Proiecte pentru dezvoltarea orașului Borșa
Pentru perioada următoare, Primăria orașului Borșa a pregătit o serie de proiecte care urmează să fie implementate din fonduri europene sau guvernamentale. Timiș Ion Sorin, primarul orașului Borșa, ne-a expus, punctual, aceste proiecte, care vor contribui la dezvoltarea orașului și la transformarea acestuia într-o stațiune turistică atractivă, căutată și vizitată de cât mai mulți turiști:
-
Construirea unei artere de circulație secundară pe lângă râul Vișeu, oraș Borșa, județul Maramureș
Avem un proiect pentru realizarea unei variante ocolitoare cu lungimea de 2 km, care să evite traficul din zona centrală, aglomerată. Centura va începe lângă fostul poligon de conducere la intrarea în Borșa dinspre Moisei, trece prin spatele actualului sediu al Primăriei și reintră în DN 18 aproape de benzinăria OMV. Cuprinde 2 km de stradă și 4 poduri. În prezent avem studiu de fezabilitate realizat pentru întreg proiectul, iar pe data de 24 noiembrie va fi licitația pentru primul pod. Odată construit primul pod, deja traficul din zona centrală se va decongestiona cu 30%. Pentru celelalte poduri urmează să se finalizeze proiectele tehnice, iar licitația va avea loc în primăvara anului 2017. Intenția noastră este ca până în august 2017 podul să fie gata, și odată cu reabilitarea DN 18, când podul din centrul orașului se va reabilita, să avem o variantă de ocolire a zonei centrale, pentru că altminteri va fi un trafic infernal.
-
Includerea unei secțiuni de sugestii și reclamații pe pagina web a Primăriei Orașului Borșa
Avem în lucru un proiect de informatizare a întregii primării, cu ghișee unice, în așa fel încât cetățenii să se prezinte la un singur ghișeu să solicite documentele necesare. Ce se poate elibera pe loc se eliberează pe loc, ce nu vor fi trimise prin e-mail sau cetățenii vor fi chemați să și le ridice ulterior când vor fi finalizate. Totodată pagina de internet a primăriei va putea să primească sugestii, reclamații sau întrebări referitoare la diverse probleme pe care le au cetățenii. Se va realiza și un centru de comandă, funcțional 24 de ore din 24, cu supraveghere video, unde toată lumea va putea suna, reclama sau anunța diferite probleme la rețeaua de apă, iluminat public, accidente rutiere sau alte probleme care astăzi necesită deplasarea la primărie pentru a le sesiza. Suntem deja în negocieri cu câteva firme care au mai făcut astfel de programe, există în Cluj, Baia Mare, Brașov. La Brașov este cel mai bine pus la punct, vom vedea pe care îl vom selecta și vom începe efectiv procedurile, în așa fel încât în 2020 să fie perfect funcțional.
-
Reabilitarea și modernizarea rețelei de străzi urbane în zona Complex și Centru a orașului Borșa, județul Maramureș
Am început încă din 2015 și vom continua și în acest an amenajarea tuturor aleilor pietonale și a străzilor din zona centrală și zona turistică din Complexul Turistic Borșa. Avem câțiva kilometri de alei pietonale în zona Complex și toate aleile pietonale din zona de centru a orașului, precum și aleile și străzile de acces spre zona locuită de blocuri.
-
Reabilitarea și modernizarea Creșei de copii din orașul Borșa, județul Maramureș
În Borșa există o clădire unde funcționează și Creșa de copii și Grădinița nr. 10. Intenția noastră este de a extinde actuala clădire, de a-i mări suprafața și construirea unei săli pentru spectacole și sală de masă, una pentru grădiniță și una pentru creșa de copii. Momentan suntem doar în faza de discuții cu un proiectant. Probabil anul viitor vom începe efectiv proiectarea și depunerea dosarului pentru accesarea de fonduri europene sau de la guvernul României.
