Quantcast
Channel: Jurnal de Borsa – JURNAL MM – Doar STIRI – Maramures
Viewing all 1079 articles
Browse latest View live

AFLĂ programul complet al Festivalului „Serbarile Zapezii” Borsa, editia a XV-a 2018

$
0
0

AFLĂ programul complet al Festivalului „Serbarile Zapezii” Borsa, editia a XV-a 2018

Primăria Oraşului Borşa, Consiliul Local Borşa şi Serviciul Cultură organizează în 17-18 Februarie 2018 cea de a XV-a ediţie a Festivalului „Serbările Zăpezii”. Evenimentul va avea loc în Pasul Prislop.

Concursul de schi ii așteaptă pe toți iubitorii acestui sport de iarnă!
Dacă vrei sa concurezi, sa câștigi, dar nu in ultimul rând, sa te distrezi, te așteptăm pentru înscrieri astfel:
•sâmbătă in intervalul orelor 10:00-11:30(copiii până in 14 ani)
•duminică in intervalul orelor 09:30-11:00(categoria de vârstă 15-35 ani).
Înscrierile se fac la restaurantul hotelului pârtiei Prislop, pe baza certificatului de naștere sau C.I (copie).

Surprizele continuă! Ziua de duminică este dedicată și pasionaților de snowboard.
Va pregătim un concurs care îmbină competiția cu distracția, snowboarding-ul fiind una dintre cele mai interesante experiențe pe care le poți trăi pe pârtie!
Înscrierile la acest concurs se desfășoară la standul organizatorilor între orele 11:30-13:00, concursul urmând sa înceapă la ora 13:00.
Echipamentul este obligatoriu, casca fiind de nelipsit!

Pe scenă in cele doua seri vor urca dansatori cu costume LED,  urmat  de un spectacol de jonglerii cu foc si un  foc de tabără, coborâre cu torţe şi focuri de artificii. Atmosfera va fi întretinută de muzica mixata live iar spre seara jocuri de lumini şi laserele vor încanta spectatorii.

VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG !!!

Organizatorii evenimentului : Primăria Orașului Borșa, Consiliul Local Borșa și Serviciul Cultură Borșa.


IMAGINI Ediția a XV-a a Festivalului  „Serbările Zăpezii”  din  Pasul Prislop -Borșa, un eveniment la înălțime! Concursuri de schi și snowboard , focul de tabără și artificii , coborârea cu torțe au fost doar câteva din momentele de neuitat,  ale acestui festival.VIDEO+FOTO

$
0
0

Ediția a XV-a a Festivalului  „Serbările Zăpezii”  din  Pasul Prislop -Borșa, un eveniment la înălțime! Concursuri de schi și snowboard , focul de tabără și artificii , coborârea cu torțe au fost doar câteva din momentele de neuitat,  ale acestui festival.

Ediția a XV-a a Festivalului  „Serbările Zăpezii”  din  Pasul Prislop -Borșa, un eveniment la înălțime!

Pe parcursul celor două zile peste 1600 de participanți s-au distrat, au concurat și s-au simțit perfect pe pârtia Pasul Prislop din Borșa, Maramureș. Gradul de ocupare a stațiunii Borșa a fost de100%.

 “ Ne aflăm la cea de-a XV-a ediție a Serbărilor Zăpeziide laBorșa, iubitorii de distracție, muzică sunt așteptați să vină aici. Anul acesta am organizat acest eveniment într-o nouă locație și anume la pârtia din Pasul Prislop, a venit foarte multă lume, vremea ține cu noi, în paralel cu acest eveniment la Cascada Cailor se desfășoară un alt eveniment, escaladă pe gheață, turiști sunt din plin și multă distracție. De asemenea cei ce vin la Sebările Zăpezii se pot bucura de multe momente artistice, în această seara ,în data de 17.02,   vom avea un spectacol cu fachiri, jonglerii cu foc și de asemenea un grup de dansatori îmbrăcați în costume LED și  nelipsitul foc de tabără iar mâine ne vom putea bucura de vestita coborâre cu torțe. Programul l-am organizat în așa fel încât să nu se suprapună, am hotărât ca în ziua de duminică, să fie seara de sfârșit a acestui eveniment, să fie coborârea cu torțe, toată lumea să se poată bucura de acest spectacol. Estimăm că pe zi sunt aproximatic 800 de turiști prezenți aici, iar gradul de ocupare este de 100%.”, a menționat Sava Anca, șef Cultură din Primăria Orașului Borșa .

Pârtia Prislop, cea mai tânără, cea mai nouă pârtie deschisă în țară doar de anul trecut , o pârtie foarte căutată de turiști , în special din această zonă de nord a Maramureșului dar și din județele învecinate a fost, pe parcursul celor două zile, plină de iubitori ai jocurilor de iarnă, concursuri de schi și snowboard.

