dosar penal privind braconarea din Parcul Naţional Munţii Rodnei, au fost prezentaţi instanţei care a dispus pe numele lor arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Poliţiştii continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de braconaj cinegetic, uciderea speciilor de faună sălbatică protejate, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă letală.

Borșa – Consultare publică privind o nouă investiție finanțată din fonduri europene

$
0
0

bc1Biblioteca Orășenească Borșa a găzduit astăzi, începând cu ora 11, o dezbatere publică privind oportunitatea implementării la Borșa a unui nou proiect finanțat din fonduri europene.

Scopul acestui proiect este realizarea unui punct Salvamont, a unor puncte de observare, filmare și fotografiere, a unui refugiu montan care să ofere adăpost și prim-ajutor turiștilor aflați în dificultate și amenajarea a doua terase belvedere cu o poziție geografică extraordinară pentru admirarea peisajului pitoresc de excepție: Parcul Național Munții Rodnei și Parcul Natural Munții Maramureșului.

Obiectivele principale ale proiectului sunt: atragerea de investitori și creșterea gradului de atractivitate a zonei; creșterea numărului de vizitatori în parcurile naturale ale zonei și a duratei sejurului acestora prin diversificarea ofertei turistice; dezvoltarea unităților de cazare și creșterea numărului de salariați în ocupații turistice.

Beneficiarul proiectului va fi Primăria orașului Borșa, care dorește să consolideze potenţialul turistic ce va fi generat de deschiderea Pârtiei Olimpice Borşa, prin diversificarea serviciilor SALVAMONT.

Turismul reprezintă o axă strategică pentru dezvoltarea sustenabilă viitoare a orașului Borșa și constituie o prioritate pentru administrația publică locală. Crearea unei astfel de investiții a avut la bază potențialul oferit de orașul Borșa în ceea ce privește turismul montan și nu numai, precum și preferințele turiștilor pentru experiențele autentice, serviciile discrete și de calitate, care vor face din aceste posturi/puncte una din locațiile preferate pentru evadare/relaxare ale turiștilor veniți în zonă, având în vedere că este necesară o varietate de atracţii care poate oferi mai multe oportunităţi de petrecere a timpului liber.

La dezbaterea publică au participat Timiș Ion Sorin, primar al localității, operatorii locali din turism și servicii, echipa de implementare a proiectului, precum și alte persoane interesate de dezvoltarea constantă a orașului Borșa.

bc2 bc1 bc3 bc4 bc5 bc6

PANICA la Vișeu de Sus. A fost descoperit un proiectil exploziv!

$
0
0

PIROPANICA la Vișeu de Sus. A fost descoperit un proiectil exploziv!

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ” Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a fost solicitată astăzi, 05.08., să intervină în localitatea Codrul Butesei, unde un element de muniție a fost găsit. Bomba aruncător de calibru 82 mm a fost ridicată și depozitată în siguranță până când va fi distrusă.

De asemenea, ieri echipa pirotehnică a mai ridicat un alt element de muniție, un proiectil exploziv de calibru 76 mm, în Vișeu de Sus.

Pe această cale, pompierii maramureșeni îi sfătuiesc pe cetățeni ca în momentul în care găsesc un element de muniție să nu îl atingă sau manevreze și să anunțe evenimentul în cel mai scurt timp prin intermediul numărului unic pentru urgențe, 112.

foto:arhiva


Spitalul de Recuperare Borşa susținut financiar de autoritățile locale și centrale

$
0
0

borsa-spitalSpitalul de Recuperare Borşa susținut financiar de autoritățile locale și centrale

„Primaria orașului Borșa a aprobat  banii pentru Spitalului de recuperare Borșa, necesarul financiar solicitat  a fost virat deja în conturile spitalului . De menționat că  până  în prezent, restul sumei aprobate de Primărie  nu s-a solicitat  de către către administrația Spitalului de recuperare Borșa și nici  pentru suma folosită nu s-a dat vreo lămurire  privind întrebuințarea acesteia.

Totodată primăria Borșa susține financiar cazarea a  4 medici care activează în serviciul de urgență a spitalului, acest lucru este cunoscut de foarte puțină lume.

Primăria va susține orice demers inițiat de către  Spitalul de recuperare Borșa care vine să suțină sănătatea în orașul Borșa și întreaga zonă a Văii Vişeulu”, a declarat primarul Timiș Ioan Sorin.