-
Reabilitarea și modernizarea Spitalului de Recuperare și a secției Urgențe
Deși Spitalul de Recuperare nu este în subordinea noastră, am prins în Strategie și un astfel de proiect, având în vedere că Spitalul a făcut deja demersurile pentru obținerea unor finanțări europene pentru reabilitare și modernizare. Sunt discuții ca o parte din clădirile Spitalului să treacă la Primărie și să primească o nouă destinație în folosul comunității. Consiliul Județean Maramureș are intenția de a prelua Spitalul (nu doar cel din Borșa, ci toate spitalele din Maramureș), în așa fel încât să organizeze în Borșa un sistem medical și de asistență medicală centralizat, cu o eficiență mult mai mare. Secția de Urgențe deja a beneficiat de anumite finanțări pentru reabilitare și modernizare. Între timp s-a rezolvat și problema cu medicii, dar rămâne de văzut cine va fi administratorul și proprietarul spitalului în cel mai scurt timp, undeva pe la mijlocul anului viitor.
-
Reabilitarea și modernizarea instituțiilor de învățământ
În ultimii 4 ani în toate unitățile de învățământ din Borșa s-au făcut investiții. Avem un proiect de reabilitare, modernizare și extindere a Școlii Gimnaziale nr. 9, Corpul B, de la 300 de locuri în prezent la 500 de locuri, inclusiv o sală multifuncțională care va putea fi folosită ca sală de sport, sau ca și cantină, sau pentru alte activități specifice școlii. Proiectul are o valoare de 2,5 milioane de euro. Intenția noastră este de a depune dosarul de finanțare pe Axa 10, odată cu deschiderea axei în primăvara anului viitor. Este gata și proiectul tehnic. În proporție de 90 % dosarul este finalizat. Așteptăm ghidurile de finanțare ca să trecem ultimele detalii. Am avut chiar și discuții cu firme de consultanță care se vor ocupa de întocmirea dosarului și de obținerea finanțării. În reabilitarea și modernizarea instituțiilor de învățământ va fi prinsă și finalizarea investiției la Școala de pe Repedea, fațadele și refacerea acoperișurilor tuturor unităților de învățământ din Borșa, acolo unde sunt probleme (Rotundu, Școala nr. 9 – corpul A și fosta Școală nr. 5 din Complex – aici sunt probleme cu acoperișurile și cu fațada), amenajarea spațiilor destinate sportului și zonelor de recreere (adică pentru pauză), amenajarea curților și gardurilor de împrejmuire și schimbarea sistemelor de încălzire în toate unitățile de învățământ acolo unde acest lucru nu s-a făcut. În prezent avem probleme la Liceu (centralele sunt foarte vechi). La Școala nr. 9 – corpul A s-a adus centrala nouă, urmează să fie schimbată în vacanța de iarnă. Celelalte școli au sisteme de încălzire pe lemne, sisteme noi, care funcționează fără probleme.
-
Executarea subterană a branșamentelor electrice
Este vorba de eliminarea tuturor cablurilor suspendate, în special din zona centrală a orașului Borșa. Este și o condiție impusă de Uniunea Europeană. Vor fi finanțări pentru astfel de lucrări, dar momentan nu avem legislație. În România, Electrica interzice realizarea în subteran a rețelelor de alimentare cu energie electrică înainte de a ajunge în contorul consumatorilor. Așteptăm modificarea legislației și probabil se va începe un proiect privind eliminarea tuturor cablurilor și branșamentelor din zona centrală a orașului.
-
Amenajarea de piste de biciclete în vederea decongestionării traficului și încurajării deplasărilor cu bicicleta
Aici sunt două etape. O etapă în care se amenajează aleile și pistele de biciclete în zona centrală a orașului și în zona intravilană, locuită, și una în care vom amenaja piste de biciclete în zonele turistice, în zona montană și a dealurilor, astfel încât turiștii care vin în zonă să poată practica mountain bike-ul. Nu avem în prezent niciun fel de proiect în lucru, ci doar împreună cu Salvamontul Borșa încercăm să identificăm traseele unde s-ar putea face astfel de investiții.