Pârtia Prislop are o lungime de 1200 de m , are trei variante de coborâre, are plăci , se poate coborî separat, cam tot ce dorește schiorul  se gasește aici.Transportul pe pârtie se face cu telescaunul, 7 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii, sau pe baza de abonamet 100 pentru adulți și 80 pentru copii, tarifele sunt acceptabile până în prezent n-am întâmpinat probleme.

Pârtia este acoperită doar de zăpadă naturală cu o grosime între 1,30-1,40 m în decor .Se poate schia și pe nocturna , până la  orele 21,30-22,00 , depinde de turiști. Spațiile de cazare sunt pline la sfârșit de săptămână, dorim să ne dezvoltăm din acest punct de vedere, iar la anul se va finaliza un complex cu 24 de spații de cazare, iar peste doi ani avem intenția de construi și un motel, care să acopere aceste servicii turistice .”, a declarat administratorul Pârtiei Prislop, Butan Toader.

Peste 134 de copii s-au aliniat la linia de start a concursului de schi, care   a adus multă bucurie pe chipul acestora, agitație în rândul susținătorilor, mult fair-play și voie bună. Antrenorul de schi, Timiș Radu a felicitat participanții, a înmânat diplome iar la final toți copiii au primit și dulciuri . De la ora 18,00 festivalul a continuat cu  dansatori îmbrăcați în  costume LED,  urmat  de un spectacol de jonglerii cu foc.Duminică , concursul de schi a continuat pentru cei cu vârsta cuprinsă între 15-35 de ani și cu o competiție dedicată și pasionaților de snowboard. Atmosfera a fost întretinută de muzica mixata live iar spre seara a urmat focul de tabără, coborârea cu torțe și focuri de artificii.

Ediția a XV-a a Festivalului „Serbările Zăpezii” din Pasul Prislop -Borșa, un eveniment la înălțime! -Sava Anca, șef Cultură din Primăria Orașului Borșa

Ediția a XV-a a Festivalului „Serbările Zăpezii” din Pasul Prislop -Borșa, un eveniment la înălțime! -Sava Anca, șef Cultură din Primăria Orașului Borșa

Posted by Jurnalmm Maramures on 18 Februarie 2018

DE ULTIMA ORA. AFLA ce s-a intamplat cu “COLȚ ALB” din Borsa dupa ce a fost ARESTAT

$
0
0
DE ULTIMA ORA. AFLA ce s-a intamplat cu “COLȚ ALB” din Borsa dupa ce a fost ARESTAT

Un bărbat de 38 de ani din Borşa a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore in cursul zilei sambata.  Acesta fiind cercetat  pentru comiterea infracţiunilor de lovire, alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice după ce, în seara de 13 februarie l-a agresat pe un alt bărbat de 34 de ani din acelaşi oraş.

Dupa ce a fost  prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus cu propunere de arestare preventivă, dupa cele 24 de ore de arest preventiv acesta a fost eliberat si pus sub control judiciar.
Vom reveni cu noi amanunte.

CAMPANIE ANTIVIOLENTA “BORSA UNITA Impotriva Violentei” – Luni 26 februarie 2018 – Centru Cultural Borsa

$
0
0

CAMPANIE ANTIVIOLENTA “BORSA UNITA Impotriva Violentei” – Luni 26 februarie 2018 – Centru Cultural Borsa

Initiativa demararii unei campanii antiviolenta apartine salvamontistului Sorin Apostol dupa ce chiar el a fost victima unei agresiuni, considerand ca e momentul ca şi locuitorii oraşului Borsa sa ia atitudine in incercarea de a combate acest fenomen.
Intalnirea va avea loc luni, 26 februarie 2018, intre orele 17:30 – 19:30 la Centrul Cultural Borsa.

“Vom avea o discutie si o dezbatere informativa despre evenimentele violente care se petrec in orasul nostru. Cum apar? De ce apar? Ce putem face noi ca si comunitate sa prevenim, sa ne aparam si sa stopam acest fenomen care aduce atata rusine orasului nostru si pune in pericol viitorul copiilor nostri. Stiu ca multora le este frica. Este normal sa ne fie frica. Cu totii avem oameni dragi de protejat, bunuri si afaceri dar, stiu ca v-ati saturat sa iesiti pe strada in fiecare zi cu acel sentiment de nesiguranta. Este momentul sa luam atitudine impreuna cu toata comunitatea si sa venim in sprijinul autoritatilor”

Apel disperat pe Facebook pentru a salva viaţa unui copil de numai 2 ani din Borşa

$
0
0

Apel disperat pe Facebook pentru a salva viaţa unui copil de numai 2 ani din Borşa

Părinţii unui băieţel de numai doi ani din Borşa fac un apel disperat pe Facebook pentru a-i salva acestuia viaţa. Aceştia au creat o pagină pe reţeaua de socializare „O şansă pentru Albert” unde expun povestea copilului şi nevoile lui.  Şansa lui la o viaţă normală depinde de un tratament la o clinică din Turcia, tratament care costă 70.000 de euro şi care depăşeşte cu mult posibilităţile financiare ale familiei.

