Quantcast
Channel: Jurnal de Borsa – JURNAL MM – Doar STIRI – Maramures
Viewing all 1079 articles
Browse latest View live

Prima competiție de rugby la Borșa. GALERIE FOTO

$
0
0

Localitatea Borșa din județul Maramureș a fost pentru 2 zile polul rugby-ului juvenil. O premieră absolută pentru această zonă a județului, unde pentru prima oară se organizează o astfel de competiție, chiar dacă în varianta non contact sau altfel spus rugby tag, Cupa „Ghiocei de Borșa”.

„Complicii” acestui eveniment au fost Departamentul de Dezvoltare Transilvania Nord din cadrul Federației Române de Rugby, al cărui director este Gheorghe Sabău, și Liceul Borșa, în a cărui sală de sport s-a desfășurat dealtfel și competiția. La start s-au aliniat 8 echipe reprezentative școlare gimnaziale din zona Borșa, dar și o echipa din Baia Mare.

La finalul competiției organizatorii au oferit cupe, diplome, echipamente sportive și multe dulciuri participanților, dulciuri oferite prin amabilitatea sponsorilor, respectiv: Depozitul Hutupilă, Bar-Restaurant Bistro-Aloha, Bar-Restaurant Viva, Magazinul Tomis, Farmacia Pefarm și FRR prin Departamentul de Dezvoltare Transilvania Nord.

Clasamentul final arată astfel:

1. Școala Gimnazială O.Goga Baia Mare– prof. Alina Sofineti
2. Școala Gimnazială Nr.7 Baia Borșa – prof. Mîț Traian
3. Școala Gimnazială L.Rebreanu Dragomirești – prof. Ioana Zubașcu
4. Școala Gimnazială Nr.4 Borșa – prof. Tomoiagă Vasile Daniel
5. Liceul Borșa – prof. Viorel Timiș și Ciprian Danci
6. Școala Gimnazială Nr.1 Borșa – prof. Danci Elena
7. Școala Gimnazială Nr.1 Moisei – prof. Tomoiagă Daniel
8.Școala Gimnazială Nr.6 Baia Borșa – prof. Oxana Picec Roxana

Trebuie menționat faptul că în preziua competiției toți profesorii menționati mai sus, la care s-a adăugat și prof. Doina Coman de la Școala Gimnazială Nr.1 Moisei, au participat la un curs de instructor de rugby tag organizat de FRR și susținut de către DRD Transilvania, Gheorghe Sabău.

„Au fost 2 zile de rugby tag, atât cu elevii de la Liceul Borșa cât și la Școala Nr.7 Baia Borșa cu care am lucrat la orele de educație fizică. Apoi a venit cireașa de pe tort, cu competiția dotată cu Cupa „Ghiocei de Borșa”, unde participarea a fost numeroasă, cu mici excepții. Pentru majoritatea școlilor a fost prima competiție de acest nivel, și mai ales prima de rugby tag. Apoi vizita făcută la Primăria Borșa, dar și susținerea directorilor de instituții școlare din Borșa ne dau speranțe că această zonă, cu un potențial uman de excepție atât în rândul profesorilor cât și al copiilor, poate fi un mic laborator și izvor de talente, care să alimenteze cluburile sportive de profil din zonă. În numele meu și al Federației Române de Rugby vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați în organizare, tuturor școlilor participante, copiilor și vreau să cred că a fost doar începutul unui șir de evenimente de acest fel”, a declarat Gheorghe Sabău, Director Departament Dezvoltare-Cercetare Transilvania-Nord.


Doi tineri de 17 şi 21 de ani, din Borşa s-au apucat de furat!

$
0
0

Poliţiştii din Borşa s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea unui furt. Operativitatea cu care aceştia au desfăşurat activităţile de cercetare a dus la identificarea, în scurt timp, a persoanelor bănuite de comiterea faptei. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate. 

Ieri noapte, la ora 01.30, o patrulă de ordine şi siguranţă publică care desfăşura activităţi pe raza oraşului Borşa s-a sesizat din oficiu că uşa de acces de la o anexă a unei societăţi comerciale de pe strada Tineretului era deschisă iar lacătul era tăiat.

În urma verificărilor s-a stabilit că persoane necunoscute au pătruns în anexă şi au sustras produse de uz caznic, produse alimentare şi băuturi alcoolice. Valoarea prejudiciului a fost estimat la suma de 1000 de lei.

Activităţile de cercetare şi investigare efectuate de poliţişti au dus la identificarea a doi tineri de 17 şi 21 de ani, din Borşa, bănuiţi de comiterea faptei. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi restituit părţii vătămate.

Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

Foto: Arhiva

Întâlnire de lucru în domeniul turismului la Borșa

$
0
0

Primăria oraşului Borşa în parteneriat cu Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Borşa va organiza în data de 10.03.2017 o întâlnire de lucru la care sunt invitaţi agenţii economici şi asociaţiile profesionale din domeniul turismului, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, judeţene şi locale. Evenimentul se va desfăşura în sala mare din incinta Casei de Cultura Borșa, începând cu orele 18:00.

