Trambulina de sărituri cu schiurile de la Borșa a fost construită în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind la acea vreme cea mai mare trambulină din Europa și a patra din lume. În urma Dictatului de la Viena partea sudică a județului Maramureș a fost anexată Ungariei. Pasionații de schi maghiari căutau locuri ideale pentru construcția de pârtii. Un astfel de loc a fost identificat în partea nordică a Munților Rodnei, în zona Complexului Borșa. Autoritățile maghiare în colaborare cu comunitatea română băștinașă au construit la Borșa un centru de schi modern, cu pârtii mai scurte și mai lungi (Pârtia Olympia), cabane moderne și cea mai mare trambulină pentru sărituri cu schiuri din Europa, denumită Trambulina Tintina.
În perioada 1940-1944, centrul de schi de la Borșa a găzduit numeroase concursuri naționale și internaționale. În august 1944, în timpul luptelor, centrul de schi a fost în mare parte distrus. Noua conducere comunistă instaurată după război nu s-a mai interesat de centrul de la Borșa, iar lucrările nu au fost reluate niciodată. Pârtiile și trambulina au rămas, găzduind numeroase competiții de schi naționale și internaționale în deceniile care au urmat.
În anii ’60, comitetele sportive ale statelor comuniste din Europa Răsăriteană au organizat competiții sportive separat de țările occidentale. În anul 1968, comisiile sportive s-au întrunit la Varșovia, pentru a stabili unde se vor organiza următoarele întreceri sportive, printre care și săriturile cu schiurile. S-a adus în discuție lipsa unei locații adecvate pentru desfășurarea competițiilor de sărituri cu schiurile. Din sală s-a ridicat săritorul polonez Stanislaw Marusarz, antrenorul echipei naționale de schi a Ungariei, spunând că o astfel de locație există în România, în localitatea Borșa din județul Maramureș. Le-a mai spus că el a proiectat-o și că are o lungime de 110 m și poartă denumirea de trambulina Tintina,după numele surorii lui.
La puțin timp după întrunirea comisiilor, la Borșa s-a deplasat o delegație care a stabilit că pârtia și trambulina întrunesc condițiile pentru desfășurarea în condiții optime a competițiilor sportive de sărituri cu schiurile.
Primule concursuri au avut loc în anii ’70. După 1980, trambulina Tintina intră într-o serie de competiții naționale și internaționale. Primul concurs de talie internațională se organizează în anul 1980. Tot atunci se începe construcția altor două trambuline cu lungime de 70 și 30 m, însă acestea nu au fost finalizate niciodată. În anul 1983, trambulina Tintina este certificată de Federația Internațională de Schi, iar un an mai târziu, în 1984, polonezul Bogdan Zwijacz a înregistrat un nou record mondial de 118 m.
Cele mai bune rezultate înregistrate la Borșa în cadrul concursurilor de sărituri au fost înregistrate la individual de Loricz Balint (în anii 1980, 1982 și 1984), Gheorghe Gerea (1980), Octavian Munteanu (1989), Florin Spulber (1999), Vasile Cosmeanu (1999, 2000). La categoria pe echipe, în anii 1999 și 2000 concursul de sărituri a fost câștigat de echipa CS Dinamo Brașov.
Primul record după cel stabilit în timpul competițiile din anul 1944 (de 88 m) este cel de 96 m stabilit în anul 1980 de Gheorghe Gerea și îmbunătățit de Loricz Balint la 104,5 m în anul 1984.
La concursul internațional de sărituri din 1984 au participat echipe din URSS, Polonia, România, RDG, Ungaria și Cehoslovacia. În anul 1999, Florin Spulber a egalat recordul de 118 m realizat în anul 1984 de polonezul Bogdan Zwijacz, record care nu a mai fost depășit până în prezent.
După anul 2000 nu s-au mai organizat concursuri de sărituri cu schiurile la Borșa, dar trambulina este trecută în patrimoniul Federației Română de Schi. Reprezentanții federației recunosc potențialul extraordinar al trambulinei și faptul că aceasta ar putea reintra în circuitul internațional dacă ar fi reabilitată și reomologată.
Borșa a avut un trecut tumultuos, bogat în evenimente istorice și realizări remarcabile. La fel ca multe alte obiective, Trambulina de sărituri cu schiurile din Borșa este dovada unui trecut plin de strălucire și ar putea fi expresia unui viitor luminos în care Borșa să devină din nou o importantă atracție pe harta turismului național și internațional.
(va urma)
The post Editorial – Trambulina de sărituri cu schiurile Tintina din Borșa – FOTO appeared first on JURNAL MM - Doar STIRI - Maramures.