Quantcast
Channel: Jurnal de Borsa – JURNAL MM – Doar STIRI – Maramures
Viewing all 1079 articles
Browse latest View live

Răsturnare de situaţie la Borşa: A fost identificat conducătorul autoturismului care a ars în totalitate. VEZI cine este şi câţi au fost în MAŞINĂ

$
0
0

La începutul acestei săptămâni, mai exact luni dimineaţa puţin după ora 03.00, poliţiştii din Borşa au fost sesizaţi prin apelul de urgenţă 112 despre faptul că, pe strada Unirii din oraş, se află un autovehicul răsturnat care a luat foc.

La faţa locului poliţiştii au constatat că este vorba despre autoturism înmatriculat în Bulgaria iar din primele cercetări rezultau indicii că acesta ar fi fost implicat într-un accident rutier. La faţa locului nu au fost identificate victime iar incendiul a fost stins cu ajutorul pompierilor.

Pentru a stabili identitatea conducătorului auto şi împrejurările în care s-a produs incendiul, poliţiştii au demarat investigaţiile. Primul lucru pe care l-au stabilit în urma cercetărilor a fost că autoturismul era radiat temporar din circulaţie din luna aprilie, pentru lipsa asigurării obligatorii. Se contura astfel o primă infracţiune şi anume punerea în circulaţie sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

Poliţiştii au continuat verificările, au examinat autovehiculul şi au administrat probele descoperite, reuşind să elucideze cazul şi să probeze comiterea a nu mai puţin de patru infracţiuni.

Suspect de comiterea acestora este un tânăr în vârstă de 17 ani din Borşa. S-a constatat că tânărul, însoţit de doi prieteni, testa viteza autovehiculului pe străzile din oraş, profitând de degajarea traficului pe timp de noapte. Din păcate, lipsa de experienţă şi viteza excesivă l-au făcut să piardă controlul direcţiei de mers şi să intre în coliziune cu gardul unui imobil, după care autoturismul s-a răsturnat pe plafon.

În urma impactului s-a scurs carburant din rezervor şi autoturismul a luat foc.  Speriaţi de cele întâmplate, cei trei tineri au fugit de la faţa locului. Au fost nevoiţi însă să solicite o ambulanţă deoarece unul dintre ei era rănit mai grav, însă au declarat că acesta a fost victima unei agresiuni. Şoferul deşi rănit şi el, a stat ascuns o zi, apoi s-a dus la domiciliu.

El este cercetat acum pentru vătămare corporală din culpă, conducere fără permis, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

 


Se fură pe rupte pădurea la Borşa

$
0
0

Săptămâna aceasta a început în forţă pentru poliţiştii din Borşa care luni, între orele 09.00-17.00 au reluat acţiunile în fondul forestier pentru combaterea tăierilor ilegale de masă lemnoasă.

Ei au efectuat controale împreună cu reprezentanţi ai Ocolului Silvic Borşa şi ai Parcului Natural Munţii Maramureşului şi au identificat 42 de buşteni de esenţă răşinoasă, tăiaţi şi abandonaţi pe raza Cantonului Silvic Balasana.

Materialul lemnos a fost măsurat şi s-a constatat că este vorba despre peste 59 mc lemn. Acesta a fost confiscat şi predat în custodie Ocolului Silvic iar în continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea provenienţei materialului lemnos şi pentru identificarea celor care l-au tăiat ilegal.

 

Cântec, dans și voie bună la Festivalul Bucuriei, în Italia. GALERIE FOTO

$
0
0

Pentru rezidenții români din nordul Italiei, primăvara anului 2017 a fost plină de evenimente culturale de mare amploare. Ultimul dintre acestea, denumit Festivalul Bucuriei, a reunit câteva sute de români din  Protopopiatul Tri-Veneto I. Despre desfășurarea acestui eveniment ne-a relatat  preoteasa Doina Dimcea, din Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Prooroc Moise” din Asolo:

„Cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, duminică 28 mai întreg Protopopiatul Tri-Veneto I s-a adunat la Villa Razzolini Loredan din Asolo pentru a sărbători Festivalul Bucuriei, din  dorința de a arăta și transmite mai departe tot ce are mai frumos neamul românesc. Cu ocazia Zilei Naționale a Românilor de pretutindeni, sărbătorită în ultima duminică din luna mai, am avut un motiv în plus de a ne bucura împreună românește. Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Prooroc Moise” din Asolo, fiind păstorită de Pr.Iulian Munteanu, după ce anul trecut a fost pe locul I la Festivalul Bucuriei și a reprezentat protopopiatul Tri-Veneto I, la Roma, de unde a adus alt loc I,anul acesta am avut ocazia să găzduim Festivalul la Asolo. Un cuvânt de salut ne-au adresat din partea primăriei din Asolo Assessore Gerardo Pessetto  și  don Alessandro Dal Ben din partea bisericii catolice.

Un salt calitativ extraordinar vedem an de an la parohiile românești din Italia, tot mai mulți achiziționându-și straie naționale ce le poartă cu drag. Voia bună a definit ediția de anul acesta; oamenii s-au prins în hore, cântând împreună cu cei de pe scenă, sau lăsând să curgă o lacrimă de dor pe obraz. Copii au alergat, profitand de timpul frumos, mulți s-au așezat pe iarba bucurându-se  de frumusețea locului, ascultând cu drag note muzicale și poezii românești.

Pentru copiii ce au dorit să vadă cum strămoșii noștri își confecționau hainele, bunicuța Timiș Ioana Călbază din Borșa ne-a pregătit ”tiara” (războiul de țesut). Vila găzduind concomitent mai multe evenimente, impactul a fost unul deosebit și asupra copiilor italieni ce-și sărbătoreau sfârșitul de an școlar, trăgând astfel de părinți, aducându-i să vadă cum știu colegii lor români să-și confecționeze straiele naționale.

Villa Razzolini Loredan, unde s-a desfășurat Festivalul, este una istorică, de pe timpul lui Ștefan cel Mare, dacă am face o referire la istoria noastră. Edificată în perioada Caterinei Cornaro, de-a lungul vremii vila a găzduit notabile familii nobiliare. Secolele ce au urmat au contribuit la înfrumusețarea acesteia; în parcul vilei găsim specii rare, copaci seculari, cascade de flori și statui.

Reprezentările parohiilor au fost diverse și îndelung apreciate cu aplauze. Astfel menționam: cântec românesc, interpretări la diverse instrumente muzicale, piese cu tâlc religios,  dans tradițional, clasic sau modern, poezii a marilor poeți români sau creații proprii. Am remarcat un număr record de participanți la secțiunea Pictură, evidențiindu-se în lucrările lor icoana din sufletul copilului.  Onoarea de a organiza Festivalul de anul viitor și câștigătorii ediției de anul acesta au fost desemnați cei de la parohia din Trieste – Pr. Constantin Eusebiu Negrea. La fotbal avem învingătoare echipele de la Veneția I – Pr. Protopop Avram Matei,  Mirano – Pr. Dumitru Crețan și Castelfranco – Pr. Daniel Filip. Pe această cale mulțumim tuturor doamnelor preotese ce împreună cu femeile credincioase prin activități educative adună copilașii în jurul bisericii ducând mai departe tradiția și credința strămoșească.