-
Aducțiune rețea gaz în orașul Borșa, județul Maramureș
Este un proiect mare, care va alimenta nu doar Borșa, ci toată Valea Vișeului și Valea Izei. Am avut o discuție la Prefectura Maramureș și încercăm să obținem un acord de la Distrigaz. Susținerea mea se bazează pe un lucru foarte clar: în Borșa sunt peste 10 000 de locuințe care folosesc lemnul pentru încălzirea spațiului pe care îl dețin. În medie trebuie cam 20 mc de lemn pe an la fiecare locuință. Asta înseamnă 200 000 mc de lemn. Cu un preț mediu de 250 lei/mc, înseamnă aproximativ 10 milioane de euro/an cheltuiți pentru aprovizionarea cu lemn de foc. Se știe că aproximativ 95% din acest lemn este lemn sustras ilegal din păduri. Aducând gazul în zonă, ar dispărea furturile de lemn și s-ar amortiza întreaga investiție într-o perioadă foarte scurtă. Pe noi ne-ar avantaja foarte mult în zona centrală, pentru că ar dispărea toate magaziile și depozitele de lemne dintre blocuri. Proiectul aducțiunii de gaz va începe printr-o adresă semnată de toți primarii din zona Valea Izei – Valea Vișeului și de Prefectura Maramureș și Consiliul Județean în care vom solicita celor de la Distrigaz să ia în calcul o investiție și pe raza județului Maramureș și să alimenteze cu magistrală de gaz toate localitățile din zonă. Acest lucru se va întâmpla la începutul anului viitor. Cu siguranță, dacă avem susținerea Consiliului Județean și a Prefecturii Maramureș, este un proiect care într-un termen rezonabil, până la 5 ani, să înceapă procedurile de proiectare și în maxim 10 ani de zile noi să avem rețeaua de gaz adusă în oraș. Este un proiect la nivel de județ și cred că este viabil și interesant pentru toată lumea.
-
Amenajare microhidrocentrale pe cursul râurilor ce permit acest lucru
Avem două solicitări. Una pe valea Repezii, unde s-a și eliberat autorizație de construire și una pe valea Cislei, unde există doar studiu de fezabilitate, iar cei interesați nu au venit să solicite certificat de urbanism și autorizație de construire; urmează să vedem dacă mai sunt interesați sau nu, dar avem în orașul Borșa două astfel de microhidrocentrale care s-au scos la vânzare și care probabil vor fi achiziționate de cineva în regim privat, dacă nu chiar de Primărie, și modernizarea lor va aduce câștig pentru Borșa. Cele două microhidrocentrale care funcționează astăzi în oraș, odată modernizate ar putea să producă energie electrică pentru tot orașul și am putea avea un gen de autonomie privind aprovizionarea cu energie electrică în oraș.
-
Promovarea parteneriatului public – privat pentru proiecte de mare amploare care să răspundă Strategiei politicilor de dezvoltare urbană
Se discută de peste 10 ani de zile în România. Sunt legi care permit acest lucru, iar intenția noastră este de a-l folosi în special la investițiile mari. Un exemplu ar fi Hotelul Stibina. Având în vedere că acesta va trece în proprietatea Primăriei, dar nu avem voie să îi schimbăm proprietarul, adică nu putem să îl vindem, vom putem încheia un parteneriat public – privat cu un partener privat, prin care îi punem la dispoziție clădirea și terenul și el face investiția, în variantă de concesionare sau într-o variantă de asociere. Tot în sistemul acesta vrem să punem în funcțiune și vechile bazine de înot de lângă spitalul din Borșa și probabil unele clădiri pe care le vom primi de la Întreprinderea Minieră în compensare cu datoriile pe care le au de plătit către primărie.
-
Reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură din cartierul Baia Borșa și Centru
Cea din Centru este aproape de final. Până la finalul acestui an vor fi finalizate toate lucrările și vom obține avizele și autorizațiile de funcționare și o vom pune în funcțiune cât mai repede. În ceea ce privește Casa de Cultură din Baia Borșa, suntem în procedură de a o trece în proprietatea noastră, astăzi neavând proprietar și fiind lăsată în paragină de aproape 17 ani. Odată ce va fi proprietatea noastră, vom începe un studiu de fezabilitate și un proiect tehnic privind transformarea ei într-un palat al culturii sau într-un centru de congrese, unde se vor putea găzdui diverse evenimente nu doar locale, ci și județene, naționale și poate chiar și internaționale. Dar așteptăm să finalizăm documentele de preluare a clădirii în proprietate.