„Vă salut, dragi prieteni!
Numele meu este Albert, am 2 anișori, sunt un copil cuminte, simpatic și zâmbăreț și din păcate am venit prea devreme pe această lume. M-am nascut la doar 32 de săptămâni, am fost bine primele 3 zile după naștere, pe urmă o bacterie nemiloasă a pus stăpânire pe mine și mi-a distrus mare parte din creier. M-am luptat cu viața încă din primele zile pentru că mi-am dorit cu tărie să trăiesc, să fiu un copilaș normal și sănătos și să-i bucur pe părinții mei, pe familia mea și pe toți cei care mă înconjoară.
Din păcate, viața nu e întotdeauna așa cum ne dorim să fie. După ce am ieșit din spital, am mers acasă cu părinții mei, care mă iubesc enorm și care și-ar da chiar și viața pentru mine. Am continuat să ne prezentăm la fiecare vizită medicală pentru orice mică/mare problemă se ivea. Însă, în România nu prea am avut rezultate ori răspunsuri clare. Părinții mei au decis atunci să plecăm în Italia. Aici am fost supus la multe controale, iar dupa un an de investigații am aflat cruntul diagnostic : Paralizie cerebrală infantilă, grav retard neuro-motor, hipoacuzie bilaterală, surditate severă, strabism grav.
De doi anișori mă lupt cu acestea, mereu prin spitale și centre de recuperare. La doi anișori eu nu reușesc să îmi țin căpuțul, nu stau în fund, nu pot să prind sau să țin în mână jucării sau să mă joc, nu pot face nimic. Până în prezent am fost supus la două operații grele:
• prima a fost la ambii ochișori, pentru a-mi corecta strabismul
• a doua a fost la ureche pentru a-mi pune implant cohlear, deoarece din cauza bacteriei am rămas și fără auz. Acum, din fericire, pot să văd și să aud vocea părinților mei și a celor care mă înconjoară.
Din fericire, Dumnezeu a avut grijă de mine și mi-a deschis o portiță, mi-a dat o speranță pentru o viață normală și o copilărie fericită. Speranța vine din Turcia, de la un spital foarte mare, un centru de excelența, și anume: Liv Hospital din Istanbul. Acolo este singura mea șansă ca eu să mă pot recupera, să pot merge pe picioarele mele, să mă pot juca cu copiii și să am o copilărie normală și fericită.
Răspunsul celor din Turcia i-a bucurat pe părinții mei. Cu toate acestea, i-a și intristat ținând cont de posibilitățile noastre. Mesajul lor a fost urmatorul : “Micuțul Albert are nevoie de 6 injectări cu celule stem + ședințe de fizioterapie între injectări”.
Din păcate, suma pentru acest tratament care îmi poate salva viața este enormă (70.000 euro), iar părinții mei nu dispun de această sumă ca să putem pleca în Turcia.
M-am gândit să apelez la voi și la bunătatea/bunăvoința voastră, să mă ajutați cu oricât puteti, pentru că puțin câte puțin pot să facă diferența, să mă ajutați să fiu și eu un copil normal și să pot să mă bucur și eu alături de familia mea de viață, și nu de una continuă prin spitale.
În același timp, orice sfat din partea celor care au mai trecut prin asemenea situații ne-ar fi de mare ajutor. Experienţa prin care au trecut alții ne poate fi de extrem de mare ajutor să putem obține șansa de a-l duce pe micuțul Albert în Turcia.
Vă rog din suflet să mă ajutați, doar cu ajutorul vostru o să pot să îmi îndeplinesc visul : O VIAȚĂ NORMALĂ ȘI O COPILĂRIE FERICITĂ ȘI LINIȘTITĂ.
VISUL LUI ALBERT, CARE ESTE ȘI VISUL NOSTRU, ESTE ACELA DE A-L PUTEA VEDEA CUM FUGE ȘI SE JOACA LA FEL CUM FAC CEILALȚI COPILAȘI. ACEST VIS IMPLICĂ MULTĂ DETERMINARE ȘI MUNCĂ PENTRU ALBERT. EL ESTE UN MIC LUPTĂTOR ȘI A LUPTAT CONTINUU TIMP DE DOI ANI, MAI ARE NEVOIE DOAR DE UN MIC HOP PENTRU A REUȘI. DAR ASTA NU MAI DEPINDE DOAR DE EL. ÎMPREUNĂ PENTRU ALBERT, PUTEM FACE DIFERENȚA! Va rog sa distribuit mai departe, poate sunt si alți oameni care ne pot ajuta!
Vă mulțumesc din suflet și o să vă țin la current cu toate progresele mele! Vă pup și vă îmbrățișez cu mare drag! Prietenul vostru Albert!
DONAȚII SE POT FACE IN CONT(IBAN) BANCAR :
Nume: Ardelean Brigitte Gabriela
•CONT RON : RO56RNCB0184103524670001
•CONTEURO:RO72RNCB0184103524670004
•COD SWIFT : RNCB RO BU”

