Quantcast
Channel: Jurnal de Borsa – JURNAL MM – Doar STIRI – Maramures
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1079

Gestul altruist al unei familii din Borșa. Cinci vieți salvate de EROUL Şteţco Bogdan. Vezi cum a decurs operațiunea și cine sunt cei care au fost salvați.foto

$
0
0


Gestul altruist al unei familii din Borșa. Cinci vieți salvate de EROUL Şteţco Bogdan. Vezi cum a decurs operațiunea și cine sunt cei care au fost salvați.foto

Cordul și ficatul bărbatului din Borșa, intrat în moarte cerebrală în urma unui accident de circulație, au fost aduse cu o aeronavă militară în București.   Gestul altruist al unei familii greu încercate din localitatea maramureșeană Borșa a contribuit decisiv la salvarea vieții a cinci pacienți aflați la limită, care aveau nevoie urgentă de un transplant pentru a putea să spere că își vor petrece Sărbătorile alături de cei dragi.

Pentru ca acest lucru să devină posibil a fost nevoie ca familia unui bărbat de 34 de ani, intrat în moarte cerebrală în urma unui accident de circulație, să își dea acordul pentru prelevarea de organe, atunci când medicii le-au precizat că acesta nu mai are nicio șansă de a fi salvat. Trecând peste durerea provocată de această veste, rudele bărbatului au găsit puterea de a se gândi și la suferința altor pacienți a căror speranță era legată de un transplant și și-au dat acordul pentru prelevarea de organe. Pacientul de 34 de ani a devenit astfel al 57-lea donator din acest an, organele prelevate în cursul zilei de duminica salvând viața a cinci pacienți.

Imediat ce au primit acceptul familiei, specialiștii spitalului din Baia Mare, acolo unde tânărul de 34 de ani era internat de câteva zile, au anunțat Agenția Națională de Transplant despre existența unui donator, iar echipele de la centrele de transplant din țară au fost puse în alertă. Astfel, spre Baia Mare a fost trimisă o echipă de specialiști de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj, în vederea prelevării rinichilor, iar de la București au plecat două echipe de la spitalul Floreasca și de la Institutul Fundeni, pentru prelevarea cordului și a ficatului.

Totodată de la pacientul aflat în moarte cerebrală s-au prelevsat și plămânii, însă pentru că pe lista de așteptare a pacienților din România nu se găsea nicio persoană compatibilă, plămânii au fost trimiși în Olanda, prin intermediul agenției Eurotransplant. Întrucât distanța de la București la Baia Mare era una foarte mare, iar prelevarea trebuia făcută într-un timp cât mai scurt, a fost solicitat sprijinul Ministerului Apărări Naționale, care a pus la dispoziție o aeronavă Spartan, configurată pentru misiuni medicale, pentru a asigura transportul echipelor de specialiști care urma să efectueze prelevarea și apoi, aducerea organelor la București. Aeronava a decolat ieri, în jurul prânzului, de la baza aeriană de la Otopeni, fiind operată de un echipaj format din locotenent-comandorul Romeo Gârz, căpitanul Daniel Motoroiu şi maiştrii militari Dragoş Chiper şi Gabriel Stancu.

La bord s-au îmbarcat cele două echipe medicale de la și Fundeni și Floreasca din care au făcut parte dr. Vasile Lungu, dr. Gheorghe Potlog, asistenta Rodica Dinu Vişa şi ambulantierul Marian Stoian, care au avut misiunea prelevării ficatului de la donator, alături de dr. Şerban Brădişteanu, dr. Roxana Carmen Geană, asistenta Cristina Condrache şi ambulanțierul Alexandru Dimac, care aveau misiunea prelevării cordului. Între timp, la centrele de transplant din Cluj și București au fost chemați mai mulți pacienți pentru testele de compatibilitate, principala prioritate fiind transplantul de cord. Odată prelevați, rinichii au ajuns la Cluj, unde au fost transplantați unor pacienți, iar ficatul și cordul au plecat către Capitală, la bordul aceleiași aeronave militare.

Aici, ficatul a fost transplantat la Institutul Fundeni unui pacient de 43 de ani, care fusese diagnosticat cu ciroză hepatică în urmă cu 3 ani. La institulul Fundeni a fost vorba de cel de-al 52-le transplant hepatic efectuat în acest an, în timp ce la Floreasca a fost primul transplant de cord din 2018. Transplantul de inimă a fost făcut de echipa de la spitalul Floreasca, sub coordonarea medicului Șerban Brănișteanu, unui pacient de 41 de ani, care aștepta o astfel de intervenție de doi ani. Dr. Șerban Brănișteanu, împreună cu dr. Radu Deac au realizat primul transplant de inimă din România (1999), tot la Floreasca, sub supravegherea și îndrumarea lui Marius Barnard, care a participat, alături de de fratele său, Christian Barnard, la primul transplant de cord deschis din lume, în 1967. Citeste mai mult: sanatateabuzoiana.ro


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1079

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48