-
Valorificarea patrimoniului existent al Orașului Borșa (clădiri și terenuri) prin parteneriate publice – private
În oraș sunt peste 200 de clădiri vechi, mai vechi de 100 de ani. Prefectura Maramureș a înaintat o adresă către noi și către toate primăriile din județ și ne cere să realizăm un inventar al acestor clădiri, iar odată ce va fi trecută în patrimoniul cultural al orașului, clădirea respectivă nu va putea fi demolată sau modificată decât cu acordul primăriei, chiar dacă ești proprietarul, în așa fel încât să păstrăm vechile clădiri care sunt o atracție turistică pentru Borșa. Tot aici vom depune documentația, după ce vom realiza un studiu de fezabilitate, pentru reabilitarea bisericii – monument (Biserica de Piatră). În orașul Borșa avem două biserici – monument, una de lemn și una de piatră. Dar prima dată trebuie să facem această listă de inventar a clădirilor de patrimoniu de interes local sau regional și apoi vom putea face demersurile pentru obținerea de finanțări.
-
Reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public
Pe raza orașului Borșa sunt iluminate public 280 km de străzi. Sunt aproximativ 8000 de corpuri de iluminat care ard pe toată perioada nopții, de la lăsarea serii și până la zorii dimineții. Este momentan administrat de către Primărie, prin angajații proprii. Avem în lucru un proiect de reabilitare. Odată pus în practică, el poate să aducă o economie de 90%. Dacă astăzi achităm 100 000 de lei pe lună costuri cu energia electrică privind iluminatul public, odată implementat proiectul vom plăti doar 10 000 de lei. Proiectul are trei variante: o variantă, în care se schimbă doar corpurile de iluminat, cu corpuri moderne cu led, cu o valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro; a doua variantă în care se schimbă și cablurile de alimentare cu energie electrică și se va folosi un sistem de cabluri cu fibră optică și atunci proiectul poate să depășească 4,2 milioane euro; sau îl ducem la valoarea maximă de 4,8 milioane euro, în care, pe lângă corpurile de iluminat și cablurile de alimentare, fiecare corp de iluminat va avea o comandă prin telemetrie la un calculator în Primărie, de unde putem să-i reducem sau să îi creștem intensitatea, putem vedea dacă este ars becul sau are anumite probleme, sau a îmbătrânit becul și trebuie schimbat. Putem să montăm camere de supraveghere video în așa fel încât zona respectivă să fie supravegheată. Și, bineînțeles, aici intră și amenajarea iluminatului arhitectural la clădirile de patrimoniu sau zonele de spații verzi din oraș. Este în faza de realizare a studiului de fezabilitate. Odată finalizat, vom face documentația și proiectul tehnic și undeva, la sfârșitul anului 2017, să depunem cererea de finanțare. Intenționăm să punem pe cea mai mare valoare, pentru că odată îl modernizăm și nu știm când vom mai obține astfel de sume pentru a moderniza iluminatul public și a reduce costurile cu energia electrică.
-
Înființare rețea de distribuție și clorinare a apei potabile
Aici avem două proiecte. Este vorba de rețeaua de alimentare cu apă și de rețeaua de colectare a apelor menajere uzate. A fost un proiect mai vechi, prin societatea Vital, la care s-a renunțat în 2012. Am început deja în anumite zone lucrările la alimentarea cu apă potabilă. Zona Repedea asigură locuitorilor o apă potabilă foarte bună și de o foarte bună calitate. Am amenajat stația de clorinare și tratare a apei din zona „9 Mai” care alimentează cartierele Baia Borșa și Rotundu. Urmează în primăvară să înlocuim magistrala de alimentare de la stația de clorinare până la stația de distribuție. Odată finalizată această investiție care costă 1,6 milioane de lei, cartierele Baia Borșa și Rotundu vor avea apă potabilă la robinet. Apă potabilă curată. Astăzi mai apar din când în când probleme, când se schimbă vremea, când vin ploile sau când este secetă foarte mare. Cu siguranță este proiectul nr. 1 pe care trebuie să îl realizăm, având în vedere că rețeaua de apă din Baia Borșa și Rotundu alimentează peste 7000 de locuitori. În luna ianuarie vom face achiziția publică pentru țevile necesare la schimbarea magistralei și în primăvară, după ce se dezgheață pământul, vor fi înlocuite.
