Quantcast
Channel: Jurnal de Borsa – JURNAL MM – Doar STIRI – Maramures
Viewing all 1079 articles
Browse latest View live

ALARMA la Borșa. Incendiu pe strada STRANDULUI!

$
0
0

incendiu1ALARMA la Borșa. Incendiu pe strada STRANDULUI!

Cu câteva minute în urmă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a anunțat că la Borșa a izbucnit un incendiu la bloc de locuinte .

Potrivit primelor informații furnizate de ISU Maramureș, prin apelul unic de urgență 112 a fost semnalat foc pe strada Strandului, numarul 28, la un cos de fum al unui bloc.

Un echipaj de pompieri a pornit deja spre locul menționat, pentru a stinge flăcările.

Vom reveni cu amănunte.

foto:arhivă


Şoc şi groază în Borşa. Cadavrul uni bărbat de 57 ani a fost găsit pe strada Victorei!

$
0
0

cadavruŞoc şi groază în Borşa. Cadavrul uni bărbat de 57 ani a fost găsit pe strada Victorei!

Azi dimineaţă în jurul orei 4,05 pe strada Victoriei din localitatea Borşa fost găsit cadavrul unui bărbat. În urma verificărilor , poliţia a identificat victima ca fiind un borşean de 57 ani .

Cadavrul a fost transportat la morga din localitate în vederea efectuării  necropsiei.

Poliţia efectuează cercetări în acest caz, pentru stabilirea cauzelor care au dus la decesul bărbatului.

Din informaţiile noastre se pare că bărbatul a fost victima unui accident de rutier, şoferul a fugit de la locul producerii acestuia.

Vom reveni cu informaţii

Răsturnare de situaţie în cazul CADAVRULUI de la Borşa. Autorul ACCIDENTULUI a fost ARESTAT. VEZI cine este!

$
0
0

arestatRăsturnare de situaţie în cazul CADAVRULUI de la Borşa. Autorul ACCIDENTULUI a fost ARESTAT. VEZI cine este!

Poliţiştii maramureşeni au identificat şi reţinut pentru 24 de ore un borşean bănuit că ar fi fost implicat în producerea unui accident de circulaţie soldat cu decesul unei persoane iar apoi ar fi părăsit locul faptei. Acesta urmează a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Ieri dimineaţă, la ora 04.05, un borşean a sesizat poliţia că pe strada Victoriei din oraş, pe partea carosabilă se află un bărbat decedat. Poliţiştii deplasaţi la locul faptei au identificat persoana decedată: un borşean în vârstă de 57 de ani. Cadavrul a fost transportat la morga spitalului în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzei morţii.

Poliţiştii Serviciului Rutier împreună cu cei din Borşa au demarat activităţi de documentare şi investigare în urma cărora au constatat că bărbatul a fost victima unui accident rutier iar şoferul implicat a părăsit locul faptei. În jurul orei 13.00, poliţiştii au identificat un borşean în vârstă de 52 de ani, bănuit de comiterea faptei. Faţă de acesta a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

În cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia.

Proiecte pentru dezvoltarea orașului Borșa

$
0
0

15060291_1146854688685871_1880287942_oProiecte pentru dezvoltarea orașului Borșa

Pentru perioada următoare, Primăria orașului Borșa a pregătit o serie de proiecte care urmează să fie implementate din fonduri europene sau guvernamentale. Timiș Ion Sorin, primarul orașului Borșa, ne-a expus, punctual, aceste proiecte, care vor contribui la dezvoltarea orașului și la transformarea acestuia într-o stațiune turistică atractivă, căutată și vizitată de cât mai mulți turiști:

  • Construirea unei artere de circulație secundară pe lângă râul Vișeu, oraș Borșa, județul Maramureș

Avem un proiect pentru realizarea unei variante ocolitoare cu lungimea de 2 km, care să evite traficul din zona centrală, aglomerată. Centura va începe lângă fostul poligon de conducere la intrarea în Borșa dinspre Moisei, trece prin spatele actualului sediu al Primăriei și reintră în DN 18 aproape de benzinăria OMV. Cuprinde 2 km de stradă și 4 poduri. În prezent avem studiu de fezabilitate realizat pentru întreg proiectul, iar pe data de 24 noiembrie va fi licitația pentru primul pod. Odată construit primul pod, deja traficul din zona centrală se va decongestiona cu 30%. Pentru celelalte poduri urmează să se finalizeze proiectele tehnice, iar licitația va avea loc în primăvara anului 2017. Intenția noastră este ca până în august 2017 podul să fie gata, și odată cu reabilitarea DN 18, când podul din centrul orașului se va reabilita, să avem o variantă de ocolire a zonei centrale, pentru că altminteri va fi un trafic infernal.

  • Includerea unei secțiuni de sugestii și reclamații pe pagina web a Primăriei Orașului Borșa

Avem în lucru un proiect de informatizare a întregii primării, cu ghișee unice, în așa fel încât cetățenii să se prezinte la un singur ghișeu să solicite documentele necesare. Ce se poate elibera pe loc se eliberează pe loc, ce nu vor fi trimise prin e-mail sau cetățenii vor fi chemați să și le ridice ulterior când vor fi finalizate. Totodată pagina de internet a primăriei va putea să primească sugestii, reclamații sau întrebări referitoare la diverse probleme pe care le au cetățenii. Se va realiza și un centru de comandă, funcțional 24 de ore din 24, cu supraveghere video, unde toată lumea va putea suna, reclama sau anunța diferite probleme la rețeaua de apă, iluminat public, accidente rutiere sau alte probleme care astăzi necesită deplasarea la primărie pentru a le sesiza. Suntem deja în negocieri cu câteva firme care au mai făcut astfel de programe, există în Cluj, Baia Mare, Brașov. La Brașov este cel mai bine pus la punct, vom vedea pe care îl vom selecta și vom începe efectiv procedurile, în așa fel încât în 2020 să fie perfect funcțional.

  • Reabilitarea și modernizarea rețelei de străzi urbane în zona Complex și Centru a orașului Borșa, județul Maramureș

Am început încă din 2015 și vom continua și în acest an amenajarea tuturor aleilor pietonale și a străzilor din zona centrală și zona turistică din Complexul Turistic Borșa. Avem câțiva kilometri de alei pietonale în zona Complex și toate aleile pietonale din zona de centru a orașului, precum și aleile și străzile de acces spre zona locuită de blocuri.

  • Reabilitarea și modernizarea Creșei de copii din orașul Borșa, județul Maramureș

În Borșa există o clădire unde funcționează și Creșa de copii și Grădinița nr. 10. Intenția noastră este de a extinde actuala clădire, de a-i mări suprafața și construirea unei săli pentru spectacole și sală de masă, una pentru grădiniță și una pentru creșa de copii. Momentan suntem doar în faza de discuții cu un proiectant. Probabil anul viitor vom începe efectiv proiectarea și depunerea dosarului pentru accesarea de fonduri europene sau de la guvernul României.

