Două borșence au sărbătorit, azi, un eveniment important, în anul Centenarului, cele două femei au ajuns la frumoasa vârstă de 100 de ani.
Primarul orașului Borșa, Timiș Ion Sorin a menționat : “Veszelina Ștețcu și Maria Timiș, originare din Borșa, au fost omagiate la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani. Născute în anul Unirii, la 08.07.1918 și respectiv 09.03.1918, cele două borșence au fost martore, de-a lungul vieții, la numeroase evenimente și schimbări ale secolului XX. Veszelina Ștețcu, având domiciliul actual pe strada Rotundului, este văduvă de 61 de ani. Are 4 copii, 16 nepoți, 24 de strănepoți și 4 stră-strănepoți. Din anul 2011 este beneficiară de ajutor social.
Maria Timiș este văduvă de 40 de ani, are 4 copii din care 1 decedat, 9 nepoți și 11 strănepoți. Este beneficiară de ajutor social din anul 2015. Locuiește în Borșa, pe strada Preluca Roșie.
Ieri, 14.06.2018, la domiciliile lor s-a deplasat o delegație condusă de Vasile Moldovan, Prefect al Județului Maramureș. Din delegație au mai făcut parte: Miron Adrian Chichișan, Inspector Șef ISU Maramureș; Petru Marcel Florișteanu, Inspector Șef Jandarmeria Maramureș; Liviu Constantin Grozavu, Inspector Șef Poliția Județeană Maramureș; Florin Coman, Inspector Șef Adj. Poliția de Frontieră Sighetu Marmației; Sorin Ion Timiș, Primar al orașului Borșa; Remus Traian Timiș, Viceprimar al orașului Borșa și Lavinia Bradea, Șef Serviciu Asistență Socială în cadrul Primăriei orașului Borșa.
Veszelina Ștețcu și Maria Timiș au primit câte o diplomă din partea Ministrului de Interne Carmen Dan, o plachetă comemorativă privind anul Centenarului și o insignă din partea Prefectului Județului Maramureș, un buchet de flori de la reprezentanții Poliției Române, un ajutor financiar în sumă de 1500 de lei, un tort și o șampanie din partea Primăriei Borșa.
Acțiunea de omagiere a persoanelor care împlinesc vârsta de 100 de ani în anul Centenarului Marii Uniri se desfășoară în întreg județul Maramureș, dar sunt puține localități în Maramureș în care mai sunt persoane născute în anul 1918.”
Cinci maramureșeni născuți în 1918, an în care toate provinciile istorice locuite de români s-au unit cu România și s-a realizat Marea Unire, au fost felicitați de prefectul Vasile Moldovan și de șefii structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, Inspectoratul Județean de Jandarmi ”Pintea Viteazul” Maramureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș și Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației). Evenimentul s-a desfășurat în cadrul campaniei ”O viață cât un Centenar” a Ministerului Afacerilor Interne, care aduce în atenție românii care împlinesc sau au împlinit în anul 2018 un veac de viață.
Prima persoană centenară la care s-au deplasat autoritățile a fost Dumitru Drilea din comuna Lăpuș, iar ulterior la Ilișca Hojda din orașul Sălițștea de Sus, Maria Timiș și Veszelina Ștețcu din orașul Borșa, respectiv Eudochia Curac din comuna Poienile de Sub Munte.
Prefectul Vasile Moldovan și șefii structurilor teritoriale ale M.A.I. au înmânat Centenarilor maramureșeni un steag tricolor, o insignă omagială cu inscripția ”România 100” și un mesaj de felicitare din partea Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan.
Centenarii maramureșeni s-au bucurat de vizită și au povestit autorităților istoria unui veac de viață trăit în România. Fiecare centenar maramureșean și-a istorisit viața, o viață simplă specifică omului de la țară, și-au adus aminte unde și cum au ascultat primele știri la postul de radio sau au văzut primele imagini la televizor. De asemenea, au relatat sfaturile și povețele pe care le-au transmis fiilor/fiicelor, nepoților și strănepoților: de a-și aminti de hainele tradiționale țesute, de a fi credincioși, smeriți și cinstiți, să se ajute și să împartă tot ceea ce au între ei, să nu renunțe la visele lor și la lucrurile în care cred. Toți au răspuns că dacă ar avea șansa să trăiască din nou, ar urma același drum, dar nu ar mai dori să treacă prin cele două războaie mondiale.
”Persoanele pe care le-am onorat azi împreună cu structurile teritoriale ale M.A.I. și autoritățile administrației publice locale din fiecare localitate au împlinit sau împlinesc vârsta Marii Uniri. Vă felicităm și ne mândrim cu dumneavoastră, cei care sunteți cetățenii simbol ai județului Maramureș”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
Centenarii maramureșeni au primit flori din partea structurilor teritoriale ale M.A.I., dar și diverse cadouri/torturi aniversare și ajutoare financiare din partea autorităților administrației publice locale din fiecare localitate.