Cei de la Asolo anul acesta au adus în scenă ca și anul trecut o surpriza din Maramureșul istoric, secvență  dintr-o nuntă tradițională; responsabil coregrafie și dans – Viorica Mihali.  Au urcat pe scenă copiii școlii parohiale împreună cu părinții lor ce sunt și cântăreții noștri bisericești. Spațiul a fost împodobit tradițional cu diverse obiecte artizanale aduse de doamnele Anuța Horj, Maria Timiș și Angela Mihali – Graziottin. Împreună cu părintele Iulian Munteanu, domnii Toader și Vasile Mihali, Ion și Dorel Grec,Viorel Ninaci, Ionel Moga, Daniel Ivașcu, Vasile Ștețcu, Dumitru Timiș, Cristi Pop, Nicoară Ștețco, Ilie Roman, Ion Iarinca, Florin Gherghelău și cei ce li s-au alăturat lor și-au luat angajamentul de a pregăti scena în aer liber, stadionul pentru activitățile culturale și sportive. Mulțumim  celor ce la Villa Razzolini ne-au oferit parcul pentru desfășurarea festivalului,  Asolo Musica și Pro Loco pentru scena externă, parohiei din Casella de Asolo, pentru stadion, Asolo Food, pentru dulciurile oferite, cântăreților Florin Ghiorghiță din Asolo și Marcel Tofană din San Dona. Și nu în ultimul rând părinților parohi ce au venit cu enoriașii lor, fără de care această frumoasă realitate nu ar fi fost posibilă.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate.”

 

 

Un pădurar din Borșa, agresat cu focuri de armă şi lovit de necunoscuţi pe munte în timpul serviciului

$
0
0

Un pădurar al Ocolului Silvic Dragomireşti, aflat în timpul unei misiuni de patrulare în zona Ţibău din Munţii Maramureşului, a fost agresat cu focuri de armă şi apoi lovit de două persoane, care ulterior l-au deposedat de armă, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, purtătorului de cuvânt al Direcţiei Silvice Maramureş, Mihai Leşan.

„A fost un ultraj care s-a produs în timpul efectuării serviciului, iar colegul nostru, Grigore T., în urma loviturilor primite a suferit multiple traumatisme. A fost internat în spitalul orăşenesc din Borşa. Starea sănătăţii este stabilă şi se află sub supraveghere medicală. E trist faptul că un om care apără pădurea a fost lovit, e un gest greu de caracterizat”, a spus Mihai Leşan.

Conform acestuia, pădurarul a descoperit în zona sa de patrulare aproximativ 25 mc lemn tăiat ilegal, esenţă răşinoasă, depozitat la marginea drumului.

În timpul evaluării lemnului depozitat, două persoane, cu un autoturism de teren fără numere de înmatriculare, s-au apropiat de pădurar şi l-au lovit în mod repetat, apoi i-au luat cheile maşinii de serviciu, arma din dotare şi au tras două focuri de armă spre acesta, fără a-l atinge.

Potrivit aceleiaşi surse, pădurarul se afla într-o zonă muntoasă neacoperită de semnal pe telefonul mobil, acesta fiind descoperit de şeful districtului silvic, care a alertat poliţia.

Arma marca Sadu de care a fost deposedat pădurarul a fost găsită ulterior şi predată Poliţiei oraşului Borşa.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Maramureş a mai precizat că acestea este al şaptesprezecelea caz de agresiune asupra unor angajaţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. AGERPRES

Un bărbat de 35 de ani din Borşa a fost amendat pentru ca şi-a lăsat nesupravegheat calul în parcarea Complexului Turistic

$
0
0

Echipajele de jandarmerie de pe raza judeţului nostru au surprins şi sancţionat mai multe persoane care au încălcat  prevederile legale, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale conform competenţelor.

Sâmbătă, 03 iunie a.c., în jurul orei  23:10 pe strada Horea din Baia Mare,  jandarmii din cadrul patrulei independente de ordine publică, au sancţionat cu amendă contravenţională un bărbat în vârstă de 64 de ani, cu domiciliul în localitatea Baia Mare, pentru că acesta a apelat la serviciul unic de urgenţă 112 susţinând că în faţa geamului se află un grup de oameni care îl deranjează prin strigăte şi larmă. La faţa locului nu era nimeni iar jandarmii au  încercat să poarte un dialog cu dânsul. A fost imposibilă realizarea dialogului deoarece acesta  a devenit recalcitrant.

Duminică, 04 iunie a.c., în jurul orei  13:50, jandarmii din  patrula montană de la  Borşa au sancţionat contravenţional cu amendă un bărbat în vârstă de 35 de ani din Borşa pentru faptul că acesta a lăsat nesupravegheat calul proprietate personală în parcarea Complexului Turistic Borşa, punând în pericol  siguranţa turiştilor aflaţi în zonă.

Luni, 05 iunie a.c., jandarmii aflaţi în serviciu pe raza localităţii Baia Mare au fost solicitaţi să intervină în mai multe situaţii de tulburare a ordinii publice  iar în urma acestor intervenţii au aplicat peste zece amenzi.

Cetăţenii pot solicita ori de câte ori este nevoie sprijinul forţelor de ordine publică, fie prin contact direct, fie prin apelarea numărului unic de urgenţe „112”.

Concurs pe teme de științe la Borșa. GALERIE FOTO

$
0
0

Liceul Borșa a fost ieri gazda unei noi competiții dedicată științelor. Sub îndemnul,,DOVEDEȘTE-ȚI ISTEȚIMEA LA FIZICĂ!”, organizatorii au pus bazele unui nou proiect educațional care oferă elevilor posibilitatea  de  a  aplica  cunoştinţele  teoretice  și  practice dobândite prin studierea disciplinelor fizică, chimie și biologie în redactarea unor eseuri,  prezentări power-point, postere.

Concursul a urmărit realizarea mai multor obiective, precum: evaluarea nivelului de pregătire teoretică la fizică a elevilor în momentul concursului conform programei anexate; ridicarea continuă a nivelului de pregătire a elevilor pasionați de disciplina fizică; încurajarea schimbului de experiență între unitățile de învățământ; încurajarea gândirii proprii a elevilor; formarea unei gândiri științifice, stimularea imaginației și a creativității științifice prin     studiu, informare și documentare științifică despre fapte și fenomene din lumea reală; promovarea culturii, cunoştinţelor şi cercetării ştiinţifice în rândul elevilor; producerea unei schimbări în predarea disciplinei fizica prin abordarea unor teme cross-curriculare.

