Borșa este păstrătoarea unor valori materiale și spirituale pline de măiestrie, talent și frumusețe. Folclorul, tradițiile și obiceiurile, meșteșugurile și portul popular sunt parte din zestrea etnografică a Borșei, zestre pe care locuitorii de la poalele Pietrosului au păstrat-o cu sfințenie și au transmis-o din generație în generație.
Dincolo de nou, de modern și în pofida faptului că este oraș, Borșa își păstrează unele caracteristici ancestrale, specifice satului tradițional. Deși are o populație foarte mare, oamenii se cunosc între ei, se salută, raporturile dintre oameni fiind apropiate, așa cum odinioară se întâmpla în comunitățile mici. Așezarea este risipită pe o suprafață uriașă, cuprinzând dealuri și munți, fapt care a dus la păstrarea ocupațiilor tradiționale cum ar fi creșterea animalelor și cultivarea legumelor, în special cartoful și fânețele. Toate acestea fac din Borșa o comunitate aparte, în care confortul specific orașului se îmbină cu unitatea satului tradițional.
Păstrarea tradițiilor, obiceiurilor și portului popular sunt firești și se îmbină armonios cu modernul care, vrând-nevrând, îți face loc în viața cotidiană a borșenilor. După o perioadă în care borșenii au asimilat tot ceea ce au putut oferi nou Occidentul și cultura modernă, revenirea la tradițional s-a impus natural. Astfel, încă de mici, borșenii sunt înconjurați de elemente specifice culturii maramureșene și sunt învățați să iubească tot ceea ce ține de această cultură populară.
Cei care dețin cunoștințele necesare creării comorilor de artă maramureșeană sunt persoanele vârstnice. Acestea transmit mai departe ceea ce știu, astfel ca nimic să nu se piardă, ci să poate fi recreat și transmis generațiilor următoare.
La Centrul Multifuncțional de Zi pentru Persoane Vârstnice, situat în Borșa pe strada Ștrandului, se pun bazele unui atelier de creație populară. Pentru început s-a instalat un război de țesut (teară), la care proprietara, Mihali Ioana a lui Balaci, o localnică din zona Pietroasa, inițiază tinerele în taina acestui frumos meșteșug. Cei interesați să asiste sau să învețe această îndeletnicire, sunt invitați la sediul Centrului sau pot obține informații la numărul de telefon 0262 343 141 sau la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Borșa.
Tot la Centrul Multifuncțional de Zi pentru Persoane Vârstnice, în curând se vor organiza șezători în care localnicele vor învăța să croiască și să coasă cămăși tradiționale și alte elemente specifice costumului popular.
The post Din lada de zestre a Borșei. GALERIE FOTO appeared first on JURNAL MM - Doar STIRI - Maramures.