În cadrul întâlnirii se vor dezbate următoarele subiecte:

  • 18:00-18:10 Cuvânt de deschidere: Apostol Sorin – ghid turistic local;
  • 18:10-18:30 Prezentare activitate ANTREC Romania: Chiruc Mișu Ilie – vicepreședinte ANTREC;
  • 18:30-18:50 Aspecte privind avantajele colaborării și încheierii de parteneriate între structurile de primire turistică, de agrement, centrul de informare turistică și alți operatori economici locali, pentru realizarea unui plan de acțiune în vederea dezvoltării și promovării destinației: Ioana Oprea – președinte ANTREC Regiunea N-V;
  • 18:50-19:10 Prezentare modalităţi de intrare în legalitate a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, construite recent în Staţiunea Turistică de Interes local Borşa, precum şi prezentarea criteriilor de clasificare a acestora şi documentaţia necesară: Lupșe Dana Mariana – Ministerul Turismului – Consilier evaluare și examinare, Direcția Dezvoltare Teritorială – Serviciul Marketing Intern, Reprezentanta teritorială Baia Mare;
  • 19:10-19:20 Pauză
  • 19:20-19:40 Informații privind programa de cursuri de dezvoltare și perfecționare profesională oferite de către furnizorii de pregătire profesională din domeniul turismului, în conformitate cu noile tendințe ale pieței turistice naționale și internaționale: Noni Ion Andrei – Director General CEDES Cercetare-Dezvoltare;
  • 19:40-20:00 Obiectivele administrației publice locale cu privire la dezvoltarea și promovarea Stațiunii Turistice Borșa: Timiș Ion Sorin – Primar al orașului Borșa;
  • 20:00-20:15 Concluzii finale

ALERTA la Borșa. INCENDIU pe strada Zăvoi în urmă cu câteva minute!

$
0
0

ALERTA la Borșa. INCENDIU pe strada Zăvoi în urmă cu câteva minute!

Cu câteva minute în urmă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a anunțat că la Borsa a izbucnit un incendiu la un sopron cu fan , de pe strada Zavoi.

Potrivit primelor informații furnizate de ISU Maramureș, prin apelul unic de urgență 112.

Un echipaj de pompieri a pornit  spre locul menționat, pentru a stinge flăcările.

Vom reveni cu amănunte.

ACCIDENT grav la Borşa. Un minor de 12 ani, băgat în spital de o şoferiţă

$
0
0

ACCIDENT grav la Borşa. Un minor de 12 ani, băgat în spital de o şoferiţă

Ieri, 15 martie, Poliţia Oraşului Borşa a fost sesizată că pe strada Independenţei s-a produs un accident de circulaţie. Un minor de 12 ani, aflat pe bicicletă, a fost acroşat de un autoturism condus de o femeie de 33 de ani, care efectua manevra de mers înapoi.

Băiatul a suferit leziuni corporale şi a fost transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest şi s-a constatat că nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

Poliţiştii continuă cercetările.

 

Ninge ca-n povești la Borşa. Pe pârtiile din localitate se schiază în condiții excelente. FOTO

$
0
0

Ninge ca-n povești la Borşa.  Pe pârtiile din localitate se schiază în condiții excelente. FOTO

Iarna revine în forță la Borșa, mărind nerăbdarea localnicilor, dornici să vadă din nou înverzite dealurile și munții din jurul orașului. După 6 luni de vreme friguroasă și zăpezi ca pe vremea bunicilor, borșenii așteaptă cu nerăbdarea căldura primăverii.

De aceste zăpezi de martie se bucură însă schiorii, turiștii, precum și proprietarii unităților de cazare. La altitudini mari, zăpada căzută în ultimele zile oferă condiții excelente de schiat. Pârtiile din Borșa-Prislop și Borșa-Complex sunt pline de localnici și turiști, dornici să profite la maxim de ultimele răbufniri ale iernii.

Așadar, pentru o bună perioadă de timp, ghioceii și brândușele vor mai avea de așteptat înainte de a-și iți de sub zăpadă clopoțeii delicați. Când primăvara își va intra în drepturi, spectacolul oferit de aceste flori primăvăratice în anumite zone din Borșa, în special în Pasul Prislop, va fi magnific. An de an, turiștii vin special pentru a vedea acest spectacol de culoare, în alb și violet, spectacol întregit de frumoasa Mănăstire Prislop, care se profilează semeață, în cel mai înalt punct al Pasului de trecere dintre Bucovina și Maramureș.

 

SCANDAL IMENS la BORŞA în urmă cu câteva minute. Fraţii Butanu au făcut o nouă VICTIMA, după un accident rutier. L-au băgat pe „Memo”în SPITAL

$
0
0

SCANDAL IMENS la BORŞA în urmă cu câteva minute. Fraţii Butanu au făcut o nouă VICTIMA, după un accident rutier. L-au băgat pe „Memo” în SPITAL

În urmă cu câteva minute în Borşa, pe DN 18, a avut loc un accident rutier, soldat doar cu avarierea unor autoturisme. După accident, în care au fost implicaţi şi fraţii Butanu, a izbucnit un conflict între cei prezenţi la eveniment.

Un tânăr de 26 de ani din Borşa cunoscut şi sub numele de „Memo”, a sărit în ajutorul unui şofer care a fost implicat şi el în accident, iar fraţii Butanu au rispostat fizic, agresându-l pe tânăr cu mai multe lovituri, în prezent acesta este internat în spital.

Vom reveni cu amănunte.

foto:arhivă

Răsturnare de situaţie în cazul accidentului cu final neaşteptat de la Borşa. Află ce s-a întâmplat cu maşina şi şoferul…

$
0
0

Răsturnare de situaţie în cazul accidentului cu final neaşteptat de la Borşa. Află ce s-a întâmplat cu maşina şi şoferul

Ieri, 22.03, în jurul orei 21,00 un autoturism a intrat într-un gard de pe strada Victorie din localitatea Borşa. La volan era un  tânăr de 19 ani care a refuzat să facă testul cu aparatul etilotest.

În urma verificărilor, efectuate de poliţişti, s-a stabilit că acesta nu avea permis de conducere . Autoturismul a fost ridicat şi transportat la sediul poliţiei din Borşa, în vederea verificării proprietarului şi inmatriculării.

