În fiecare an, de Ziua Națională a României, românii din diaspora se reunesc pentru a petrece împreună și pentru a marca cea mai importantă zi a tuturor celor ce simt, gândesc și vorbesc românește.
În localitatea Asolo din Italia este stabilită una dintre cele mai mari comunități românești din peninsulă. Borșa are acolo un număr destul de mare de rezidenți. Inimoși și patrioți, aceștia au făcut demersuri pentru înfrățirea localităților Borșa și Asolo și an de an se implică în activități și evenimente sociale menite să promoveze cultura și identitatea românească.
Deși departe de țară, românii din Asolo și împrejurimi au o viață religioasă intensă, comasată în jurul Bisericii „Sfântul Prooroc Moise” din Asolo. Rolul acestui așezământ creștin este multiplu. Pe lângă faptul că asigură rezidenților români posibilitatea de a avea o viață religioasă aidoma celei din România, Parohia din Asolo animă viața culturală a românilor stabiliți în zonă.
Sub atenta îndrumarea a doamnei preotese Doina Dimcea, copiii fac aici ore de limba și literatura română, învață cântece și colinde românești, îmbracă portul popular la diverse evenimente și duc mai departe tradițiile și obiceiurile românești.
Și în acest an, Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu mândrie și bucurie de românii stabiliți la Asolo și împrejurimi. Anuța Horj, Ambasador Cultural al orașului Borșa în Asolo, a personalizat în stil maramureșean interiorul Teatrului „Eleonora Duse”, locul în care s-a desfășurat sărbătoarea tuturor românilor.
Festivitatea a fost organizată de către Consulatul Onorific din Asolo, prin reprezentantul său, Consulul Onorific Mario Moretti Polegato. Printre invitații de onoare au fost Consulul General de la Trieste, E.S. dr. Cosmin Dumitrescu și politicianul român Mircea Geoană împreună cu familiile lor.
În deschiderea festivității, copiii parohiei „Sfântul Prooroc Moise” din Asolo au încântat publicul cu un frumos recital de colinde românești. A urmat un extraordinar spectacol de muzică populară susținut de îndrăgiții artiști: maestrul Nicolae BOTGROS, Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii” din Chișinău, Petrică Mâțu Stoian, Viorica Macovei, Valentina Fătu și Vasile Muraru.