Nuţu Fonta, deputat UNPR: „Spitalul de Recuperare Borşa nu se vinde, nu se închide. Am primit banii necesari pentru aparatură”

În urmă cu cu doar câteva zile Spitalului de Recuperare Borşa i-au fost alocaţi banii necesari pentru achiziţionarea de aparatură medicală. Prin adresa 1751 din 6 iulie 2016 a fost repartizată suma de 1.220.000 de lei către unitatea medicală.

“Vorbim de faptul că s-au alocat sumele respective pentru achiziţionarea de aparatură dar şi pentru reabilitări la Spitalul de Recuperare Borşa. Aceşti bani ar fi trebuit să fie alocaţi prin luna februarie, martie, cel târziu aprilie, dar s-a întârziat din motive independente de noi: schimbări de miniştri. Vom reuşi totuşi să facem achiziţiile propuse pentru că acestea sunt deja în ultima fază a procedurilor”, a declarat Nunţu Fonta, deputat UNPR şi locuitor al zonei.

În toată această perioadă unitatea medicală a avut mari greutăţi în a-şi desfăşura activitatea, dar personalul medical a făcut faţă cu brio provocării.

„Mulţumim medicilor de la Spitalul de Recuperare Borşa care au avut încredere să-şi continue activitatea şi să menţină unitatea medicală în stare de funcţionare pentru cei peste 50.000 de locuitori ai zonei, chiar dacă la limita de avarie. Misiunea echipei care coordonează managementul spitalului este de a găsi soluţii pentru un medic de Recuperare, Anestezie şi Ginecologie. Aceste poziţii trebuie rezolvate cu maximă celeritate pentru a asigura funcţionalitatea normală. Mai mult, echipa care a muncit pentru obţinerea acestor fonduri trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru continuarea proiectelor demarate la Spitalul de Recuperare din Borşa, respectiv reabilitare bază precum şi soluţionarea problemelor care sunt prioritare pentru personalul medical. Spitalul înseamnă medici iar medicii au nevoie de dotări, aparatură şi condiţii decente de muncă pentru a da un randament cât mai bun”, a mai adăugat Fonta.

Mai urmează o perioadă destul de dificilă în care trebuie să fie rezolvate şi alte probleme stringente dar şi acestea vor fi soluţionate. Alocarea banilor, chiar dacă a fost tergiversată, a avut loc şi acesta este doar începutul.
”Spitalul de recuperare Borşa nu se vinde şi nu se închide. Dotarea cu un computer tomograf, eveniment atât de aşteptat de demonstrează că se poate”, a spus Fonta.

Banii alocaţi în data de 6 iulie, respectiv suma de 1.220.000 lei va fi utilizată pentru dotările cu aparatură şi reabilitarea lifturilor. Aceştia sunt doar primii paşi pentru revenirea la normalitate dar mai este mult de lucru. Pentru ca unitatea medicală să funcţioneze la capacitate firească, să poată deservi întreaga zonă a Văii Vişeului, şi Primăria Borşa trebzuie să-şi aducă aportul.

„Reprezentanţii primăriei au promis nişte sume de bani pentru a sprijini Spitalul. Sper să nu uite promisiunea făcută pentru că aceşti bani îşi vor găsi urgent utilitatea în amenajarea spaţiului unde va fi amplasat Tomograful”, a concluzionat deputatul.

În cel mult 10 zile vor începe lucrările pe loturile Moisei-Borșa și Borșa-Prislop

$
0
0

13876421_1653224864995458_2453757241073415010_nÎn cel mult 10 zile vor începe lucrările pe loturile  Moisei-Borșa și Borșa-Prislop

Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a participat marți, 9 august, la Borșa, la o ședință de lucru cu reprezentanții CNADNR, antreprenorii celor două loturi care aparțin județului Maramureș (Moisei – Borșa și Borșa – Prislop), consultanții tehnici, primarii orașului Borșa și al comunei Moisei, cu privire la începerea lucrărilor pe DN18.

Din informațiile primite, astăzi s-a constituit Comisia Tehnică Economică la București. Aceasta a aprobat ambele loturi (Moisei – Borșa și Borșa – Prislop), urmând să fie dat ordinul de începere a lucrărilor în maxim 10 zile.

ACCIDENT SPECTACULOS la Borşa cu FINAL tragic!

$
0
0

accidentACCIDENT SPECTACULOS la Borşa cu FINAL tragic!