Tânărului i  s-a întocmit  dosar penal  pentru conducere pe drumuri publice fără permis , este în continuare cercetat.


INCENDIU la Borșa. O CASA a luat FOC în urmă cu câteva minute!

$
0
0

INCENDIU la Borșa. O CASA a luat FOC în urmă cu câteva minute!

Cu câteva minute în urmă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a anunțat că la Borșa a izbucnit un incendiu la o casa de pe strada Bradet, nr.48.

Potrivit primelor informații furnizate de ISU Maramureș, prin apelul unic de urgență 112,  a fost semnalat foc la hornul unui case.

Un echipaj de pompieri a pornit deja spre locul menționat, pentru a stinge flăcările.

ALERTA MAXIMA la Borșa. ACOPERISUL unei CASE a luat FOC cu câteva minute în urmă!

$
0
0

ALERTA MAXIMA la Borșa. ACOPERISUL unei CASE a luat FOC  cu câteva minute în urmă!

Cu câteva minute ,în urmă , Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a anunțat că la Borșa a izbucnit un incendiu la acoperisul unei case,  de pe strada Vasile Alecsandri.

Potrivit primelor informații furnizate de ISU Maramureș, prin apelul unic de urgență 112,  a fost semnalat foc la o casă.

Un echipaj de pompieri a pornit  spre locul menționat, pentru a stinge flăcările.

Vom reveni cu amanunte.

Un borșean premiat cu Medalia de Aur la cea de-a 45-a ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva.FOTO

$
0
0

Un borșean premiat cu Medalia de Aur la cea de-a 45-a ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva.FOTO

După succesul înregistrat anul trecut de Adrian Tomoioagă la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, un alt borșean este premiat în cadrul acestui prestigios eveniment de profil. Dan C. Vodnar, lector universitar doctor, prorector responsabil cu cercetarea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca a obținut astăzi, împreună cu echipa sa, Medalia de Aur la cea de-a 45-a ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva, pentru un biofilm cu activitate antimicrobiană, o folie din biopolimeri folosită în ambalarea cărnii.

Cercetătorii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au obţinut medalia de aur la cea de-a 45 ediţie a Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva pentru un biofilm cu activitate antimicrobiană, o folie din biopolimeri folosită în ambalarea cărnii conform romanialibera.ro.

Invenţia cercetătorilor Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a fost brevetată la sfârşitul anului trecut, iar acum a obţinut medalia de aur la cea de-a 45-a ediţie a Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prorectorul cu cercetarea al USAMV Cluj-Napoca, Dan Vodnar, coordonatorul echipei, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că scopul acestui biofilm este să inhibe dezvoltarea de bacterii la suprafaţa produsului.

”Suntem foarte bucuroşi că am obţinut această medalie de aur la clasa Q – alimente, băuturi, cosmetice, sănătate, pentru biofilmul antimicrobian, produs patentat. Practic această folie, în interiorul ei, reţine compuşi care îi dau această valoare antimicrobiană. A fost gândit pentru produsele strict din carne. Scopul acestui biofilm este să inhibe dezvoltarea de bacterii la suprafaţa produsului. Biofilmul este făcut din biopolimeri care încorporează extracte naturale din plante care au efect antimicrobian. Se poate consuma, însă preferabil este să fie dat jos. Testele pe care le-am făcut au arătat că efectul puternic îl are asupra dezvoltării listeriei monocytogenes, care este un microorganism specific produselor din carne. Infecţia cu această bacterie duce la listerioză, o afecţiune gravă care, netratată corect în primele 48 de ore, poate duce la deces sau sechele grave la nivel neurologic”, a spus Vodnar.

Potrivit acestuia, medalia de aur de la Geneva înseamnă recunoaşterea muncii de cercetare a USAMV Cluj-Napoca la nivel internaţional.

”Este un succes şi ne bucurăm că am reuşit, astfel, şi să intrăm în contact cu multe persoane interesate să pună pe piaţă produsul nostru. Biofilmul antimicrobian a fost brevetat la sfârşitul anului trecut”, a mai spus prorectorul cu cercetarea al USAMV Cluj-Napoca.

Un maramureşean, născut la Borşa, campion la ski alpin în Statele Unite. FOTO

$
0
0

Un maramureşean, născut la Borşa, campion la ski alpin în Statele Unite.FOTO

Şi tot despre români de-ai noştri care reuşesc să uimească lumea întreagă, vorbim în continuare. Un maramureşean, născut la Borşa, este campion naţional la Ski Alpin Categoria Masters. Dar nu în România, ci în Statele Unite. A plecat să participe la un concurs şi a rămas pe pământ american. Chiar dacă pentru el, visul american s-a împlinit, nu uită niciodată de locul unde s-a născut.

Şi tot despre români de-ai noştri care reuşesc să uimească lumea întreagă, vorbim în continuare. Un maramureşean, născut la Borşa, este campion naţional la Ski Alpin Categoria Masters. Dar nu în România, ci în Statele Unite. A plecat să participe la un concurs şi a rămas pe pământ american. Chiar dacă pentru el, visul american s-a împlinit, nu uită niciodată de locul unde s-a născut.

La 41 de ani, Mihai Filimon este un om împlinit. S-a născut la Borşa si a absolvit Liceul cu Program Sportiv Baia Mare. Nici prin cap nu-i trecea în clasa a XII-a, atunci când a fost la un concurs de ski in Statele Unite, că va ajunge să aibă un asemenea succes şi nici că va trăi pe pământ american. Recent, românul a obţinut locul I la Campionatele de ski masters ale USA.

Odată stabilit acolo, românul a devenit om de afaceri. A rămas în Nevada, Tahoe Lake, pentru că îi aminteşte de Borşa. Doar din punct de vedere geografic.

