Expresia „câtă frunză, câtă iarbă” descrie cel mai bine numărul impresionant al celor care au participat în acest an la renumitul Festival Interjudețean de Folclor „HORA LA PRISLOP”. Actuala ediție, a 48-a, a reunit în Pasul Prislop peste zece mii de persoane, localnici, turiști sau simpli vizitatori care tranzitau în această perioadă nordul României.
După slujba religioasă, oficiată la Mănăstirea Borșa-Prislop, a urmat o Horă a Horelor, în care s-au prins soliști, dansatori, turiști și localnici. A urmat Parada Portului Popular, deschiderea oficială a festivalului și programul folcloric așteptat cu nerăbdare de mulțimea de oameni veniți de pretutindeni.
Ansamblul folcloric „Cercănelul” din Borșa a deschis suita de cântece și jocuri. Au urmat, rând pe rând, Ansamblul „Piatra Șoimului” din Câmpulung Moldovenesc, Ansamblul „Vasile Lucaciu” din Șișești, Ansamblul „Cununa Someșeană” din Maieru, Bistrița-Năsăud, Ansamblul „Cetățuia” din Berchezoaia, Ansamblul „Mugurelul” din Sighetu Marmației, Ansamblul „Doina Lăpușului” din Lăpuș, Ansamblul „Strugurelul” din Cicârlău, Ansamblul „Florile Chioarului” din Săcălășeni, Ansamblul „Flori de mină” din Cavnic și Formația „Neluțu Stângău” din Borșa.
În mijlocul munților, jocul dansatorilor a fost completat armonios de cântecul soliștilor Silvia Timiș, Mihaela Mihali, Ileana Roman, Doina Zaharia, Ileana Mândruț, Mariana Cacior și Silviu Avram. Festivalul s-a încheiat cu un recital de excepție al îndrăgitului solist de muzică populară Gheorghe Turda. Festivalul a fost prezentat de Ghiță Olteanu, referent cultural în cadrul Primăriei Borșa, alături de tânăra solistă de muzică populară Silvia Timiș.
Iubitorii de tradițional au avut bucuria de a regăsi la standurile meșterilor populari nenumărate obiecte și produse artizanale, majoritatea din etnografia maramureșeană: costume populare, ceramică, sculpturi în lemn, precum și preparate tradiționale.
Succesul acestei ediții s-a datorat în primul rând organizatorilor și în special Serviciului Cultură din cadrul Primăriei Borșa, condus de Anca Sava, o tânără și inimoasă borșancă, iubitoare de tradiții și bună organizatoare a multor evenimente culturale din Borșa.
Foto: Mihali Andreea Dalida