Oameni de seamă ai Maramureșului Voievodal: conf.univ.dr. Bianca Ţiplea Temeş
Bianca Ţiplea Temeş este muzicolog și conferențiar universitar doctor la Academia Națională de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca.
S-a născut în Vișeu de Sus, pe 21 noiembrie 1969, fiica lui Gheorghe Țiplea (jurist, președinte al Judecătoriei Vișeu de Sus, scriitor) și al Angelei Țiplea (bibliotecară la Școala generală nr. 1 din același oraș), sora avocatului George Țiplea.
Primele două clase primare le-a urmat la Școala generală nr.1 din Vișeu de Sus, la clasa învățătoarei Cornelia Andreica iar pregătirea artistică a început-o în privat, la vârsta de 7 ani, cu un remarcabil pedagog al pianului, o profesoară originară tot din Vișeu de Sus: Monica Chifor (născută Mihalca). Urmează apoi cursurile Școlii de muzică din Cluj-Napoca (din 1978 până în 1988, anul absolvirii Liceului), unde studiază pianul cu profesoarele Zoița Lupu-Sfârlea, Mihaela Gavriș și Gerda Türk.
În anul 1989 devine studentă la secția de muzicologie cu modul de pian principal din cadrul Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, iar apoi își continuă studiile de Master în cadrul aceleiași instituții. Deține două titluri de doctor în muzicologie, primul obținut în anul 2002, la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. Dr. Dan Voiculescu, celălalt titlu obținut în Spania, la Universidad de Oviedo, Principatul Asturias, în 2015, sub îndrumarea prof. univ. Dr. Ramón Sobrino Sánchez.
A beneficiat de o bursă de cercetare muzicologică la Fundația ”Paul Sacher” din Basel, Elveția (2012) și de două burse DAAD la Berlin (Universitatea „Humboldt”, 2012) și Hamburg (Hochschule für Musik und Theater, 2017).
Formarea post-doctorală a condus-o spre Marea Britanie, unde a beneficiat de cinci burse de formare Erasmus la University of Cambridge, instituție de prestigiu la care a fost invitată apoi ca Academic Visitor, în anul 2017.
Traseul profesional îmbrățișează trei planuri distincte: cel pedagogic, cel muzicologic și cel dedicat managementului artistic.
A predat pianul la Liceul de muzică din Cluj-Napoca (1993-2001), apoi teoria muzicii la Academia de Muzică ”Gh. Dima” din același oraș (din anul 2000). A fost profesor invitat la diverse instituții de învățământ superior din străinătate, cum sunt Universidad de Oviedo și Universidad Complutense din Madrid (Spania), University of Montevalo/Alabama (U.S.A.), University College Dublin (Irlanda), Academia Muzyczna im I.J. Paderewskiego, Poznań (Polonia), Istituto Superior di Studi Musicali „Pietro Mascagni” Livorno (Italia), Academia de Muzică din Zagreb (Croația) etc.
Studenții muzicologi pe care i-a îndrumat la Academia de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca au câștigat premii la concursurile la care au participat și au beneficiat de burse sau stagii de documentare la Basel, Budapesta, Paris, Oldeburg și Bremen.
Activitatea muzicologică se reflectă în numeroase studii științifice și articole publicate în România, Germania, Anglia, Cehia, Spania, Belgia, S.U.A., Lituania, în cărți publicate în țară (Augustin Bena. Monografie/2004; Antifonia in extenso/2009), dar și în volume editate în limba engleză, împreună cu muzicologi de renume precum Nicholas Cook de la University of Cambridge (Seeing Sound, Hearing Images/2017), volum ce îi aduce o importantă nominalizare pentru Premiul Claire Brook de la New York, în 2018, și William Kinderman de la Univesity of California, Los Angeles (Folk Music as a Fermenting Agent for Composition; Past and Present/2019).
Participă la congrese, conferințe și simpozioane de muzicologie în toată lumea, evenimente științifice organizate de către instituţii prestigioase precum University of Cambridge, Universität der Künste Berlin, Université Paris-Sorbonne, IRCAM Paris, Conservatorio di Musica „Santa Cecilia“ Roma, University of Chicago, City University of New York, Academia de Muzică ”Sibelius” din Helsinki, Institutul de Muzicologie din Budapesta, Universitatea Strasbourg, Universitățile din Varșovia, Oldenburg, Belgrad, Dublin, Nicosia, Barcelona și Porto, printre altele.
Specializată în sfera muzicii culte contemporane, românești și internaționale, scrierile sale muzicologice se centrează în prezent asupra creației compozitorilor György Ligeti și György Kurtág, născuți la Târnăveni, respectiv, Lugoj, doi compozitori de elită ai panoramei internaționale ce au o conexiune profundă cu tot ce înseamnă cultura românească.
Având o dublă specializare, în muzicologie şi management (deține un titlu de Master în Managementul dezvoltării afacerii, la Universitatea Babeş-Bolyai), ea a îmbinat cariera universitară cu activitatea sa din cadrul Filarmonicii de Stat „Transilvania“ din Cluj-Napoca, unde a lucrat din 1992 până în 2016, deținând, succesiv, poziția de secretar muzical, consultant artistic iar apoi de șef al departamentului artistic. A ocupat temporar postul de inspector la Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias din Oviedo (2008/2009) și a colaborat la organizarea unor evenimente muzicale cu instituții din străinătate (Fundación Juan March din Madrid, Spania; Asociația ”Musica Spiritualis”, Elveția).
În țară este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Vice-președinte al Societății Române Mozart Cluj-Napoca, iar în străinătate este membru al Society for Musicologists in Ireland și al Société française d´analyse musicale.
A înființat propria Asociație (”Transylvania Art and Science”), prin care derulează importante proiecte muzicale în țară și în străinătate (turnee artistice, festivaluri, concerte, recitaluri).
În 2016 a devenit fondatorul și directorul Festivalului ”A Tribute to György Ligeti in His Native Transylvania” („Omagiu lui György Ligeti în Transilvania natală“), un proiect ce se desfășoară la Cluj-Napoca și Târnăveni, orașul natal al compozitorului. În perspectivă pregătește o carte ce pune în lumină legătura lui György Ligeti cu universul muzical românesc, una dintre piesele acestui compozitor (Sonata pentru violă) fiind inspirată de hora lungă maramureșeană.