Localitatea Tahoe Lake se afla la o altitudine de 1867 de metri şi este cel mai mare lac alpin din America de Nord. Acolo trăieşte Mihai Filimon de peste 20 de ani. Dar când îl apucă dorul de casă şi timpul îi permite, dă o fugă până la Borşa. Să testeze şi pârtiile de acasă.

sursa+foto:observatortv.ro

CARAMBOL pe ŞOSEA la Borşa. Trei MAŞINI făcute PRAF. O persoană rănită în urmă IMPACTULUI

$
0
0

Ieri dimineaţă, la ora 08.12, pe DN 18, în oraşul Borşa, a avut loc un eveniment rutier soldat cu rănirea unei persoane.

Din primele cercetări efectuate de poliţişti s-a stabilit că un tânăr de 33 de ani din Borşa, care conducea un autoturism spre Moisei, nu a păstrat o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculul care rula în faţa sa şi a intrat în coliziune cu acesta. Autoturismul lovit a intrat de asemenea în coliziune cu cel din faţa sa, care se pregătea să efectueze un viraj la stânga. În urma impactului conducătoarea autovehiculului din mijloc, o femeie în vârstă de 38 de ani a fost rănită uşor şi a rămas sub supraveghere medicală în spital.

Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul etilotest şi s-a constatat că nu se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.

foto:arhiva

 

Lucrări de reparații pe Strada Negoiescu din Borșa

$
0
0

Lucrări de reparații pe Strada Negoiescu din Borșa

În urma inundațiilor din vara anului 2016 din orașul Borșa, au fost primite sume de bani prin două hotărâri de Guvern. Prefectul Sebastian Mihai Lupuț s-a deplasat miercuri, 5 aprilie, în Borșa pentru a constata stadiul lucrărilor de reabilitare pe cursul de apă Valea Negoiescu.

Până în acest moment, s-au executat lucrări de îndiguire pe partea stângă a văii și s-a asigurat accesul la proprietățile oamenilor prin podețe, urmând să se execute lucrări pe partea dreaptă și pragurile de fund.

După finalizarea lucrărilor de îndiguire, Primăria Borșa va realiza lucrări de reparație prin asfaltare și pietruire a Străzii Negoiescu, drum distrus în urma inundațiilor din 2016.

INTERVIU CU TIMIȘ ION SORIN, PRIMARUL ORAȘULUI BORȘA

$
0
0

INTERVIU CU TIMIȘ ION SORIN, PRIMARUL ORAȘULUI BORȘA

Domnule Primar, ați participat la întâlnirea primarilor din localitățile înscrise în Asociația Orașelor din România. Care a fost scopul acestei întâlniri?

R: În perioada 2-4 aprilie 2017 a avut loc la București Adunarea Generală a Asociației Orașelor din România (prin oraș înțelegem toate localitățile care au statut de oraș, dar nu și municipiile; există Asociația Municipiilor, în care sunt prinse toate municipiile-reședință de județ și municipiile de pe raza României, Asociația Orașelor, unde sunt toate orașele și Asociația Comunelor, unde sunt prinse toate comunele de pe raza României).

În Asociația Orașelor sunt 217 membri, corespunzător numărului orașelor din România, iar la întâlnire au fost prezenți peste 150 de primari din cele 217 orașe. Întâlnirea a avut drept scop stabilirea unor reguli de funcționare a Asociației Orașelor și propunerile venite din partea primarilor legate de modificările de legislație, pentru a îmbunătăți activitatea în cadrul primăriilor și accesarea de finanțări pe viitor.

În afară de primari, cine a mai participat la acest eveniment?

R: Au fost invitați în special reprezentanți ai Guvernului, începând cu domnul Sorin Grindeanu, Prim-Ministrul României, doamna Sevil Shhaideh, Viceprim-Ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Viorel Ștefan – Ministrul Finanțelor Publice, Rovana Plumb – Ministrul Delegat pentru Fonduri Europene, Bogdan Pușcaș – Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții, Petre Daea – Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Mircea-Titus Dobre – Ministrul Turismului, Marius Alexandru Dunca – Ministrul Tineretului și Sportului din România, iar Ministerul Sănătății a fost reprezentat de un secretar de stat. Toți au prezentat propuneri pentru schimbarea de legislație și bineînțeles că fiecare primar a încercat să puncteze problemele cu care se confruntă.

S-au adus în discuție și problemele legate de comunitatea noastră?

R: La toate întâlnirile am încercat să expun problemele pe care le avem în Borșa. Bineînțeles că multe dintre ele sunt comune cu celelalte primării. De exemplu, la Ministerul Dezvoltării sunt depuse de către Primăria orașului Borșa 12 proiecte, spre finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală PNDL 2. Aici se va stabili un criteriu de selecție, pentru că numărul de proiecte depuse este de 2 ori mai mare decât cel care era inițial. La fel și suma care se solicită. Doamna Ministru a prezentat care dintre proiecte sunt excluse și care sunt prinse direct la finanțare.

Avantajul nostru este că multe dintre proiectele depuse de noi vor fi prinse la finanțare, pentru că nu există alte axe de finanțare decât prin Ministerul Dezvoltării pe acele tipuri de proiecte. Principalul proiect care va fi aprobat și este strict necesar este cel de construcție a podului peste râul Cisla, care va face parte din culoarul de ocolire a orașului Borșa. Aceste finanțări pentru construcția de poduri și podețe au prioritate la Ministerul Dezvoltării pentru că nu există nici o altă sursă de finanțare decât bugetul local. La fel și loturile de apă și canalizare, pentru că avem obligația ca până în 2018 să avem încheiate contracte de finanțare pe tot ceea înseamnă apă și canalizare la nivelul localităților.