-
Înființare rețea principală de colectare și epurare a apei uzate menajere
Încercăm să depunem un proiect pentru construirea unei stații de epurare, dar avem obligația de a fi parteneri ai unui operator regional și acum suntem în discuții cu câțiva operatori regionali pentru a face parteneriat cu ei și pentru a putea să depunem astfel de dosar. Este un proiect important pentru oraș, unul dintre cele mai importante și până în 2019 avem obligația de a începe demersurile, altfel vom fi pasibili de amenzi foarte mari.
-
Implementarea unor instrumente performante de lucru prin achiziționarea de echipamente IT moderne și software specializat, în vederea îmbunătățirii calității serviciilor
Am prezentat în mare parte în cel de-al doilea proiect din această listă; este vorba despre eliminarea birocrației și interconectarea tuturor instituțiilor pe care le administrează primăria în servere; populația să se prezinte la un singur ghișeu și de acolo să obțină toate documentele, să nu trebuiască să facă un du-te-vino între birourilor primăriei.
-
Implementarea de soluții ecologice de mobilitate în condiții plăcute și de siguranță, prin dezvoltarea transportului public ecologic
Există un trend în toată Europa și se pare că a ajuns și în România, în care se dorește înlocuirea autobuzelor clasice cu autobuze electrice. Am avut în Borșa experiența prin care am adus un astfel de autobuz și l-am testat timp de o zi pe raza orașului. Din păcate finanțările de astăzi nu permit acest lucru decât societăților de transport public local existente. În Maramureș doar orașele Baia Mare și Sighetu Marmației au un astfel de transport, dar am avut discuții la Consiliul Județean și intenționăm ca un astfel de transport public să se facă la nivelul județului, interconectat, astfel încât să deservească populația atunci când are nevoie și unde are nevoie, și nu în haosul în care microbuzele pleacă și vin când vor sau pornesc din stație doar dacă au plin, în caz contrar uită că au un program de funcționare. Vom vedea dacă se va lua o decizie la nivel de județ pentru organizarea unui transport public modern, dar eu sunt adeptul ca acest lucru să fie făcut efectiv de stat, așa cum se întâmplă în toate țările din Europa Occidentală, în care nu există „fiecare localitate cu sistemul ei”. Am încercat să depunem dosar de finanțare, dar se pare că se respinge exact pe motivul că nu suntem operator regional de transport existent.
-
Modernizarea drumurilor forestiere în orașul Borșa, județul Maramureș
Există finanțări și chiar suntem în faza de depunere a unui proiect de finanțare pentru betonarea unei distanțe de 8 km în zona Șesuri și Vălcănescu. Terenul este proprietatea Primăriei orașului Borșa, administrat de Ocolul Silvic „Alpina”. Prin betonarea celor două drumuri nu doar că îmbunătățim accesul în zonele respective pentru cei care exploatează masă lemnoasă din zonă, ci poate fi folosit și în interes turistic, fiind zone foarte circulate de turiști. Finanțările au un volum foarte mare și nu sunt cereri pe măsura volumului de bani pus la dispoziție. Probabil la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie se va depune cererea de finanțare pentru cele două artere de circulație. În prezent topografii de la noi finalizează întabularea terenului și cadastrarea lui.
-
Modernizarea drumurilor agricole în orașul Borșa, județul Maramureș
Din păcate suntem dezavantajați în fața celor din zonele de câmpie. Sunt anumite condiții în care primești finanțarea. Una din ele este scurtarea distanței între două zone făcând un drum agricol, adică nu mai venim din Prislop prin centrul orașului ca să mergem în Baia Borșa, ci din Prislop prin zona Fântâna Stanchii coborâm în Baia Borșa, dar din păcate distanța e mai mare. Deocamdată nu îndeplinim condiții pentru obținerea unor astfel de finanțări, dar așteptăm, poate se mai schimbă ghidurile de finanțare și vom reuși să amenajăm drumurile. Oricum drumurile agricole au început să fie amenajate. Primul care s-a făcut în acest an a fost drumul de legătură între Pasul Prislop și toate stânele care sunt adiacente drumului până la Fântâna Stanchii, iar anul viitor se va amenaja drumul din Pasul Prislop până în zona platoului Știol.