Despre proiect ne-a vorbit  Prof.  Anișoara Burdeț:

„Am tot primit întrebări referitoare la cum ne-a venit nouă, organizatorilor, ideea unui astfel de proiect. Sunt două lucruri care ne-au motivat și ambele poartă denumirea de PASIUNI. În primul rând este vorba despre pasiunea noastră, a profesorilor, de a instrui elevi și apoi este vorba de o pasiune către știinte ca fizica, chimia, biologia. Ne fascinează aceste știinte magice, defapt în realitate magia nu este altceva decât o prelungire a lor. Deci, iată că la baza acestui proiect se află PASIUNEA și dacă  îmi permiteți o formulare mai „fizicienească” vreau să spun că fără pasiune, orice calitate a noastră este „ca o moară de vânt așezată în  vid”. Dacă tot am vorbit despre motivația care a stat la baza proiectului, consider că este necesar să amintesc și scopul lui, care nu este altul decât acela de a accentua, în primul rând, importanța studierii acestor știinte în gimnaziu, iar mai apoi un al doilea scop al activității este acela de a demonstra capacitatea elevilor de astăzi de a trata cu seriozitate și maxim interes problemele actuale ale științelor, sub o formă integratoare, alta decât cea de la clasă. Astfel, proiectul conține mai multe secțiuni, ca de exemplu cea de fotografie; FOTOGRAFIA – o dovadă a realității mediului care le permite elevilor să surprindă în imagini fenomene din natură, devenind astfel martori la aceste procese pe care vor putea să le analizeze practic, deoarece practica este cel mai bun profesor… O altă secțiune, intitulată MISTERIOASELE ȘTIINTE,a avut ca scop evaluarea cunoștințelor generale de fizică. Proba scrisă a constat în rezolvarea a 30 întrebări de fizică practică şi aplicată, câte 10 itemi pentru fiecare an de studiu; subiectele au fost însoţite de imagini sugestive, dorindu-se o formă de evaluare atractivă a conţinuturilor tematice. A treia secțiune, denumită AMPRENTA TEHNICĂ ÎN PĂSTRAREA ȘI REGENERAREA SISTEMELOR, a fost o secțiune în care elevii au realizat prezentări ppt, referitoare la tema amintită. Și pentru că nu e faptă fără răsplată, la final elevii participanți au primit diplomă  și premii, dar mai presus de toate au primit recunoștința noastră fiindcă au ales să iși dedice timpul liber, devenind martori activi la fenomenele din natură descrise de știintele alese în acest proiect, lucru care ne oferă o satisfacție enormă, fiindcă am reușit într-o oarecare masură să le insuflăm dragostea pentru aceste științe magice! Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat activ în acest proiect: profesorilor organizatori, profesorilor coordonatori, doamnei inspector de fizică Ulici Carmen Maria, domnului director Ștețco Ștefan și domnului primar Timiș Ion Sorin pentru susținerea acordată realizării acestui proiect.”

Organizatorii proiectului educațional au fost: Director, Prof.Ștețco Ștefan; Director adjunct, Prof. Bota Sava; Director adjunct, Prof. Ciocanea Diana Lioara; Prof.Burdeț Anișoara; Secretar șef,Pinciuc Valentina; Secretar, Pop Mihaela Doina; Contabil, Mureșan Maria; Iginer de sistem, Ștețco Nicolae. Au mai colaborat profesorii: Mihali Ileana, Mihali Claudia, Cobel Gabriela Marusia, Fălcușan Mircea, Mariș Nicolae, Huțuleac Carmen, Coman Elena, Timiș Cristina Eugenia, Timis Ioana, Coman Silvana, Coman Dorina, Timiș-Mureșan Liana.

 

Borşeanul Mircea Botezan, arbitru internaţional la Campionatul European de Gărzi de Corp de la Alba Iulia

$
0
0

Cei mai buni bodyguarzi care s-au întrecut în acest weekend în cadrul Campionatului European de Gărzi de Corp de la Alba Iulia .

La această competiţie Maramureşul a fost reprezentat atât ca şi competitori cât şi pe linia de arbitraj. Borşeanul Mircea Botezan, arbitru internaţional, a participat pentru prima dată ca arbitru la un campionat european. La final acesta ne-a declarat: „A fost o competiţie viu disputată la care au participat 9 echipe din 7 ţări, pe durata a trei zile de concurs. Este primul meu Campionat European la care particip în calitate de arbitru, în septembrie la Chişinău voi arbitra din nou pentru a doua oară o competiţie europeană. A fost o mândrie fiu alături de generalul Iurie Richinschi din Republica Moldova, un bun organizator şi o persoană implicată pe tot parcursul competiţiei

La rândul sau, generalul Iurie Richinschi ne-a declarat: „Pe parcursul a trei zile s-a desfăşurat Campionatul European de Gărzi de Corp de la Alba Iulia, aflat la prima ediţie care a reunit bodyguarzi din România, Republica Moldova, Polonia, Bulgaria, Belarus, Austria şi Ucraina. Întrecerea a pus la încercare talentul celor peste 60 de bodyguarzi prezenţi la competiţie, care au trecut prin 8 probe de foc: trei probe de trageri, o probă medicală de acordarea primului ajutor, una de conducere auto în condiţii extreme, apoi o proba lupte corp la corp, urmate de escortarea VIP-ului din mulţime cu atac şi găsirea de explozibil dintr-o maşină în timp de 15 minute. „

Câştigătorii Campionatului European de Gărzi de Corp de la Alba Iulia, ediția I au fost premiaţi, duminică seară, în cadrul unui eveniment festiv, organizat la Hotel Medieval din Cetatea Albă Carolina: 

Locul I – SPPS Moldova

Locul II – SPP Belarus

Locul III – SSP Ucraina

 

Un bărbat de 49 de ani din Borşa la „furat” de lemne în Moisei

$
0
0

În cadrul unor activităţi desfăşurate ieri, 12 iunie, pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de material lemnos pe raza de competenţă, poliţiştii din Moisei, împreună cu reprezentanţă ai Ocolului Silvic Composesoral Vişeu de Sus, au confiscat 3,9 mc material lemnos.

Ei au identificat un bărbat în vârstă de 49 de ani din Borşa care a tăiat mai mulţi arbori de esenţă răşinoasă, specia molid din zona Ihoasa din comuna Moisei. Materialul lemnos a fost măsurat şi predat în custodie lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic, iar bărbatul a fost amendat cu suma de 4 000 de lei, conform legislaţiei.

Alţi 2,3 mc lemn foc de esenţă stejar, au fost indisponibilizaţi de poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală Groşi, care au depistat mai multe persoane din Coltău ce transportau materialul lemnos cu trei atelaje hipo. În acest caz poliţiştii continuă cercetările şi la finalizarea lor vor dispune măsurile legale.


Un tânăr de 33 de ani din Borşa, condamnat la un an şi şase luni de închisoare pentru infracţiuni silvice

$
0
0

Poliţiştii Biroului Urmări din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au pus ieri în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Baia Mare pe numele unui bărbat în vârstă de 39 de ani. Acesta a fost condamnat la un an şi şase luni închisoare pentru comiterea de infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

Şi poliţiştii din Borşa au identificat şi reţinut ieri un tânăr de 33 de ani din oraş condamnat de  Judecătoria Vişeu de Sus la un an şi şase luni închisoare pentru săvârşirea de infracţiuni silvice.

Cei doi au fost încarceraţi la Penitenciarul Baia Mare.

Foto: Arhiva

 

Trei minori din Borşa şi-au testat abilităţile de şoferi, pe un autoturism furat

$
0
0

La data de 12 iunie poliţiştii din Borşa au fost sesizaţi despre faptul că, în noaptea precedentă, autori necunoscuţi au sustras un autoturism din garajul unui imobil situat pe strada Victoriei din oraş.

În urma verificărilor şi investigaţiilor efectuate de poliţişti, autoturismul a fost găsit abandonat pe raza municipiului Dej din judeţul Cluj, la o zi după reclamarea furtului. Poliţiştii şi-au continuat investigaţiile şi au stabilit că bănuiţi de comiterea furtului sunt trei minori din Borşa, cu vârste între 15 şi 17 ani. Autoturismul, care nu prezenta avarii la nivelul caroseriei, a fost restituit părţii vătămate.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

 

Jandarmii montani din Borşa, au participat la acţiunea de evaluare a caprelor negre din Munţii Rodnei

$
0
0

În ziua de 16 iunie a.c., a avut loc acţiunea comună de evaluare a efectivelor de capre negre din masivul Munţii Rodnei.

