Mănăstirea Pietroasa-Borşa. O mănăstire într-un peisaj de basm. Un colț de Rai la poalele Pietrosului
O mănăstire într-un peisaj de basm
Situată la 5 km de centrul oraşului Borşa, Mănăstirea cu hramul „Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” este unul din cele 5 locaşuri monahale din oraşul Borşa, situat în unul din cele mai frumoase locuri din zonă, unic în felul lui, într-un cadru mirific, ce are deasupra sa Vârful Pietrosul Rodnei, oferind ultimul popas înaintea muntelui.
Pentru cei care se încumetă să urce în Munţii Rodnei, pe traseul de la mănăstire în sus, trebuie să ştie că masivul pe care îl au în faţă oferă cel mai înalt pisc din întregul lanţ al Carpaţilor Orientali, Vârful Pietrosul Rodnei, de 2303 m, după datele din cărţi, dar, în realitate, de doar 2300 m, de la ultimul cutremur, în timpul căruia muntele s-a aşezat cu… 3 m, după cum spun unii localnici şi montaniarzi preocupaţi de acest pisc.
Aici, în 2007, a fost pusă piatra de temelie pentru un schit de maici, devenit mai târziu mănăstire, care are 14 vieţuitoare şi un duhovnic, sub ascultarea maicii stareţe, stavrofora Ioanichia Timiş.
Locul este unul retras, în care se simte boarea muntelui, aerul său curat, care te îndeamnă la o trăire duhovnicească mai aparte, dar care oferă şi imagini de o frumuseţe deosebită, atât vara, cât şi iarna.