-
Amenajare zone pietonale în oraș
Intenția noastră este de a face alee pietonală din centrul orașului și până în zona Cercănel de-a lungul râului Vișeu, în primul rând pentru că este un peisaj foarte frumos și în al doilea rând pentru că scăpăm de depozitarea deșeurilor pe malul râului. Odată ce va fi o alee pietonală de-a lungul lui, pe care circulă lumea, populația va avea o reținere de a mai arunca deșeurile în zonă. Acest lucru ar duce la o alee pietonală cu o lungime de 8 km, ceea ce ar fi foarte interesant și ar fi una din cele mai lungi din județul Maramureș. S-a început deja o parte, în spatele Primăriei sunt realizați cei 700 m. Vom continua în zona Vaduri și încet, încet, vom ajunge până în Cercănel.
-
Amenajarea plantațiilor de aliniament și protecție
Săptămâna aceasta am avut două discuții cu arhitecți peisagiști pe care dorim să îi aducem în Borșa, să ne realizeze un proiect de amenajare cu arbori și arbuști ornamentali în zona centrală și în zona stațiunii turistice. Intenția noastră este de a folosi cât mai mulți arbuști conifere, pentru că suntem în zonă de munte. Dacă vom avea un proiect viabil și populația îl va accepta, vom întocmi documentație și vom solicita finanțare de la Ministerul Mediului sau din fonduri europene.
-
Conservarea spațiilor verzi existente
Din păcate, în zona centrală spațiile verzi existente au devenit spații comerciale. Au mai rămas câteva. Pe acestea vrem să le punem în valoare și să le scoatem în evidență. Sunt finanțări pentru astfel de proiecte, dar lucrăm la întabularea și trecerea lor în domeniul public ca și spații verzi.
-
Crearea unei rețele de stații de încărcare electrică pentru mașini (autoturisme și microbuze)
Acest lucru este obligatoriu în toată România. Există o companie care a trimis o solicitare către noi și ne cere să îi punem la dispoziție un teren necesar pentru montarea unei astfel de stație, având în vedere că mașinile electrice iau o amploare tot mai mare în Europa și în România. Stația va fi montată în zona Primăriei, iar dacă se va solicita, vom monta stații și în alte zone.
-
Construirea Centrului Belvedere în zona Buza Dealului
Proiectul va fi depus până în data de 15 decembrie. Sunt finalizate partea tehnică și studiul de fezabilitate și vom depune cel mai ambițios proiect pe Turism din Regiunea Nord-Vest, care constă în două terase belvedere, una cu vedere de 360º și una de 180º, un refugiu salvamont destinat Serviciului Salvamont și intervențiilor în zona de munte și un refugiu nou pentru turiști. Acesta va fi amplasat în zona stației „Sosire” a telegondolei din Buza Dealului. Valoarea estimativă a proiectului este de 2,3 milioane euro. Este finanțabil, sunt sume puse la dispoziție și este singurul proiect din Maramureș care se va depune pe Axa 7 – finanțări în sectorul turistic.
-
Proiectul „Telegondola”
Se pare că proiectul „Telegondola” va reporni, având în vedere că vechea firmă de construcții Dunărea S.A. a dat faliment, iar în contractul încheiat între Primăria Borșa și Dunărea S.A. există o clauză prin care contractul se reziliază automat în condițiile în care constructorul dă faliment. Odată ce vom finaliza toată documentația privind rezilierea contractului, vom căuta o firmă pentru realizarea unei expertize și apoi va urma întocmirea documentației și depunerea pe SEAP a licitației. Noi sperăm că licitația să fie câștigată de un constructor serios, care în maxim 1 an de zile să finalizeze investiția. Aici nu se pune problema de bani, ci se pune problema de un constructor serios.
Astea sunt în mare proiectele care sunt și viabile, o parte din ele sunt în lucru, la unele sunt deja depuse cererile de finanțare și urmează să se obțină finanțarea, iar unele dintre ele așteaptă să găsim surse de finanțare și să realizăm investițiile. Sunt 13 proiecte în lucru și 13 în așteptare.