Maramureșul e unul dintre cele mai defavorizate județe în privința mediei de polițiști la 100.000 de locuitori. E cu mult sub județele limitrofe Satu Mare, Bistrița Năsăud sau Sălaj. Media pe țară este de 265 de polițiști la 100.000 de locuitori. În Maramureș media este de 194 de polițiști la 100.000 de locitori. O situație critică se înregistrează la Borșa, o zonă care necesită o atenție deosebită. Mass-media a prezentat în ultimii ani numeroase cazuri în care polițiștii au fost victime atunci când au intervenit pentru a impune legea. Diversele „clanuri” construite în jurul intereselor pentru exploatarea pădurilor a crescut riscul unor acte de violență.
În acest moment Poliția Orașului Borșa numără 32 de lucrători, la o populație de peste 27.000 de locuitori. Numărul celor care lucrează efectiv pe intervenție este de 16. Dacă s-ar respecta statistica de la nivel național, în Borșa ar trebui să fie cel puțin 71 de polițiști. În 2010 orașul a avut 50 de polițiști. De atunci, efectivele au scăzut constant. „Unde este siguranța cetățeanului, a turistului, pentru că zona este una care speră să se poată ridica prin turism?! A intervenit și problema plății orelor suplimentare la polițiști, ceea ce ridică alte aspecte de operativitate. Pornind de la ultima idee am făcut o interpelare către Ministerul de Interne, insistând pe necesitatea găsirii unor soluții de a acoperi deficitul de cadre creat la Borșa după pensionările din ultimele luni”, a declarat deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș.
În răspunsul formulat de ministrul Carmen Dan nu se regăsesc soluții imediate. Strategia adusă în discuție de reprezentantul ministerului vorbeste de suplimentarea cifrelor de școlarizare în învățământul liceal de profil, scăderea duratei de școlarizare în instituțiile postliceale din subordine sau concursuri pentru încadrare pe posturile vacante, în limita alocărilor bugetare. Pentru Borșa, organigrama de personal este subdimensionată. „La nivelul Poliției Borșa există la acest moment 5 posturi de agenți vacante. În aceste condiții, conducerea Inspectoratului a dispus delegarea a doi polițiști din cadrul altor structuri către această subunitate pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică. De asemenea, periodic, servicile județene desfășoară acțiuni pe raza orașului Borșa pentru prevenirea producerii unor evenimente negative. Acestea se desfășoară, cu preponderență, vara, când cei plecați la muncă în străinătate se întorc în țară, iar numărul turiștilor este, de asemenea, în creștere”. Cu alte cuvinte, parafrazând expresia „nu sunați, ieșim noi din când în când”, pentru situația de la Borșa merge foarte bine „nu cereți, rezistați. Mai acționăm noi din când în când”.
(P)