Primele rezultate în cazul toxiinfecţiilor alimentare din această lună, din Borşa. Atât Direcţia de Sănătate Publică (DSP), cât şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş, au demarat cercetări.
Reprezentanţii DSVSA Maramureş spun că au fost recoltate probe în ambele cazuri. “În primul caz, rezultatul anchetei epidemiologice relevă faptul că parametrii microbiologici din materiile prime, respectiv carne, lactate, ouă, nu au fost depășiți. Practic acest lucru vine și ne confirmă faptul că nu produsul, materia primă, este cel care a produs simptomatologia. Mergem mai departe pe considerentul că, colegii noștri de la DSP vor stabili cu exactitate care au fost contacții care au putut să contamineze materiile prime.
În cel de-al doilea caz, au fost recoltate probe din meniu, respectiv din preparatele din carne, lactate şi ouă. Probele sunt în lucru. Vom avea în curând un buletin de analiză”, a precizat Vasile Pop, directorul adjunct al DSVSA Maramureş. Practic, este posibil ca stafilococul să provină de la cei care au manipulat mâncarea.
# Amendă de 10.000 lei aplicată de DSP
Reprezentanţii DSP Maramureş spun că s-a lăsat cu amenzi la pensiunea la care s-au produs cele două cazuri. În plus, s-a luat, în cursul zilei de joi, 24 august, decizia suspendării autorizaţiei de funcţionare. “O echipă de control s-a deplasat la faţa locului şi a prelevat toate probele biologice de la pacienţi şi de la personalul localului. În cursul zilei de joi, s-a dispus sancţionarea proprietarului spaţiului cu 10.000 lei. De asemenea, s-a dispus suspendarea autorizaţiei de funcţionare până când vom avea rezultatele. Dacă se va constata că totul este în regulă, se va trece la anularea suspendării. În cazul în care rezultatele nu sunt conforme, se poate ajunge până la anularea autorizaţiei de funcţionare”, a arătat Rareş Pop, directorul DSP Maramureş pentru infomm.ro.