INTERVIU CU TIMIȘ ION SORIN, PRIMARUL ORAȘULUI BORȘA
Domnule Primar, ați participat la întâlnirea primarilor din localitățile înscrise în Asociația Orașelor din România. Care a fost scopul acestei întâlniri?
R: În perioada 2-4 aprilie 2017 a avut loc la București Adunarea Generală a Asociației Orașelor din România (prin oraș înțelegem toate localitățile care au statut de oraș, dar nu și municipiile; există Asociația Municipiilor, în care sunt prinse toate municipiile-reședință de județ și municipiile de pe raza României, Asociația Orașelor, unde sunt toate orașele și Asociația Comunelor, unde sunt prinse toate comunele de pe raza României).
În Asociația Orașelor sunt 217 membri, corespunzător numărului orașelor din România, iar la întâlnire au fost prezenți peste 150 de primari din cele 217 orașe. Întâlnirea a avut drept scop stabilirea unor reguli de funcționare a Asociației Orașelor și propunerile venite din partea primarilor legate de modificările de legislație, pentru a îmbunătăți activitatea în cadrul primăriilor și accesarea de finanțări pe viitor.
În afară de primari, cine a mai participat la acest eveniment?
R: Au fost invitați în special reprezentanți ai Guvernului, începând cu domnul Sorin Grindeanu, Prim-Ministrul României, doamna Sevil Shhaideh, Viceprim-Ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Viorel Ștefan – Ministrul Finanțelor Publice, Rovana Plumb – Ministrul Delegat pentru Fonduri Europene, Bogdan Pușcaș – Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții, Petre Daea – Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Mircea-Titus Dobre – Ministrul Turismului, Marius Alexandru Dunca – Ministrul Tineretului și Sportului din România, iar Ministerul Sănătății a fost reprezentat de un secretar de stat. Toți au prezentat propuneri pentru schimbarea de legislație și bineînțeles că fiecare primar a încercat să puncteze problemele cu care se confruntă.
S-au adus în discuție și problemele legate de comunitatea noastră?
R: La toate întâlnirile am încercat să expun problemele pe care le avem în Borșa. Bineînțeles că multe dintre ele sunt comune cu celelalte primării. De exemplu, la Ministerul Dezvoltării sunt depuse de către Primăria orașului Borșa 12 proiecte, spre finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală PNDL 2. Aici se va stabili un criteriu de selecție, pentru că numărul de proiecte depuse este de 2 ori mai mare decât cel care era inițial. La fel și suma care se solicită. Doamna Ministru a prezentat care dintre proiecte sunt excluse și care sunt prinse direct la finanțare.
Avantajul nostru este că multe dintre proiectele depuse de noi vor fi prinse la finanțare, pentru că nu există alte axe de finanțare decât prin Ministerul Dezvoltării pe acele tipuri de proiecte. Principalul proiect care va fi aprobat și este strict necesar este cel de construcție a podului peste râul Cisla, care va face parte din culoarul de ocolire a orașului Borșa. Aceste finanțări pentru construcția de poduri și podețe au prioritate la Ministerul Dezvoltării pentru că nu există nici o altă sursă de finanțare decât bugetul local. La fel și loturile de apă și canalizare, pentru că avem obligația ca până în 2018 să avem încheiate contracte de finanțare pe tot ceea înseamnă apă și canalizare la nivelul localităților.
Au prioritate, de asemenea, construcția sau mai bine zis asfaltarea de străzi lăturalnice. Acolo unde spațiul permite să se facă lucrări de asfaltare, dar rămâne și spațiu pentru utilități, se vor obține finanțări; acolo unde spațiul nu permite acest lucru, lucrările vor fi amânate până la finalizarea rețelelor de canalizare și apă potabilă. Mai au prioritate și amenajarea cursurilor de apă în zonele unde se pot provoca inundații, cum a fost situația de pe Negoiescu sau cum este astăzi situația de pe Valea Rea, de pe Pietroasa sau de pe zona Repedea.