Activităţile au fost demarate dimineaţa, de la ora 06.00 şi s-au desfăşurat simultan pe mai multe trasee stabilite, pentru a se evita înscrierea dublă a unor exemplare. Pe întreaga durată a acţiunii, timpul a fost favorabil observării exemplarelor de capre negre existente în aria protejată a Parcului Naţional Munţii Rodnei din zona de competenţă.

Acţiunea de estimare a efectivelor de capră neagră din fondurile cinegetice suprapuse parţial peste raza Parcului Naţional Munţii Rodnei, a fost programată de către Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic Cluj Napoca, pe raza Parcului Naţional Munţii Rodnei, la care au participat şi reprezentanţi ai : Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, subofiţeri jandarmi din cadrul Postului Montan de Jandarmi Ordine Publică Borşa, Direcţiei Silvice Maramureş şi gestionarii fondurilor de vânătoare din zonă.

Pe parcursul zilei membrii Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, sprijiniţi de jandarmii montani din cadrul Postului Montan Borşa, au executat şi marcarea traseelor cu ajutorul aparaturii de localizare tip GPS din dotare.

Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a verificat stadiul lucrarilor pe DN18- tronsonul Borsa- Prislop

$
0
0

Prefectul judetului Maramures, Sebastian Mihai Luput, a participat luni, 19.06.2017, alaturi de primarul orasului Borsa, Ion Sorin Timis, la verificarea stadiului lucrarilor pe tronsonul de drum Borsa- Prislop.

In momentul de fata, in localitatea Borsa, s-a inceput reciclarea pe partea carosabila, peste care s-a turnat un strat de asfalt (binder) si se doreste pana in data de 1 august 2017 finalizarea la nivelul acestor doua straturi, pana in centrul orasului. De asemenea, s-au inceput lucrarile si la partea de turnare a trotuarelor.

Pe lotul doi, Prislop, lucrarile privind podetele sunt aproape de stadiul final, in prezent se lucreaza la poduri, iar pe portiuni a fost aplicat materialul reciclat.

Din luna august se vor continua lucrarile spre Complexul Borsa, iar de la inceputul lunii septembrie, vor demara reabilitarea carosabilului in localitatea Moisei.

Pe ambele loturi, in toamna acestui an, se vor finaliza lucrarile privind turnarea celor 2 straturi, materialul reciclat si binderul, urmand ca anul urmator sa fie turnat ultimul strat de asfalt.

ACCIDENT grav la BORŞA. Un borsean de 43 de ani, rupt de beat şi fără permis a fugit de la locul faptei

$
0
0

Poliţiştii din Borşa au fost sesizaţi că pe strada Preluca Tătarilor din oraş s-a produs un accident rutier cu victime iar şoferul a părăsit locul faptei.

Activităţile de cercetare efectuate de poliţişti au relevat că la volanul autoturismului s-a aflat un borşean de 43 de ani, care are dreptul de a conduce anulat. Datorită faptului că s-a deplasat cu viteză, acesta a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat în coliziune cu un zid din beton din partea stângă. După producerea accidentului atât bărbatul de la volan cât şi o pasageră de 37 de ani au părăsit locul faptei fără a anunţa poliţia. La scurt timp, aceştia au fost identificaţi de poliţişti şi datorită faptului că aveau leziuni corporale au fost transportaţi la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Nu a fost necesară internarea lor.

Bărbatul care a condus autoturismul emana halenă alcoolică dar a refuzat testarea cu aparatul etilotest. Lui i-au fost recoltate mostre de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate poliţiştii au constatat că borşeanul nu deţine asigurare de răspundere civilă a autoturismul iar inspecţia tehnică periodică a autoturismului nu este valabilă.

Poliţiştii au întocmit dosar penal şi desfăşoară cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, conducere fără permis şi conducerea unui autoturism neînmatriculat.

Totodată, un băimărean şi un bărbat din Cavnic sunt cercetaţi de poliţişti pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice.

Azi-noapte, la ora 02.00, poliţiştii Biroului Rutier au oprit pentru control un autoturism care se deplasa pe bulevardul Bucureşti din municipiul Baia Mare. La volanul autoturismului a fost identificat un tânăr de 27 de ani, domiciliat în comuna Ardusat. În urma testării cu aparatul etilotest s-a constatat că acesta avea o concentraţie alcoolică de peste 0.40mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Şi un bărbat de 40 de ani din Cavnic, care a condus azi-noapte pe raza oraşului, a fost oprit de poliţişti pentru control. Testarea cu aparatul etilotest a indicat o valoarea de peste 1.00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Lui i-au fost recoltate mostre de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

 Poliţiştii maramureşeni vă sfătuiesc să nu conduceţi vehicule dacă aţi consumat alcool! Acesta scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor. Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, dacă îmbibaţia alcoolică este de peste 0.8 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

 

 

 

Primăria Orașului Borșa sub „TEROARE”! Un consilier local „terorizează” angajaţii primăriei. FOTO

$
0
0

La investirea în funcția de consilier local, fiecare ales borșean depune următorul jurământ: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor orașului Borșa”. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” Pentru binele sau interesul cui se luptă Maria Mihali, consilier local în cadrul Consiliului Local Borșa? Pentru binele orașului Borșa?

Ipostaza în care doamna Maria Mihali a fost surprinsă zilele trecute ar putea indica cu totul altceva. Se pare că interesele Composesoratului Borșa sunt mai importante pentru doamna consilier, care nu încetează să denigreze instiutuția în care și dânsa a lucrat zeci de ani, precum și pe actualii angajați, cărora le adresează injurii și apelative jignitoare.

Litigiile apărute între Asociaţia Composesorală Borşa și Primăria Orașului Borșa s-au soldat la finele săptămânii trecute cu o încercare de executare silită a unor bunuri din Patrimoniul Primăriei Borșa.

La această acțiune, vocea consilierului local Maria Mihali s-a făcut auzită insistent la intrarea și pe holurile instituției.

Ca de fiecare dată, în favoarea grupului pe care l-a sprijinit dintotdeauna și în defavoarea orașului Borșa, ale cărui interese ar trebui să le apere în calitate de consilier local!

Accident în Borşa în urmă cu câteva minute. O persoană RĂNITĂ în urma IMPACTULUI

$
0
0

Accident  în Borşa în urmă cu câteva minute. O persoană RĂNITE în urma IMPACTULUI

Poliţiştii au fost sesizaţi  în Borşa, pe strada Valcinet a avut loc un accident de circulaţieîn urmă cu câteva minute, soldat cu o  victimă rănită usor.

Din informaţiile noastre, la faţa locului s-au deplasat echipaje ale poliţiei, ambulanţei şi un echipaj SMURD.

VEZI:Primăria Orașului Borșa sub „TEROARE”! Un consilier local „terorizează” angajaţii primăriei. FOTO

Vom reveni cu amănunte.

foto:arhivă


”Baia Borșa este locul în care câteva suflete cred într-o poveste fără sfârșit”

$
0
0

baia borsa2Descriere impresionată a cartierului Baia Borșa, revăzut după ani de zile de un fost locuitor al zonei. ”Baia Borșa este locul în care câteva suflete cred într-o poveste fără sfârșit”

Baia Borșa este locul în care câteva suflete cred într-o poveste fără sfârșit, poveste începută în urmă cu mai bine de 170 de ani. Cartierul este asezat într-una dintre cele mai frumoase și pitorești zone ale Maramureșului istoric, inițial o localitate minieră construită între 1927 și 1992. Zona a fost părăsită și apoi vandalizată în ultimii ani. Cartierul avea cândva aspectul unei stațiuni situată pe un platou care domina locația. Baia Borșa este un loc în care multă lume își dorește să ajungă, dar nu să rămână, deși s-a construit și modernizat mult în ultima perioadă.