  • Reabilitarea și modernizarea Spitalului de Recuperare și a secției Urgențe

Deși Spitalul de Recuperare nu este în subordinea noastră, am prins în Strategie și un astfel de proiect, având în vedere că Spitalul a făcut deja demersurile pentru obținerea unor finanțări europene pentru reabilitare și modernizare. Sunt discuții ca o parte din clădirile Spitalului să treacă la Primărie și să primească o nouă destinație în folosul comunității. Consiliul Județean Maramureș are intenția de a prelua Spitalul (nu doar cel din Borșa, ci toate spitalele din Maramureș), în așa fel încât să organizeze în Borșa un sistem medical și de asistență medicală centralizat, cu o eficiență mult mai mare. Secția de Urgențe deja a beneficiat de anumite finanțări pentru reabilitare și modernizare. Între timp s-a rezolvat și problema cu medicii, dar rămâne de văzut cine va fi administratorul și proprietarul spitalului în cel mai scurt timp, undeva pe la mijlocul anului viitor.

  • Reabilitarea și modernizarea instituțiilor de învățământ

În ultimii 4 ani în toate unitățile de învățământ din Borșa s-au făcut investiții. Avem un proiect de reabilitare, modernizare și extindere a Școlii Gimnaziale nr. 9, Corpul B, de la 300 de locuri în prezent la 500 de locuri, inclusiv o sală multifuncțională care va putea fi folosită ca sală de sport, sau ca și cantină, sau pentru alte activități specifice școlii. Proiectul are o valoare de 2,5 milioane de euro. Intenția noastră este de a depune dosarul de finanțare pe Axa 10, odată cu deschiderea axei în primăvara anului viitor. Este gata și proiectul tehnic. În proporție de 90 % dosarul este finalizat. Așteptăm ghidurile de finanțare ca să trecem ultimele detalii. Am avut chiar și discuții cu firme de consultanță care se vor ocupa de întocmirea dosarului și de obținerea finanțării. În reabilitarea și modernizarea instituțiilor de învățământ va fi prinsă și finalizarea investiției la Școala de pe Repedea, fațadele și refacerea acoperișurilor tuturor unităților de învățământ din Borșa, acolo unde sunt probleme (Rotundu, Școala nr. 9 – corpul A și fosta Școală nr. 5 din Complex – aici sunt probleme cu acoperișurile și cu fațada), amenajarea spațiilor destinate sportului și zonelor de recreere (adică pentru pauză), amenajarea curților și gardurilor de împrejmuire și schimbarea sistemelor de încălzire în toate unitățile de învățământ acolo unde acest lucru nu s-a făcut. În prezent avem probleme la Liceu (centralele sunt foarte vechi). La Școala nr. 9 – corpul A s-a adus centrala nouă, urmează să fie schimbată în vacanța de iarnă. Celelalte școli au sisteme de încălzire pe lemne, sisteme noi, care funcționează fără probleme.

  • Executarea subterană a branșamentelor electrice

Este vorba de eliminarea tuturor cablurilor suspendate, în special din zona centrală a orașului Borșa. Este și o condiție impusă de Uniunea Europeană. Vor fi finanțări pentru astfel de lucrări, dar momentan nu avem legislație. În România, Electrica interzice realizarea în subteran a rețelelor de alimentare cu energie electrică înainte de a ajunge în contorul consumatorilor. Așteptăm modificarea legislației și probabil se va începe un proiect privind eliminarea tuturor cablurilor și branșamentelor din zona centrală a orașului.

  • Amenajarea de piste de biciclete în vederea decongestionării traficului și încurajării deplasărilor cu bicicleta

Aici sunt două etape. O etapă în care se amenajează aleile și pistele de biciclete în zona centrală a orașului și în zona intravilană, locuită, și una în care vom amenaja piste de biciclete în zonele turistice, în zona montană și a dealurilor, astfel încât turiștii care vin în zonă să poată practica mountain bike-ul. Nu avem în prezent niciun fel de proiect în lucru, ci doar împreună cu Salvamontul Borșa încercăm să identificăm traseele unde s-ar putea face astfel de investiții.

  • Aducțiune rețea gaz în orașul Borșa, județul Maramureș

Este un proiect mare, care va alimenta nu doar Borșa, ci toată Valea Vișeului și Valea Izei. Am avut o discuție la Prefectura Maramureș și încercăm să obținem un acord de la Distrigaz. Susținerea mea se bazează pe un lucru foarte clar: în Borșa sunt peste 10 000 de locuințe care folosesc lemnul pentru încălzirea spațiului pe care îl dețin. În medie trebuie cam 20 mc de lemn pe an la fiecare locuință. Asta înseamnă 200 000 mc de lemn. Cu un preț mediu de 250 lei/mc, înseamnă aproximativ 10 milioane de euro/an cheltuiți pentru aprovizionarea cu lemn de foc. Se știe că aproximativ 95% din acest lemn este lemn sustras ilegal din păduri. Aducând gazul în zonă, ar dispărea furturile de lemn și s-ar amortiza întreaga investiție într-o perioadă foarte scurtă. Pe noi ne-ar avantaja foarte mult în zona centrală, pentru că ar dispărea toate magaziile și depozitele de lemne dintre blocuri. Proiectul aducțiunii de gaz va începe printr-o adresă semnată de toți primarii din zona Valea Izei – Valea Vișeului și de Prefectura Maramureș și Consiliul Județean în care vom solicita celor de la Distrigaz să ia în calcul o investiție și pe raza județului Maramureș și să alimenteze cu magistrală de gaz toate localitățile din zonă. Acest lucru se va întâmpla la începutul anului viitor. Cu siguranță, dacă avem susținerea Consiliului Județean și a Prefecturii Maramureș, este un proiect care într-un termen rezonabil, până la 5 ani, să înceapă procedurile de proiectare și în maxim 10 ani de zile noi să avem rețeaua de gaz adusă în oraș. Este un proiect la nivel de județ și cred că este viabil și interesant pentru toată lumea.

  • Amenajare microhidrocentrale pe cursul râurilor ce permit acest lucru

Avem două solicitări. Una pe valea Repezii, unde s-a și eliberat autorizație de construire și una pe valea Cislei, unde există doar studiu de fezabilitate, iar cei interesați nu au venit să solicite certificat de urbanism și autorizație de construire; urmează să vedem dacă mai sunt interesați sau nu, dar avem în orașul Borșa două astfel de microhidrocentrale care s-au scos la vânzare și care probabil vor fi achiziționate de cineva în regim privat, dacă nu chiar de Primărie, și modernizarea lor va aduce câștig pentru Borșa. Cele două microhidrocentrale care funcționează astăzi în oraș, odată modernizate ar putea să producă energie electrică pentru tot orașul și am putea avea un gen de autonomie privind aprovizionarea cu energie electrică în oraș.

  • Promovarea parteneriatului public – privat pentru proiecte de mare amploare care să răspundă Strategiei politicilor de dezvoltare urbană

Se discută de peste 10 ani de zile în România. Sunt legi care permit acest lucru, iar intenția noastră este de a-l folosi în special la investițiile mari. Un exemplu ar fi Hotelul Stibina. Având în vedere că acesta va trece în proprietatea Primăriei, dar nu avem voie să îi schimbăm proprietarul, adică nu putem să îl vindem, vom putem încheia un parteneriat public – privat cu un partener privat, prin care îi punem la dispoziție clădirea și terenul și el face investiția, în variantă de concesionare sau într-o variantă de asociere. Tot în sistemul acesta vrem să punem în funcțiune și vechile bazine de înot de lângă spitalul din Borșa și probabil unele clădiri pe care le vom primi de la Întreprinderea Minieră în compensare cu datoriile pe care le au de plătit către primărie.

  • Reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură din cartierul Baia Borșa și Centru

Cea din Centru este aproape de final. Până la finalul acestui an vor fi finalizate toate lucrările și vom obține avizele și autorizațiile de funcționare și o vom pune în funcțiune cât mai repede. În ceea ce privește Casa de Cultură din Baia Borșa, suntem în procedură de a o trece în proprietatea noastră, astăzi neavând proprietar și fiind lăsată în paragină de aproape 17 ani. Odată ce va fi proprietatea noastră, vom începe un studiu de fezabilitate și un proiect tehnic privind transformarea ei într-un palat al culturii sau într-un centru de congrese, unde se vor putea găzdui diverse evenimente nu doar locale, ci și județene, naționale și poate chiar și internaționale. Dar așteptăm să finalizăm documentele de preluare a clădirii în proprietate.

  • Valorificarea patrimoniului existent al Orașului Borșa (clădiri și terenuri) prin parteneriate publice – private

În oraș sunt peste 200 de clădiri vechi, mai vechi de 100 de ani. Prefectura Maramureș a înaintat o adresă către noi și către toate primăriile din județ și ne cere să realizăm un inventar al acestor clădiri, iar odată ce va fi trecută în patrimoniul cultural al orașului, clădirea respectivă nu va putea fi demolată sau modificată decât cu acordul primăriei, chiar dacă ești proprietarul, în așa fel încât să păstrăm vechile clădiri care sunt o atracție turistică pentru Borșa. Tot aici vom depune documentația, după ce vom realiza un studiu de fezabilitate, pentru reabilitarea bisericii – monument (Biserica de Piatră). În orașul Borșa avem două biserici – monument, una de lemn și una de piatră. Dar prima dată trebuie să facem această listă de inventar a clădirilor de patrimoniu de interes local sau regional și apoi vom putea face demersurile pentru obținerea de finanțări.

  • Reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public

Pe raza orașului Borșa sunt iluminate public 280 km de străzi. Sunt aproximativ 8000 de corpuri de iluminat care ard pe toată perioada nopții, de la lăsarea serii și până la zorii dimineții. Este momentan administrat de către Primărie, prin angajații proprii. Avem în lucru un proiect de reabilitare. Odată pus în practică, el poate să aducă o economie de 90%. Dacă astăzi achităm 100 000 de lei pe lună costuri cu energia electrică privind iluminatul public, odată implementat proiectul vom plăti doar 10 000 de lei. Proiectul are trei variante: o variantă, în care se schimbă doar corpurile de iluminat, cu corpuri moderne cu led, cu o valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro; a doua variantă în care se schimbă și cablurile de alimentare cu energie electrică și se va folosi un sistem de cabluri cu fibră optică și atunci proiectul poate să depășească 4,2 milioane euro; sau îl ducem la valoarea maximă de 4,8 milioane euro, în care, pe lângă corpurile de iluminat și cablurile de alimentare, fiecare corp de iluminat va avea o comandă prin telemetrie la un calculator în Primărie, de unde putem să-i reducem sau să îi creștem intensitatea, putem vedea dacă este ars becul sau are anumite probleme, sau a îmbătrânit becul și trebuie schimbat. Putem să montăm camere de supraveghere video în așa fel încât zona respectivă să fie supravegheată. Și, bineînțeles, aici intră și amenajarea iluminatului arhitectural la clădirile de patrimoniu sau zonele de spații verzi din oraș. Este în faza de realizare a studiului de fezabilitate. Odată finalizat, vom face documentația și proiectul tehnic și undeva, la sfârșitul anului 2017, să depunem cererea de finanțare. Intenționăm să punem pe cea mai mare valoare, pentru că odată îl modernizăm și nu știm când vom mai obține astfel de sume pentru a moderniza iluminatul public și a reduce costurile cu energia electrică.

  • Înființare rețea de distribuție și clorinare a apei potabile

Aici avem două proiecte. Este vorba de rețeaua de alimentare cu apă și de rețeaua de colectare a apelor menajere uzate. A fost un proiect mai vechi, prin societatea Vital, la care s-a renunțat în 2012. Am început deja în anumite zone lucrările la alimentarea cu apă potabilă. Zona Repedea asigură locuitorilor o apă potabilă foarte bună și de o foarte bună calitate. Am amenajat stația de clorinare și tratare a apei din zona „9 Mai” care alimentează cartierele Baia Borșa și Rotundu. Urmează în primăvară să înlocuim magistrala de alimentare de la stația de clorinare până la stația de distribuție. Odată finalizată această investiție care costă 1,6 milioane de lei, cartierele Baia Borșa și Rotundu vor avea apă potabilă la robinet. Apă potabilă curată. Astăzi mai apar din când în când probleme, când se schimbă vremea, când vin ploile sau când este secetă foarte mare. Cu siguranță este proiectul nr. 1 pe care trebuie să îl realizăm, având în vedere că rețeaua de apă din Baia Borșa și Rotundu alimentează peste 7000 de locuitori. În luna ianuarie vom face achiziția publică pentru țevile necesare la schimbarea magistralei și în primăvară, după ce se dezgheață pământul, vor fi înlocuite.

  • Înființare rețea principală de colectare și epurare a apei uzate menajere

Încercăm să depunem un proiect pentru construirea unei stații de epurare, dar avem obligația de a fi parteneri ai unui operator regional și acum suntem în discuții cu câțiva operatori regionali pentru a face parteneriat cu ei și pentru a putea să depunem astfel de dosar. Este un proiect important pentru oraș, unul dintre cele mai importante și până în 2019 avem obligația de a începe demersurile, altfel vom fi pasibili de amenzi foarte mari.

  • Implementarea unor instrumente performante de lucru prin achiziționarea de echipamente IT moderne și software specializat, în vederea îmbunătățirii calității serviciilor

Am prezentat în mare parte în cel de-al doilea proiect din această listă; este vorba despre eliminarea birocrației și interconectarea tuturor instituțiilor pe care le administrează primăria în servere; populația să se prezinte la un singur ghișeu și de acolo să obțină toate documentele, să nu trebuiască să facă un du-te-vino între birourilor primăriei.