 

Vă salut, dragi prieteni!Numele meu este Albert, am 2 anișori, sunt un copil cuminte, simpatic și zâmbăreț și din…

Posted by O sansa pentru Albert on 12 Martie 2018

ACCIDENT GRAV în BORSA în urmă cu câteva minute lângă PRIMARIE.O persoană ranită grav

$
0
0

ACCIDENT GRAV în BORSA în urmă cu câteva minute lângă PRIMARIE.O persoană ranită grav

Poliţiştii au fost sesizaţi că în Borsa pe strada Floare de Colt langa primarie a avut loc un accident de circulaţie, în urmă cu câteva minute.

In evenimentul rutier  o persoana a fost ranita grav.

La faţa locului s-au deplasat echipaje ale poliţiei.

Vom reveni cu amănunte.

foto:arhiva

In Borsa se promoveaza si Sportul nu doar Scandalurile si Bataile din zona in ultima perioada !!! 

$
0
0

In Borsa se promoveaza si Sportul nu doar Scandalurile si Bataile din zona in ultima perioada !!!

Competitia ” Ghiocei de Borșa – Rugby Tag ” se doreste a fi o competitie de traditie pe viitor in acesta zona mirifica de țara. Ne-am bucurat de o prezenta numeroasa, nu mai putin de 12 echipe reprezentative scolare s-au intrecut in cadrul acestui festival ” Rugby Tag ” .
Castigatori:
Locul 1 Scoala Octavian Goga din Baia Mare – prof. Alina Șofineți .
Locul 2 Liceul Borșa – prof. Viorel Timiș .
Locul 3 Scoala Nr.7 Baia Borșa – Maț Traian .

Din partea mea Gheorghe Sabau si a FRR castigatori sunt toti cei 180 de copii participanti, care s-au bucurat de o organizare foarte buna din partea gazdelor, respectiv Liceul Borsa prin prof. Viorel Timiș si Ciprian Danci, ajutati de catre prof. Maț Traian de la Scoala Nr.7 Baia Borșa .

Competitia a fost precedata de un curs Rugby Ready la care au participat profesorii de educatie fizica si sport a echipelor participante, curs care speram sa le fie de ajutor in viitorul apropiat. Cupele, diplomele, materialele sportive sunt oferite la final de catre FRR prin Departamentul Dezvoltare Transilvania prin intermediul Domnului Gheorghe Sabau si dulciurile au fost oferite din partea sponsorilor locali din Borsa , organizatori si copii au intregit o zi plina de voie buna si miscare. Felicitari tuturor.”

Oraşul Borşa a fost declarat staţiune turistică de interes naţional

$
0
0

Oraşul Borşa a fost declarat staţiune turistică de interes naţional

În şedinţa de Guvern de joi, 15 martie, oraşul de la poalele Pietrosului Rodnei a fost declarat staţiune turistică de interes naţional. Această recunoaştere va deschide drumul investitorilor din domeniul turistic. Mai mult, localnicii care vor dori să deschidă unităţi de cazare vor putea să se califice mai uşor pentru a primi fonduri europene.

„Promovarea susţinută a oraşului atât la nivel naţional cât şi internaţional din ultimii ani a dat roade. Avem ce să le oferim turiştilor, avem unde să-i cazăm, iar declararea oraşului Borşa ca staţiune de inetres naţional va atrage şi mai mulţi turişti, dar şi investitori în infrastructura turistică, în consecinţă vor fi şi locuri de muncă pentru localnici. După ce vor fi finalizate şi lucrările la DN 18 vom avea condiţii dintre cele mai bune”, a declarat Ion Sorin Timiş, primarul oraşului Borşa.

În aceeaşi şedinţă şi localitatea Onceşti a fost declarată staţiune turistică de interes local.
“Anexa nr. 5 „Lista localităţilor atestate ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local” la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 20 august 2008, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se înlocuiește cu anexa la prezenta hotărâre”, se mai arată în Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice  are a fost votată în şedinţa de Guvern.


Borșa a devenit stațiune de interes național, iar Oncești stațiune de interes local

$
0
0

În cursul zilei de joi, 15 martie, în cadrul ședinței de Guvern, primul-ministru, Viorica Dăncilă, a semnat proiectul de hotărâre privind atestarea ca stațiune de interes național a localității Borșa și ca stațiune de interes local a comunei Oncești, ambele din Maramureș. Această decizie are o însemnătate deosebită pentru administrațiile locale, dat fiind faptul că, toate localitățile incluse în stațiunile turistice de interes național sau local vor beneficia de un punctaj sporit în obținerea de finanțări pentru proiectele regionale.