”Ceea ce pentru noi reprezintă semne ale civilizației, pentru ei este doar o lipsă firească din viața lor”
Mult din ceea ce pentru noi, majoritatea, reprezintă semne ale civilizației, pentru ei este doar o absență normală, o lipsă firească din viața lor. Cu toate acestea, nu pot trece peste lipsa unui mediu normal, a unui confort elementar. Fără oamenii care au mai ramas și pensionarii Băii Borșei, am vedea doar un fundal gri, care arată ca în cel mai urât coșmar: blocuri întregi nelocuite, apartamente care înafara pereților nu mai au nimic; tot ceea ce a fost lemn, mine și fier a fost smuls și pus pe foc, sau vândut în America de Sud, prin acea tristă ieșire la mare la port pe nave și vapoare. Printre aceste dărâmături, care aduc mai degrabă cu scene din filmele despre sfârșitul lumii, am fost întâmpinat de copii și vechi prieteni, care înainte să te sufoce cu întrebări îți dau „Bună ziua”. Pentru ei eram „nenea Gogu, musafirul curios. I-am lăsat să se obișnuiască cu prezența mea, pentru a putea surprinde mai bine emoția copilariei lor, dintr-o simplă zi de august 2015. M-am lasat purtat de ei prin fiecare colț al „cartierului meu mult îndrăgit, Baia Borșa, trecând prin fața mea cu scutere sau rugându-mă să-i las să îmi aducă apă plată de la izvorul de sus, aflat pe ulița unde ei își creaseră locuri de joacă. Am rămas impresionat și uimit de felul în care știau să se bucure și să zâmbească, gesturi simple, dar care contrastau profund cu locul.
S-a creat rapid o relație specială între mine și subiecții fotografiilor mele. Am reușit să rețin pe peliculă momente unice, permițându-mi, astfel, să transmit mai departe, prin imagini, o poveste a unei lumi străine de noi, dar în același timp atât de aproape, pentru că acolo m-am născut și am trăit toată copilaria mea.
baia borsa”În Baia Borșa o să fie o liniște apăsătoare. Seamănă, mai degrabă, cu o Rusie înghețată”

În cele din urmă am ajuns și în zona cea mai înaltă al cartierului meu mult îndrăgit, unde aproape toate blocurile sunt părăsite, sau toți au de gând să vândă și să plece de acolo. Blocurile arată acum de parcă nu ar fi fost construite în totalitate, ușile, ramele ușilor și ale geamurilor au fost vândute sau transformate în lemne de foc, iar balustradele scărilor, gardurile și tot ce era din fier au fost duse la fier vechi. De aceasta dată, în Baia Borșa o să fie o liniște apăsătoare. Seamănă, mai degrabă, cu o Rusie înghețată.
Intrând în vorbă cu ei, cu bătrânii, cu băștinașii locului, că doar acolo am crescut și acolo aș vrea să mor până la urmă..  mi-am dat seama că fiecare om în parte a contribuit cu ceva la ridicarea cartierului unde am crescut, cartier ce trăiește acum doar din voința celor ce mai locuiesc acolo și a celor care trimit bani acasă sau datorită acelor dragi pensionari, mame și tați care mai merg, sărăcuții, la poștă să ridice pensia și care s-au dovedit a fi extrem de prietenoși și sociabili.

baia borsa1Istoria necenzurată a Băii Borșei

Am aflat de la ei istoria necenzurată a Băii Borșei, ceea ce știam din copilărie și nu numai, istorie pe cale de a fi îngropată acum. Borsabánya, numele inițial al cartierului meu, a fost înființat în 1773, pe vremea administrației austriece. La început a fost doar o colonie muncitorească, formată din 23 de familii cu nume de Stetko, fiind azi Ștețco,Tamasz fiind azi Timiș, Danks fiind azi Danci, Mihaly fiind azi Mihali ș.a.m.d., activitatea lor de bază fiind exploatarea lemnului. Istoria s-a schimbat radical cu 7 ani mai târziu, când tăietorul de lemne, Mathias Hammer, poreclit și tradus în română Matei cel Mare din Baia Borșa sau Borsabánya , un mic boier care a descoperit o „piatră aurită și lucioasă”, constatându-se, astfel, ca era minereu de cea mai bună calitate. La 15 decembrie 1893 a fost inaugurată prima cale ferată trasă de cai într-o mină care se chema Socolescu, mina montană de pe vârful Toroiaga, care pare acum a fi doar o fantomă bântuită de spiritele trecutului și de amintirea ortacilor decedați în cumplitele accidente din mină.
Un singur gând mă neliniștește. Nu se mai simte veselia de altă dată, când eram eu copil acolo, când eram acei mulți copii care umpleam trei școli în Baia Borșa, dar m-am consolat cu nepoțica mea, Maria, care mi-a povestit, bucuroasă, că din 14 septembrie sunt cu toții la școală, iar când va suna clopoțelul, acest loc se va umple din nou de viață!

”Gândul meu a fost să mă întorc de la Baia Borșa cu un ansamblu de imagini care să completeze fericit povestea acestui loc”
Am îndrăznit, o dată, să bat la ușa grădiniței, cu doi ani în urmă, unde am fost întâmpinat cu un salut rostit în cor de preșcolarii de la grupa mică și grupa mare, cand am mers să îmi iau nepoțica, pe Maria, și să o conduc acasă. Am rămas cu ei, câteva momente, la insistența educatoarei, să le ascult poeziile și cântecele, să le surprind jocul. Am fost impresionat atunci când Luca, copilașul care ma recunoscuse, mi-a arătat că știe cum se pun mesaje pe un telefon celular, agățânduse de telefonul meu etc și Maria, nepoțica, arătându-mi mândră 2 buline roșii ca și obrajorii ei.
L-am întâlnit, apoi, pe domnul Ilovan, fostul meu director și în acelasi timp profesor, undeva pe la etajul 2, lângă fosta mea clasă și laborator de matematică. Acesta mi-a povestit despre ce și cum mai este la școală și la gradiniță în același timp, și cum am intrat dintr-o vorbă în alta, încet-încet ma îndepartăm spre Secu, cu îndragita mea nepoțică spre casă.
Am încercat, și de această dată, să surprind măcar puțin din senzaționalul vieții, din simplitatea și frumusețea oamenilor. Deși poate esența este tristă, am făcut tot posibilul să dau o notă calmă și împăcată fiecărei stări a „actorului de moment”. Gândul meu a fost să mă întorc de la Baia Borșa cu un ansamblu de imagini care să completeze fericit povestea acestui loc, dar am realizat că fiecare imagine în parte are puterea să povestească la fel de mult.