Un bărbat de 40 de ani din Borşa , care se deplasa cu un autoturism pe strada Repezii, datorită neadaptării vitezei de deplasare pe drum în pantă, acoperit cu pietriş, într-o curbă uşoară la stânga a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi s-a rostogolit pe un teren viran, oprindu-se într-un arbore.

În urma impactului, conducătorul auto a suferit leziuni corporale grave şi a fost transportat la spital unde a rămas internat sub supraveghere medicală.

Datorită leziunilor suferite, borşeanul nu a putut fi testat cu aparatul etilotest.

Lui i-au fost prelevate mostre de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

foto:arhiva

Icoana Maicii Domnului Prodromița dăruită Mănăstirii Borșa – Pietroasa. GALERIE FOTO

$
0
0

14009910_1058354724219216_567150207_nIcoana Maicii Domnului Prodromița dăruită Mănăstirii Borșa – Pietroasa

Astăzi, 12 august 2016, Mănăstirea Borșa – Pietroasa a primit un dar minunat, adus de departe, din Sfântul Munte Athos: Icoana Maicii Domnului Prodromița, o copie realizată în argint după Icoana făcătoare de minuni aflată în Biserica Schitului românesc Prodromu.

Icoana a fost întâmpinată cu evlavie și bucurie de către credincioși. Un sobor de preoți a oficiat slujba religioasă, în prezența a numeroși borșeni veniți, cu mic, cu mare, să vadă și să atingă noua icoană, fiecare credincios având în gând o rugă tainică și în suflet credința vie că dorința i se va împlini.

Bucuria acestui moment a fost posibilă grație unui borșan care a donat mănăstirii splendida icoană, copie fidelă a icoanei  făcătoare de minuni din Sfântul Munte Athos.

14012139_1058354707552551_1185002586_nIstoria zugrăvirii acestei icoane începe în anul 1863 când părinții Nifon și Nectarie, ctitorii Schitului Românesc Prodromu, având în inima lor o mare dorință de a dobândi o Icoană mai însemnată și de minuni făcătoare a Maicii Domnului, care să fie așezată în biserica schitului, au început a căuta în Iași, fosta capitală a Moldovei, un iconar mai iscusit.

Au găsit un pictor bătrân, cu numele Iordache Nicolae, cu care s-au învoit să le facă sfântă icoană după modelul pe care i l-au dat părinții.

Și a început lucrul bătrânul pictor, lucrând cu spor veșmintele și fondul, lăsând la urmă fețele, după obiceiul pictorilor. Când a isprăvit veșmintele, a început a lucra la chipurile Maicii Domnului și al Domnului nostru Isus Cristos. Dar nimic din ceea ce lucra nu era nici potrivit, nici frumos, ci din contră, era strâmb, urât și nepotrivit.

Dezamăgit de neputința lui de a picta chipurile, bătrânul pictor a acoperit icoana cu o pânză curată și, cu sufletul întristat, rugându-se și închinându-se până la obosire, s-a culcat. A doua zi, sculându-se mai de dimineață, a descuiat ușa odăii unde picta icoana și a început a-și pregăti cele trebuincioase pentru pictură, având multă dorință de a putea termina ceea ce a început. Rugându-se la Maica Domnului să nu pătimească la fel ca în ziua trecută, a ridicat pânza de pe fața icoanei.

Atunci a văzut că sfintele fețe erau cu dumnezeiască minune îndreptate după toată cuviința și de sine săvârșite și pline de har dumnezeiesc. Bătrânul pictor și-a chemat ucenicii și cu toții s-au minunat și au proslăvit numele Maicii Domnului. Spre adeverire, bătrânul pictor a lăsat un înscris care poartă pecetea și iscălitura lui, având următorul cuprins:

“Eu, Iordache Nicolau, zugrav din oraşul Iaşi, am zugrăvit această Sfântă Icoană a Maicii lui Dumnezeu, cu însăşi mâna mea, la care a urmat o minune preaslăvită, în modul următor: după ce am isprăvit veşmintele, după meşteşugul zugrăvirei mele, m-am apucat să lucrez Feţele Maicii Domnului şi a Domnului nostru Iisus Hristos; după ce am dat mâna întâia şi a doua, de noapte apucându-mă ca să o zugrăvesc desăvârşit, privind eu la chipuri, cu totul au ieşit dimpotrivă, pentru care foarte mult m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meşteşugul; şi aşa, fiind seară, m-am culcat scârbit, nemâncând nimic în ziua aceea, socotind că a doua zi, sculându-mă, să mă apuc mai cu dinadinsul. După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă ca să-mi lumineze mintea, să pot isprăvi Sfânta ei Icoană, şi când m-am dus să mă apuc de lucru – o, preaslăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! – s-au aflat chipurile drese desăvârşit precum se vede; şi eu văzând această minune, n-am mai adaos a-mi pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deşi cu greşeală am făcut aceasta, ca să dau lustru la o asemenea minune. Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane. Iordache Nicolau, 1863, Iunie 29, Iaşi”.

