Pentru rezidenții români din nordul Italiei, primăvara anului 2017 a fost plină de evenimente culturale de mare amploare. Ultimul dintre acestea, denumit Festivalul Bucuriei, a reunit câteva sute de români din Protopopiatul Tri-Veneto I. Despre desfășurarea acestui eveniment ne-a relatat preoteasa Doina Dimcea, din Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Prooroc Moise” din Asolo:
„Cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, duminică 28 mai întreg Protopopiatul Tri-Veneto I s-a adunat la Villa Razzolini Loredan din Asolo pentru a sărbători Festivalul Bucuriei, din dorința de a arăta și transmite mai departe tot ce are mai frumos neamul românesc. Cu ocazia Zilei Naționale a Românilor de pretutindeni, sărbătorită în ultima duminică din luna mai, am avut un motiv în plus de a ne bucura împreună românește. Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Prooroc Moise” din Asolo, fiind păstorită de Pr.Iulian Munteanu, după ce anul trecut a fost pe locul I la Festivalul Bucuriei și a reprezentat protopopiatul Tri-Veneto I, la Roma, de unde a adus alt loc I,anul acesta am avut ocazia să găzduim Festivalul la Asolo. Un cuvânt de salut ne-au adresat din partea primăriei din Asolo Assessore Gerardo Pessetto și don Alessandro Dal Ben din partea bisericii catolice.
Un salt calitativ extraordinar vedem an de an la parohiile românești din Italia, tot mai mulți achiziționându-și straie naționale ce le poartă cu drag. Voia bună a definit ediția de anul acesta; oamenii s-au prins în hore, cântând împreună cu cei de pe scenă, sau lăsând să curgă o lacrimă de dor pe obraz. Copii au alergat, profitand de timpul frumos, mulți s-au așezat pe iarba bucurându-se de frumusețea locului, ascultând cu drag note muzicale și poezii românești.
Pentru copiii ce au dorit să vadă cum strămoșii noștri își confecționau hainele, bunicuța Timiș Ioana Călbază din Borșa ne-a pregătit ”tiara” (războiul de țesut). Vila găzduind concomitent mai multe evenimente, impactul a fost unul deosebit și asupra copiilor italieni ce-și sărbătoreau sfârșitul de an școlar, trăgând astfel de părinți, aducându-i să vadă cum știu colegii lor români să-și confecționeze straiele naționale.
Villa Razzolini Loredan, unde s-a desfășurat Festivalul, este una istorică, de pe timpul lui Ștefan cel Mare, dacă am face o referire la istoria noastră. Edificată în perioada Caterinei Cornaro, de-a lungul vremii vila a găzduit notabile familii nobiliare. Secolele ce au urmat au contribuit la înfrumusețarea acesteia; în parcul vilei găsim specii rare, copaci seculari, cascade de flori și statui.
Reprezentările parohiilor au fost diverse și îndelung apreciate cu aplauze. Astfel menționam: cântec românesc, interpretări la diverse instrumente muzicale, piese cu tâlc religios, dans tradițional, clasic sau modern, poezii a marilor poeți români sau creații proprii. Am remarcat un număr record de participanți la secțiunea Pictură, evidențiindu-se în lucrările lor icoana din sufletul copilului. Onoarea de a organiza Festivalul de anul viitor și câștigătorii ediției de anul acesta au fost desemnați cei de la parohia din Trieste – Pr. Constantin Eusebiu Negrea. La fotbal avem învingătoare echipele de la Veneția I – Pr. Protopop Avram Matei, Mirano – Pr. Dumitru Crețan și Castelfranco – Pr. Daniel Filip. Pe această cale mulțumim tuturor doamnelor preotese ce împreună cu femeile credincioase prin activități educative adună copilașii în jurul bisericii ducând mai departe tradiția și credința strămoșească.
Cei de la Asolo anul acesta au adus în scenă ca și anul trecut o surpriza din Maramureșul istoric, secvență dintr-o nuntă tradițională; responsabil coregrafie și dans – Viorica Mihali. Au urcat pe scenă copiii școlii parohiale împreună cu părinții lor ce sunt și cântăreții noștri bisericești. Spațiul a fost împodobit tradițional cu diverse obiecte artizanale aduse de doamnele Anuța Horj, Maria Timiș și Angela Mihali – Graziottin. Împreună cu părintele Iulian Munteanu, domnii Toader și Vasile Mihali, Ion și Dorel Grec,Viorel Ninaci, Ionel Moga, Daniel Ivașcu, Vasile Ștețcu, Dumitru Timiș, Cristi Pop, Nicoară Ștețco, Ilie Roman, Ion Iarinca, Florin Gherghelău și cei ce li s-au alăturat lor și-au luat angajamentul de a pregăti scena în aer liber, stadionul pentru activitățile culturale și sportive. Mulțumim celor ce la Villa Razzolini ne-au oferit parcul pentru desfășurarea festivalului, Asolo Musica și Pro Loco pentru scena externă, parohiei din Casella de Asolo, pentru stadion, Asolo Food, pentru dulciurile oferite, cântăreților Florin Ghiorghiță din Asolo și Marcel Tofană din San Dona. Și nu în ultimul rând părinților parohi ce au venit cu enoriașii lor, fără de care această frumoasă realitate nu ar fi fost posibilă.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate.”