Acestea au fost discuțiile pe care eu le-am deschis și le-am supus atenției Doamnei Ministru Sevil Shhaideh. Am primit răspuns așa cum ne-am și dorit, în sensul că în mare parte proiectele vor fi finanțate. S-a încheiat etapa de depunere, se fac analize și fiecare primărie va trimite documente de completare la proiectele care vor fi finanțate. Avem deja un proiect aprobat și finanțat de către Ministerul Dezvoltării și anume Amenajarea și asfaltarea drumurilor din cartierul Pietroasa. Astăzi s-a făcut prima plată de 11 miliarde de lei (vechi), urmând ca în termen de 10 zile să achităm către constructor suma primită.
La fel, împreună cu Doamna Ministru am deschis și subiectul preluării de către Primărie a construcțiilor de pe raza localității care sunt nefolosite și neîngrijite. Mi-a explicat care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgem pentru a obține aceste construcții, și anume adoptarea unei hotărâri de consiliu local privind intenția de a prelua acea clădire și stabilirea unei destinații noi pentru clădirea respectivă. Hotărârea de Consiliu Local trebuie să fie însușită și de Prefectura Județului și de către Consiliul Județean și apoi Prefectura va întocmi documentele privind adoptarea unei hotărâri de guvern de trecere în proprietatea noastră. Mă refer aici la clădirile de la Spital, clădirile de la Unitatea Militară, clădirile de la Ministerul Sănătății și, probabil, clădirile de la Remin, dacă Remin-ul va rămâne în continuare proprietatea statului român.
Din discuțiile avute cu Ministrul de Finanțe Viorel Ștefan, sunt premise foarte bune că sumele care vor ajunge în bugetul local vor fi mult mai mari. Adică, astăzi din profitul obținut de către firme și din venitul obținut de către persoanele fizice, 42% ajunge înapoi la Consiliul Local. Începând cu 1 ianuarie 2018, 100% din sumele încasate vor ajunge la bugetul local. Asta va însemna că dacă îți dezvolți o activitate bună în oraș, vei avea și venituri mai mari. În acest caz, primăriile vor fi interesate să dezvolte activitatea economică și veniturile care ajung în buzunarele locuitorilor, pentru că automat și veniturile populației vor crește, la fel și veniturile primăriei și nu va mai trebui să stăm „pe umerii” încasărilor din impozite și taxe pentru sumele necesare funcționării primăriei.
Bineînțeles că toți primarii sunt de acord și susțin regionalizarea României și chiar propun să se urgenteze și să se adopte cât mai repede eliminarea județelor și adoptarea unei noi legi de organizare pe regiuni, noi făcând parte din Regiunea Nord-Vest, alături de județele Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Cluj, Sălaj și Bihor.
O discuție foarte aprinsă a fost legată de ANR, adică de cei care administrează rețeaua de distribuție a energiei electrice și a gazului. Foarte mulți primari se plâng că, deși au bani să facă investiții în extinderea rețelelor de alimentare cu energie electrică și gaz, sunt purtați dintr-un birou în altul și durează foarte mulți ani pentru a obține aceste aprobări. Și noi avem intenția de a extinde rețeaua de energie electrică în Pasul Prislop și, bineînțeles împreună cu primăriile din zona Văii Vișeului și Valea Izei, să aducem magistrala de gaz până la Borșa.
Tot către Ministerul de Finanțe am propus adoptarea unei dispoziții/decizii/hotărâri de guvern prin care banii pe care îi încasăm la casieria primării să nu îi mai ducem la trezoreria din Vișeu de Sus, pentru că sunt costuri foarte mari, ci să îi putem depune la o bancă comercială din oraș, și banca comercială să facă transferul electronic și să nu purtăm noi banii, pentru că oricum de la trezorerie ajung tot în contul unei bănci comerciale. Este un punct pe care domnul ministru și l-a notat și urmează în viitor să rezolve această problemă.