13988812_1058354727552549_1983179911_n 13989489_1058354574219231_282800367_n 13989661_1058354690885886_2090092610_n 14017872_1058354720885883_609764783_n 14030721_1058354667552555_1458450346_n 14030777_1058354694219219_964550387_n

Târg de Produse Tradiționale la Borșa!GALERIE FOTO

$
0
0

14011898_1059854130735942_753621972_nTârg de Produse Tradiționale la Borșa

În perioada 13-15 august, producători și meșteri populari din mai multe zone ale țării participă la Târgul de Produse Tradiționale organizat la Borșa, în zona centrală a orașului. Standurile încărcate cu diverse produse și-au primit vizitatorii încă de la primele ore ale dimineții. Produsele ceramice, textile, alimentare, de podoabă sau de artizanat au atras privirile cumpărătorilor, care nu au rezistat tentațiilor și au achiziționat diverse obiecte, care mai de care mai gustoase, frumoase sau utile.

Printre produsele comercializate pe care borșenii le-au putut admira sau cumpăra au fost produse realizate din împletituri de hârtie, bijuterii din lemn, produse apicole, ceramică viu colorată, decorațiuni din lut ars, preparate din carne, siropuri, dulcețuri sau băuturi tradiționale.

13989409_1059854930735862_1442267255_nO incursiune printre standuri ne-a dezvăluit prezența unor meșteri populari renumiți. Ne-a atras privirea standul meșterului popular Deac Dorel Ghiță din Cavnic, ale cărui produse îmbină talentul cu îndemânarea. Micile sculpturi în lemn sunt așezate în sticle în care se pune apoi renumita pălincă de Maramureș. Alături de ele, câteva obiecte din lemn, atrag atenția vizitatorilor și le pun la încercare priceperea. Printre ele, nodul maramureșan, greu de desfăcut, dar mai greu de făcut la loc. Ne-am testat și noi iscusința, încercând să îl desfacem. Până la urmă am găsit acel element (cheița) care, odată scos afară din nod, dă posibilitatea să desfaci nodul în părțile componente. Abia după aceea a început distracția: fă-l la loc, dacă mai poți!

Următorul stand ne-a făcut să uităm de diete și regim alimentar, dulciurile de casă, bomboanele și ciocolata cu fructe topind orice urmă de rezistență. După un festin dulce, ne-am delectat privirile cu bijuteriile realizate de o renumită creatoare din Bistrița Năsăud. Inele, coliere, zgărdane și brățări din mărgele sau pietre semiprețioase, au atras în special privirile doamnelor și domnișoarelor care și-au completat astfel viitoarele ținute de nuntă, dat fiind faptul că, imediat după Sărbătoarea Sfintei Marii,  începe sezonul nunților la Borșa.

Vizitatorii sunt așteptați și mâine la Târgul de Produse Tradiționale, iar weekend-ul viitor un alt eveniment cu tradiție se anunță la Borșa, de această dată în Pasul Prislop, acolo unde, din anul 1968, are loc Festivalul Interjudețean de Folclor „Hora la Prislop”.

13553276_1059854897402532_2085055336_n 13553279_1059854137402608_2031730419_n 13933458_1059854124069276_428919248_n 13956969_1059853154069373_1264459717_n 13956969_1059854144069274_2144394842_n 13957423_1059853254069363_785970184_n 13988751_1059854094069279_92398585_n 13989409_1059854930735862_1442267255_n 13989568_1059853227402699_1786896843_n 13989607_1059854160735939_902298007_n 13989717_1059854917402530_1097566783_n 14009874_1059854257402596_1347488605_n 14010095_1059854910735864_48443614_n 14011733_1059854964069192_122138468_n 14011884_1059851327402889_1568662956_n 14011898_1059854130735942_753621972_n 14011979_1059850964069592_331643706_n 14011998_1059853164069372_2108252714_n 14012068_1059854067402615_634983998_n 14017778_1059853014069387_44223275_n 14017796_1059853294069359_927488224_n 14017973_1059854147402607_1303595607_n 14030623_1059851844069504_421750241_n 14030724_1059854097402612_1768401824_n 14030750_1059853204069368_1511446975_n

Un tânăr din BORSA care transporta lemn de foc, prins de poliţiştii maramureşeni!