La începutul lunii decembrie 2017, Ministerul Turismului a lansat în consultare publică proiectul de atestare ca stațiuni turistice de interes național a patru localități una fiind din județul Maramureș, respectiv orașul Borșa. Totodată, conform anunțului publicat pe site-ul ministerului la acea dată, s-a avut în vedere și aprobarea atestării ca stațiuni turistice de interes local a patru localități din județul Suceava și a localității Oncești, din județul Maramureș. Localitățile atestate vor putea fi promovate ca stațiuni turistice de interes național sau local și vor avea șanse mai mari în atragerea de finanțări nerambursabile, în condițiile în care unele programe de finanțare impun existența atestării ca stațiune turistică. Impactul pozitiv este determinat de creșterea circulației turistice și, totodată, a cifrei de afaceri a investitorilor din turism. Investitorii din domeniul turismului pot accesa finanțări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice.

Primarul orașului Borșa, Ion Sorin Timiș a precizat că promovarea turistică susţinută a oraşului, atât la nivel naţional cât şi international, dar și investițiile publice și private realizate în ultimii ani, au adus pentru Borșa statutul de Stațiune Turistică de Interes Național, în urma aprobarii în ședința de guvern a Proiectului de Hotărâre propus de Ministerul Turismului. ”Avem atracții turistice, avem locuri de cazare, avem investiții în proiecte turistice noi, iar declararea oraşului Borşa ca staţiune turistică de interes naţional va atrage mai mulţi turişti, dar şi investitori în infrastructura turistică. În consecinţă, vor fi create noi locuri de muncă pentru localnici și veniturile din activitatea turistică vor fi din ce în ce mai mari”, a declarat edilul din Borșa, Ion Sorin Timiș.

Și primarul comunei Oncești, Matei Godja a declarat că administrația locală face eforturi considerabile pentru ca localitatea să fie una cât mai atractivă pentru turiști. ”Suntem foarte încântați că am fost selectați ca stațiune de interes local de către Ministerul Turismului și știm că acest fapt ne va face mult mai cunoscuți și ne va oferi un aflux mult mai mare de turiști”, a subliniat Matei Godja.

Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului a arătat faptul că, această atestare oferă celor două localități un alt nivel de vizibilitate. ”Borșa accesează, începând de acum, zona stațiunilor exclusiviste din România și beneficiază de un nivel mult mai înalt de vizibilitate în ceea ce privește promovarea localității. Din punct de vedere practic, atât Borșa cât și Oncești beneficiază de noi avantaje în accesarea fondurilor europene sau guvernamentale, fapt care se aplică atât autorităților publice locale, cât și întreprinzătorilor privați. Îi felicit și eu pe cei doi harnici edili ai Maramureșului pentru această realizare de care vor beneficia comunitățile pe care le reprezintă”, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Turismului, maramureșeanul Bogdan Tomoiagă.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a dorit să transmită felicitările sale atât primarului orașului Borșa, Ion Sorin Timiș, dar și administrației locale din Oncești, condusă de primarul Matei Godja, pentru această realizare extrem de importantă. ”Îi felicit pe cei doi primari din Maramureș care au reușit să obțină statutul de stațiune publică de interes național, respectiv stațiune publică de interes local, pentru comunitățile pe care le au în administrare și le doresc ca această nouă recunoaștere a serviciilor turistice oferite să fie una cât mai benefică în viitor atât pentru Borșa, cât și pentru Oncești. Sunt mândru că alte două localități din Maramureș se adaugă pe lista scurtă a stațiunilor turistice aflate sub coordonarea Ministerului Turismului și mă bucur că, la nivel guvernamental, avem un reprezentant serios, în persoana secretarului de stat, Bogdan Tomoiagă, care știu că militează pentru fiecare zonă a Maramureșului. Mai mult, alături de Ministerul Turismul, Consiliul Județean a desfășurat și desfășoară mai multe proiecte care au toate același scop, promovarea frumuseților județului nostru”, a conchis șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

IMAGINI Descoperire macabra in urma cu putin timp la Borsa. Cadavrul unui barbat a fost descoperit in albia raului Viseu. VEZI cine este…FOTO

$
0
0

IMAGINI Descoperire macabra in urma cu putin timp la Borsa. Cadavrul unui barbat a fost descoperit in albia raului Viseu. VEZI cine este…FOTO

La fata locului s-au deplasat echipajele politie care in urma anchetei au reusit sa il identifice. Este vorba despre un localnic in varsta de 29 de ani.

Se pare ca acesta ar fi cazut in albia raului cel mai probabil in cursul noptii.

