Un accident tragic i-a adus moartea unui bărbat de 59 de ani, aflat în vacanţă în Maramureş. La cota 1400, în staţiunea Borşa, s-a prăbuşit cu parapanta sub privirile îngrozite ale mai multor turişti.
Un medic aflat în zona l-a resuscitat până la sosirea echipajelor de salvare, însă eforturile au fost zadarnice. Anchetatorii vor să refacă filmul tragediei mai ales că cineva a înregistrat ultimele secunde de viaţă ale parapantistului. El stătea de mulţi ani în Australia şi venise în ţară, în concediu.
Imaginile, care dau fiori, sunt ultimele cu parapantistul în viaţă. Bărbatul de 59 de ani, stabilit în Australia de mai mult timp, venise în vacanţă în Maramureş. Se află la cota 1400, în staţiunea Borşa, iar o femeie a surprins momentul în care zborul lin s-a tranformat într-o cădere bruscă, însoţită de volte ameţitoare.
Câţiva turişti, care se opriseră pentru a-i admira zborul, au privit neputincioşi cum bărbatul se prăbuşeşte. Au sunat la 112, dar era prea târziu.
Personalul telescaunului a rămas surprins atunci când bărbatul le-a spus că vrea să coboare singur cu parapanta, dar i-a asigurat că are experienţă şi nu au de ce să îşi facă griji. În scurt timp, curenţii de aer l-au trântit la pământ, iar bărbatul a decedat.
Vlad Ioan, asistent ambulanţă: “L-am găsit în stop cardio respirator, se efectuau manevre de un cadru medical de resuscitare, fără rezultate, avea leziuni incompatibile cu viaţă, posibil leziuni interne, politraumatism prin cădere de la înălţime.”
Martorii spun că paraşuta de rezervă a bărbatului nu era deschisă. Un mister, deocamdată, pentru anchetatori.
Nicoară Andreica, şeful echipei salvamont: “Zona în care a căzut victima a fost deosebit de abruptă, stâncoasă, în cădere s-a lovit cu capul, se observă pe film cum face 3 lupinguri, dacă mă pot exprimă în acest fel, şi tot pe film se vede că parapanta nu e deschisă, era închisă. Motivele…o eroare tehnică, umană, nu ne putem pronunţa.”
Zona unde s-a prăbuşit bărbatul este una extrem de periculoasă, intersectată de curenţi puternici, spun cunoscătorii.
Ştefan Kabos, instructor de zbor cu parapanta: “Valea nu e mai lată de 500-800 de metri şi munţii foarte înalţi. În momentul în care intri în vale şi este vânt, cum cobort intensitatea vântului, curentul de vale, creşte. La fel creşte şi turbulentă, pentru că este foarte obstacolat, sunt denivelări, dealuri, orice obstacol poate crea turbulenţe. Acest lucru se învaţă la şcoală, stăpânirea de sine”
Anchetatorii aşteaptă că specialiştii de la Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţă Aviaţiei Civile să descopere care a fost cauza prăbuşirii şi dacă bărbatul avea sau nu licenţă de zbor şi de ce nu a deschis paraşuta de rezervă.
Sunt luate în calcul toate variantele, vântul care îi putea dezechilibra parapanta sau o eroare umană. Autopsia va stabili, de asemenea, dacă bărbatul a murit în urmă rănilor sau a suferit un infarct în timpul zborului.
O anchetă este în plină desfăşurare şi în Borşa acolo unde poliţiştii adună probe. Parapanta se află acum în mâinile specialiştilor care vor să afle dacă şi ea avea probleme.