Domnul Premier Sorin Grindeanu a expus și a prezentat situația pe care a găsit-o în Guvernul României. Sunt probleme și cele mai multe dintre ele ar trebui rezolvate în cel mai scurt timp. Avantajul mare este acela că este un bun cunoscător al administrației publice locale, fiind viceprimar al orașului Timișoara, fiind o vreme ministru în Guvernul Ponta și, înainte de a ajunge prim ministru, a fost Președintele Consiliului Județean, adică toate problemele cu care noi ne confruntăm, dânsul le cunoaște și le înțelege.
Pe lângă discuțiile purtate cu doamna Ministru Sevil Shhaideh, am avut și câteva discuții cu directorii din cadrul Ministerului Dezvoltării. Trebuie să ne aliniem condițiilor impuse de Uniunea Europeană și anume prin adoptarea celui de-al doilea master plan privind alimentarea cu apă potabilă și colectarea apelor uzate în rețele comune, administrate de un operator regional. Va exista un Master plan 2, la care va trebui să aderăm și noi, deci să găsim formula prin care să putem să rezolvăm aceste investiții și populația să fie mulțumită.
Am avut discuții cu domnul Mircea-Titus Dobre, Ministrul Turismului. Dânsul ne-a prezentat situația existentă și ceea ce propune, și anume adoptarea unei Legi a Turismului, lege care va abroga toate celelalte legi, iar toate contractele ce se vor încheia de acum încolo împreună cu Ministerul Turismului, de finanțare și de promovare a turismului, se vor face în baza noii legi. Este important că pentru Ministerul Turismului Maramureșul este unul din primele obiective turistice care trebuie finanțate și susținute și, mai mult, există dorința de a dezvolta domeniul schiabil în zona Maramureșului, datorită faptului că temperaturile din zona noastră în perioada de iarnă favorizează menținerea zăpezii naturale pe o perioadă foarte lungă. Și astăzi pe pârtia din Pasul Prislop se poate schia și este singura pârtie de schi din România cu zăpadă naturală.
La discuțiile avute cu Ministrul Tineretului și Sportului, bineînțeles că toată lumea a cerut banii. Eu nu am cerut bani, ci o susținere și încheierea unui protocol între Primăria Orașului Borșa și Federația Română de Sărituri cu Schiurile. În ideea că dacă vom reface trambulina de la Borșa, să avem garanția că Federația va organiza la Borșa evenimente, în caz contrar, degeaba o facem, că va sta acolo abandonată. Avem toată susținerea domnului ministru, va veni în zonă în luna mai. Vom inspecta zona. A rămas foarte uimit de povestea din anii ’40 privind organizarea la Borșa a Olimpiadei de Iarnă; de fapt, toată asistența de acolo a rămas uimită, nu credeau că există așa ceva, și le-am promis că am să le trimit la fiecare câte o carte cu istoria turismului din Borșa. Dacă vom obține acel protocol între comunitatea locală și Federația Română de Sărituri cu Schiurile, atunci putem accesa fonduri pentru reabilitarea, modernizarea și dezvoltarea ansamblului de trambuline, finanțări care se pot obține prin Compania Națională de Investiții. Acolo există bani pentru amenajarea unor astfel de ansambluri sportive, cum este cel de la Borșa.
La discuțiile cu noi au fost prezenți mai mult de jumătate din miniștrii actualului guvern. Au fost prezenți de asemenea și câțiva președinți de comisii, în special președintele comisiei Buget-Finanțe din cadrul Parlamentului României, din Camera Deputaților. Cunosc în mare parte problemele din România. Legislația din păcate este foarte greoaie și fără o schimbare a legislației lucrurile nu vor putea merge mai bine.