Au prioritate, de asemenea, construcția sau mai bine zis asfaltarea de străzi lăturalnice. Acolo unde spațiul permite să se facă lucrări de asfaltare, dar rămâne și spațiu pentru utilități, se vor obține finanțări; acolo unde spațiul nu permite acest lucru, lucrările vor fi amânate până la finalizarea rețelelor de canalizare și apă potabilă. Mai au prioritate și amenajarea cursurilor de apă în zonele unde se pot provoca inundații, cum a fost situația de pe Negoiescu sau cum este astăzi situația de pe Valea Rea, de pe Pietroasa sau de pe zona Repedea.

Acestea au fost discuțiile pe care eu le-am deschis și le-am supus atenției Doamnei Ministru Sevil Shhaideh. Am primit răspuns așa cum ne-am și dorit, în sensul că în mare parte proiectele vor fi finanțate. S-a încheiat etapa de depunere, se fac analize și fiecare primărie va trimite documente de completare la proiectele care vor fi finanțate. Avem deja un proiect aprobat și finanțat de către Ministerul Dezvoltării și anume Amenajarea și asfaltarea drumurilor din cartierul Pietroasa. Astăzi s-a făcut prima plată de 11 miliarde de lei (vechi), urmând ca în termen de 10 zile să achităm către constructor suma primită.

La fel, împreună cu Doamna Ministru am deschis și subiectul preluării de către Primărie a construcțiilor de pe raza localității care sunt nefolosite și neîngrijite. Mi-a explicat care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgem pentru a obține aceste construcții, și anume adoptarea unei hotărâri de consiliu local privind intenția de a prelua acea clădire și stabilirea unei destinații noi pentru clădirea respectivă. Hotărârea de Consiliu Local trebuie să fie însușită și de Prefectura Județului și de către Consiliul Județean și apoi Prefectura va întocmi documentele privind adoptarea unei hotărâri de guvern de trecere în proprietatea noastră. Mă refer aici la clădirile de la Spital, clădirile de la Unitatea Militară, clădirile de la Ministerul Sănătății și, probabil, clădirile de la Remin, dacă Remin-ul va rămâne în continuare proprietatea statului român.

Din discuțiile avute cu Ministrul de Finanțe Viorel Ștefan, sunt premise foarte bune că sumele care vor ajunge în bugetul local vor fi mult mai mari. Adică, astăzi din profitul obținut de către firme și din venitul obținut de către persoanele fizice, 42% ajunge înapoi la Consiliul Local. Începând cu 1 ianuarie 2018, 100% din sumele încasate vor ajunge la bugetul local. Asta va însemna că dacă îți dezvolți o activitate bună în oraș, vei avea și venituri mai mari. În acest caz, primăriile vor fi interesate să dezvolte activitatea economică și veniturile care ajung în buzunarele locuitorilor, pentru că automat și veniturile populației vor crește, la fel și veniturile primăriei și nu va mai trebui să stăm „pe umerii” încasărilor din impozite și taxe pentru sumele necesare funcționării primăriei.

Bineînțeles că toți primarii sunt de acord și susțin regionalizarea României și chiar propun să se urgenteze și să se adopte cât mai repede eliminarea județelor și adoptarea unei noi legi de organizare pe regiuni, noi făcând parte din Regiunea Nord-Vest, alături de județele Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Cluj, Sălaj și Bihor.

O discuție foarte aprinsă a fost legată de ANR, adică de cei care administrează rețeaua de distribuție a energiei electrice și a gazului. Foarte mulți primari se plâng că, deși au bani să facă investiții în extinderea rețelelor de alimentare cu energie electrică și gaz, sunt purtați dintr-un birou în altul și durează foarte mulți ani pentru a obține aceste aprobări. Și noi avem intenția de a extinde rețeaua de energie electrică în Pasul Prislop și, bineînțeles împreună cu primăriile din zona Văii Vișeului și Valea Izei, să aducem magistrala de gaz până la Borșa.

Tot către Ministerul de Finanțe am propus adoptarea unei dispoziții/decizii/hotărâri de guvern prin care banii pe care îi încasăm la casieria primării să nu îi mai ducem la trezoreria din Vișeu de Sus, pentru că sunt costuri foarte mari, ci să îi putem depune la o bancă comercială din oraș, și banca comercială să facă transferul electronic și să nu purtăm noi banii, pentru că oricum de la trezorerie ajung tot în contul unei bănci comerciale. Este un punct pe care domnul ministru și l-a notat și urmează în viitor să rezolve această problemă.

Domnul Premier Sorin Grindeanu a expus și a prezentat situația pe care a găsit-o în Guvernul României. Sunt probleme și cele mai multe dintre ele ar trebui rezolvate în cel mai scurt timp. Avantajul mare este acela că este un bun cunoscător al administrației publice locale, fiind viceprimar al orașului Timișoara, fiind o vreme ministru în Guvernul Ponta și, înainte de a ajunge prim ministru, a fost Președintele Consiliului Județean, adică toate problemele cu care noi ne confruntăm, dânsul le cunoaște și le înțelege.

Pe lângă discuțiile purtate cu doamna Ministru Sevil Shhaideh, am avut și câteva discuții cu directorii din cadrul Ministerului Dezvoltării. Trebuie să ne aliniem condițiilor impuse de Uniunea Europeană și anume prin adoptarea celui de-al doilea master plan privind alimentarea cu apă potabilă și colectarea apelor uzate în rețele comune, administrate de un operator regional. Va exista un Master plan 2, la care va trebui să aderăm și noi, deci să găsim formula prin care să putem să rezolvăm aceste investiții și populația să fie mulțumită.