  • Implementarea de soluții ecologice de mobilitate în condiții plăcute și de siguranță, prin dezvoltarea transportului public ecologic

Există un trend în toată Europa și se pare că a ajuns și în România, în care se dorește înlocuirea autobuzelor clasice cu autobuze electrice. Am avut în Borșa experiența prin care am adus un astfel de autobuz și l-am testat timp de o zi pe raza orașului. Din păcate finanțările de astăzi nu permit acest lucru decât societăților de transport public local existente. În Maramureș doar orașele Baia Mare și Sighetu Marmației au un astfel de transport, dar am avut discuții la Consiliul Județean și intenționăm ca un astfel de transport public să se facă la nivelul județului, interconectat, astfel încât să deservească populația atunci când are nevoie și unde are nevoie, și nu în haosul în care microbuzele pleacă și vin când vor sau pornesc din stație doar dacă au plin, în caz contrar uită că au un program de funcționare. Vom vedea dacă se va lua o decizie la nivel de județ pentru organizarea unui transport public modern, dar eu sunt adeptul ca acest lucru să fie făcut efectiv de stat, așa cum se întâmplă în toate țările din Europa Occidentală, în care nu există „fiecare localitate cu sistemul ei”. Am încercat să depunem dosar de finanțare, dar se pare că se respinge exact pe motivul că nu suntem operator regional de transport existent.

  • Modernizarea drumurilor forestiere în orașul Borșa, județul Maramureș

Există finanțări și chiar suntem în faza de depunere a unui proiect de finanțare pentru betonarea unei distanțe de 8 km în zona Șesuri și Vălcănescu. Terenul este proprietatea Primăriei orașului Borșa, administrat de Ocolul Silvic „Alpina”. Prin betonarea celor două drumuri nu doar că îmbunătățim accesul în zonele respective pentru cei care exploatează masă lemnoasă din zonă, ci poate fi folosit și în interes turistic, fiind zone foarte circulate de turiști. Finanțările au un volum foarte mare și nu sunt cereri pe măsura volumului de bani pus la dispoziție. Probabil la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie se va depune cererea de finanțare pentru cele două artere de circulație. În prezent topografii de la noi finalizează întabularea terenului și cadastrarea lui.

  • Modernizarea drumurilor agricole în orașul Borșa, județul Maramureș

Din păcate suntem dezavantajați în fața celor din zonele de câmpie. Sunt anumite condiții în care primești finanțarea. Una din ele este scurtarea distanței între două zone făcând un drum agricol, adică nu mai venim din Prislop prin centrul orașului ca să mergem în Baia Borșa, ci din Prislop prin zona Fântâna Stanchii coborâm în Baia Borșa, dar din păcate distanța e mai mare. Deocamdată nu îndeplinim condiții pentru obținerea unor astfel de finanțări, dar așteptăm, poate se mai schimbă ghidurile de finanțare și vom reuși să amenajăm drumurile. Oricum drumurile agricole au început să fie amenajate. Primul care s-a făcut în acest an a fost drumul de legătură între Pasul Prislop și toate stânele care sunt adiacente drumului până la Fântâna Stanchii, iar anul viitor se va amenaja drumul din Pasul Prislop până în zona platoului Știol.

  • Amenajare zone pietonale în oraș

Intenția noastră este de a face alee pietonală din centrul orașului și până în zona Cercănel de-a lungul râului Vișeu, în primul rând pentru că este un peisaj foarte frumos și în al doilea rând pentru că scăpăm de depozitarea deșeurilor pe malul râului. Odată ce va fi o alee pietonală de-a lungul lui, pe care circulă lumea, populația va avea o reținere de a mai arunca deșeurile în zonă. Acest lucru ar duce la o alee pietonală cu o lungime de 8 km, ceea ce ar fi foarte interesant și ar fi una din cele mai lungi din județul Maramureș. S-a început deja o parte, în spatele Primăriei sunt realizați cei 700 m. Vom continua în zona Vaduri și încet, încet, vom ajunge până în Cercănel.

  • Amenajarea plantațiilor de aliniament și protecție

Săptămâna aceasta am avut două discuții cu arhitecți peisagiști pe care dorim să îi aducem în Borșa, să ne realizeze un proiect de amenajare cu arbori și arbuști ornamentali în zona centrală și în zona stațiunii turistice. Intenția noastră este de a folosi cât mai mulți arbuști conifere, pentru că suntem în zonă de munte. Dacă vom avea un proiect viabil și populația îl va accepta, vom întocmi documentație și vom solicita finanțare de la Ministerul Mediului sau din fonduri europene.

  • Conservarea spațiilor verzi existente

Din păcate, în zona centrală spațiile verzi existente au devenit spații comerciale. Au mai rămas câteva. Pe acestea vrem să le punem în valoare și să le scoatem în evidență. Sunt finanțări pentru astfel de proiecte, dar lucrăm la întabularea și trecerea lor în domeniul public ca și spații verzi.

  • Crearea unei rețele de stații de încărcare electrică pentru mașini (autoturisme și microbuze)

Acest lucru este obligatoriu în toată România. Există o companie care a trimis o solicitare către noi și ne cere să îi punem la dispoziție un teren necesar pentru montarea unei astfel de stație, având în vedere că mașinile electrice iau o amploare tot mai mare în Europa și în România. Stația va fi montată în zona Primăriei, iar dacă se va solicita, vom monta stații și în alte zone.

  • Construirea Centrului Belvedere în zona Buza Dealului

Proiectul va fi depus până în data de 15 decembrie. Sunt finalizate partea tehnică și studiul de fezabilitate și vom depune cel mai ambițios proiect pe Turism din Regiunea Nord-Vest, care constă în două terase belvedere, una cu vedere de 360º și una de 180º, un refugiu salvamont destinat Serviciului Salvamont și intervențiilor în zona de munte și un refugiu nou pentru turiști. Acesta va fi amplasat în zona stației „Sosire” a telegondolei din Buza Dealului. Valoarea estimativă a proiectului este de 2,3 milioane euro. Este finanțabil, sunt sume puse la dispoziție și este singurul proiect din Maramureș care se va depune pe Axa 7 – finanțări în sectorul turistic.

  • Proiectul „Telegondola”

Se pare că proiectul „Telegondola” va reporni, având în vedere că vechea firmă de construcții Dunărea S.A. a dat faliment, iar în contractul încheiat între Primăria Borșa și Dunărea S.A. există o clauză prin care contractul se reziliază automat în condițiile în care constructorul dă faliment. Odată ce vom finaliza toată documentația privind rezilierea contractului, vom căuta o firmă pentru realizarea unei expertize și apoi va urma întocmirea documentației și depunerea pe SEAP a licitației. Noi sperăm că licitația să fie câștigată de un constructor serios, care în maxim 1 an de zile să finalizeze investiția. Aici nu se pune problema de bani, ci se pune problema de un constructor serios.

Astea sunt în mare proiectele care sunt și viabile, o parte din ele sunt în lucru, la unele sunt deja depuse cererile de finanțare și urmează să se obțină finanțarea, iar unele dintre ele așteaptă să găsim surse de finanțare și să realizăm investițiile. Sunt 13 proiecte în lucru și 13 în așteptare.

