Quantcast
Channel: Jurnal de Borsa – JURNAL MM – Doar STIRI – Maramures
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1079

Hram la Mănăstirea Pietroasa. O mănăstire într-un peisaj de basm

$
0
0

Marţi, 29 august 2017, sărbătoarea „Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Pietroasa, din oraşul Borşa, cu ocazia hramului.

O mănăstire într-un peisaj de basm

Situată la 5 km de centrul oraşului Borşa, Mănăstirea cu hramul „Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” este unul din cele 5 locaşuri monahale din oraşul Borşa, situat în unul din cele mai frumoase locuri din zonă, unic în felul lui, într-un cadru mirific, ce are deasupra sa Vârful Pietrosul Rodnei, oferind ultimul popas înaintea muntelui. Pentru cei care se încumetă să urce în Munţii Rodnei, pe traseul de la mănăstire în sus, trebuie să ştie că masivul pe care îl au în faţă oferă cel mai înalt pisc din întregul lanţ al Carpaţilor Orientali, Vârful Pietrosul Rodnei, de 2303 m, după datele din cărţi, dar, în realitate, de doar 2300 m, de la ultimul cutremur, în timpul căruia muntele s-a aşezat cu… 3 m, după cum spun unii localnici şi montaniarzi preocupaţi de acest pisc.

Aici, în 2007, a fost pusă piatra de temelie pentru un schit de maici, devenit mai târziu mănăstire, care are 10 vieţuitoare şi un duhovnic, sub ascultarea maicii stareţe, stavrofora Ioanichia Timiş. Locul este unul retras, în care se simte boarea muntelui, aerul său curat, care te îndeamnă la o trăire duhovnicească mai aparte, dar care oferă şi imagini de o frumuseţe deosebită, atât vara, cât şi iarna.

Sfânta Liturghie Arhierească

În acest cadru mirific, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, cu începere de la ora 10,00, când curtea mănăstirii s-a umplut de cei peste 10.000 de credincioşi, mai mulţi faţă de anii trecuţi, fiind înconjurat de un sobor de 32 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Moisei, Protos. Ambrozie Piticari, duhovnicul mănăstirii, monahi şi monahii, stareţi şi stareţe, preoţi din parohiile Borşei, din cele de pe Valea Izei şi Valea Vişeului, veniţi însoţiţi de credincioşii lor, îmbrăcaţi în frumoasele costume populare cu specific borşean sau din satele de unde provin, unele dintre costume fiind foarte vechi. Rândurile credincioşilor parcă nu se sfârşeau, urcând drumul spre mănăstire. Desigur, cei mai mulţi dintre ei au fost credincioşii din cele 13 parohii ale Borşei, oraşul cu cea mai mare suprafaţă din ţară, care, de la intrare, până la ieşire, se întinde pe… 25 km şi are peste 15 km lăţime. Cu greu şi-a găsit loc să urce printre oameni o salvare, care a venit pentru o tânără căreia i s-a făcut rău.

În rândul credincioşilor s-au aflat primarul Borşei, Ion Sorin Timiş, care a început reabilitarea drumului de acces pentru pelerini, dar şi pentru cei care vin cu autocarul până în parcarea mănăstirii, unde se închină înainte de a lua muntele pieptiş.

În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Bogdan Comiati, care urmează a fi hirotonit întru preot pentru Parohia Arduzel, Protopopiatul Chioar.

Cuvânt de învăţătură

De fiecare dată, în cei 8 ani, de când Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin este nelipsit de la hramul mănăstirii, a rostit câte un cuvânt de învăţătură de folos creştinesc pelerinilor, pentru că un pelerinaj este a urca la această mănăstire.

De data aceasta, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre părinţii şi naşterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, cel care de la trei ani a fost hrănit de îngeri, despre viaţa pe care a dus-o până în momentul în care a devenit Botezătorul Domnului Iisus Hristos, care a văzut cerurile deschise, dar şi despre Tăierea Capului său, la porunca lui Irod, din cauza predicilor în care acuza nelegiuirea pe care a făcut-o împăratul prin căsătoria cu soţia fratelui său, deşi acesta trăia.

„Este mare ziua aceasta, pentru că este mare Sfântul pe care îl cinstim, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Sfântul Ioan Botezătorul este zugrăvit în icoane cu aripi şi poartă pe tipsie capul care i-a fost tăiat. Este mare Sfântul acesta pentru că este cel mai mare prooroc. Mântuitorul l-a numit cel mai mare bărbat născut din femeie. N-a vorbit despre nimeni Mântuitorul aşa, nici despre Moise, nici despre Sfântul Ilie Proorocul, nici despre Patriarh, despre nimeni n-a zis Mântuitorul că-i cel mai mare bărbat născut din femeie. De ce? Pentru că el a fost Înaintemergătorul Domnului în toate. Şi în naştere, şi în predică şi în moarte.”

Distincţie pentru primar

În semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru contribuţia adusă la modernizarea drumului spre Mănăstirea Borşa Pietroasa, precum şi pentru relaţiile deosebite avute cu bisericile şi mănăstirile din cuprinsul oraşului Borşa, primarul Ion Sorin Timiş a primit cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului –  Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş”.

Maica stareţă, stavrofora Ioanichia Timiş, a dăruit Întâistătătorului Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului o icoană cu Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, pictată pe lemn, ce va fi aşezată în Muzeul Episcopiei.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1079

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48