$
0
0

lemnUn tânăr din BORSA care transporta lemn de foc, prins de poliţiştii maramureşeni!

Poliţiştii din Borşa şi cei din Câmpulung la Tisa au acţionat pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, astfel încât să determine o scădere a faptelor care aduc atingere fondului forestier. În urma controalelor, peste 10 mc lemn a fost confiscat iar doi bărbaţi au fost amendaţi pentru transport ilegal de material lemnos.

Poliţiştii maramureşeni acţionează permanent pentru prevenirea şi combaterea faptelor care aduc atingere fondului forestier şi a celor de transport ilegal de material lemnos. Ieri, 16 august, poliţiştii au desfăşurat controale ce au a vizat cu precădere depistarea persoanelor care transportă fără drept material lemnos pe raza localităţilor Borşa şi Câmpulung la Tisa.

În acest context, poliţiştii din Borşa au depistat pe strada Victoriei din oraş, un tânăr de 29 de ani, care transporta cu un autovehicul peste 5 mc lemn de foc, din specia fag, fără a deţine documente legale de transport. Lemnul a fost confiscat şi predat în custodie Ocolului Silvic Alpina Borşa iar tânărul a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Şi poliţiştii din Câmpulung la Tisa au verificat şoferii mai multor autovehicule cu care se transporta lemn pe raza de competenţă. Pentru neregulile constatate, în cazul unui transport s-a dispus aplicarea unei sancţiuni contravenţionale în valoare de     2 000 de lei şi confiscarea a 5 mc de lemn.

Prevenirea şi combaterea delictelor silvice rămân în atenţia poliţiştilor. Şi în perioada următoare vor fi organizate şi desfăşurate acţiuni în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care aduc atingere fondului forestier.

 

 

Vă invităm la HORA LA PRISLOP!

$
0
0

14055762_1062074183847270_854688146_nMaramureșenii, precum și toți cei care își petrec vacanța în acest mirific colț de țară, sunt invitați în data de 21 august la Borșa, la Festivalul Interjudețean de Folclor HORA LA PRISLOP.

Ediția din acest an, cea de-a 48-a, va reuni ansambluri și soliști din trei județe de confluență: Maramureș, Suceava și Bistrița-Năsăud. Organizatori sunt Consiliul Județean Maramureș, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş și Primăria Orașului Borșa, prin Serviciul Cultură.

Festivalul va începe la ora 10 cu slujba religioasă oficiată la Mănăstirea cu hramul „Schimbarea la față” din Pasul Prislop. De la ora 12 va avea loc o Horă a Horelor, care îi va alătura pe participanți la un alt festival de amploare care are loc în aceste zile în Maramureș, și anume Festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel – Satele Unite ale Maramureșului”.

Va urma parada portului popular. Rând pe rând, ansamblurile se vor îndrepta spre scenă. După deschiderea festivă a evenimentului,  programată pentru ora 13, va începe programul folcloric. Pe scenă vor urca artiști consacrați și ansambluri folclorice renumite. Momentul este așteptat cu drag de spectatorii care, an de an, urcă în vârf de munte pentru a asculta folclor autentic și pentru a se încărca cu frumusețea și magia unui loc cu adevărat spectaculos.

Invitatul special al acestei ediții este cunoscutul interpret de muzică populară Gheorghe Turda.

Ca la orice serbare câmpenească, vizitatorii vor putea cumpăra produse  și preparate tradiționale. După cum se știe, Pasul Prislop a fost de-a lungul timpului punct de întâlnire pentru oamenii din cele trei județe învecinate. Din cele mai vechi timpuri, în târgul din Pasul Prislop se făceau schimburi de mărfuri, în special produse meșteșugărești, ceramică, textile, produse din lapte și carne, precum și vânzări și cumpărări de animale vii. Nu lipseau mai ales horele și cântecele, atât de iubite de oamenii munților.

Așadar, la sfârșit de săptămână, vă așteptăm la HORA LA PRISLOP!

