Împodobirea bradului este unul din cele mai frumoase momente premergătoare Crăciunului. Tradiția bradului împodobit a fost preluată la jumătatea mileniului trecut de la popoarele germanice, bradul, prin forma sa triunghiulară simbolizând Sfânta Treime, iar podoabele cu care este împodobit simbolizând bogăția și cunoașterea, asemenea pomului din Grădina Edenului.
În casele borșenilor, această tradiție s-a perpetuat din generație în generație. În vremuri demult apuse, bradul se împodobea cu mere, nuci, boabe de fasole înșirate pe ață, panglici din hârtie creponată, iar mai apoi cu bomboane, globuri, vată și artificii. În arta populară, simbolul bradului se regăsește pe ștergare, procuțe, covoare și uneori pe cămașa tradițională din costumul popular.
În zilele noastre, împodobirea bradului a rămas una dintre cele mai frumoase datini, un moment așteptat cu nerăbdare atât de adulți, dar mai ales de copii. La Borșa, fiecare gospodar caută să aducă în casa sa cel mai frumos brad. Sunt preferați brazii cu „lumânări”, ramuri dese și coroană armonios alcătuită. Aceștia sunt împodobiți cu beteală, globulețe, îngerași, beculețe colorate și bomboane de ciocolată. În vârf este așezată „steaua”, simbol al vestirii Nașterii Domnului Isus Cristos.
Moment magic, împodobirea bradului întregește atmosfera de sărbătoare, aducând emoție și bucurie în sufletul fiecărui creștin. La Borșa, bradul este păstrat până la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, după care casa este primenită pentru ca Noul An să „își intre cu adevărat în drepturi”.