14996368_1139916019379738_1842118500_n-1 15032420_1140521782652495_342859369_n 15060291_1146854688685871_1880287942_o 14937228_1159616404073647_8229077892332903471_n 15086223_1144980612223293_1718619096_n 15134486_1144980692223285_1381925887_n 14508579_1147591771945496_1129388329_n 15058712_1147592075278799_1342635640_n 15086938_1147593471945326_582239482_n-1 15086938_1147593471945326_582239482_n 15128631_1147593451945328_2123332915_n 15134391_1147592478612092_811827983_n 15151316_1147592008612139_1369995005_n 15135478_1147593568611983_1976560481_n 15135679_1147592085278798_984367089_n 15139505_1147591985278808_1514630087_n 15146689_1147590205278986_1128728333_o 15128660_1147593448611995_1327878220_n

Un bărbat din Borșa a uimit o țară întreagă cu testamentul pe care și l-a făcut! VEZI de ce…

$
0
0

model-testament-olografUn bărbat din Borșa a uimit o țară întreagă cu testamentul pe care și l-a făcut! VEZI de ce…

Un bărbat din Borșa a uimit o țară întreagă cu testamentul pe care și l-a făcut. Acesta și-a exprimat intenția de a-și dona întreaga avere Direcției Naționale Anticorupție. Bărbatul a făcut primele demersuri în acest sens și a trimis solicitarea și DNA-ului.

Fără să își explice gestul, borșeanul i-a informat pe reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție că lasă acestei instituții după decesul lui două case și un teren pe care le are în proprietate în județul Maramureș.

“Da, este adevărat. Am primit o scrisoare din partea unui domn care este domiciliat în orașul Borșa, este un bărbat în vârstă de 44 de ani care ne-a scris că dorește ca toată averea pe care o are să fie donată prin testament Direcției Naționale Anticorupție. Specifică și în ce constă averea dânsului și anume o casă de locuit în Borșa, cu o suprafață de 120 de metri pătrați și cu un teren aferent de 9500 metri pătrați, și o altă casă în Borșa”, a precizat Livia Săplăcan, purtător de cuvânt la Direcția Națională Anticorupție.

Bărbatul a precizat în scrisoarea trimisă DNA-ului că a discutat și cu un notar public care i-a recomandat să doneze aceste bunuri administrației locale, dar a refuzat categoric. Pentru ca cererea lui să fie luată în serios, bărbatul a atașat și adeverințe eliberate de Primăria Borșa prin care atestă că este proprietarul bunurilor la care face referire în scrisoare. Reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție spun că au apreciat gestul bărbatului, însă nu pot accepta această donație.

 “Din păcate, trebuie să vă spun că actualul cadru legal nu permite ca DNA să accepte nicio formă de sprijin financiar, nici donații, nici sponsorizări înafara alocării bugetare stabilite prin lege. Deci noi nu putem decât să apreciem intenția dânsului, dar din păcate nu putem să și acceptăm această ofertă a domniei sale”, a mărturisit purtătorul de cuvânt al DNA.

Solicitarea borșanului pentru Direcția Națională Anticorupție nu este singulară. Livia Săpălcan, purtătorul de cuvânt al instituției, a precizat că s-a confruntat cu o situație smilară la sfârșitul anului trecut, când mai multe persoane și-au exprimat intenția de a direcționa 2% din impozitul pe venit către DNA. La fel ca în celelalte cazuri, Direcția Națională Anticorupție va formula un răspuns și pentru bărbatul din Borșa pentru a-i explica de ce nu se poate accepta o astfel de donație.
sursa:maramedia.ro

ALERTA la Borșa. O CASA a luat FOC!

$
0
0

incendiu3ALERTA la Borșa. O CASA a luat FOC!

Cu câteva minute în urmă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a anunțat că la Borșa a izbucnit un incendiu la o casă pe strada Turnul Rosu, nr.35.

Potrivit primelor informații furnizate de ISU Maramureș, prin apelul unic de urgență 112 a fost semnalat foc pe strada Turnul Rosu, numarul 35, la un cos de fum al unei case.

Un echipaj de pompieri a pornit deja spre locul menționat, pentru a stinge flăcările.

Vom reveni cu amănunte.

foto:arhivă

Vasilică Ceteraşu a devenit tată.IATA prima imagine din maternitate cu proaspeţii părinţi. VEZI ce mesaj emotionant a postat pe contul de socializare!FOTO

$
0
0

vasilica-ceterasu-a-devenit-tataVasilică Ceteraşu a devenit tată.IATA prima imagine din maternitate cu proaspeţii părinţi. VEZI  ce mesaj emotionant a postat pe contul de socializare!FOTO

Vasilică Ceteraşu a devenit, astăzi, pentru prima dată tată, după ce soţia sa, Amalia, a născut o fetiţă.

La câteva luni de la nuntă mare de la Oncești, Maramureș, la care au participat peste 1.500 de persoane, Amalia și Vasilică „Ceterașu” şi-au cunoscut astăzi fiica.

„Cea mai tare soție şi, de la ora 02:40, cea mai tare mămică! Te iubesc si îți multumesc pentru prințesă!” este mesajul publicat pe o reţea de socializare, acolo unde a fost postată şi prima imagine cu proaspeţii părinţii.

Fericirea, dar şi oboseala pot fi citite pe chipul celor doi, tulburătoare fiind însă mimica proapetei mămici care pare că nu a avut o naştere tocmai uşoară.

Vasilică Gojda a devenit celebru în România fiin interpret de muzică populară și prin felul original în care mânuiește vioara în orice fel de condiții, fie pe scenă în cele mai ciudate moduri, fie că a făcut-o la 3.000 de metri înălțime.

Vasilica Ceterasu e in culmea fericirii. Sotia sa a adus pe lume o fetita, perfect sanatoasa. Artistul si-a impartasit bucuria cu prietenii virtuali si a postat pe contul de Facebook o fotografie din maternitate.

„Cea mai tare soţie şi, de la ora 02:40, cea mai tare mămică! Te iubesc si îţi multumesc pentru prinţesă!” este mesajul pe care Vasilica Ceterasu l-a scris in dreptul imaginii.

sursa

Borșa promovată la Târgul de Turism al României

$
0
0

borsa1În perioada 17-20 noiembrie 2016, în pavilioanele Romexpo din Bucureşti s-a desfășurat Ediţia de toamnă a Târgului de Turism al României. Acesta este cel mai mare eveniment dedicat industriei turismului și locul ideal de prezentare a celor mai interesante oferte și atracții turistice, atât din Romania, cât și din străinătate.

La ediția de toamnă a Târgului de Turism, Borșa a fost reprezentată de Anca Sava, șef serviciu Cultură și Andreea Dalida Mihali, ghid turistic în cadrul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Borșa. Îmbrăcate în frumosul port maramureșean, cele două borșence au prezentat și promovat atracțiile zonei, obiectivele turistice și ofertele operatorilor locali. Ele s-au alăturat celorlalți maramureșeni prezenți la acest eveniment. Ca la fiecare ediţie, standul Consiliului Judeţean Maramureş a fost un punct de atracţie maximă pentru iubitorii de vacanţe autohtone, tradiţii, ospitalitate şi bucate alese.

Unul dintre cele mai reprezentative proiecte implementate de Consiliul Judeţean Maramureş, Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord, a fost premiat pentru realizările remarcabile ce contribuie la dezvoltarea și promovarea turismului.Totodată, în cadrul acestei ediţii de toamnă a Târgului de Turism al României, a fost lansată aplicaţia de date mobile Visit Maramureş, care este în stadiu incipient şi în cel mai scurt timp va oferi informaţii utile turiştilor care doresc să viziteze Judeţul Maramureş. Aplicaţia poate fi descărcată de pe GooglePlay şi oferă informaţii cu privire la obiectivele turistice din Maramureş, posibilităţi de cazare, evenimente, restaurante şi baruri, dar şi cultură şi timp liber.

borsa2 borsa1 borsa3

ALARMA la Borșa. O CASA a luat FOC în urmă cu câteva minute!