14055762_1062074183847270_854688146_n 14011826_1062078990513456_1105349625_n 14018001_1062078987180123_1587145736_n 14018025_1062078970513458_1227832334_n 14030752_1062078977180124_66722570_n 14030819_1062078983846790_2051635040_n 14054725_1062078967180125_64156394_n

 


Traian Băsescu din nou la Borșa, la Hora la Prislop. GALERIE FOTO

$
0
0

14054638_1065172486870773_1248014496_nTraian Băsescu din nou la Borșa,  la Hora la Prislop. GALERIE FOTO

Fostul președinte al României Traian Băsescu s-a aflat astăzi în Maramureș, unde a participat la renumitul Festival Interjudețean de Folclor „Hora la Prislop”.  În prima parte a dimineții, Traian Băsescu a luat parte la slujba religioasă oficiată la Mănăstirea cu hramul ”Schimbarea la față” din Pasul Prislop, alături de Timiș Ion Sorin, primar al orașului Borșa, Zetea Gabriel Valer, președinte al Consiliului Județean Maramureș  și alți reprezentanți ai autorităților locale,  județene  și  centrale.

După slujba religioasă, Traian Băsescu s-a alăturat miilor de oameni veniți să vadă spectacolul folcloric. Așezat pe iarbă în mijlocul mulțimii, Traian Băsescu a acceptat cu amabilitate ca puzderie de oameni să se fotografieze alături de el.  În fața scenei amplasată în amfiteatrul natural al munților din Pasul Prislop, fostul președinte al României a ascultat cântecele artiștilor și a privit jocul vestitelor ansambluri folclorice din Maramureș, Suceava și Bistrița Năsăud.

Aproape an de an, în august, atunci când are loc „Hora la Prislop”, Traian Băsescu și soția sa Maria vin în Maramureș,  la Mănăstirea Borșa-Prislop, unde se reculeg și discută îndelung cu starețul mănăstirii.

14054638_1065172486870773_1248014496_n 14060251_1065174693537219_804592373_o 14074362_1065172933537395_421658767_o 14045484_1065172996870722_68106132_o 14113907_1065172886870733_407808735_o 14060472_1065173033537385_826089757_o 14045229_1065174580203897_668876248_o 14045285_1065174606870561_1549074843_o 14045418_1065174646870557_1488768240_o 14060166_1065174636870558_338818292_o 14060363_1065173490204006_563418546_o 14060517_1065173093537379_1205989093_o 14074599_1065174520203903_376595323_o 14087741_1065172380204117_1117329382_o 14087544_1065174640203891_944384353_o 14113971_1065173066870715_863763973_o 14114646_1065173036870718_2090059378_o 14060304_1065174816870540_1724687580_o 14087728_1065173023537386_1106729839_o

Gabriel Zetea: Un astfel de eveniment, cum este și ”Hora de la Prislop”, ne fac să simțim mândria de a aparține Maramureșului

$
0
0

horsConsiliul Județean Maramureș, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, împreună cu Consiliul Local Borșa, Primăria Borșa și Serviciul Cultură Borșa, au organizat duminică, 21 august 2016, Festivalul interjudețean de folclor „Hora la Prislop” – ediția XLVIII. Pentru organizarea acestui eveniment, Consiliul Județean Maramureș a alocat suma de 40.000 de lei.

La acțiune au participat, pe lângă reprezentanții din Borșa, Suceava și Bistrița Năsăud și reprezentanți ai administrației publice, parlamentari, dar și fostul președinte al României, Traian Băsescu.

A fost prezent prefectul de Maramureș, Sebastian Lupuț, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, cei doi vicepreședinți, Ioan Doru Dăncuș și Lucian Morar, consilieri locali, județeni și parlamentari de Maramureș.
La fel ca în anii precedenți și la ediția din 2016 au participat formații artistice și ansambluri folclorice din cele trei județe: Maramureș, Bistrița-Năsăud și Suceava.  Slujba religioasă a fost oficiată duminică, la Mănăstirea Prislop, fiind urmată de un moment inedit, sub egida ”Hora horelor”.