Pe lângă întâlnirile avute cu reprezentanții Guvernului, au fost întâlniri cu primarii din zonă, au fost discuții și schimburi de informații și idei. Primăria Borșa a fost premiată. De fapt, primarul orașului a fost premiat cu titlul de cel mai activ primar de oraș din România. Am descoperit că în țară mai sunt primari care au rădăcini în Borșa și Maramureș, care au plecat în urmă cu multă vreme și sunt cumva strâns legați și își doresc să vină aici. Borșa este unul din primele 5 orașe din România ca și număr de locuitori. Noi suntem o forță în această asociație. Alături de noi au fost prezenți mai mulți primari de orașe din Maramureș, din Șomcuta Mare, Cavnic, Seini, Dragomirești și Baia Sprie. În Maramureș sunt 10 orașe, din care 6 primari am fost prezenți la acest eveniment. Doamna primar Gabriela Tulbure, primărița orașului Seini este prim-vicepreședinta Asociației Orașelor din România, un lucru foarte important pentru noi. Este foarte activă în activitatea asociației și participă la foarte multe întâlniri pe care le au reprezentanții Asociației orașelor cu comisiile din Parlament sau cu reprezentanți ai Guvernului, privind întocmirea de documente sau promovarea de noi legi care să ușureze activitatea în teritoriu. Noi suntem unul dintre puținele orașe-stațiuni turistice. Foarte multă lume își dorește investiții în turism. Toți primarii prezenți la întâlnire și-ar dori investiții în turism, dar au înțeles că nu pot obține investiții de la Ministerul Turismului sau de la alt minister din Guvernul României decât orașele declarate stațiune turistică, stațiune balneoclimaterică sau de alt fel. Avantajul este că Borșa este o astfel de stațiune, fiind declarată stațiune turistică încă din anul 1940. Cred că suntem una dintre cele mai vechi stațiuni turistice din România, probabil doar cele din zona Prahova sunt mai vechi decât noi. Avem perspective în viitor că vom obține finanțări și vom fi o voce activă în Asociația Orașelor. Este prima participare a mea ca și primar al orașului Borșa la o astfel de întâlnire și a doua oară când un primar borșean participă la întâlnirea primarilor din Asociația Orașelor din România. Am promis că vom fi prezenți de fiecare dată când se vor organiza astfel de întâlniri și că vom organiza la Borșa în viitor o întâlnire cu primarii orașelor din regiunea noastră.
În urmă cu puțin timp, borșeanul Bogdan Tomoiagă a fost numit Secretar de stat în Ministerul Turismului. Ați avut întrevederi și cu el?
R: Bogdan Tomoiagă are o activitate destul de intensă la Ministerul Turismului. Munca începe destul de devreme, la ora 7 dimineața și de multe ori se termină după ora 10 seara. Își dorește să facă treabă. Au și foarte mult de lucru privind adoptarea Legii Turismului și a promovării Master Planului pe turism la nivel de România. A fost și el în două seri la întâlnirea organizată de Asociația Orașelor. Mă bucur foarte mult pentru el că a ajuns în Parlamentul României să susțină cauza Ministerului Turismului, mai exact rămânerea în subordinea Ministerului Turismului a reprezentanțelor turistice din țările din Europa. La un moment dat s-a dat o lege prin care reprezentanțele treceau în subordinea Ministerului de Externe. Nu s-a dus mai la capăt îndeplinirea acelei legi, iar acum Bogdan a susținut în Parlament rămânerea reprezentanțelor la Ministerul Turismului. Emoții foarte mari și pentru el și pentru noi. A fost o mândrie pentru noi, borșenii, să îl vedem la tribuna Parlamentului susținând o astfel de cauză sau simplul fapt că un borșean este la tribuna Parlamentului României. Avem reprezentanți tineri și buni în Guvernul României ca și secretari de stat. Alături de Bogdan este Cosmin Butuza, la Ministerul Tineretului și Sportului, Dragoș Titea la Ministerul Transporturilor și se pare că vor mai fi și alții pe viitor. M-a bucurat faptul că i-am văzut cumva uniți, stând împreună, chiar au venit la întâlnire. Se întâlnesc destul de des și încearcă să rezolve cât mai multe probleme ale orașului sau ale județului. Să sperăm că vom trimite din ce în ce mai mulți borșeni la nivelul central de conducere a României și că vom vedea și rezultate, pe măsura celor care ne reprezintă.