Ieri, la Borșa, în holul central al Primăriei a avut loc lansarea cărții „VISUL UNEI OLIMPIADE DE IARNĂ ÎN MUNȚII RODNEI”, autor KILLYÉNI ANDRÁS. Cartea prezintă începuturile activităților turistice în Borșa din anii ’40, construirea primelor cabane turistice, a pârtiei olimpice de schi și a trambulinei de sărituri cu schiurile.
La eveniment au participat oaspeți din Ungaria, precum și localnici, iubitori ai sporturilor de iarnă și ai istoriei acestor locuri, dornici să cunoască o filă mai puțin cunoscută din istoria orașului Borșa. A prezentat Tinuța Grec, director al Bibliotecii Orășenești.
Autorul Killyéni András a vorbit despre ceea ce l-a determinat să scrie cartea „Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei”, iar cei doi invitați ai săi, Kovács Gedeon și Kovács Barna, fiii primului cabanier din Borșa, au vorbit despre legătura lor cu Borșa și despre perioada anilor 1940-1945 când sportul și cooperarea între națiuni au unit oameni și au învins războiul și ura.
Despre carte, despre competițiile sportive de iarnă care au avut loc la Borșa în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și despre visul de a transforma Borșa într-un centru sportiv de talie internațională au vorbit Timiș Ion Sorin, primar al orașului Borșa, Tomoioaga Antonia, viceprimar și Sava Anca, șef serviciu Cultură.
Publicul a primit cu interes această nouă carte care aduce informații valoroase despre istoria localității Borșa. Cu o prezentare grafică elegantă, cu imagini inedite în alb-negru, cartea „Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei” transpune cititorul în mijlocul evenimentelor de atunci, fiind o frumoasă poveste despre fair-play și despre visuri mărețe realizate într-una din cele mai negre perioade ale omenirii.