Quantcast
Channel: Jurnal de Borsa – JURNAL MM – Doar STIRI – Maramures
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1079

ZESTREA STRĂMOȘEASCĂ valorizată la Vișeu de Sus                

$
0
0

De Lăsatul secului, la Vișeu de Sus a avut loc Festivalul – Concurs  de valorificare a obiceiurilor şi tradiţiilor ”Zestrea strămoșească”, festival organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă și Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus.

Evenimentul a fost dedicat elevilor și s-a desfășurat la Casa de Cultură Vișeu de Sus, pe două secțiuni: Exponate și Momente artistice. Astfel, programul a început la ora 12.00 cu deschiderea oficială și vizitarea expoziției de etnografie realizată în foaierul Casei de Cultură, urmând apoi un spectacol – concurs de cântece, jocuri și obiceiuri tradiționale.

Proiectul, aflat la a II-a ediție, a fost inițiat de prof. Irina Năsui și coordonat de director Angela Kolozsvari, prof. Irina Năsui, prof. Maria Șimon de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă și dr.Anuţa Pop, directorul Centrului Cultural-Social, care a și prezentat evenimentul.

Și partenerii proiectului au fost reprezentați și s-au implicat în activitățile organizate: Asociația Culturală ,,Între Râuri’’ (prof. Ioan Bledea și prof. Mircea Șomcutean), Biserica ,,Sfinții Români” Țipțerai (preot Iulian Szerasz) și Biserica ”Sfinții Împărați Constantin și Elena’’ Vișeu de Mijloc (Maria Timiș, coordonatorul corului de copii).

Juriul a fost format din: muzeograf Iuliu Copândean (Muzeul de Istorie și Etnografie Vișeu de Sus), pr.Iulian Szerasz (Biserica Sf. Români Țipțerai), prof. Gabriela Ciolpan (director al Liceului Tehnologic Vișeu de Sus), prof. Viorica Petrovai (director al Școlii Gimnaziale Crasna Vișeului), Maria Timiș (Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena) și, din partea Centrului Școlar de Educație Incluzivă Vișeu de Sus: prof.Irina Năsui (inițiatorul proiectului), prof. Maria Șimon (consilier educativ), prof. Corina Șimon și prof. Mirela Sinatovici.

La secțiunea exponate au fost trimise aproximativ 300 de obiecte tradiționale din zona Maramureșului Istoric, obiecte ce s-au constituit într-o expoziție etnografică valoroasă, apreciată atât de juriu, cât și de public. Expunerea, dar și jurizarea, au fost făcute pe cicluri școlare: preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Alături de copii, pentru a le arăta importanța păstrării și cunoașterii rostului obiectelor vechi, a expus și doamna Maria Timiș, care a prezentat o părticică din zestrea sa, dar și simbolurile și semnificațiile ce se ascund în spatele utilității obiectelor.

La secțiunea momente artistice au participat: Școala Gimnazială nr. 7 (prof. Nely Radu), Școala Gimnazială Vișeu de Jos (prof. Viorica Galbin), Școala Profesională Vișeu de Sus (prof. Viorica Stremțan, prof. Ioana Tomoiagă), copiii de la Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena (coord. Maria Timiș), Școala Nr. 2 Moisei (prof. Simona Tomoiagă), Școala Gimnazială Crasna Vișeului (prof. Viorica Coroli, prof. Anca Glodean), Școala Gimnazială Leordina (prof. Viorica Ban), Georgiana Cocârcă de la Liceul Tehnologic ”Alexandru Filipașcu” Petrova (prof.Viorica Mihalca Popan), solistele ansamblului folcloric ”Vișeul” (coord. prof. Ioan Bedea), Liceul Tehnologic Poienile de sub Munte (prof. Maria Veciunca), Liceul Tehnologic Vișeu de Sus (prof.Ana Maria Creța), Liceul Teoretic George Pop de Băsești (prof.Ana Andreica). Elevii au prezentat cântece, jocuri populare, tradiții și obiceiuri legate de sărbătorile de peste an sau de cele legate de viața omului. Obiceiurile de șezătoare, dar și cele legate de ceremonialul nunții (obiceiuri românești și ucrainene) au fost foarte bine reprezentate.

De asemenea, la eveniment a participat și corul format din eleve ale Liceului Teoretic ”Bogdan-Vodă”, coordonat de prof. documentarist Gabriela Szerasz de la Centrul Cultural Vișeu de Sus, eleva Ioana Năsui (Petrova) și ansamblul folcloric ”Vișeul” al Asociației Culturale ”Între Râuri”, coordonat de prof. Ioan Bledea.

Juriul a avut o misiune dificilă, însă, cu atenție și profesionalism, a reușit să aleagă cele mai valoroase exponate și să realizeze un clasament al momentelor artistice, apreciind, în același timp, calitatea tuturor participanților, la ambele secțiuni și felicitându-i pe toți.

A fost un eveniment frumos și valoros, care a apropiat generațiile tinere de tradiție și care, cu siguranță, și-a pus amprenta asupra modului în care copiii și tinerii participanți se vor raporta la aceasta, învățând să aprecieze, să păstreze și să promoveze zestrea strămoșească. Felicitări tuturor celor implicați!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1079

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48