“La examinarea exterioara a cadavrului nu au fost gasite urme de violenta. A fost dus la morga spitalului pentru efectuarea necropsiei si stabilirea cauzei decesului. Cercetarile continua pentru a stabili exact circumstantele in care a survenit decesul” a declarat Florina Metes, purtator de cuvant IPJ Maramures pentru vasiledale.ro.

Orașul Borșa afectat de vânt și zăpada viscolită. Angajații societății Electrica lucrează pentru remedierea deficiențelor și alimentarea cu energie electrică a gospodăriilor afectate

$
0
0

Vremea a fost mai rece față de normalul termic al acestei perioade. Cerul a fost noros. Pe arii extinse s-au semnalat predominant precipitații sub formă de ninsoare. Stratul nou de zăpadă a măsurat între 15 și 20 cm. Cantitatea maximă de precipitații a fost 17 l/mp la Cavnic. Vântul a suflat slab, la moderat, cu intensificări de până la 68  km/h în zona montană înaltă, la Vf. Iezer, unde a spulberat zăpada. Temperaturile maxime din cursul zilei au avut valori cuprinse între -3 grade Celsius la Ocna Șugatag, Petrova și Târgu Lăpuș, respectiv 3 grade Celsius în Baia Mare și  Sighetu Marmației. Local la munte s-a semnalat ceață. Cel mai rece a fost în cursul nopții și în această dimineață la Ocna Șugatag și Petrova, -5 grade Celsius, – 3 grade Celsius la Sighetu Marmației. La această oră sunt 0 grade Celsius în Baia Mare și Târgu Lăpuș, -2 grade Celsius la Borșa și Cavnic, -4 grade Celsius la Ocna Șugatag și Petrova, – 3 grade Celsius la Sighetu Marmației. Stratul de zăpadă măsura 70 cm la Vf. Iezer, 19 cm la Bistra, 15 cm la Sighetu Marmației, 11 cm la Ocna Șugatag, 10 cm Ferești și Iza. Rețeaua de drumuri naționale din județ este practicabilă și se circulă în condiții de iarnă. Cerul este acoperit,  vizibilitatea este bună în trafic. Ninge slab acum în Pasul Gutâi. Zăpadă frământată, cu grosimea de până la 1 cm se găsește depusă pe DN 17 C, pe Dealul Ștefăniței și în Pasul Prislop (între km 131 și km 156, respectiv între km 156 și km 180),  S-a intervenit cu 13 utilaje cu lamă și un utilaj de tip UNIMOG pentru curățarea părții și lărgirea părții carosabile de zăpadă. s-au împrăștiat 112 tone de material antiderapant.

La Borșa angajații societății Electrica lucrează pentru remedierea deficiențelor și alimentarea cu energie electrică a gospodăriilor afectate. Au fost aduse grupuri electrogen și au fost alimentate trei posturi din cele opt afectate de vânt și zăpada viscolită..

Debitele și nivelurile cursurilor de apă din județ au fost în scădere. Nu au fost semnalate probleme până la această oră pe cursurile de apă. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se desfășoară în conformitate cu regulamentul de exploatare, în condiții de siguranță. Răcirea vremii contribuie la instalarea fenomenelor de iarnă pe cursurile de apă. Gheață la mal este pe cursurile râurilor Ruscova și Vaser.

Pentru astăzi, prognoza meteorologică prevede că vremea rămâne rece în continuare. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse, în a doua parte  a zilei și în cursul nopții vor cădea precipitații predominant sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab, la moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor avea valori cuprinse între 4 grade Celsius și 7 grade Celsius. Cele minime vor fi cuprinse între -2 grade Celsius și 0 grade Celsius.

Conducătorii de autovehicule pot solicita informații despre starea de practicabilitate a rețelei de drumuri rutiere sau anunța dacă întâmpină probleme în trafic la Secția de Drumuri Naționale Baia Mare, telefon 0262 212138, respectiv S.C. Drumuri și Poduri S.A. Maramureș, telefon 0262 213144.

Incendiu la Borșa. Focul a distrus circa 4 metri pătrați de perete din lemn la o casă

$
0
0

În intervalul 17.03.-19.03.2018, pompierii maramureșeni au intervenit la 5 situații de urgență.

Sâmbătă, 17.03., pompierii băimăreni au fost solicitați să intervină pentru îndepărtarea unei bucăți de tablă de pe acoperișul unui imobil situat pe strada Vasile Lucaciu din municipiul Baia Mare. Militarii Secției de Pompieri Vișeu de Sus au lichidat un incendiu izbucnit în camera de zi a unei locuințe. Flăcările au distrus diverse obiecte de mobilier și aparatură electrocasnică.