Am avut discuții cu domnul Mircea-Titus Dobre, Ministrul Turismului. Dânsul ne-a prezentat situația existentă și ceea ce propune, și anume adoptarea unei Legi a Turismului, lege care va abroga toate celelalte legi, iar toate contractele ce se vor încheia de acum încolo împreună cu Ministerul Turismului, de finanțare și de promovare a turismului, se vor face în baza noii legi. Este important că pentru Ministerul Turismului Maramureșul este unul din primele obiective turistice care trebuie finanțate și susținute și, mai mult, există dorința de a dezvolta domeniul schiabil în zona Maramureșului, datorită faptului că temperaturile din zona noastră în perioada de iarnă favorizează menținerea zăpezii naturale pe o perioadă foarte lungă. Și astăzi pe pârtia din Pasul Prislop se poate schia și este singura pârtie de schi din România cu zăpadă naturală.

La discuțiile avute cu Ministrul Tineretului și Sportului, bineînțeles că toată lumea a cerut banii. Eu nu am cerut bani, ci o susținere și încheierea unui protocol între Primăria Orașului Borșa și Federația Română de Sărituri cu Schiurile. În ideea că dacă vom reface trambulina de la Borșa, să avem garanția că Federația va organiza la Borșa evenimente, în caz contrar, degeaba o facem, că va sta acolo abandonată. Avem toată susținerea domnului ministru, va veni în zonă în luna mai. Vom inspecta zona. A rămas foarte uimit de povestea din anii ’40 privind organizarea la Borșa a Olimpiadei de Iarnă; de fapt, toată asistența de acolo a rămas uimită, nu credeau că există așa ceva, și le-am promis că am să le trimit la fiecare câte o carte cu istoria turismului din Borșa. Dacă vom obține acel protocol între comunitatea locală și Federația Română de Sărituri cu Schiurile, atunci putem accesa fonduri pentru reabilitarea, modernizarea și dezvoltarea ansamblului de trambuline, finanțări care se pot obține prin Compania Națională de Investiții. Acolo există bani pentru amenajarea unor astfel de ansambluri sportive, cum este cel de la Borșa.

La discuțiile cu noi au fost prezenți mai mult de jumătate din miniștrii actualului guvern. Au fost prezenți de asemenea și câțiva președinți de comisii, în special președintele comisiei Buget-Finanțe din cadrul Parlamentului României, din Camera Deputaților. Cunosc în mare parte problemele din România. Legislația din păcate este foarte greoaie și fără o schimbare a legislației lucrurile nu vor putea merge mai bine.

Pe lângă întâlnirile avute cu reprezentanții Guvernului, au fost întâlniri cu primarii din zonă, au fost discuții și schimburi de informații și idei. Primăria Borșa a fost premiată. De fapt, primarul orașului a fost premiat cu titlul de cel mai activ primar de oraș din România. Am descoperit că în țară mai sunt primari care au rădăcini în Borșa și Maramureș, care au plecat în urmă cu multă vreme și sunt cumva strâns legați și își doresc să vină aici. Borșa este unul din primele 5 orașe din România ca și număr de locuitori. Noi suntem o forță în această asociație. Alături de noi au fost prezenți mai mulți primari de orașe din Maramureș, din Șomcuta Mare, Cavnic, Seini, Dragomirești și Baia Sprie. În Maramureș sunt 10 orașe, din care 6 primari am fost prezenți la acest eveniment. Doamna primar Gabriela Tulbure, primărița orașului Seini este prim-vicepreședinta Asociației Orașelor din România, un lucru foarte important pentru noi. Este foarte activă în activitatea asociației și participă la foarte multe întâlniri pe care le au reprezentanții Asociației orașelor cu comisiile din Parlament sau cu reprezentanți ai Guvernului, privind întocmirea de documente sau promovarea de noi legi care să ușureze activitatea în teritoriu. Noi suntem unul dintre puținele orașe-stațiuni turistice. Foarte multă lume își dorește investiții în turism. Toți primarii prezenți la întâlnire și-ar dori investiții în turism, dar au înțeles că nu pot obține investiții de la Ministerul Turismului sau de la alt minister din Guvernul României decât orașele declarate stațiune turistică, stațiune balneoclimaterică sau de alt fel. Avantajul este că Borșa este o astfel de stațiune, fiind declarată stațiune turistică încă din anul 1940. Cred că suntem una dintre cele mai vechi stațiuni turistice din România, probabil doar cele din zona Prahova sunt mai vechi decât noi. Avem perspective în viitor că vom obține finanțări și vom fi o voce activă în Asociația Orașelor. Este prima participare a mea ca și primar al orașului Borșa la o astfel de întâlnire și a doua oară când un primar borșean participă la întâlnirea primarilor din Asociația Orașelor din România. Am promis că vom fi prezenți de fiecare dată când se vor organiza astfel de întâlniri și că vom organiza la Borșa în viitor o întâlnire cu primarii orașelor din regiunea noastră.

În urmă cu puțin timp, borșeanul Bogdan Tomoiagă a fost numit Secretar de stat în Ministerul Turismului. Ați avut întrevederi și cu el?