$
0
0

big_f7a8e9805139840289cd489f9e052af0ALARMA la Borșa. O CASA a luat FOC în urmă cu câteva minute!

Cu câteva minute în urmă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a anunțat că la Borșa a izbucnit un incendiu la o casă pe strada Luceafarului, nr.4.

Potrivit primelor informații furnizate de ISU Maramureș, prin apelul unic de urgență 112 a fost semnalat foc pe strada Luceafarului, numarul 4.

Un echipaj de pompieri a pornit deja spre locul menționat, pentru a stinge flăcările.

Vom reveni cu amănunte.

foto:arhivă

ALERTA la Borsa. Un AUTOTURISM a luat FOC!

$
0
0

646x404-1ALERTA la Borsa. Un AUTOTURISM a luat FOC!

Pompierii din Borsa  au fost solicitați azi, în jurul orelor 01,30, să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism pe strada Obresei nr.32

Din primele informatii oferite de ISU Maramures, focul a izbucnit la un autoturism. Nu au fost înregistrate victime.

Vom reveni cu amănunte.

Târg de Crăciun la Borșa

$
0
0

15240200_1158195460901808_434506190_nTârg de Crăciun la Borșa

Pentru multe persoane, sărbătorile de iarnă reprezintă cea mai frumoasă perioadă din an. Colindele, bradul împodobit, cadourile deschise cu bucurie sau gustul cozonacului abia scos din cuptor, toate întregesc tabloul feeric al acestor sărbători, așteptate cu nerăbdare de fiecare dintre noi. Este momentul când familiile se reunesc, pentru a petrece împreună Crăciunul și a întâmpina cu bucurie zorii unui nou an.

La Borșa, mii de familii stabilite în străinătate se întorc acasă. Revăd oameni dragi, își alină dorul de pământul sfânt al copilăriei și își umplu inimile de pace, seninătate și liniște sufletească.

Pentru a-i întâmpina cum se cuvine și pentru a-i introduce în atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă, Primăria orașului Borșa, prin Serviciul Cultură, va organizaîn perioada 2-4 decembrie 2016 o primă ediție aTârgului de Crăciun de la Borșa. Evenimentul va fi organizat în parteneriat cu Hanul Pietrosu, un local cu specific tradițional, deschis de membrii renumitei familii Mihali (Rădăcină), frații neuitatei cântărețe de muzică populară, Titiana Mihali.

În căsuțele instalate în proximitatea hanului, meșterii populari și comercianții își vor etala produsele. Doritorii vor găsi aici preparate tradiționale, produse de artizanat și obiecte decorative specifice sărbătorilor de iarnă. Târgul va reuni expozanți din Maramureș și din alte zone ale țării.

În fiecare seară vor avea loc concerte de colinde și spectacole folclorice susținute de artiști maramureșeni. Pentru cei mici, organizatorii au împodobit un brad tradițional, decorat cu mere, nuci și beteală.Așadar, vă așteptăm la Târgul de Crăciun!

COD PORTOCALIU de viscol şi ninsoare în MARAMURES- Zona de munte!

$
0
0

zapada-pasul-prislop-3COD PORTOCALIU de viscol şi ninsoare în MARAMURES- Zona de munte!

Între orele 14:00 şi 22:00 în JUD. MARAMURES: Zona de munte- se vor semnala la peste 1.700 m altitudine, intensificari ale vântului care la rafală vor depasi 90 km/h, viscolind ninsoarea si determinand reducerea vizibilităţii sub 50 m.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis şi o atenționare Cod galben de vât puternic valabilă în intervalul 02 decembrie, ora 18.00 – 03 decembrie, ora 02.00, care vizează zonele de munte .


În intervalul menţionat, vântul va prezenta intensificări temporare în zonele de munte, precum şi în Moldova, Dobrogea şi în nord-estul Munteniei, cu viteze la rafală ce vor depăşi 55…65 km/h şi pe arii restrânse 70…75 km/h. Pe crestele înalte ale Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, rafalele vor mai atinge 90 km/h, spulberând puternic zăpada şi reducând semnificativ vizibilitatea. Local la munte şi în Moldova şi pe arii restrânse în Transilvania vor mai fi ninsori, în general slabe cantitativ.

În a doua parte a nopţii de vineri spre sâmbătă (2/3 decembrie) şi pe parcursul zilei de sâmbătă, 3 decembrie, vântul va diminua semnificativ în intensitate, dar va mai avea unele intensificări în zona montană, mai ales pe crestele înalte, spulberând temporar zăpada. Vremea va fi în răcire, temperaturile nocturne urmând a se situa sub pragul de îngheţ în toată ţara şi îndeosebi în Transilvania şi Maramureş va fi ger.
sursa.romaniatv.net

Incendiu la Borşa pe strada 22 DECEMBRIE în urmă cu câteva minute!

$
0
0

focIncendiu la Borşa pe strada 22 DECEMBRIE în urmă cu câteva minute!

Cu câteva minute în urmă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a anunțat că la Borșa a izbucnit un incendiu la un coș de fum pe strada 22 Decembrie la nr. 41 .

Potrivit primelor informații furnizate de ISU Maramureș, prin apelul unic de urgență 112 a fost semnalat foc la o casă de pe strada 22 Decembrie la nr. 41 din localitatea Borsa .

Echipajele de pompieri a pornit spre locul menționat, pentru a stinge flăcările.

Vom reveni cu amănunte.

Foto:arhivă

Ziua Națională a României sărbătorită la Asolo, în Italia. GALERIE FOTO

$
0
0
15282033_1163713773683310_1458565177_nZiua Națională a României sărbătorită la Asolo, în Italia. GALERIE FOTO

În fiecare an, de Ziua Națională a României, românii din diaspora se reunesc pentru a petrece împreună și pentru a marca cea mai importantă zi a tuturor celor ce simt, gândesc și vorbesc românește.

În localitatea Asolo din Italia este stabilită una dintre cele mai mari comunități românești din peninsulă. Borșa are acolo un număr destul de mare de rezidenți. Inimoși și patrioți, aceștia au făcut demersuri pentru înfrățirea localităților Borșa și Asolo și an de an se implică în activități și evenimente sociale menite să promoveze cultura și identitatea românească.

Deși departe de țară, românii din Asolo și împrejurimi au o viață religioasă intensă, comasată în jurul Bisericii „Sfântul Prooroc Moise” din Asolo. Rolul acestui așezământ creștin este multiplu. Pe lângă faptul că asigură rezidenților români posibilitatea de a avea o viață religioasă aidoma celei din România, Parohia din Asolo animă viața culturală a românilor stabiliți în zonă.

Sub atenta îndrumarea a doamnei preotese Doina Dimcea, copiii fac aici ore de limba și literatura română, învață cântece și colinde românești, îmbracă portul popular la diverse evenimente și duc mai departe tradițiile și obiceiurile românești.