Duminică, 18.03., personalul Gărzii de Intervenție Borșa a lichidat un incendiu izbucnit în camera de zi a unei locuințe. Focul a distrus circa 4 metri pătrați de perete din lemn. Tot duminică, pompierii din cadrul Detașamentului Baia Mare au intervenit pe Valea Borcutului, unde acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări. În urma incendiului au ars circa 150 de metri pătrați din acoperișul de lemn al casei.

Astăzi, 19.03., pompierii băimăreni, împreună cu pompierii voluntari din Cavnic, au lichidat un incendiu izbucnit la o casă în Cavnic. Focul a mistuit circa 60 de metri pătrați de acoperiș din lemn și aproximativ 1500 kg de materiale textile.

Descoperire şocantă la Borşa. Vezi cine este bărbatul al cărui cadavru a fost descoperit în apa râului Vişeu

$
0
0

Descoperire şocantă la Borşa. Vezi cine este bărbatul al cărui cadavru a fost descoperit în apa râului Vişeu

O descoperire şocantă a cutremurat comunitatea din Borşa. Cadavrul unui tânăr de 29 de ani din localitate a fost descoperit în apa râului Vişeu.

Localnicii spun că bărbatul înecat era bolnav psihic şi-şi petrecea tot timpul bântuind pe străzile oraşului. Era singur, fără părinţii, fraţii lui fiind plecaţi la muncă în Italia.

Mai mult, se pare că bărbatul era bun prieten şi cu paharul, acesta fiind motivul care i-ar fi adus sfârşitul tragic.

Un bărbat de 34 de ani din Borşa urmărit naţional a fost arestat. Vezi ce a făcut el…

$
0
0

Poliţiştii maramureşeni au desfăşurat şi ieri activităţi pentru depistarea persoanelor date în urmărire, pe numele cărora sunt emise mandate de arestare sau de executare a unor pedepse privative de libertate.

Poliţiştii din Săpânţa au depistat un bărbat în vârstă de 58 de ani, din localitate, pe numele căruia Tribunalul Maramureş a emis mandat de executare a pedepsei de trei ani şi şase luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor.

Şi poliţiştii din Borşa au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii. Aceştia au depistat un bărbat de 34 de ani din oraş, pe numele căruia Tribunalul Maramureş a emis mandat de executare a pedepsei de trei ani închisoare, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi înşelăciune.

Ambii condamnaţi au fost depuşi în penitenciar în vederea executării pedepsei.

Foto: Arhiva

PANICĂ la Borşa. O BARACA a luat FOC în urmă cu câteva minute langa sectia Politie

$
0
0

PANICĂ la Borşa. O BARACA a luat FOC în urmă cu câteva minute langa sectia PolitieCu câteva minute în urmă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băşeşti” al judeţului Maramureş a anunţat că la Borsa, pe stradaLibertatii a izbucnit un incendiu.

Potrivit primelor informaţii furnizate de ISU Maramureş, prin apelul unic de urgenţă 112, a fost semnalat foc lao baraca langa sectia de politie.

Un echipaj de pompieri a pornit deja spre locul menţionat, pentru a stinge flăcările.

Vom reveni cu amănunte. Foto:arhivă


Protejarea mediului în zona Parcului Naţional Munţii Rodnei       

$
0
0

 Duminică, 25 martie a.c., în jurul orelor 12.25, am fost sesizaţi prin numărul unic de urgenţe 112, despre faptul că în zona Parcului Naţional Munţii Rodnei mai multe persoane folosesc snowmobile, faptă ce contravine prevederilor O.U.G. numărul 195 din 2005 privind protecţia mediului. Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Borşa s-au deplasat în zona menţionată unde au identificat trei bărbaţi şi o femeie, cetăţeni polonezi, cărora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale conform art. 96 alin.1 pct. 21, care prevede obligaţia de a nu intra pe suprafaţa ariilor naturale protejate şi a nu practica sporturi în afara drumurilor permise accesului public cu mijloace motorizate bazate pe folosirea combustibililor fosili.

Cetăţenii pot solicita ori de câte ori este nevoie sprijinul forţelor de ordine publică, fie prin contact direct, fie prin apelarea numărului unic de urgenţe „112”.

ORAR MICROBUZE DRACARD: Borsa-Viseu de Sus-Sighetu Marmatiei-Ocna Sugatag-Baia Mare

$
0
0

ORAR MICROBUZE DRACARD: Borsa-Viseu de Sus-Sighetu Marmatiei-Ocna Sugatag-Baia Mare

Un BARBAT din Borsa s-a fript azi la Serviciul de Înmatriculare. Fals și uz de fals la înmatricularea unei autoutilitare                   

$
0
0

La ghișeul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Maramureș s-a prezentat, conform programării electronice, cetățeanul F.V.D., pentru înmatricularea unei autoutilitare, marca IVECO – Fiat.  La preluarea documentelor, agentul șef adjunct de poliție G.D. a avut suspiciuni cu privire la autenticitatea unor ștampile de pe documentele depuse. El nu a dat curs solicitării de înmatriculare și l-a anunțat pe șeful serviciului.