14054638_1065172486870773_1248014496_nGabriel Zetea: Un astfel de eveniment, cum este și ”Hora de la Prislop”, ne fac să simțim mândria de a aparține Maramureșului

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, invitat de primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș, să se adreseze participanților sosiți în număr foarte mare la ”Hora de la Prislop”, a subliniat faptul că, în Maramureș iau naștere proiecte dintre cele mai frumoase. ”Împreună putem să facem lucruri de care să beneficiem cu toții și pe care suntem mândri să le promovăm pentru Maramureș și pentru maramureșeni. Aceasta este datoria noastră, a tuturor celorc are ocupăm temporar funcții în administrație. Trebuie să lăsăm ceva în urma noastră și doar prin colaborare și bună înțelegere putem să realizăm asta. Atâta vreme cât exemplul pe care îl dăm la nivelul Consiliului Județean, printr-o bună colaborare cu administrația locală din Borșa va fi urmat de toate celelalte administrații, lucrurile în Maramureș vor merge în direcția bună, direcție pe care sper că ne-o dorim cu toții. Un astfel de eveniment, cum este și ”Hora de la Prislop”, ne fac să simțim mândria de a aparține Maramureșului, de a fi maramureșeni autentici. Îl felicit pe primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș, pentru o nouă reușită și îl asigur de întreaga mea disponibilitate și deschidere. Totodată, îi urez mult succes în acest mandat, aflat la început, dorindu-i să finalizeze cât mai multe proiecte importante pentru borșeni”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Sorin Ion Timiș: Prezența atât de numeroasă a oficialităților la ”Hora la Prislop” dovedește faptul că acest festival interjudețean este deja unul de renume

”În 2012 am intrat în Primăria Borșa cu un gând, acela de a schimba ceva. În anii petrecuți ca viceprimar al orașului, iar apoi ca primar în Borșa, am găsit deschidere și înțelegere la actualul președinte al Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, dar și la alți reprezentanți ai administrației județene. Prezența atât de numeroasă a oficialităților la ”Hora la Prislop” mă bucură, deoarece dovedește faptul că acest festival interjudețean este deja unul de renume. Borșa este reprezentantă, astăzi, în Consiliul Județean, de doi consilieri destoinici, Bogdan Tomoiagă și Gică Timiș, fapt pentru care îi mulțumesc încă o dată, public, președintelui CJ Maramureș că a arătat atâta deschidere orașului de la poalele Pietrosului Rodnei. Borșa are și doi parlamentari care ne reprezintă la cel mai înalt nivel, parlamentari care se apropie de finalul mandatului și cărora le doresc să-și încheie proiectele începute pentru comunitatea noastră”, a declarat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș.

 

După o pauză de trei ani, stadionul din Baia Borșa a găzduit din nou un MECI de FOTBAL. C.S.O. BORȘA – A.S. ZORILE MOISEI 4-0!FOTO

$
0
0

14101601_1066036133451075_1784792790_nDupă o pauză de trei ani, stadionul din Baia Borșa a găzduit din nou un MECI de FOTBAL. C.S.O. BORȘA – A.S. ZORILE MOISEI 4-0!FOTO

După o pauză de trei ani, stadionul din Baia Borșa a găzduit din nou o competiție sportivă. Meciul de fotbal disputat în data de 21 august 2016 s-a jucat în cadrul Cupei României , Liga a IV-a, și a avut ca protagoniste echipele de fotbal C.S.O. BORȘA și A.S. ZORILE MOISEI.

14080896_1066036136784408_1897110157_nMeciul s-a încheiat cu victoria echipei C.S.O. BORȘA, scorul fiind 4-0 pentru echipa gazdă. Marcatorii meciului au fost Cozmuța Cozmin și Vargoczki Alexandru Adrian cu 3 reușite.

Echipa C.S.O. BORȘA este antrenată de Vargoczki Alexandru Adrian și are în componență jucători începând cu vârsta de 16 până la 46 ani, dar majoritatea de 18-22 ani.

Sportivii borșeni se pregătesc intens pentru Campionatul Ligii a IV-a care va începe în data de 28 august. După ședința de lucru de miercuri, tinerii fotbaliști vor ști numele echipei pe care o vor întâlni în meciul de deschidere a Campionatului Ligii a IV-a.

 

Puzderie de oameni la HORA LA PRISLOP – Galerie Foto

$
0
0

DSC_7616Expresia „câtă frunză, câtă iarbă” descrie cel mai bine numărul impresionant al celor care au participat în acest an la renumitul Festival  Interjudețean de Folclor „HORA LA PRISLOP”. Actuala ediție, a 48-a, a reunit în Pasul Prislop peste zece mii de persoane, localnici, turiști sau simpli vizitatori care tranzitau în această perioadă nordul României.

După slujba religioasă, oficiată la Mănăstirea Borșa-Prislop, a urmat o Horă a Horelor, în care s-au prins soliști, dansatori, turiști și localnici. A urmat Parada Portului Popular, deschiderea oficială a festivalului și programul folcloric așteptat cu nerăbdare de mulțimea de oameni veniți de pretutindeni.