Timpul petrecut în Baia Borșa și întru totul acolo unde îmi place să traiesc s-a devedit a fi o experiență de viață. Am avut multe de învățat de la oamenii acestui loc, mulți mi-au zis: ”Gogule, eu în locul tău nu mi-aș forța norocul să investesc în Baia Borșa”, au fost cuvintele lor, al acelor mulți prieteni și vecini care m-au surprins pe marginea blocului, la parter, unde locuiam înainte, uitându-mă în jos, aproape cu capul în pamant. Acele cuvinte m-au întărit și mi-au dat curaj, deși erau doar vorbe de deznădejde și descurajare. Astfel de cuvinte m-au făcut să îmi doresc să ma întorc în Baia Borșa pentru a mai sta cu oamenii și cu neamurile mele dragi rămase acasă și pentru a încerca să le transmit poveștile mai departe, prin imagini, fapte și aceste cuvinte împărtășite cu voi, pe un monitor virtual. Ce să vă mai zic, dragi prieteni?

La Baia Borșa localnicii nu se mai salută cu „Noroc bun”, ci cu ”Bine ai venit”!

Încet-încet, lucrările de închidere a minelor au intrat în linie dreaptă, cu mulți ani în urmă, iar Baia Borșa moare dacă Primăria Borșa nu își aduce aminte de noi.
La Baia Borșa localnicii nu se mai salută cu „Noroc bun”, ci cu ”Bine ai venit”! Totul a început în 13 februarie, cu acea ordonanță blestemată care a trimis zeci și sute de muncitori într-un concediu pentru todeauna și i-a lăsat pe viață fără serviciu. O noapte de vineri fatală, de 13 februarie, în care pântecul pământului din cea mai adancă exploatare din România a răbufnit. Țărâna și politica murdară au luat gaj 5.600 de vieți. A lasat în urmă 2.120 de copii orfani de salarii și nevoi. A urmat exodul, emigrația, chinurile… plecări la muncă în Spania, Italia, Franța etc.
La ani mulți depărtare de la explozie, se acutizează declinul zonei. Toată populația tânără a început să plece la muncă în străinătate, mai ales în Italia. Alții, care au mai reușit să își vânda agoniseala de prin străinatate s-au mutat de unde au venit. Cei mai curajoși au rămas acasă sau în străinătate. Dumnezeu mai știe…

Peisajul este dezolant: blocuri întregi nelocuite, sute de apartamente pustii și o tăcere mormântală
Vom trăi o viață de dezrădăcinați? Sper că nu, mulți tineri au îndrăznit să-și unească destinele la îndrăgitele noastre biserici ortodoxe și biserica catolică din Baia Borșa. Au fost ultimele nunți? Sper că nu! În cartierul nostru din Baia Borsa, peisajul este dezolant: blocuri întregi nelocuite, sute de apartamente pustii și o tăcere mormântală, așa că nu îmi dau seama de ce ei sunt aici, dar îi apreciez și îi iubesc în același timp… Bravo vouă, celor ce nu uitați de Baia Borșa și de locurile unde v-ați născut, vă admir!
Mulți mâncare își cumpără pe datorie și o gătesc pe sobe improvizate, ale căror burlane ies din pereți sau direct pe ferestrele afumate. Apă caldă la robinet n-au simțit de peste un deceniu….
Primarul Borșei, care riscă să rămână chezaș peste o localitate de bătrâni cu pensii mizere, e dispus să facă orice să fie bine,dar locatarii și tinerii mi-e frică că vor vinde blocurile cu câteva mii de euro, negociabil. În ciuda sumei derizorii, nimeni nu se apropie de ele. Oare Baia Borșa a devenit un loc blestemat?
În minele de acolo, de la Baia Borșa, și-au pierdut viața peste 2.000 de oameni și sunt peste 3.600 de răniți

Poate că au mai rămas doar 7 mineri aici, dar nu cred. Probabil nici unul.
Exploatarea minieră de la Baia Borșa aparține societății miniere din Baia Mare, Remin. Activitatea de producție era subvenționată de la bugetul statului. Ministerul Economiei și Comertului a decis, acum câțiva ani, după ce a evaluat toate exploatările, că la Baia Borșa trebuie să înceapă programul de închidere.
După aproape 120 de ani, exploatarea minieră de la Baia Borșa, cel mai important centru al fierului și al aurului din Maramureș, una dintre cele mai vechi exploatari ale bazinelor miniere din România și cea mai adâncă din Europa își încheie ciclul.
Acum, în gaura de pământ adâncă de 1.600 de metri poate mai lucrează cineva, dar nu cred, unul sau doi oameni, probabil, sunt acei ce întrețin mina sau deloc și cu frică în ochi și în respirație, intră zilnic acolo, unde, cu ani mulți în urmă au murit colegii, frații sau tații lor, mai fac îndiguiri, astupă puțurile și galeriile si cam atât….
Reconversia profesională la Baia Borșa nu mai interesează pe nimeni. Puținii oameni rămași în localitate trăiesc din bruma de bani care le-a mai rămas de pe urma disponibilizării sau ce mai primesc de prin străinatate, de la copii, și din pensii care nu ajung niciodată.
Aș vrea să amintesc, în concluzie, că, în minele de acolo, de la Baia Borșa, și-au pierdut viața peste 2.000 de oameni și sunt peste 3.600 de răniți. Va pup, dragi prieteni!!

Gogu Roberto

Răsturnare de situaţie în cazul accidentului de la Borşa. Vezi de ce a fugit șoferul!

$
0
0

Poliţiştii din Borşa îl cercetează pe un bărbat din oraş care a condus un autoturism în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, a acroşat un atelaj hipo şi şi-a continuat deplasarea.

Aseară, în jurul orei 22.20, poliţiştii din Borşa au fost sesizaţi prin SNUAU 112 că pe strada Bogdan Vodă din oraş s-a produs un accident de circulaţie cu victime iar conducătorul autoturismului a părăsit locul faptei.

La scurt timp de la sesizare, poliţiştii l-au identificat pe şofer la aproximativ 2 km de locul producerii accidentului. Din verificările efectuate s-a constatat că borşanul, în vârstă de 52 de ani, care se deplasa cu un autoturism pe strada Bogdan Vodă din oraş, nu a păstrat distanţa corespunzătoare faţă de un utilaj hipo condus în aceeaşi direcţie de mers, a intrat în coliziune cu acesta şi şi-a continuat deplasarea.

În urma impactului, un pasager din utilajul hipo, în vârstă de 34 de ani, a fost rănit uşor. Acesta a refuzat transportul la spital.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat că şoferul avea o concentraţie de peste 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările.

Un bărbat de 36 de ani din Borşa urmărit internațional a fost arestat

$
0
0

În timpul unei activităţi specifice organizată ieri, 04 iulie, poliţiştii din Borşa au identificat un bărbat urmărit internaţional pentru executarea unei pedepse privative de libertate.

Ieri, 04 iulie, poliţiştii din Borşa au acţionat pentru depistarea persoanelor date în urmărire, pe numele cărora sunt emise mandate de arestare sau de executare a unor pedepse privative de libertate. În urma activităţilor desfăşurate poliţiştii au identificat un bărbat în vârstă de 36 de ani din oraş, urmărit internaţional pentru executarea unei pedepse privative de libertate. Pe numele acestuia autorităţile italiene au emis mandat european de arestare pentru comiterea de infracţiuni contra patrimoniului.

Bărbatul urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi ulterior Curţii de Apel Cluj.