Și în acest an, Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu mândrie și bucurie de românii stabiliți la Asolo și împrejurimi. Anuța Horj, Ambasador Cultural al orașului Borșa în Asolo, a personalizat în stil maramureșean interiorul Teatrului „Eleonora Duse”, locul în care s-a desfășurat sărbătoarea tuturor românilor.

Festivitatea a fost organizată de către Consulatul Onorific din Asolo, prin reprezentantul său, Consulul Onorific Mario Moretti Polegato. Printre invitații de onoare au fost Consulul General de la Trieste, E.S. dr. Cosmin Dumitrescu și politicianul român Mircea Geoană împreună cu familiile lor.

În deschiderea festivității, copiii parohiei „Sfântul Prooroc Moise” din Asolo au încântat publicul cu un frumos recital de colinde românești. A urmat un extraordinar spectacol de muzică populară susținut de îndrăgiții artiști: maestrul Nicolae BOTGROS, Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii” din Chișinău, Petrică Mâțu Stoian, Viorica Macovei, Valentina Fătu și Vasile Muraru.

15282033_1163713773683310_1458565177_n 15357055_1163713650349989_1623919018_n 15300575_1163713643683323_405141982_n 15280993_1163713697016651_1216743414_n 15281006_1163713727016648_150801497_n 15300521_1163713733683314_17548023_n 15281822_1163713720349982_1885677818_n 15281949_1163713730349981_496837451_n 15300616_1163713663683321_1494148036_n 15300713_1163713707016650_396579829_n 15300757_1163713670349987_595290684_n 15301139_1163713640349990_1324208764_n 15301266_1163713740349980_32897627_n 15310616_1163713660349988_860511051_n 15319369_1163713653683322_1026725825_n 15319518_1163713647016656_1481226439_n 15319533_1163713657016655_1661659838_n 15328344_1163713637016657_26665399_n 15355950_1163713823683305_431684255_n 15356130_1163713713683316_937870482_n 15357055_1163713700349984_1567752819_n

 

Hram la unul din cele 5 aşezăminte monahale din Borşa

$
0
0

borsa1Hram la unul din cele 5 aşezăminte monahale din Borşa

Duminică, 4 decembrie 2016, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Schitul cu hramurile “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi “Sfântul Apostol Andrei” din oraşul Borşa, Protopopiatul Vişeu, cu ocazia celui de-al doilea hram.

Soborul a fost alcătuit din 24 preoţi şi diaconi, din el făcând parte stareţul mănăstirii în sărbătoare, protos. Antonie Ciobanu, alături de stareţi de mănăstiri, preoţi duhovnici de mănăstire, preoţi de mir din oraşul Borşa şi parohiile învecinate.

Vremea de iarnă autentică, cu ninsori continui de trei zile, ce creează o atmosferă serafică, desprinsă parcă din minunile de pe acest pământ, nu i-a împiedicat pe credincioşii din Borşa şi din satele de pe Văile Izei şi Vişeului să urce pe jos dealul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfântul Apostol Andrei” şi să se roage cu putere şi credinţă în suflet pentru ajutor de la Dumnezeu. Şi au venit de au umplut biserica Mănăstirii şi pridvorul său generos. Credincioşii din Borşa sunt mari rugători şi iubitori de biserică, nelipsiţi de la slujbele duminicale şi din sărbători.

La momentul pricesnei, a fost pomenit Arhiepiscopul Justinian al Maramureşului şi Sătmarului, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc în această săptămână 40 de zile.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Grupul de muzică bizantină “Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de diacon prof. drd. Adrian Dobreanu. La priceasnă au cântat Larisa Şteţco, fiica ctitorului schitului, şi Silvia Horj din Borşa.

Cuvântul de învăţătură, rostit de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, s-a referit la pericopa evanghelică a acestei duminici, a XXVII-a după Rusalii, a tămăduirii femeii gârbove. Un cuvânt presărat cu multe învăţături duhovniceşti de care creştinii este bine să ţină cont, pentru că au fost spuse ca să le netezească drumul spre mântuire.

Dumnezeu când face binele, El Însuşi hotărăşte când şi cui să îl facă, a spus Preasfinţitul părinte. Şi-l face fără margini. Fără să fie rugat, fără să se insiste, ca de altădată, când femeia cananeancă L-a rugat de mai multe ori pe Mântuitorul să-i vindece fiica. De data aceasta, Mântuitorul o scoate din anonimat pe această femeie bătrână şi gârbovă şi o aduce din această stare de umilinţă, în faţă, pentru că Mântuitorul n-a văzut numai trupul ei bolnav şi neputincios. A văzut sufletul ei curat şi credincios. I-a văzut marea smerenie şi multa răbdare. I-a redat demnitatea. A reaşezat-o în societate, fără să fie rugat să facă acest lucru. Mântuitorul arată că femeia nu este cu nimic mai prejos decât bărbatul, pentru că El S-a născut din femeie, de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria. Creştinismul a ridicat femeia pe treapta unde ea nu a fost niciodată. Creştinismul a ridicat femeia egală cu bărbatul şi mai mult chiar, pentru că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu, cântată şi cinstită în Biserica noastră Ortodoxă. Şi după Maica Domnului toate femeile, toate mamele au fost cinstite,” a mai spus P.S. Iustin Sigheteanul.

După Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată Slujba Parastasului după veşnicul de pomenire Arhiepiscop Justinian, care a rectitorit din temelii mult încercata Episcopie a Maramureşului, ridicând-o, într-un sfert de secol, în rândul marilor eparhii din ţară.

În final, cei patru vieţuitori ai Mănăstirii au oferit P.S. Iustin Sigheteanul o icoană a Maicii Domnului ce va fi pusă în Muzeul Episcopiei.

Schitul cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfântul Apostol Andrei” din Borşa a fost zidit începând din 1996 de către Gheorghe Şteţco zis Ghiţă Gagea, cu soţia Adriana, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru

darurile pe care i le-a dat în viaţă. Schitul a fost ridicat pe un teren moştenire de la părinţi. În urmă cu 10 ani a fost construită şi biserica. Acum schitul aparţine canonic şi juridic de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dar acest lucru nu l-a îndepărtat pe ctitor de locaşul monahal, ci stă alături de cei 4 călugări din obşte şi îi ajută cu ce poate. Biserica schitului se pregăteşte pentru pictură. Alături de acest schit, în oraşul Borşa mai există încă 4 aşezăminte monahale, vieţuite de călugări şi călugăriţe. Se poate spune că este localitatea din ţară cu cele mai multe aşezăminte monahale.

Andrei Fărcaş


Hour of Code la Școala Gimnazială Nr. 7, Borșa!FOTO

$
0
0
15354202_1165596546828366_26674128_o

Hour of Code are loc în fiecare an în timpul Săptămânii Educației în Tehnologia Computerelor. În 2016 aceasta are loc în 5-11 decembrie. Săptămâna Educației în Tehnologia Computerelor este ținută în fiecare an în amintirea zilei de naștere a unui important pionier din domeniul tehnologiei, Amiralul Grace Murray Hopper.

