Quantcast
Channel: Jurnal de Borsa – JURNAL MM – Doar STIRI – Maramures
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1079

Despre obiceiurile de Sânziene, legende, ritualuri și semnificația lor – la Centrul Cultural Vișeu de Sus

$
0
0

Ziua de 24 iunie, data la care creștinii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, are și o însemnătate aparte în credința populară. E ziua de Sânziene, sărbătoare cu origini într-un străvechi cult solar, încărcată de obiceiuri cu semnificații profunde. De asemenea, din 2013, în urma unei inițiative a comunității La Blouse Roumaine, în această zi este sărbătorită și Ziua Universală a Iei, a cămășii tradiționale românești.

Despre obiceiurile de Sânziene, legende, ritualuri și semnificația lor, au aflat copiii din Vișeu de Sus în cadrul unei întâlniri cu dr. Anuța Pop, directorul Centrului Cultural-Social.

Obiceiurile de Sânziene sunt încă păstrate în localitățile de pe Valea Vișeului. În Vișeu de Sus, Centrul Cultural-Social și-a propus să surprindă esența ritualică a Sânzienelor și să o explice copiilor, pe înțelesul lor. Flori, cununițe, făclii – filă din povestea străbunilor transmisă copiilor, pentru ca aceștia, la rândul lor, să dea viață poveștii. Cam așa a arătat întâlnirea cu copiii.

 Se știe că noaptea de Sânziene este una dintre cele mai importante nopți de peste an în credința populară, noapte în care se deschid cerurile. În localitățile de pe Valea Vișeului, această noapte stă sub semnul făcliilor. La Vișeu de Sus, copiii se întâlnesc la răscruci de drumuri și pe dealuri, cu făclii făcute din lemn de brad și molid. Odată ajunși, aceștia învârt făcliile deasupra capului în sensul urcării soarelui pe cer, pentru ca focul să ajute soarele să fie puternic până la coacerea recoltelor. Cu făclii aprinse în mâini, strigă: ”Hai, Mări, la sânziene, sau ””Făclia, măi feciori”! Copiii prezenți la activitatea organizată la muzeul din oraș au participat de multe ori la ”făclii”, iar acum au și înțeles rostul lor.

De asemenea, au aflat care erau obiceiurile din ziua de Sânziene, practicate de fete. Demult, acestea plecau dimineața pe câmp să se scalde în roua sânzienelor și în ape curgătoare pentru a fi frumoase și curate și culegeau flori de sânziene, cântând: ”Fost-am prin văi şi poiene/ S-adun flori de sânziene”.

Din flori de sânziene și flori de câmp, toți copiii prezenți au împletit cununițe. Apoi au vizitat expoziția ”Cămeșile Sânzienelor” – expoziție de costume și obiecte de ritual, realizată la Muzeul de Istorie și Etnografie pentru a marca dubla semnificație a zilei de 24 iunie.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1079

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48