Vezi ce spune Primarul Sorin Timiş despre verificările din Primăria Borşa

$
0
0

OPIS privind retrocedarea padurii catre Asociatia Composesorala Borsa

In 26.03.2000, cu ocazia adunarii ad-hoc, se infinteaza Asociatia Composesorat Borsa, avand o conducere formata din 8 membrii, cu presedinte al asociatiei Danci Dumitru.

Prin sentinta civila nr. 7 din 12 aprilie 2000, se autorizeaza Asociatia Composesorala Borsa, cu sediul in str. Libertatii, nr. 150, localitatea Borsa, judetul Maramures, avand 55 de membrii, fosti sau mostenitori ai proprietarilor de terenuri agricole sau forestiere.

VEZI:Primăria Orașului Borșa sub „TEROARE”! Un consilier local „terorizează” angajaţii primăriei. FOTO

In data de 30.05.2000, in sedinta Comisiei Locale de Fond Funciar, se analizeaza cererile celor 55 de membrii composesori, fiecare in parte, si se propune spre validare catre Comisia Judeteana Maramures de aplicare a legilor Fondului Funciar.

In data de 28.03.2002, Comisia judeteana Maramures pentru stabilirea dreptului de proprietate private asupra terenurilor agricole si cu vegetatie forestiera, analizeaza cererile membrilor composesori, fiecare cerere in parte, si valideaza cererile a 53 de membrii si respinge cererile a doi membrii, validand astfel suprafata totala de 69.07 hectare

Prin procesul verbal nr. 10242 din 19.09.2002, se procedeaza la predarea – primirea de catre Asociatia Composesorala Borsa cu sediul in str. Liberatatii nr. 15 Borsa a suprafetei de 69.07 hectare teren forestier cuprins in UP VII.

???? De mentionat, pe acest process verbal apare ca si presedinte Mihali Matei, desi el nu face parte din cei 55 de membrii composesori si nici nu exista vreun document prin care sa  fie numit dumnealui presedinte al Asociatiei Composesorale Borsa.

In data de 23.04.2003, Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor emite Titlul de proprietate nr. 1939/2003 in vafoarea Composesorat Borsa pentru suprafata de 69.07 hectare in UP VII de pe raza Ocolului Silvic Borsa.

Prin cererea inregistrata la Primaria Orasului Borsa, numarul 1048 depusa de catre Asociatia Composesorala din Borsa str. Libertatii nr. 150, aceasta solicita reconstituirea suprafetei de 11.325,80 hectare teren agricol din cele 17.000 de hectare  pe care le mosteneste, care rezulta din amenajamentul din 1924-1927. In cerere se mentioneaza ca Asociatia Composesorala Borsa are un numar de aproximativ 6489 de membrii.

???? De mentionat ca cererea nr. 1048 din 2000 are multe modificari facute cu pixul, desi este tiparita. Totodata, stim ca Asociatia Composesorala Borsa este formata din 55 de membrii si nicidecum de aproximativ 6489 de membrii si ca adevarata Asociatie Composesorala Borsa il are ca presedinte pe Danci Dumitru si nu pe Mihali Matei, cel care semneaza aceasta cerere. Din declaratia anexata cererii 1048, rezulta ca Asociatia Composesorala Borsa, cu sediul in str. Libertatii nr. 150, nu are reconstituite alte suprafete pe teritoriul UAT Borsa, dar hotararea comisisie locale Borsa a aprobat reconstiturea unor astfel de suprafete in 30.05.2000.

In sedinta Comisiei Locale de aplicare a legilor fondului funciar, din data de 20.01.2003, se analizeaza cererea 1048/2000 si se propune spre validare catre comisia judeteana suprafata de 17.000 de hectare din care se vor scadea cele 5.162 hectare restituite Consiliului Local Borsa.

???? De mentionat faptul ca, toti cei 6489 de membrii composesori au stat cuminti 3 ani, perioada de la depunerea cererii si pana la prima analiza in comisia locala, fara sa faca presiuni. Din declaratile mai multor membrii ai Comisiei locale de fond funciar, reiese ca s-a facut un fals, cererea 1048 find antedatata pentru a nu se pierde posibilitatea reconstituirii suprafetelor in baza legii 1/2000, ea find de fapt completata in anul 2003, numarul 1048 fiind de fapt atribuit Asociatiei veteranilor de Razboi.

Prin Hotararea comisiei judetene de aplicare a fondului funciar nr. 770/A din 24.03.2003, se invalideaza cererea depusa de catre Asociatia Composesorala Borsa, pentru suprafata de 11.325,80 hectare, fara se se faca ini nici un fel vreo referire la cei 17.000 de hectare, si mentioneaza motivele invalidarii, unul dintre motive fiind faptul ca nu s-au facut cereri individuale asa cum prevede legea.

???? De mentionat faptul ca Hotararea 770/A din 24.03.2003 emisa de comisia judeteana, a fost inregistrata la Primaria Borsa doar in 16.10.2003 cu numarul 4583.

La data de 21.04.2003, a fost depusa la Judecatoria Viseu de Sus, plangerea impotriva Hotararii nr. 770/A/24.03.2003, de catre As. Composesorala Borsa cu sediul in Borsa, str. Stavilarului nr. 6, prin care se cere anularea Hotararii Comisiei Judetene.

???? De mentionat faptul ca, Asociatia Composesorala care depune plangerea nu este Asociatia Composesorala cu sediul in str. Libertatii nr. 150 ci cu sediul in Str. Stavilarului nr. 6, neexistand nici un document legal de unde sa rezulte ca Asociatia Composesorala Borsa si-a schimbat sediul, si  nici faptul ca are ales un nou presedinte pe numele Mihali Matei, care semneaza pe toate actele.

Plangerea depusa de catre Asociatia Composesorala Borsa cu sediul in Borsa, str. Stavilarului, nr. 6, nu se judeca la Viseu de Sus, pentru ca se cere de catre Bors Dan, stramutarea procesului la Judecatoria Alesd.

Prin sentinta civila nr. 217 din 05.04.2004, se anuleaza Hotararea 770/A a Comisiei Judetene si se dispune reconstituirea suprafetei de 17.000 de hectare teren cu vegetatie forestiera in favoarea Asociatiei Composesorale Borsa cu sediul in str. Stavilarului Nr. 6.

???? De mentionat, Bors Dan nu are nici o legatura cu Asociatia Composesorala Borsa, de fapt dumnealui a cerut stramutarea unui alt dosar care nu are nici o legatura cu vreun process din Maramures, ci pentru un process din Bucuresti, dar s-au falsificat cererile de stramutare tocmai pentru a duce procesul laa Alesd, unde presedintele Judecatoriei Alesd era fostul iubit al secretarei orasului Borsa, Mihali Maria, implicate in toate aceste demersuri facute de Asociatia Composesorala Borsa. Cum procesul se desfasura in prejma alegerilor locale din 2004, iar contracandidati erau primarul de atunci Grec Gavrila, opozant al retrocedarii si viceprimarul de atunci Stetco Cornel Remus, un sustinator al retrocedarii, procesul a avut mai mult conotatii politice decat cele legale. Stetco Cornel Remus fiind in competietie cu primarul de atunci, i-a ajutat pe Mihali Maria si Mihali Matei sa falsifice cererea 1048 si sa se poata depune in termen cererea de retrocedare in baza legii 1/2000, completandu-se toate actele in 2003.

