Salvamontiștii din Borșa – eroii neștiuți ai munților! GALERIE FOTO
Borșa deține în arealul său un relief impresionant, format din dealuri, văi și munți. Peisajele de vis atrag anual zeci de mii de turiști. Anul 2016 a fost vârful de lance în ceea ce privește turismul, numărul celor care au vizitat stațiunea de la poalele Pietrosului fiind cel mai mare din ultimii 30 de ani.
Conform datelor puse la dispoziția noastră de către Nicoară Andreica, salvamontist la Serviciul Public Local Salvamont Borșa, Cascada Cailor a înregistrat anul acesta peste 50 000 de vizitatori. Alte obiective turistice precum Lacul Iezer, Vârful Pietrosu, Mănăstirea Borșa-Pietroasa, Lacul Știol, ș.a. au avut de asemenea un aflux impresionant de vizitatori.
Fie că au urcat la Cascada Cailor, spre Vârful Pietrosu sau la Lacul Știol, turiștii au întâlnit adesea în drumul lor salvamontiștii. Străjeri neobosiți ai munților, salvamontiștii supraveghează înălțimile, traseele montane și zonele intens străbătute de turiști, fiind gata oricând să intervină pentru găsirea și salvarea celor aflați în dificultate.
„Anual avem aproximativ 50 de intervenții pentru găsirea și salvarea turiștilor rătăciți în munți. Ne mândrim cu faptul că întotdeauna i-am găsit și i-am adus în siguranță până la punctele unde au putut fi preluați de echipajele medicale care le-au asigurat asistență și le-au acordat îngrijiri medicale, acolo unde a fost cazul.”(Ilie Danci, salvamontist)
Serviciul Public Local Salvamont Borșa funcționează în cadrul Primăriei Borșa. Activitatea este finanțată parțial din bugetul local și parțial pe bază de voluntariat. Acreditat din luna august a acestui an, serviciul coordonat de Daniel Timiș are în componență 17 salvamontiști, fiecare având atestat de calificare în acest domeniu.
Indiferent de vreme sau de anotimp, salvamontiștii sunt la datorie. Eroi tăcuți, ei își periclitează adeseori viața pentru a-i salva pe turiști. Distanțele străbătute, dificultatea traseelor, relieful accidentat pe care îl traversează, toate le pun la încercare rezistența fizică, uneori fiind necesare eforturi supraomenești pentru a ajunge în timp util la o persoană aflată în dificultate. Odată ajunși acolo, deseori sunt nevoiți să acorde primul ajutor. Cunoștințele medicale, pregătirea fizică de excepție, capacitatea de orientare în spațiu și tehnicile de supraviețuire în mediu extrem sunt doar câteva din aptitudinile pe care trebuie să le aibă un bun salvamontist.
Empatici, pregătiți oricând să ajute și să salveze, iubitori de natură, salvamontiștii borșeni își califică fără echivoc meseria în rândul celor mai nobile meserii din lume. Fac acest lucru dezinteresat, din dragoste pentru natură și din respect pentru viață. Au tot respectul oamenilor și ar fi minunat să beneficieze de tot ajutorul instituțiilor finanțatoare, pentru că tot ceea ce fac este pentru OM, pentru NATURĂ și pentru VIAȚĂ.
Felicitări!