Ansamblul folcloric „Cercănelul” din Borșa a deschis suita de cântece și jocuri. Au urmat, rând pe rând, Ansamblul „Piatra Șoimului” din Câmpulung Moldovenesc, Ansamblul „Vasile Lucaciu” din Șișești, Ansamblul „Cununa Someșeană” din Maieru, Bistrița-Năsăud, Ansamblul „Cetățuia” din Berchezoaia, Ansamblul „Mugurelul” din Sighetu Marmației, Ansamblul „Doina Lăpușului” din Lăpuș, Ansamblul „Strugurelul” din Cicârlău, Ansamblul „Florile Chioarului” din Săcălășeni, Ansamblul „Flori de mină” din Cavnic și Formația „Neluțu Stângău” din Borșa.

În mijlocul munților, jocul dansatorilor a fost completat armonios de cântecul soliștilor Silvia Timiș, Mihaela Mihali, Ileana Roman, Doina Zaharia, Ileana Mândruț, Mariana Cacior și Silviu Avram. Festivalul s-a încheiat cu un recital de excepție al îndrăgitului solist de muzică populară Gheorghe Turda. Festivalul a fost prezentat de Ghiță Olteanu, referent cultural în cadrul Primăriei Borșa, alături de tânăra solistă de muzică populară Silvia Timiș.

Iubitorii de tradițional au avut bucuria de a regăsi la standurile meșterilor populari nenumărate obiecte și produse artizanale, majoritatea din etnografia maramureșeană: costume populare, ceramică, sculpturi în lemn, precum și preparate tradiționale.

Succesul acestei ediții s-a datorat în primul rând organizatorilor și în special Serviciului Cultură din cadrul Primăriei Borșa, condus de Anca Sava, o tânără și inimoasă borșancă, iubitoare de tradiții și bună organizatoare a multor evenimente culturale din Borșa.

Foto: Mihali Andreea Dalida

DSC_7502 DSC_7520 DSC_7529 DSC_7536 DSC_7574 DSC_7611 DSC_7683 DSC_7715 DSC_7748 DSC_7769 DSC_7770 DSC_7775 DSC_7821 DSC_7836 DSC_7840 DSC_7848 DSC_7873 DSC_7906 DSC_7934 DSC_7945 DSC_7947 DSC_7962 DSC_7963 DSC_7964 DSC_7966 DSC_7988 DSC_8028 ???????????????????????????????????? DSC_8095 DSC_8132 DSC_8146 DSC_8149 DSC_8160

Hram la Mănăstirea Borșa-Pietroasa GALERIE FOTO

$
0
0

hram3Astăzi, 29 august 2016, sute de borșeni au luat parte la Hramul Mănăstirii Borșa-Pietroasa, închinat Sfântului Ioan Botezătorul. Slujba arhierească a fost săvârșită de PS Justin Sigheteanul înconjurat de un sobor de preoți.

Situată la poalele Pietrosului Rodnei, într-un cadru mirific, Mănăstirea Borșa-Pietroasa a devenit în scurt timp un punct de atracție pentru turiști și localnici și un loc încărcat de spiritualitate și har duhovnicesc.

Oază de liniște și pace, mănăstirea din inima munților s-a adăugat din anul 2007 salbei de mănăstiri și schituri maramureșene, fiind vizitată anual de mii de turiști.

Obștea mănăstirii numără în prezent 13 viețuitoare, călăuzite și îndrumate de Maica Stareță Ioanichia Timiș și părintele duhovnic Ambrozie Piticari.

Complexul monahal cuprinde biserica în stil maramureșean, corpul de chilii, două ateliere (unul de pictură și unul de croitorie), un altar de vară și o păstrăvărie. În acest an s-a început construcția unui pangar, iar în anii următori se intenționează o amplă extindere a complexului.

Pentru turiști și localnici deopotrivă, Mănăstirea Borșa-Pietroasa a devenit un adevărat punct de reper. În acest loc binecuvântat, oamenii se reculeg, înalță rugăciuni, își deschid inima și găsesc alinare. Frumusețea și spiritualitatea locului bucură și vindecă deopotrivă. Timpul petrecut aici devine leac pentru suflet și prilej de bucurie și înălțare sufletească.

hram1 hram2 hram3 hram4 hram5 hram6 hram7 hram8 hram9 hram10 hram11 hram12 hram13 hram14
Viewing all 1079 articles
Browse latest View live