”La verificarea documentelor s-a constatat că autoutilitara a fost achiziționată de către cetățeanul care s-a prezentat la ghișeu, printr-un contract de înstrăinare-dobândire, de la o persoană domiciliată în orașul Borșa. Acesta a dobândit autoutilitara din Italia, conform unui contract de vânzare-cumpărare aferent. La verificarea operativă efectuată de către șeful de serviciu și agentul de la ghișeu a reieșit că autoutilitara nu este înregistrată în evidențele fiscale ale unităților administrativ teritoriale Dragomirești și Borșa. De asemenea, amprenta ștampilei de pe fișa de înmatriculare ce reprezintă viza Primăriei Dragomirești, respectiv amprenta ștampilei de pe contractul de înstrăinare-dobândire de la Primăria Borșa prezentau urme de falsificare”, a spus subprefectul Alexandru Cosma.

Documentele depuse la ghișeu vor fi înaintate Inspectoratului de Poliției al Județului Maramureș, în vederea efectuării cercetărilor și eventual extinderea acestora pentru infracțiunile de fals și uz de fals, față de numitul F.V.D., domiciliat în localitatea Dragomirești.

PANICĂ la Baia Borşa. Un apartament a luat FOC în urmă cu câteva minute

$
0
0

Cu câteva minute în urmă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băşeşti” al judeţului Maramureş a anunţat că la Baia Borsa a izbucnit un incendiu.

Potrivit primelor informaţii furnizate de ISU Maramureş, prin apelul unic de urgenţă 112, a fost semnalat foc la un apartament(Blocul 77) din localiate.

Un echipaj de pompieri a pornit deja spre locul menţionat, pentru a stinge flăcările.

Vom reveni cu amănunte. Foto:arhivă

ADVERTORIAL: Preocupare a deputatului Duruș (USR) pentru siguranța cetățeanului. Polițiști puțini la Borșa, soluții fără efect la minister

$
0
0

Maramureșul e unul dintre cele mai defavorizate județe în privința mediei de polițiști la 100.000 de locuitori. E cu mult sub județele limitrofe Satu Mare, Bistrița Năsăud sau Sălaj. Media pe țară este de 265 de polițiști la 100.000 de locuitori. În Maramureș media este de 194 de polițiști la 100.000 de locitori. O situație critică se înregistrează la Borșa, o zonă care necesită o atenție deosebită. Mass-media a prezentat în ultimii ani numeroase cazuri în care polițiștii au fost victime atunci când au intervenit pentru a impune legea. Diversele „clanuri” construite în jurul intereselor pentru exploatarea pădurilor a crescut riscul unor acte de violență.

În acest moment Poliția Orașului Borșa numără 32 de lucrători, la o populație de peste 27.000 de locuitori. Numărul celor care lucrează efectiv pe intervenție este de 16. Dacă s-ar respecta statistica de la nivel național, în Borșa ar trebui să fie cel puțin 71 de polițiști. În 2010 orașul a avut 50 de polițiști. De atunci, efectivele au scăzut constant. „Unde este siguranța cetățeanului, a turistului, pentru că zona este una care speră să se poată ridica prin turism?! A intervenit și problema plății orelor suplimentare la polițiști, ceea ce ridică alte aspecte de operativitate. Pornind de la ultima idee am făcut o interpelare către Ministerul de Interne, insistând pe necesitatea găsirii unor soluții de a acoperi deficitul de cadre creat la Borșa după pensionările din ultimele luni”, a declarat deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș.

În răspunsul formulat de ministrul Carmen Dan nu se regăsesc soluții imediate. Strategia adusă în discuție de reprezentantul ministerului vorbeste de suplimentarea cifrelor de școlarizare în învățământul liceal de profil, scăderea duratei de școlarizare în instituțiile postliceale din subordine sau concursuri pentru încadrare pe posturile vacante, în limita alocărilor bugetare. Pentru Borșa, organigrama de personal este subdimensionată. „La nivelul Poliției Borșa există la acest moment 5 posturi de agenți vacante. În aceste condiții, conducerea Inspectoratului a dispus delegarea a doi polițiști din cadrul altor structuri către această subunitate pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică. De asemenea, periodic, servicile județene desfășoară acțiuni pe raza orașului Borșa pentru prevenirea producerii unor evenimente negative. Acestea se desfășoară, cu preponderență, vara, când cei plecați la muncă în străinătate se întorc în țară, iar numărul turiștilor este, de asemenea, în creștere”. Cu alte cuvinte, parafrazând expresia „nu sunați, ieșim noi din când în când”, pentru situația de la Borșa merge foarte bine „nu cereți, rezistați. Mai acționăm noi din când în când”.

(P)

Viewing all 1079 articles
Browse latest View live