Centrul Școlar de Educație Incluzivă și Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureș, organizează cea de-a II-a ediţie a Festivalului – Concurs de valorificare a obiceiurilor şi tradiţiilor ”Zestrea strămoșească”.
Proiectul este coordonat de director Angela Kolozsvari, prof. Irina Năsui, prof. Maria Șimon – Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă și director Anuţa Pop – Centrul Cultural-Social. Parteneri în cadrul proiectului sunt: Asociația Culturală ,,Între Râuri’’ (reprezentată de prof. Ioan Bledea) – asociație ce pune accent pe promovarea cântecului și jocului tradițional, Biserica ,,Sfinții Români” Țipțerai (preot paroh Vasile Iulian Szerasz) și Biserica ”Sfinții Împărați Constantin și Elena’’ Vișeu de Mijloc (preot paroh Vasile Bersan) – în contextul în care anul 2019 este proclamat an omagial al satului românesc de către Biserica Ortodoxă Română.
Inițiat de prof. Irina Năsui, concursul se adresează elevilor din ciclul preşcolar, primar, gimnazial și liceal și se va desfășura pe două secţiuni: exponate și momente artistice.
La secțiunea exponate pot fi trimise orice obiecte tradiționale (ex: piese de costum tradiţional autentic, cusături, brâie, vase, ştergare cu motive populare, diferite obiecte ornamentate, sculpturi, podoabe tradiţionale purtate la anumite evenimente importante din viața comunității, obiecte folosite în viața de zi cu zi a strămoșilor noștri, etc). Participanții la concurs vor trimite obiectele pe adresa Centrului Școlar de Educație Incluzivă Vișeu de Sus, str. 22 Decembrie, nr. 30, localitatea Vișeu de Sus, până la data de 11 noiembrie 2019.
La secțiunea momente artistice, elevii vor prezenta cântece, jocuri populare, tradiții și obiceiuri legate de sărbătorile de peste an sau de cele legate de viața omului. Prezentarea fiecărui moment artistic nu va depăşi 10 minute.
Expoziția etnografică cuprinzând exponatele primite pe adresa concursului, dar și prezentarea momentelor artistice vor avea loc la Casa de Cultură Vișeu de Sus, într-un eveniment organizat, așa cum cere tradiția, ”de lăsatul secului”, joi, 14 noiembrie, începând cu ora 12.00. Organizatorii îi așteaptă cu drag pe toți iubitorii de tradiții!