Marin Stănescu s-a născut în 29 octombrie 1920 în comuna Izvoarele, județul Olt, fiind al doilea din cei cinci frați ai părinților Smaranda și Ioan Stănescu. Bunicii săi au fost preoți și a primit de la ei o bună educație. Școala primară o face în satul natal și încă de la această vârstă iubește haina militară. La 18 ani este încorporat ca voluntar în Regimentul 3 Dorobanți Slatina-Olt, iar un an mai târziu e trimis la Școala de Subofițeri de la Făgăraș.
România intră în război și, la 22 iunie 1941, la ordinul generalului Antonescu, tânărul Stănescu trece Prutul și luptă la Țiganca, Tălăiești, Taraclia, Baimaclia, Sărata Galbenă, Tătarca în Basarabia. Se dau alte lupte la Chișinău, Tighina, apoi se trece Nistrul și la Vigoda este rănit. După refacere, participă la luptele de la Odesa, Doneț, Cotul Donului, unde, în iarna anului 1942, unitatea din care face parte este respinsă de tancurile sovietice. Începe retragerea și ajunge până la Iași, opunând rezistență pe râul Jijia, alături de o grupă din armata germană respingându-i pe ruși. Este din nou rănit și internat la Bârlad, apoi la Vaslui și la Slatina.
Ziua ieșirii României din Alianța Axei, 23 august 1944, îl găsește refăcut și reîncepe lupta, de data aceasta împotriva nemților, la Târnăveni, Cipău Mare, Cipău Mic. Ostașii români trec Mureșul cu bărci de cauciuc și se angajează în crâncenele lupte de la Oarba de Mureș, unde, în 20 octombrie 1944, Marin Stănescu a fost lovit pentru a treia oară. Spitalizat la Blaj și la Spitalul Central din București, se reface din nou și continuă războiul cu Batalionul 10 Vânători de Munte. Participă la luptele din Cehoslovacia, la Bonovice, Munții Tatra, iar ziua victoriei, 9 mai 1945, îl găsește la granița Germaniei, localitatea Fofindorf.După ce mărșăluiește timp de 3 luni, sosește în Vișeu de Sus în 12 august 1945. Batalionului 10 Vânători de Munte i se face o primire entuziasmată în centrul comunei Vișeu de Sus, unde soldații defilează pe sub un arc de triumf improvizat cu acea ocazie. Autoritățile locale, în frunte cu primarul Mihai Măciucă, salută întoarcerea bravilor ostași de pe front și circa 5000 de oameni îi ovaționează.
După terminarea războiului, în 1947, Marin Stănescu este comandant de pluton la trupele de grăniceri la Vărșani – Arad, apoi șef de cancelarie la Sânicolaul Mare. În 1950 este trecut în rezervă cu gradul de căpitan.
Mai lucrează în minerit, în cooperație, iar din 1992 la Asociația Veteranilor de Război. A lucrat și la primăria Vișeu de Sus. A lucrat la stat, cu stat de plată, 71 de ani.
Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat de mai multe ori, primind: ”Crucea Comemorativă a celui de al Doilea Război Mondial 1941-1945”, ”Insigna Veteran de Război”, ”30 de ani de la eliberarea României de sub dominația fascistă”, decorația ”Onoare Armatei Române”. Din 2008 este avansat colonel.
În anul 2003 i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al Orașului Vișeu de Sus, ”în semn de recunoștință pentru sacrificiul personal adus la apărarea patriei în cel de-al Doilea Război Mondial”. Diploma a fost oferită cu ocazia Zilei Naționale a României și înmânată în cadru festiv la 1 decembrie 2003, la Monumentul Eroilor Vișeuani, inaugurat cu această ocazie.
Face zilnic mișcare, plimbări, indiferent de vreme, a avut și are o viață cumpătată, nu a fumat, nu a consumat băuturi alcoolice.
Dar ce sunt veteranii? Sunt oameni precum colonelul (r) Marin Stănescu, care mai sunt încă în viață după încleștările crâncene din războaie. Ei au răspuns la chemarea țării, lăsându-și părinții, frații, soțiile în pragul casei și s-au angajat în luptă cu dușmanii țării, stând adesea cu moartea în față, fără a pune în balanță sacrificiul vieții lor. Veteranii sunt cei care, la apusul vieții lor, privesc cu încredere viitorul patriei pentru că au crezut și sperat într-un viitor mai bun pentru generațiile tinere. De aceea trebuie să-i respectăm și să le dăm onoruri.
Din respect și prețuire, joi 29 octombrie 2020, la împlinirea vârstei de 100 de ani, colonelul Marin Stănescu a fost aniversat în mod oficial de primarul Vasile Coman, Consiliul Local și Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus și reprezentanții Unității Militare 01824/E Vișeu de Sus, în frunte cu căpitanul Ovidiu Pasenciuc, dar și de familie.
Primarul Vasile Coman i-a oferit cu acest prilej o Diplomă de onoare, un tablou, dar și un premiu aniversar. Drapelul României și daruri cu încărcătură simbolică pentru orice militar de carieră a primit sărbătoritul din partea căpitanului Ovidiu Pasenciuc. Ministrul Apărării Naționale, general Nicolae Ciucă, a trimis o scrisoare de felicitare adresată colonelului Stănescu, prin care își exprimă recunoștința și prețuirea pentru curajul și eroismul de care a dat dovadă pe câmpul de luptă.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus, care a pregătit și două cadouri speciale pentru această ocazie: un tort și un aranjament floral în tema evenimentului.
Profund emoționat, colonelul Marin Stănescu a mulțumit domnului primar, domnului căpitan și tuturor celor prezenți pentru bucuria făcută.
Alăturăm și urările noastre de bine, viață lungă și multă sănătate sărbătoritului!
La mulți ani, domnule colonel!