La Vișeu de Sus, în fiecare a doua duminică din luna mai a ultimilor ani s-a sărbătorit Ziua Națională a Costumului Tradițional. Proiectul a fost inițiat de directorul Centrului Cultural-Social, dr. Anuța Pop, și s-a bucurat, în fiecare an, de implicarea comunității. Cum anul acesta a coincis cu Ziua Europei (9 mai), Ziua Costumului a căpătat la Vișeu de Sus o valență în plus și s-a desfășurat sub motto-ul Uniunii Europene: ”Unitate în diversitate”.
Pentru a afla câteva informații despre proiect, ne-am adresat inițiatoarei acestuia, dr.Anuța Pop.
Rep. Aurel Ghilezan: Am fost în ultimii ani nu doar martor ci, cu bucurie spun, și implicat alături de instituția pe care o coordonați, în proiectul de sărbătorire a Zilei Naționale a Costumului la Vișeu de Sus. Pentru cei mai puțin familiarizați, vă rog să ne spuneți când a apărut această sărbătoare națională și ce presupune.
Dr. Anuța Pop: Ziua Națională a Costumului Tradițional din România a fost instituită prin legea 102/2015, lege ce prevede ca, în fiecare an, a doua duminică din luna mai să fie dedicată acestei sărbători. Conform legii, cu prilejul Zilei Naţionale a Costumului Tradiţional din România se organizează activităţi sociale, spectacole şi concursuri cultural-artistice, prin care se evidenţiază valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone, şi se difuzează, prin mijloacele de informare în masă, materiale ce vizează domeniile de interes ale tezaurizării patrimoniului cultural material şi ale patrimoniului cultural imaterial la nivel naţional.
Rep.A.G: Colaborând cu dumneavoastră pentru realizarea de fotografii și promovarea evenimentului încă de la prima ediție organizată la Vișeu de Sus, pot spune că, la nivel de Maramureș, inițiativa Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus a fost printre primele (dacă nu chiar prima) inițiativă ce s-a bucurat de implicare majoră din partea comunității, dar și de vizibilitate. Cum a venit ideea introducerii acestei manifestări pe agenda instituției?
Dr. A.P: Dragostea pentru costumul tradițional a fost, pot spune, motorul care a pornit această sărbătoare și aceeași dragoste, dovedită de comunitate, a făcut ca sărbătoarea să fie așteptată cu bucurie în fiecare an. Costumul tradițional este o marcă identitară, unul dintre elementele care ne individualizează și ne oferă unicitate, fiind, în același timp, nu doar un mod de înveșmântare, ci un adevărat document istoric și artistic. Fiecare piesă din straiul străvechi are amprenta vieții umane, transpusă în semn și simbol. Costumul este o expresie a vârstei, a mediului geografic, a spațiului și a timpului.
Deși zonă urbană, în Vișeu de Sus costumul tradițional a fost transmis din generație în generație și se îmbracă și în prezent în zilele de sărbătoare. Pornind de la această realitate, dar și de la frumusețea și valoarea costumului tradițional, Centrul Cultural-Social a lansat tuturor vișeuanilor invitația de a participa la Sfânta Liturghie din a doua duminică a lunii mai sau la evenimentele pe care le aveau în acea zi îmbrăcați tradițional.
Rep. A.G: Am văzut că răspunsul a fost unul pozitiv, unii dintre preoți s-au alăturat și i-au îndemnat pe oameni să nu-și uite portul și au fost biserici unde aproape toată lumea prezentă la slujbă purta straie tradiționale.
Dr. A.P: Ce poate fi mai frumos decât să vezi copii de câțiva anișori, tineri și oameni în floarea vârstei, bătrâni cu fața brăzdată de timp, care arată, cu naturalețe și bucurie, unitatea în diversitate a portului vișeuan și maramureșean? O astfel de imagine a putut fi văzută, într-adevăr, la câteva dintre bisericile din oraș, la edițiile precedente.
Rep. A.G: Știu că și anul trecut Vișeul de Sus a sărbătorit costumul tradițional chiar dacă, în contextul pandemiei mondiale, a fost interzisă organizarea de evenimente cu public.
Dr. A.P: Așa este, chiar dacă nu a fost permisă participarea la evenimente, Centrul Cultural-Social a găsit modalitatea de a sărbători împreună cu vișeuanii portul tradițional: prin fotografii trimise de iubitorii portului, de acasă, din familie sau din zona în care locuiesc. Inițiativa a fost apreciată de oameni de toate vârstele, nu doar din oraș, ci și din alte localități ale Maramureșului, care au trimis peste 100 de fotografii, prin care și-au arătat prețuirea pentru costumul tradițional. Proiectul, desfășurat on-line, a demonstrat că, deși aflându-se în locuri diferite, oamenii pot și doresc să sărbătorească împreună costumul primit zestre de la moși și strămoși.
Rep. A.G: Anul acesta ați propus o temă deosebită pentru Ziua Costumului: ”unitate în diversitate”. De unde a pornit această idee și care este simbolistica din spatele ei?
Dr. A.P: Anul acesta, a doua duminică a lunii mai, ziua în care se sărbătorește costumul tradițional, a coincis cu Ziua Europei. Și ce mod mai frumos de a marca această zi decât purtând și cinstind portul nostru strămoșesc, adevărată carte de identitate a poporului român, care ne individualizează și, în același timp, îmbogățește patrimoniul cultural european?! Iar ”Unitate în diversitate”, motto-ul Uniunii Europene, se potrivește atât de bine și când vorbim despre costumul popular, unitar ca esență, dar ”îmbrăcând” o diversitate de forme !
De aceea, i-am invitat pe vișeuani să se ”îmbrace țărănește” și, în plus, să posteze pe paginile lor de socializare fotografii care să prezinte cele mai frumoase și autentice costume pe care le au, folosind hashtag-ul #ZiuaCostumuluiViseudeSus. Scopul a fost de a ilustra împreună, costum cu costum, imagine cu imagine, ”unitatea în diversitate” a costumului nostru tradițional. A fost o bucurie să vedem că și de această dată vișeuanii au îmbrăcat cu drag portul tradițional, demonstrând că Ziua Costumului a devenit deja o tradiție la Vișeu de Sus. Le mulțumesc tuturor ! Vișeuanii sunt cei care dau viață, în fiecare an, acestei zile.
Rep. A.G. În încheiere, pot spune doar atât: Felicitări Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus și cinste tuturor vișeuanilor care nu își uită tradițiile!