R: Bogdan Tomoiagă are o activitate destul de intensă la Ministerul Turismului. Munca începe destul de devreme, la ora 7 dimineața și de multe ori se termină după ora 10 seara. Își dorește să facă treabă. Au și foarte mult de lucru privind adoptarea Legii Turismului și a promovării Master Planului pe turism la nivel de România. A fost și el în două seri la întâlnirea organizată de Asociația Orașelor. Mă bucur foarte mult pentru el că a ajuns în Parlamentul României să susțină cauza Ministerului Turismului, mai exact rămânerea în subordinea Ministerului Turismului a reprezentanțelor turistice din țările din Europa. La un moment dat s-a dat o lege prin care reprezentanțele treceau în subordinea Ministerului de Externe. Nu s-a dus mai la capăt îndeplinirea acelei legi, iar acum Bogdan a susținut în Parlament rămânerea reprezentanțelor la Ministerul Turismului. Emoții foarte mari și pentru el și pentru noi. A fost o mândrie pentru noi, borșenii, să îl vedem la tribuna Parlamentului susținând o astfel de cauză sau simplul fapt că un borșean este la tribuna Parlamentului României. Avem reprezentanți tineri și buni în Guvernul României ca și secretari de stat. Alături de Bogdan este Cosmin Butuza, la Ministerul Tineretului și Sportului, Dragoș Titea la Ministerul Transporturilor și se pare că vor mai fi și alții pe viitor. M-a bucurat faptul că i-am văzut cumva uniți, stând împreună, chiar au venit la întâlnire. Se întâlnesc destul de des și încearcă să rezolve cât mai multe probleme ale orașului sau ale județului. Să sperăm că vom trimite din ce în ce mai mulți borșeni la nivelul central de conducere a României și că vom vedea și rezultate, pe măsura celor care ne reprezintă.


Confiscare de material lemnos de poliţia din Vişeu de Sus şi Borşa

$
0
0

Pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic, poliţiştii  maramureşeni desfăşoară acţiuni atât în fondul forestier, cât şi în trafic pentru depistarea transporturilor ilegale de material lemnos.

Două astfel de acţiuni au fost desfăşurate în această săptămână de poliţiştii din Vişeu de Sus şi Borşa cu sprijinul poliţiştilor Biroului de Combatere a Delictelor Silvice şi a specialiştilor silvici din cadrul Gărzii Forestiere Cluj Napoca.

În urma controalelor efectuate au fost aplicate sancţiuni în valoare de 30 000 de lei şi a fost confiscată cantitatea de 12 mc de lemn rotund de diferite esenţe. Materialul lemnos  a fost predat în custodie Ocoalelor Silvice „Alpina” Borşa şi Vişeu de Sus.

ALERTA la Borșa. Incendiu pe strada Vișeuț!

$
0
0

ALERTA la Borșa. Incendiu pe strada Vișeuț!

Cu câteva minute ,în urmă , Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a anunțat că la Borșa a izbucnit un incendiu la o anexa gospodareasca (grajd),  de pe strada Viseut nr.28.

Potrivit primelor informații furnizate de ISU Maramureș, prin apelul unic de urgență 112,  a fost semnalat foc la un grajd.

Un echipaj de pompieri a pornit  spre locul menționat, pentru a stinge flăcările.

Vom reveni cu amanunte.

OBICEIURI TRADIȚIONALE DE PAȘTE LA BORȘA

$
0
0

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Iisus Hristos în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Sărbătoarea Paștelui este precedată de o lungă perioadă de post, în care se comemorează evenimentele premergătoare Învierii Domnului.

Ultima săptămână din Postul Mare, numită Săptămâna Patimilor, începe în Duminica Floriilor, când se sărbătorește intrarea lui Isus Hristos în Ierusalim, și se sfârșește în Sâmbăta Mare. Este săptămâna în care sunt comemorate patimile lui Iisus, răstignirea și moartea Sa din Vinerea Mare.

Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an. Durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Anul acesta Postul Paștelui (sau Postul Mare, cum îl mai numesc oamenii) a început pe 27 februarie. În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la anumite alimente și băuturi. Mai mult, aceștia trebuie să se înalțe sufletește prin rugăciune și fapte bune, să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

Săptămâna Patimilor este ultima săptămână a Postului Paștelui. În această perioadă se fac slujbe bisericeşti pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ înainte de răstignire şi învierea Lui. Slujbele Utreniei din Săptămâna Mare se săvârşesc seara, sub formă de Denie, conform obiceiului străvechi potrivit căruia ziua începe la apusul soarelui şi se termină la apusul zilei următoare. Deniile se săvârșesc începând cu seara Floriilor, până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului. Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.

În Borșa, tradițiile și obiceiurile prilejuite de Sfintele Paști au rămas neschimbate de secole. Borșenii acordă o importanță deosebită pregătirilor pentru sărbătorile pascale. Timpul este împărțit între lucrul casei și rugăciune. Cei care au ținut post merg la spovedanie, pentru a întâmpina aceste sărbători cu sufletul curățit de povara păcatelor lumești. Încă de luni, femeile încep curățenia de Paști. Casele sunt văruite, încăperile aerisite, totul se spală, se împrospătează și se înfrumusețează. Grădinile și curțile au parte de aceeași atenție, astfel că spre sfârșitul săptămânii curățenia se încheie și se trece la pregătirea bucatelor.

În joia mare se fac copturile: pită, cozonac și pască. În Vinerea Mare se ține post negru sau se ajună, iar seara se merge la biserică pentru Prohod. Sâmbătă este sacrificat mielul și sunt pregătite drobul de miel sau mielul la ceaun. Seara se vopsesc ouăle și se pregătesc hainele și coșul pentru Slujba de Înviere. În coș se pun bucate (ouă, pască, vin, sare, cozonac) ce urmează să fie sfințite de către preot. Din aceste bucate sfințite se va servi în fiecare din cele trei dimineți ale sărbătorilor pascale. În Ziua Învierii, copiii mici merg în tez, din ușă în ușă, vestind Învierea Domnului Isus Cristos și sunt răsplătiți cu ouă roșii pe care le pun în trăistuțe. Masa tradițională din această zi este prilej de reunire a familiilor. A doua și a treia zi de Paști sunt dedicate vizitelor la prieteni sau rude.