Au urmat o serie de procese intre Comisia Locala de Fond Fuciar si Asociatia Composesorala Borsa, si tot o serie de procese intre Comisia Judeteana de Fond Funciar si Asociatia Composesorala, procese castigate cand de o parte cand de alta parte. Acest lucru a fost possibil datorita faptului ca, intre timp, Stetco Cornel Remus a ajuns primar si era pus in fata faptului implinit de a pune in posesie Asociatia Composesorala Borsa cu cei 17.000 de hectare in baza unor documente false la care el a fost partas, si acum ii era frica de ce se putea intampla.

In urma unei sesizari facute de catre Mihali Maria, secretara orasului Borsa, in 09.12.2005 catre Prefectura Maramures, cum ca in registrul special de inregistrare a cererilor de retrocedare a terenurilor s-au facut modificari la pozitia cererii 1048/2000, s-a inceput urmarirea penala a lui Mihali Matei, autointitulatul presedinte al Asociatiei Composesorale Borsa si Roman Viorel, angajat al primarie din Borsa, urmarire finalizata cu achitarea celor doi, desi in prima faza au fost condamnati la 6, respeciv 4 luni de inchisoare fiecare, si anularea adaugirii “Si Composesoratul Borsa”.

Prin procesul verbal 11590 din 07.09.2005 s-a procedat la punerea in posesie a Asociatiei Composesorale Borsa cu suprafata de 3.800 de hectare, iar prin procesul verbal 4121 din 07.03.2006 sa procedat la punerea in posesie a Asociatiei Composesorale Borsa cu suprafata de 13.394 hectare. Cele doua procese verbale au fost initial acceptate de presedintele asociatiei, Mihali Matei, dupa care a refuzat preluarea efectiva in teren a proprietatii pe motiv ca doreste ca toti padurarii Ocolului Silvic Borsa sa fie trimis in puscarie pentru ca nu au avut grija de padure, si ca se se faca prima data un control in teren si o verificare amanuntita a furtului de lemn din Borsa, si abia dupa aceia sa preia suprafata pentru a nu ascunde furturile de lemn din padurile Borsei de 1990 si pana in 2006 prin predarea padurii catre Asociatia Composesorala. Cum acest lucru a fost tegiversat de catre autoritatile locale si judetene, nu s-au maid us la indeplinire cele doua procese verbale. Ulterior s-a incercat prin procese judecatoresti, anularea acelor doua procese verbale, dare le au ramas valabile. Desi suprafata era pusa in posesie in favoarea Asociatiei Composesorale Borsa prin cele doua procese verbale, Comisia Locala de aplicare a fondului funciar, Comisia Judeteana de aplicare a legilor fondului funciar, Ocolul Silvic Borsa si Directia Silvica Maramures, au procedat la punerea in posesie a altor personae pe suprafete déjà retrocedate Asociatiei Composesorale, astfel aducand Comisia Locala Borsa in imposibilitatea punerii in executare a sentintei 2017/2004 intrucat Borsa nu mai are suprafete libere de sarcini privind retrocedarea in natura a solicitarilor depuse de alti mostenitori, iar Directia Silvica Maramures, amana punerea la dispozitie Comisiei Locale Borsa a altor suprafete pe alte UAT-uri din judetul Maramures, pentru a scapa de acesta povara ramasa mostenire peste ani de proasta gestionare a aplicarii legilor de retrocedare a ternurilor expropriate inainte de 1989.

Conform actelor detinite in arhivele statului, Composesoratul Nobil Borsa, a fost proprietar pe  suprafata totala de 6.056,88 hectare de teren cu vegetatie forestiera, dupa cum rezulta din amenajamentul silvic din 1937 si din registrul agricol din perioada 1948-1951.

In 27.11.2014, A.C.B. solicita catre BEJ Anitei Dorel, executarea sentintei 217/2004. Prin Incheierea din 27.11.2014, BEJ Anitei Dorel admite cererea si incuvinteaza executarea sentintei, cerand Comisiei Locale de apilicare a legilor fondului funciar punerea in aplicare a sentintei.

In sedinta Comisiei Locale din 23.01.2015, se analizeaza solicitarea executorului si se propune confruntarea listei cu cererile si suprafetele ramase de retrocedat cu inventarul terenurilor disponibile rezultat in baza legii 165/2013 si stabilirea suprafetelor libere de sarcini.

In sedinta din 13.03.2015 a Comisiei Locale se prezinta un raport cu suprafetele solicitate si cu cele libere de sarcini, de unde rezulta ca exista 30 de cereri cu o suprafata insumata de peste 18.000 de hectare si ca suprafata libera de sarcini de pe teritoriul UAT Borsa si care se afla la dispozitia Comisiei Locale este de doar 473 de hectare. Astfel Comisia locala este in imposibilitatea ducerii la indeplinire a tuturor cererilor, si solicita Directiei Silvice si Comisiei Judetene suprafete de pe alte UAT-uri, lucru care pana in present nu a fost pus la dispozitie. Din aceste motive, noi, Comisia Locala de aplicare a legilor Fondului Funciar suntem in imposibilitatea de a pune in executare sentinta de 17.000 de hectare in favoarea Asociatiei Composesorale Borsa, iar vina principal o are Directia Silvica Maramures, care amana la nesfarsit rezolvarea acestei situatii pe care a creat-o inca dinb anul 2006.

Prin incheierea civila 1625/2016 Comisia Locala si Comisia Judeteana a fost obligate la plata de penalitati de 1.000 de lei pe zi pana la executarea sentintei si se pune in aplicare retroactive din 14.01.2015 si pana in 26.09.2016 in cuntumul a 622.000 lei si continuand pana la executare. Acest lucru duce Administratia publica locala la incapacitatea desfasurarii activitatii datorita blocarii conturilor institutiei, desi Comisia Locala de aplicare a legilor fondului funciar nu are venituri si nici conturi deschise la banci sau trezorerie, neavand legatura Administratia Orasului. Nu este correct ca din impozitele platite de locuitorii orasului, sa se plateasca penalitati rezultate in urma proastei administrari ale legilor fondului funciar si a unor sentinte judecatoresti abusive si date pe criteria de prietenie in baza unor documete false. Cei care au gresit trebuie sa raspunda, si nu populatia unor localitati. Membrii Comisiei locale de aplicare a fondului funciar sunt numiti de prefect si nu sunt alesi de comunitate, astfel ca nu pot raspunde in fata comunitatii, iar bunurile comunitatii trebuie sa deserveasca la dezvoltarea localitatii si nu la imbogatirea unor grupuri de interese.

 

TÂLHĂRIE: Un tânăr de 16 ani din Borşa l-a lăsat fără bani pe un borşean distrat

$
0
0

Activităţile de cercetare şi investigare efectuate de poliţiştii din Borşa au dus la identificarea unui tânăr din oraş, bănuit că a sustras 3200 de lei din portofelul unui bărbat. Banii au fost recuperaţi.

Miercuri, 05 iulie, în jurul orei 22.00, un bărbat din Borşa a sesizat poliţia prin SNUAU 112, că a fost victima infracţiunii de furt. Acesta a declarat că în timp ce se afla pe strada Victoriei din oraş, un tânăr a reuşit să-i sustragă din portofel 3 200 de lei iar apoi a fugit.

Activităţile de cercetare şi investigare efectuate de poliţişti au dus la identificarea tânărului, în vârstă de 16 ani din oraş, bănuit de comiterea faptei. Banii sustraşi au fost recuperaţi şi restituiţi părţii vătămate.

Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de furt.

Viewing all 1079 articles
Browse latest View live