Telegondola de la Borșa este o investiție demarată încă din 2007, în vremea Guvernului Tăriceanu și a fost aprobată ca o compensație pentru închiderea mineritului. Lucrarea a fost oprită în 2011 de SC Dunărea SA, după realizarea a 70% din investiție, motivul invocat fiind lipsa finanțării. La o distanță de aproape 10 ani de la demararea proiectului, borșenii devin tot mai sceptici că acest vis al lor va mai ajunge vreodată realitate.
Primarul orașului Borșa, Ion Sorin Timiș a preluat acest proiect ca un program al mandatului său și, periodic, la firma Doppelmayr din Austria au loc discuții pentru a vedea cum se poate reporni și finaliza această investiție care ar aduce un și mai mare câștig orașului de la poalele Pietrosului Rodnei. Ultima întâlnire în acest sens a avut loc chiar în 13 ianuarie 2017, când, alături de consilierul județean Bogdan Tomoiagă, edilul din Borșa a avut o nouă discuție cu reprezentanții societății Doppelmayr din Austria.
Mergând în trecut, vom reaminti faptul că, în ajunul alegerilor locale din anul 2008, respectiv cu trei zile înainte de alegeri, Consiliul Local Borşa a încheiat un contract de construire şi montaj a telegondolei de opt locuri cu SC Dunărea SA Bucureşti. Finanţarea urma să fie acoperită de Guvernul României, prin programul „Schi în România”, cu o valoare totală de 13.159.631 euro cu TVA. Lucrările au început în 2008 şi au fost oprite în 2011, SC Dunărea SA invocând lipsa finanţării. Controalele care au fost efectuate de Curtea de Conturi a României, ANAF, Corpul de Control a Primului Ministru precum și expertizele contabile şi cantitativ-valorice comandate de Consiliul Local Borşa, intre 2012 – 2015, au dovedit faptul că că SC Dunărea SA a încasat 90% din sumele contractate, însă a efectuat lucrări în proporţie de numai 70%.
Ion Sorin Timiș: ”Contractul cu SC Dunărea a fost reziliat. Căutăm o nouă sursă de finanțare și un nou constructor”
Am solicitat în repetate rânduri Societății Dunărea SA continuarea lucrărilor în baza contractului semnat în 2007, însă răspunsul acestora, invariabil, a fost că au efectuat lucrări mai mari decât plățile efectuate. Acest lucru ne-a adus în impas, mai ales că firma producătoare a instalaţiei de transport pe cablu, Doppelmayr din Austria, nu a fost de acord să furnizeze restul de echipament electromecanic către societatea românească. Consiliul Local Borşa a încercat în repetate rânduri rezilierea contractului cu Dunărea SA, însă nu s-a reușit datorită unor clauze bine ticluite. S-au făcut toate demersurile necesare, de-a lungul ultimilor ani, pentru ca acest proiect să poată fi reluat și, într-un final, realizat, așa cum ne dorim cu toții. În acest sens am acționat în instanță SC Dunărea SA și, după o vreme lungă în care ne-am judecat, societatea intrând între timp în faliment, în primăvara trecută contractul a fost reziliat. Acum facem demersurile necesare pentru a încerca să recuperăm sumele care au fost achitate nejustificat către SC Dunărea”, a declarat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș.
În urma vizitei realizată la firma Doppelmayr din Austria, în 13 ianuarie a.c., de către primarul orașului Borșa și consilierului județean Bogdan Tomoiagă, discuțiile purtate între cele două părți dau mari speranțe administrației locale.
„Ne-am întâlnit cu Michael Bitterl, directorul general al companiei Doppelmayr și cu Gernot Fischer, directorul pentru Europa. Avem tot sprijinul lor logistic să repornim cât mai curând această investiție care stagnează din 2011 și care este, de asemenea, o pată neagră și pe CV-ul companiei. După nenumărate procese și întâlniri în instanță, Primăria Borșa este degrevată de obligațiile contractuale cu SC Dunărea SA care, aflându-se în faliment, contractul a devenit nul. Tot după doi ani de judecată, în primăvară am reușit și rezilierea contractului de novație cu Turism Ski, novație gândită de către antreprenorul general Dunărea, ca eventual blocaj la momentul în care se ajungea la contestarea contractului inițial, iar investiția a trecut în administrarea CL Borșa. Suntem optimiști, deși suntem conștienți că sunt foarte multe de făcut în viitor. Trebuie să identificăm în primul rând sursa de finanțare, apoi să trecem la elaborarea caietului de sarcini. Caietul de sarcini este, de asemenea, o provocare, datorită faptului că sunt necesare expertize multiple care să identifice situația exactă de repornire a investiției, fără să amintim faptul că sunt foarte multe nereguli de execuție, dintre care amintim cablul optic de comandă și alte lucrări de construcții civile care nu sunt clare”, a declarat consilierul județean Bogdan Tomoiagă.
O altă reușită a întâlnirii din Austria a fost aceea că, în urma discuțiilor purtate, s-a negociat ca administrația locală din Borșa să fie degrevată de plata a aproximativ 500.000 de euro, care ar fi reprezentat taxele de garare și întreținere a tehnologiei comandate încă din 2008 de la firma Doppelmayr și care nu au fost plătite de antreprenorul general, a arătat consilierul județean, Bogdan Tomoiagă.
În cursul anului trecut, am reușit să obținem, de la Consiliul Științific al Parcului Național Munții Rodnei, acceptul pentru trei proiecte care au în spate o idee vizionară a administrației locale actuale din Borșa, referitoare la dezvoltarea pe termen lung. Și aici facem referire la aducerea curentului în Pasul Prislop, la aducțiunea de apă obținută din emisarul Lacului Știol și asfaltarea străzii Pietroasa cu parcare la limita cu parcul aflat la intrarea în Rezervația Pietrosul Mare. Parcarea va fi supravegheată video, pentru a putea evita în viitor incidente ca cel cu capra neagră, de anul trecut, iar asfaltarea va fi cuprinsă într-un proiect cu pietonala care va merge până în centrul orașului, pe strada Pietroasa. Proiectul de asfaltare are deja finanțare pe PNDL, o parte fiind realizat încă de anul trecut. Toate aceste proiecte au ca scop dezvoltarea domeniului schiabil în Pasul Prislop”, a precizat Bogdan Tomoiagă, consilier județean.
Sursa interviu Alex Tamas.