Un obicei specific zonei Borșa este „datul în huțuță”, o reminiscență a unor vremuri în care nu existau atât de multe forme de divertisment și, totodată, o manifestare a curajului pentru tinerii bărbați. Cu o înălțime considerabilă, între 12 și 16 metri, huțuța este construită în Săptămâna Mare, din trunchiuri înalte de copaci, aduse din pădure de mai mulți bărbați voinici. De trunchiuri sunt legate un vârtej și un scaun, huțuța fiind de fapt un fel de leagăn sau scrânciob de dimensiuni mari, destinat adulților. Este ancorată în chingi, astfel încât să aibă stabilitate. Feciorii și fetele se huțuță (leagănă) în tandem, în poziția din picioare, ajutându-se unii pe alții pentru a se da avânt, fără a depăși înălțimea huțuței. Doar cei mai curajoși, singuri, reușesc performanța de a se roti în jurul axei huțuței, legănându-se din ce în ce mai repede și dându-se „peste cap”, în aplauzele întregii asistențe.

În Postul Mare, dar mai ales în Săptămâna Patimilor, pe toate dealurile Borșei, copiii se îndeletnicesc cu un alt obicei, inițiat probabil în perioada în care principala ocupație a borșenilor era mineritul: împușcatul cu carbid, un joc de Paște practicat în credința că astfel ”piatra de pe mormântul lui Iisus va fi spartă”.

Obiceiurile tradiționale de Paște practicate în Borșa sunt multe și variate. Oamenii evlavioși țin post negru (se mai practică și azi), de joi și până duminică.

Până nu demult, în Joia Mare se făcea un foc mare afară, noaptea respectivă considerându-se cea mai friguroasă și lungă noapte pentru morți. Lângă foc se puneau apă, pâine și ouă, pentru ca spiritele care „vin acasă” să se sature și să se încălzească.

În Vinerea Mare, se vopsesc ouăle, natural, în apă în care s-au fiert coji de ceapă roșie și galbenă, ceea ce le conferă o culoare distinctă, roșu maroniu. Pentru decorare sunt folosite frunze de pătrunjel sau mărar. Pentru ca roşul să fie şi mai frumos se poate folosi şi sfecla roşie, iar după ce sunt scoase din apă se dau cu puţin ulei sau untură pentru le da strălucire.

În Duminica de Paște, înainte de a se merge la slujbă, într-un vas cu apă proaspătă se pun un ou roșu și un ban, apă în care se spală toți ai casei. Moneda (care în vechime era de argint) se lasă trei zile în apă, iar apoi se dă cadou la un copil, ca talisman purtător de noroc. Un alt obicei tradițional este mersul „cu stropitul”, a doua zi de Paște.

ACCIDENT GRAV la Borşa. Un minor de 7 ani, băgat în spital de un şofer

$
0
0

Ieri după-amiază, la ora 16,20, poliţiştii au fost sesizaţi că pe raza oraşului Borşa a avut loc un eveniment rutier soldat cu rănirea gravă a unei persoane.

Un sighetean de 49 ani care conducea o autoutilitara pe strada Unirii, a surprins şi accidentat un minorul de 7 ani, care s-a angajat în traversarea străzii în fugă, prin loc nepermis şi fără să se asigure.

În urma accidentului băiatul a fost rănit şi transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest şi s-a constatat că nu se afla sub influenţa alcoolului.

Cercetările continuă.

 

 

Borşa: Neglijenţa favorizează furtul

$
0
0

Poliţiştii din Borşa au identificat în urma investigaţiilor efectuate un bărbat din oraş, bănuit de comiterea unui furt. Din cercetările efectuate a reieşit că borşeanul ar fi profitat de faptul că portiera unui microbuz nu era închisă şi ar fi sustras 330 de lei. Banii au fost recuperaţi şi restituiţi proprietarului iar poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de furt.

Tot ieri, poliţiştii băimăreni de investigaţii criminale au fost sesizaţi în legătură cu alte trei furturi, comise pe fondul neglijenţei:

Portiere neasigurate: un băimărean a declarat că în perioada 10 – 11 aprilie a.c. persoane necunoscute au profitat de faptul că portierele autoturismului său, parcat pe

strada George Coşbuc din municipiul Baia Mare, au fost lăsate neasigurate, şi au sustras din bord un portofel cu acte personale, actele autoturismului şi o borsetă.

Uşa de la locuinţă lăsată deschisă: tot ieri o băimăreancă domiciliată pe strada Electrolizei a sesizat poliţia că între orele 08.00 – 09.00, persoane necunoscute au profitat de faptul că uşa locuinţei a fost lăsată deschisă, au pătruns într-o cameră şi au sustras un televizor.

Neatenţia în mijloacele de transport în comun: o altă băimăreancă a reclamat că a rămas fără portofelul care conţinea bani, bonuri cadou, acte personale şi carduri bancare. Bunurile i-au fost sustrase într-un moment de neatenţie în timp ce se deplasa cu un mijloc de transport în comun pe raza municipiului.

Pentru soluţionarea acestor cazuri poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul poliţiei Municipiului Baia Mare desfăşoară activităţi de cercetare şi documentare.

Poliţiştii reamintesc că 1 din 4 furturi este favorizat de neglijenţă şi că e mai bine să fiţi prevăzători când vine vorba de siguranţa bunurilor dumneavoastră. Nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute în locuinţă, nu lăsaţi uşile neasigurate sau ferestrele deschise când lipsiţi de acasă, montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate, nu lăsaţi la vedere în interiorul maşinii bunuri de valoare!

Viewing all 1079 articles
Browse latest View live