15417708_1165596263495061_544952870_oHour of Code este o introducere de o oră în programare, proiectată să deslușească limbajul de programare şi să arate că oricine poate învăţa elementele lui de bază. Fiecare elev ar trebui să aibă posibilitatea de a învăța tehnologia computerelor. Ajută la dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor, la dezvoltarea logicii şi creativității. Începând devreme, elevii vor avea o fundaţie pentru succesul în orice carieră din secolul 21.

15397750_1165596423495045_1651213712_oOra noastră de Programare este o declaraţie că Școala Gimnazială Nr. 7, Borșa, Maramureș, este gata să formeze aceste abilităţi fundamentale ale secolului 21. Pentru a continua aducerea unor activități de programare pentru elevi, am organizat propriul nostru eveniment – Ora de Programare la Școala Gimnazială Nr. 7, Borșa. Scopul Hour of Code nu e acela de a învăța pe oricine să devină expert în informatică într-o singură oră. O oră este suficientă doar pentru a învăța că tehnologia computerelor este distractivă și creativă, că este accesibilă la orice vârstă, tuturor elevilor, indiferent de proveniență.

15397687_1165596130161741_694155156_oFiind profesor de științe încurajez și stimulez mereu interesul elevilor față de studiul domeniilor STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) și profesiile aferente. La acest eveniment au participat peste 100 de elevi ai școlii, precum și cadre didactice dornice sa învețe să programeze. Cu tehnologia ce schimbă fiecare industrie pe planetă, cunoştinţele IT au devenit parte a unei abilităţi bine rotunjite.

15354187_1165595730161781_1850173608_oDar mai puţin de jumătate din toate şcolile predau astăzi știința calculatoarelor! Vestea bună e că suntem pe cale să schimbăm acest lucru. Evenimentul a fost primit cu un deosebit entuziasm de elevi și cadrele didactice.”

Prof. Cobel Gabriela Marusia, organizator și coordonator eveniment

 

Cu sacul plin de daruri, Moș Nicolae a poposit și la Borșa! GALERIE FOTO

$
0
0

15424560_1165706290150725_910078660_nCu sacul plin de daruri, Moș Nicolae a poposit și la Borșa! GALERIE FOTO

În seara de 5 decembrie, pentru că au fost cuminți, copiii din Borșa au avut parte de o frumoasă surpriză. Moș Nicolae i-a așteptat, încărcat cu daruri, în „noua” Casă de Cultură, în cadrul „Zilei Porților Deschise”, un eveniment dedicat tuturor borșenilor.

După un an și jumătate, timp în care Casa de Cultură a fost închisă pentru reabilitare, aceasta și-a redeschis porțile, în avanpremieră, pentru ca borșenii să o poată vizita. Lucrările de reabilitare se apropie de final și în curând borșenii vor avea bucuria de a avea o casă de cultură modernă, care le va oferi toate condițiile pentru o viață culturală activă și bogată în evenimente.

La ora anunțată, așezământul cultural din Borșa a devenit neîncăpător pentru cei aproape 350 de adulți și copii veniți la întâlnirea cu Moș Nicolae. Acesta a împărțit daruri tuturor copiilor, după ce a ascultat un recital de colinde, interpretat cu bucurie de elevii de la Școala Gimnazială nr. 7 din Borșa.

Cei mari au putut admira o inedită expoziție de pictură a unui tânăr și talentat borșean, Dănuț Timiș, student la Arte în orașul Cluj-Napoca. Lucrările sale au fost expuse în Sala Mică a Casei de Cultură și vor putea fi văzute și în această săptămână.

Talentata și cunoscuta pictoriță din Borșa, Irina Doce, i-a surprins pe cei prezenți cu o donație inedită, un tablou înfățișând Casa de Cultură din Borșa, așa cum era cu aproape 50 de ani în urmă. Timiș Ion Sorin, primarul orașului, i-a mulțumit pentru donație și a felicitat-o pentru toate lucrările în care a surprins frumusețea orașului de la poalele Pietrosului.

La eveniment a participat și Mihali Vasile, cel care timp de 40 de ani a modelat destinul acestei instituții, în calitate de director. „Ziua Porților Deschise” s-a încheiat la lăsarea serii, când autoritățile au aprins iluminatul festiv stradal,  sub privirile entuziasmate ale tuturor celor prezenți.

ACCIDENT CUMPLIT, la BORŞA, în urmă cu câteva minute. O PERSOANĂ ÎNCARCERATĂ. Două MAŞINI făcute PRAF!

$
0
0

ACCIDENT CUMPLIT, la BORŞA, în urmă cu câteva minute. O PERSOANĂ ÎNCARCERATĂ. Două MAŞINI făcute PRAF!

Poliţiştii au fost sesizaţi în Borşa, pe strada Independenţei a avut loc un accident de circulaţie foarte grav, în urmă cu câteva minute, soldat cu o persoană încarcerată.

Din primele informaţiile primite două autoturisme sunt implicate în evenimentul rutier.

La faţa locului s-au deplasat echipaje ale ambulanţei şi poliţiei.

Vom reveni cu amănunte.

foto:arhiva

ARSENAL PIROTEHNIC la Borșa: 1163 de artificii și 260 de petarde confiscate de polițiști!FOTO

$
0
0

ARSENAL PIROTEHNIC la Borșa: 1163 de artificii și 260 de petarde confiscate de polițiști!FOTO

Poliţiştii maramureșeni au ridicat, în vederea confiscării, aproape 1500 de obiecte pirotehnice descoperite într-un autovehicul. În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice.

La data de 12 decembrie a.c., în jurul orei 14.40, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Maramureș, împreună cu cei din orașul Borșa, au oprit, pentru control, o autoutilitară, ce se deplasa pe DN 18, strada Victoriei din localitate.

La volanul acesteia a fost identificat un bărbat în vârstă de 33 de ani iar pe locul dreapta față un tânăr, în vârstă de 29 de ani, ambii din județul Suceava.

În urma controlului autoutilitarei, polițiștii au descoperit aproape 1500 de obiecte pirotehnice, respectiv 1163 de artificii și 260 de petarde.

Din primele verificări efectuate, s-a constatat că cei doi bărbați nu dețin autorizație pentru a deține și comercializa materii explozive, respectiv articole pirotehnice de nicio categorie.

Polițiștii au dispus ridicarea, în vederea confiscării, a întregii cantități de articole pirotehnice descoperită.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice, conform Legii nr. 126 din 1995 privind regimul materiilor explozive.

Polițiștii continuă cercetările, în vederea documentării întregii activități infracționale a celor două persoane.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

ALARMA la Borșa. O CASA a luat FOC în urmă cu câteva minute!

$
0
0

ALARMA la Borșa. O CASA a luat FOC în urmă cu câteva minute!

Cu câteva minute în urmă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a anunțat că la Borșa a izbucnit un incendiu la o casă pe strada Cercanel, nr.10.

Potrivit primelor informații furnizate de ISU Maramureș, prin apelul unic de urgență 112 a fost semnalat foc pe strada Cercanel, numarul 10.

Un echipaj de pompieri a pornit deja spre locul menționat, pentru a stinge flăcările.

Vom reveni cu amănunte.

foto:arhivă

Viewing all 1079 articles
Browse latest View live